Συνεχης ενημερωση
1) Τελικά η εγκληματικότητα έχει ονοματεπώνυμο
Το 86% των Ελλήνων που ενεπλάκησαν σε κλοπές και διαρρήξεις το 2022 ήταν Ρομά. Το 2021 το ποσοστό ήταν στο 84%. Ο πληθυσμός των Ρομά στην Ελλάδα υπολογίζεται πως φτάνει τις 120.000.
Με βάση τα στοιχεία της αστυνομίας κατά το 2022, δραστηριοποιήθηκαν στη χώρα μας 342 εγκληματικές ομάδες, οι οποίες απαρτίζονταν συνολικά από 2.549 μέλη.
Περίπου μία στις δύο εξ αυτών (σε ποσοστό 51,75% επί του συνόλου) είναι εγχώριες.
Σημαντική (σε ποσοστό 30,12% επί του συνόλου) είναι και η παρουσία αλλοδαπών εγκληματικών ομάδων. Οι εγκληματικές ομάδες που με κριτήριο την υπηκοότητα των μελών τους ήταν εγχώριες και αλλοδαπές μαζί, αποτελούσαν το 18,13% επί του συνόλου.
Υπάρχει μια κατηγορία συμπολιτών μας με ακραίες πεποιθήσεις που θεωρεί πως πρέπει να ληφθούν μέτρα εναντίον του συνόλου μιας μειονότητας προκειμένου να περιοριστεί η αυξημένη συμμετοχή σε εγκληματικές πράξεις μιας μερίδας της.
Υπάρχει και μια άλλη κατηγορία ακραίων που θεωρεί πως τα υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας οφείλονται στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση αποκλεισμού. Άρα, λύση δεν είναι η καταστολή...
Αμφότερα τα άκρα κάνουν λάθος.
Οι 1.000 ή 2.000 μιας μειονότητας που υπολογίζεται πως μετέχουν σε εγκληματικές ομάδες δεν μπορεί να καθορίζουν τη συμπεριφορά της κοινωνίας και του κράτους απέναντι στο σύνολο της κοινότητας. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που οι μετέχοντες σε εγκληματικές πράξεις μπορεί να είναι 10.000 ή έστω 100.000.
Στις δημοκρατίες και τις αναπτυγμένες κοινωνίες δεν υπάρχουν συλλογικές ευθύνες, ούτε φυλετικές, ταξικές ή οικογενειακές. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του.
Αυτό που χρειάζεται όμως είναι η αυστηροποίηση των ποινών όσων αποδεδειγμένα ενέχονται σε εγκληματικές πράξεις. Τι θα πει επέστρεψαν τα κλοπιμαία και αφέθηκαν ελεύθεροι; Οι διωκτικές αρχές έχουν καταντήσεις περίγελος των εγκληματικών συμμοριών. Λίγες ώρες ή μέρες μετά τις συλλήψεις οι δράστες κυκλοφορούν ελεύθεροι ή συλλαμβάνονται για νέες παρανομίες.
Ενδιαφέρον έχουν όμως και τα άλλα στοιχεία για την ταυτότητα των πρωταγωνιστών των εγκληματικών πράξεων.
Από τις αλλοδαπές εγκληματικές ομάδες και με κριτήριο την υπηκοότητα της πλειοψηφίας των μελών της, οι αλβανικές εξακολουθούν να έχουν κυρίαρχο ρόλο (αποτελούν το 36,89% επί συνόλου των αλλοδαπών ομάδων), ακολουθούμενες από τις βουλγαρικές (σε ποσοστό 18,44%), τις πακιστανικές (σε ποσοστό 12,62%), τις συριακές (σε ποσοστό 6,79%) και τις γεωργιανές (σε ποσοστό 5,82%). Σε μικρότερο βαθμό διαπιστώθηκε η δράση εγκληματικών ομάδων με κυρίαρχη υπηκοότητα μελών την αιγυπτιακή, αφγανική, τουρκική, Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Ηνωμένου Βασιλείου, αλγερινή, πολωνική κ.ά."
Η αυξημένη συμμετοχή των αλβανικών ομάδων σε κάποιο βαθμό μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογική. Οι Αλβανοί είναι η μεγαλύτερη κατηγορία αλλοδαπών που ζει στη χώρα με τα επίσημα στοιχεία να τους ανεβάζουν περίπου στις 280.000.
Οι Αλβανοί, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αποτελούν το 60–65% του πληθυσμού μεταναστών στην Ελλάδα. Με απλά λόγια οι αριθμοί λένε πως ενώ οι Αλβανοί αντιπροσωπεύουν τα 2/4 των μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα αποτελούν το 1/3 των αλλοδαπών εγκληματικών ομάδων.
Αν οι Βούλγαροι που ζουν στην Ελλάδα υπολογίζονται περί τις 75.000 τότε η συμμετοχή κατά 18,44% στις εγκληματικές ομάδες είναι μεγαλύτερη. Ακόμη μεγαλύτερη κατά κεφαλή συμμετοχή έχουν οι Σύριοι με συμμετοχή κατά 6,79% όταν ο πληθυσμός τους στην Ελλάδα δεν ξεπερνά τις 25.000.
Αν ο πληθυσμός των Πακιστανών στην Ελλάδα με βάση τα επίσημα στοιχεία είναι περί τις 34.000 τότε το μερίδιο συμμετοχής στις εγκληματικές οργανώσεις περί 12,62% εμφανίζεται σχετικά υψηλό.
Η αυστηροποίηση των ποινών, η βελτίωση της αστυνόμευσης και η καλύτερη φύλαξη των συνόρων προκειμένου στη χώρα να μην κυκλοφορούν άτομα που επιδιώκουν πράξεις υψηλού ρίσκου, αλλά αυτοί που χρειαζόμαστε και θέλουμε, είναι η λύση ελέγχου της εγκληματικότητας.
2) https://1555.gov.gr/
Αγαπητέ κε Στούπα,
Πράγματι έχουν γίνει πολλά στην Ελλάδα για να μειωθεί η γραφειοκρατία, αλλά η έλλειψη ικανοτήτων (κυρίως soft skills) του προσωπικού και η αντίσταση στην αλλαγή είναι μεγάλη. Παρακάτω σας περιγράφω μία κατάσταση, στην οποία προσπαθώ να "βρω την άκρη μου", όπως λέει και το 1555. Για την οποία δεν ευθύνεται κανένα κράτος. Απλά κάποιος πρέπει να ασχοληθεί με το θέμα και να κάνει απλά τη δουλειά του που είναι… να το λύσει.
Από το 2018 ζω εκτός Ελλάδας.
Μέχρι και τον Ιούνιο του 2018 ήμουν ιδιωτικός υπάλληλος, όπου καταβάλλονταν οι εισφορές από τον εργοδότη. Παράλληλα συμμετείχα σε 2 εταιρείες ως εταίρος. Η μία ήταν σε μία πόλη της χώρας, την "Χ", και η δεύτερη είχε έδρα μία περιοχή της Αττικής την "Υ".
Για όλο το διάστημα που ήμουν εταίρος στις 2 εταιρείες, για οτιδήποτε χρειαζόμουν (με την ιδιότητα του μη μισθωτού) απευθυνόμουν στον ΕΦΚΑ της "Χ" πόλης. Αυτό γινόταν, διότι η αρχική μερίδα ανοίχτηκε στην πόλη "Χ" και η οδηγία, από τον ΕΦΚΑ της "Υ", ήταν αυτή.
Το 2018 έφυγα από την Ελλάδα, οικογενειακώς.
Από το 2018 έως μέχρι το Νοέμβριο του 2022 είχα μόνο την ιδιότητα του εταίρου στις 2 εταιρείες. Από τη μία που είχε έδρα την πόλη "Χ" αποχώρησα αμέσως το 2018, και η δεύτερη έκανε παύση εργασιών (ΕΦΚΑ "Υ") το 2022.
Για τα έτη 2018-2022 συμπλήρωνα το ειδικό έντυπο Α1 και το υπέβαλα στο αρμόδιο τμήμα ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, αν εργάζεσαι σε άλλη χώρα της Ε.Ε. εξαιρείσαι της ασφάλισης στον ΕΦΚΑ.
Το 2022, μετά την παύση εργασιών, από τη στιγμή που δεν είχα κάποια δραστηριότητα ζήτησα τη διαγραφή από τον ΕΦΚΑ
Σήμερα, το 2024 εμφανίζεται στο σύστημα μία οφειλή για το 2022, λόγω της συμμετοχής μου στην εταιρεία της περιοχής "Υ". Υπενθυμίζω ότι για τα έτη 2018-2022 υπέβαλα κάθε χρόνο στον ΕΦΚΑ της πόλης "Χ" το έντυπο Α1 και είχα εξαίρεση από την ασφάλιση. Επίσης, συγκεκριμένα για το έτος 2022, που εμφανίζεται η οφειλή, υπάρχει η απόφαση του ΕΦΚΑ της πόλης "Χ" όπου εξαιρούμε της ασφάλισης. Αλλά αυτή δεν κοινοποιήθηκε στον ΕΦΚΑ της περιοχής "Υ". Η κάθε πόλη έχει δικό της σύστημα και βάση δεδομένων;
Με την επίσκεψή μου στην Ελλάδα το καλοκαίρι, επισκέφτηκα τον ΕΦΚΑ της πόλης μου "Χ", σε ραντεβού που ορίστηκε, για να κάνω τις διαδικασίες που προβλέπονται. Έκλεισα το σχετικό ραντεβού και στη συνομιλία που είχα με τον υπάλληλο του ΕΦΚΑ (μη μισθωτοί) μου απάντησαν ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι και πρέπει να κλείσω ραντεβού στον ΕΦΚΑ της περιοχής "Υ". Επειδή δεν μένω Αθήνα, κάλεσα το 1555. Τους εξήγησα την κατάσταση, τους ενημέρωσα ότι δεν μπορώ να μείνω πολλές ημέρες στην Ελλάδα, και ζήτησα να μάθω με ποιον τρόπο μπορώ να στείλω τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Μου έδωσαν το email από τον ΕΦΚΑ της περιοχής "Υ". Απέστειλα το σχετικό μήνυμα στις 10/8, έκανα υπενθύμιση στις 5/9 και ακόμα περιμένω.
Παράλληλα επισκέφτηκα το https://1555.gov.gr/ όπου το πρώτο που βλέπεις είναι "Τώρα βρίσκεις άκρη και διαδικτυακά!". Άνοιξα ένα αίτημα στο "Ψηφιακή Εξυπηρέτηση" και η απάντηση ήταν "απευθυνθείτε στην αρμόδια Τοπική Διεύθυνση e-ΕΦΚΑ της περιοχής σας". Ποια περιοχή όμως; Φαίνεται ότι δεν μπήκαν καν στον κόπο να διαβάσουν το μήνυμα. Αρκεί να κλείσουν το αίτημα!!!
Να σημειώσω ότι το 1555 δεν μπορείς να το καλέσεις από το εξωτερικό. Ούτε αν είσαι κάτοχος ελληνικού αριθμού. Γνωρίζω και άλλες περιπτώσεις, φίλων και γνωστών οι οποίοι δεν μένουν πλέον στην Ελλάδα, που εμφανίζουν οφειλές στον ΕΦΚΑ. Αλλά κατά πόσο είναι εισπράξιμες αυτές… δεν ενδιαφέρει κανέναν. Και κάπως έτσι δημιουργούνται οφειλές από δήθεν "απατεώνες"!
Κατά τα άλλα, "βρίσκουμε άκρη και διαδικτυακά" όπως λέει και το 1555!!!
Με εκτίμηση,
Γιώργος
-
17:23 Κατασκοπεία: Διοικητής μονάδας της Π. Α στη Βάρκιζα ο αξιωματικός - Έστελνε απόρρητες πληροφορίες στην Κίνα
-
17:20 Πορτογαλία: Αναβολή των προεδρικών εκλογών σε κοινότητα λόγω των καταστροφών από την καταιγίδα Λεονάρντο
-
17:11 Σ. Ζαχαράκη: Ανοίγουμε τον διάλογο χωρίς προειλημμένες αποφάσεις για τις αλλαγές στο λύκειο και το Εθνικό Απολυτήριο
-
17:05 Πύργος: Κλειστά την Παρασκευή τα σχολεία λόγω κακοκαιρίας - Προσπάθειες να αποκατασταθεί η υδροδότηση
-
17:02 Οι ανακοινώσεις του τουρκικού Τύπου για την επίσκεψη Κ. Μητσοτάκη στην Άγκυρα στις 11/2
-
17:00 Στο "κόκκινο" η Wall με πιέσεις από Alphabet, μάκρο και Τεχνητή Νοημοσύνη
-
16:51 Hürrıyet: Ο Δένδιας ομολογεί ότι η Τουρκία είναι εξαιρετικά επιτυχημένη
-
16:48 Σε European Metals μετονομάστηκε η Eurometaux - Τα "μηνύματα" της ομιλίας του Ευ. Μυτιληναίου στις Βρυξέλλες
-
16:46 ΑΔΜΗΕ: Εκκίνηση της διαδικασίας για ΑΜΚ 1 δισ. ευρώ με επιστολή Παπασταύρου
-
16:45 Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Λ. Βασιλίσσης Σοφίας στις 7 και 8 Φεβρουαρίου λόγω εκτέλεσης εργασιών
-
Το άδοξο τέλος της πολιτικής καριέρας Καρυστιανού
-
Απ. Βακάκης: Ο "χοντρός με το ταμπούρλο" απαντά στη Citi – Στήνει νέο μοντέλο καταστημάτων
-
ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, Ψηφιακή Κάρτα και Μισθοδοσία: Η εποχή των ανοχών τελείωσε
-
Δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί του προέδρου της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλου, από την Αρχή για το Μαύρο Χρήμα - Τι αναφέρει σε δήλωση του
-
CNN: Η λήξη της New Start φανερώνει ότι η Ρωσία έχασε τον "τίτλο" της πυρηνικής υπερδύναμης
-
Λαβρόφ κατά Αθήνας: Συνεχίζουμε να ακούμε τις επιθετικές αντιρωσικές δηλώσεις - Έστειλε από τους πρώτους όπλα στην Ουκρανία
-
Η καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο φέρνει ανατροπή στις (χαμηλές) αποζημιώσεις για δικαστικές καθυστερήσεις
-
Αγορά Κατοικίας: Έως 200.000 ευρώ ο διαθέσιμος προϋπολογισμός της μεγάλης πλειοψηφίας των αγοραστών
-
Φινλανδία προς ΗΠΑ: Μην αναφέρετε το "Άρθρο 5" όταν μιλάτε για την Ουκρανία
-
Ανοίγει τον Απρίλιο το "The Ilisian" (πρώην Hilton)
-
Το άδοξο τέλος της πολιτικής καριέρας Καρυστιανού (73)
-
Ποιος επιθυμεί το trafficking; (56)
-
Λαβρόφ κατά Αθήνας: Συνεχίζουμε να ακούμε τις επιθετικές αντιρωσικές δηλώσεις - Έστειλε από τους πρώτους όπλα στην Ουκρανία (39)
-
Δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί του προέδρου της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλου, από την Αρχή για το Μαύρο Χρήμα - Τι αναφέρει σε δήλωση του (32)
-
Καθίζηση της Tesla και στην Ελλάδα: Οι πωλήσεις οχημάτων μειώθηκαν κατά 46% (26)
-
Δικαιώθηκαν από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου οι δανειολήπτες του ν. Κατσέλη (19)
-
Χίος: Σε εξέλιξη ΕΔΕ για τα αίτια του δυστυχήματος - Στον ανακριτή σήμερα ο Μαροκινός, φερόμενος ως διακινητής (15)
-
Θ. Πλεύρης: Πληροφοριες ότι κόμματα και ΜΚΟ επιχειρούν να καθοδηγήσουν τις καταθέσεις των μεταναστών στη Χίο (7)
-
Ειδικός απεσταλμένος ΕΕ: Η πολεμική οικονομία της Ρωσίας ενδέχεται να πλησιάζει σε "μη βιώσιμο" σημείο (6)
-
ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, Ψηφιακή Κάρτα και Μισθοδοσία: Η εποχή των ανοχών τελείωσε (6)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ