Συνεχης ενημερωση
1) "Γαλάζια Πατρίδα" όπως "Ζωτικός Χώρος"
Η Ευρώπη και η Δύση εθελοτυφλούν έναντι της Τουρκίας όπως εθελοτυφλούσαν και έναντι του Χίτλερ, τον οποίο προσπαθούσαν να κατευνάσουν ανεχόμενοι τις βίαιες προσαρτήσεις εδαφών.
Το δόγμα της "Γαλάζιας Πατρίδας" δεν είναι τίποτα άλλο παρά σχέδιο αρπαγής του μισού Αιγαίου και των νησιών του από την Ελλάδα. Πρόσφατα, αποφασίστηκε το δόγμα της "Γαλάζιας Πατρίδας" να διδάσκεται στα τουρκικά σχολεία, στα πλαίσια ενός εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο "Ο αιώνας της Τουρκίας".
Στην 9η τάξη σύμφωνα με αυτό πρόγραμμα, "θα τονίζεται η σημασία των χαρακτηριστικών τοποθεσίας της Τουρκίας. Θα συζητούνται χάρτες που σχετίζονται με τη "Γαλάζια Πατρίδα" και την "Πατρίδα των Αιθέρων".
Στο ίδιο μάθημα αιτιολογείται ο αγώνας της Τουρκίας ενάντια σε αιτήματα που αγνοούν τα νομικά και γεωγραφικά δικαιώματά της στη Θάλασσα των Νησιών (σ.σ. Αιγαίο) και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στη 10η τάξη "θα εξηγούνται οι λόγοι για τους οποίους η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, και τα δικαιώματά της στα διεθνή ύδατα σήμερα και στο μέλλον".
Στην ουσία τα παιδιά από τη Γ’ Γυμνασίου και μετά θα μαθαίνουν ότι το Αιγαίο δεν λέγεται Αιγαίο, αλλά "Θάλασσα των Νησιών", ενώ ο χάρτης της "Γαλάζιας Πατρίδας" απεικονίζει την έκταση των κυριαρχικών δικαιωμάτων που ισχυρίζεται η ηγεσία και πλειοψηφία της γείτονος πως διαθέτει. Στην έκταση αυτή περιλαμβάνονται και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Επί της ουσίας το δόγμα της "Γαλάζιας Πατρίδας" δεν είναι τίποτα λιγότερο από το δόγμα του "Ζωτικού Χώρου" πάνω στο οποίο η ναζιστική Γερμανία βάσισε τις στρατιωτικές εισβολές σε γειτονικές χώρες.
Το δόγμα του "Ζωτικού Χώρου" (Lebensraum) ξεκίνησε τα καλλιεργείται στον γερμανικό πληθυσμό από τη δεκαετία του 1890. Ο "Ζωτικός Χώρος" έγινε γεωπολιτικός στόχος της Αυτοκρατορικής Γερμανίας κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο (1914–1918) ως σχέδιο εδαφικής επέκτασης.
Η πλέον ακραία μορφή αυτού του δόγματος μετά το ’30 υποστηρίχθηκε από το Ναζιστικό Κόμμα και τη Ναζιστική Γερμανία μέχρι το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Η περίοδος που γεννήθηκε και άνθισε το δόγμα του "Ζωτικού Χώρου" ήταν η εποχή της δημογραφικής και βιομηχανικής άνθισης της Γερμανίας, όπως ακριβώς συμβαίνει τα τελευταία χρόνια και με την Τουρκία.
Η Τουρκία, αμφισβητεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και η Ελλάδα ούσα σε δημογραφική και οικονομική γήρανση προσπαθεί να ανταπεξέλθει επικαλούμενη το Διεθνές Δίκαιο και προσπαθώντας να εμπλέξει στις υποθέσεις της τις μεγάλες δυνάμεις, εκχωρώντας τους επιρροή. Δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει κάτι τέτοιο. Ολόκληρη η υπόθεση της υποστήριξης της Ελληνικής Επανάστασης σε αυτήν τη στρατηγική στηρίχθηκε.
Την περασμένη εβδομάδα κατά την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε μια σχετική ευρεία αναφορά.
"Αν και κάποιοι δεν μπορούν ακόμη να το αποδεχτούν, η Κωνσταντινούπολη είναι τουρκική, η Κωνσταντινούπολη είναι μουσουλμανική και θα παραμείνει έτσι για πάντα" είπε, μιλώντας στην Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμματος κατά την 571η επέτειο.
Ο Τούρκος πρόεδρος έστρεψε τα βέλη του και σε όσους έχουν αντίθετη άποψη για τη Άλωση λέγοντας: "Αυτοί που αποκαλούν την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης κατοχή, που γράφουν στους τοίχους ότι "η καταπίεση άρχισε το 1453, δεν διαφέρουν από τις ορδές των Σταυροφόρων που λεηλατούσαν γυναίκες και πόλεις 250 χρόνια πριν από την κατάκτηση".
Ο Τούρκος πρόεδρος -όπως και μια σημαντική πλειοψηφία της γείτονος που εμφορείται από την ιδεολογία του ευρασιατισμού και αντιδυτικισμού- αντιλαμβάνεται την ιστορία σαν πάλη μεταξύ του ισλάμ και του χριστιανισμού ή της Ανατολής και της Δύσης.
Κατά την αντίληψη αυτή υπάρχουν περίοδοι που το ισλάμ και η Ανατολή υπερισχύουν και επεκτείνουν τα σύνορα μέχρι την καρδιά της Ευρώπης και περίοδοι που υποχωρούν όπως την περίοδο των σταυροφοριών και την περίοδο διάλυσης και διαμελισμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που ξεκίνησε πριν 200 χρόνια με την Ελληνική Επανάσταση.
Το Αιγαίο, η Κύπρος, το Λιβυκό πέλαγος καθώς και οι μουσουλμανικές κοινότητες εντός της Ε.Ε. αποτελούν τα πιόνια στο παιγνίδι της ανάκτησης του "Ζωτικού Χώρου" που επιδιώκει η Τουρκία.
Όσο πιο γρήγορα αφυπνιστούν γεωπολιτικά η Ευρώπη και η Δύση συνολικότερα, τόσο πιο μικρό θα είναι το κόστος της ανάσχεσης των Τουρκικών επιδιώξεων που συνδυάζονται με τις επιδιώξεις των υπόλοιπων αναθεωρητικών δυνάμεων. Ό,τι σχεδιάζει η Τουρκία έναντι της Ελλάδας και των γειτόνων της το υλοποιεί η Ρωσία στην Ουκρανία. Οι παλιές αυτοκρατορίες επιδιώκουν να ανασυσταθούν επεκτείνοντας την κυριαρχία τους στις πρώην κτήσεις τους.
Το στοίχημα για εμάς εκτός της δικής μας αποτρεπτικής ισχύος είναι να υπάρξει ουσιαστικότερη δυτική συνδρομή σε σύγκριση με αυτή που προσέφεραν Βενετοί και Γενουάτες κατά την περίοδο της Άλωσης. Όπως και το 1453 οι προσευχές δεν αρκούν, ούτε οι ψευδαισθήσεις ιστορικών μεγαλείων του παρελθόντος.
Χρειάζεται ρεαλισμός, τόλμη και απομόνωση των "ψεκασμένων" και των πατριδεμπόρων.
2) Δημόσια Διοίκηση και ΑΑΔΕ
Αξιότιμε Κ. Στούπα,
Η αφορμή για να σας αποστείλω αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα υπήρξε μια αναπάντεχη τηλεφωνική κλήση από έναν υπάλληλο της ΑΑΔΕ.
Συγκεκριμένα επειδή έχω πολλές μετοχές (που δίνουν καλά μερίσματα), στη φορολογική δήλωση έπρεπε να προσθέσω με το χέρι τα μερίσματα αυτά και να βάλω το άθροισμα στο καθορισμένο κουτάκι, όπως και τον αντίστοιχο φόρο. Όλες αυτές όμως τις πληροφορίες τις έχει η εφορία και μου τις εμφάνιζε σωστά. Τι το πιο εύκολο να έχει το αντίστοιχο κουτάκι στη δήλωση έτοιμο το άθροισμα θα μου πείτε.
Έστειλα λοιπόν ένα mail στην ΑΑΔΕ και το εξηγούσα όπως σας ανέφερα προηγουμένως. Και μετά από 2 μέρες με πήρε τηλέφωνο ένας πολύ ευγενικός κύριος και αφού με ευχαρίστησε, μου είπε αν έβλεπα και άλλες βελτιώσεις στη δήλωση.
Τι να σας πω. Έμεινα έκπληκτος από την αντίδραση της ΑΑΔΕ. Δεν το είχα ξαναδεί τόσες δεκαετίες που κάνω φορολογική δήλωση.
Να τα λέμε και αυτά. Όχι μόνο γκρίνιες (που τις κάνω και εγώ στο fb).
Σας ευχαριστώ πολύ
Με εκτίμηση
Μιχαηλίδης Δημήτριος
(είμαστε και φίλοι στο fb)
3) Ναι, το κράτος αλλάζει! Αλήθεια;
Αξιότιμε Κ. Σούπα,
Ως προς την επισύναψη της αναφοράς του κ. Παύλου Τρυποσκιάδη στο άρθρο σας της Δευτέρας 03-06-2024, με τίτλο Ναι το κράτος αλλάζει! Αλήθεια;, θα ήθελα να προσθέσω τη δικιά μου κραυγή στο σκοτάδι "της αλλαγής του κράτους".
Το σποτ της ΝΔ ότι το Ελληνικό Κράτος αλλάζει είναι άλλη μια διαχρονικά δημαγωγία. Είναι η συνεχεία του "Εδώ και τώρα αλλαγή", αλλά ο πυρήνας παραμένει ίδιος.
Τριάντα πέντε χρόνια ασφαλισμένος στο ΤΣΜΕΔΕ με δεκαοχτώ χρόνια παράλληλη ασφάλιση στο Δημόσιο, συνταξιοδοτήθηκα τον Νοέμβριο 2018.
Μέχρι σήμερα λαμβάνω προκαταβολή σύνταξης 749 € και αναμένω την εκκαθάριση. Φέτος τον Νοέμβριο κλίνουμε έξι χρόνια αναμονής.
Δήθεν προσωρινή σύνταξη έναντι της μελλοντικής.
Σχετικά με το "brain drain" έχοντας υπόψη μου ότι δεν είμαι κατάλληλος να δίνω συμβουλές σε άλλους, παρόλα αυτά η εμπειρία και η αγανάκτηση μου, νομίζω με δικαιώνουν να εκφράσω την παρακάτω γνώμη μου.
Οι νέοι επιστήμονες που σκέπτονται να φύγουν στο εξωτερικό, αν βγούνε έστω και με ένα πόδι έξω, μην γυρίσουν το κεφάλι τους πίσω.
ΓΓ
-
19:33 Εμ. Ράμμος στην Ημερίδα Άμυνας Capital.gr: "Η διαστημική τεχνολογία εφαρμογών είναι εκ των ων ουκ άνευ στα θέματα της άμυνας"
-
19:25 Γαλλία: Αυξήθηκαν στους τρεις οι θάνατοι μωρών μετά από κατανάλωση ύποπτου βρεφικού γάλακτος
-
19:20 Eξαρθρώθηκε σπείρα που έκλεβε αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες στην Αττική με κέρδη πάνωάνω από 1,5 εκατ. ευρώ
-
19:09 Κάλας: "Ευελιξία" στο δάνειο των 90 δισ. ευρώ για την Ουκρανία
-
19:08 Δ. Παπαστεργίου στην Ημερίδα Άμυνας Capital.gr: "Πλέον αποκτάμε και αυτονομία στο διάστημα"
-
19:07 Ακινητοποιήθηκε συρμός του Οδοντωτού Σιδηρόδρομου λόγω βλάβης - Ταλαιπωρία για 77 επιβάτες
-
19:05 Ουκρανία: Εκλογές θα προκηρυχθούν όταν το επιτρέψει η κατάσταση ασφαλείας, λέει υψηλόβαθμος αξιωματούχος
-
19:00 Στον Λευκό Οίκο ο Νετανιάχου για τη συνάντησή του με τον Τραμπ
-
18:41 Αρ. Στεφάτος στην Ημερίδα Άμυνας Capital.gr για υδρογονάνθρακες: Η Ελλάδα μετατρέπεται σε πολύ σημαντικό περιφερειακό παίκτη
-
18:35 Άμυνα και Διάστημα - Δ. Παπαστεργίου: "Η Ελλάδα δεν παρακολουθεί απλώς τις εξελίξεις, είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι"
-
Σ. Σέρμπος: Μετά τις Βαλτικές χώρες, η Ελλάδα είναι η επόμενη που απειλείται από τον αναθεωρητισμό
-
Όλοι διάβασαν τα αποτελέσματα. Λίγοι είδαν πού πάει το έργο
-
Προειδοποίηση Moody’s για τις ελληνικές τράπεζες: Η απόφαση του Αρείου Πάγου "απειλεί" την ποιότητα ενεργητικού και τις δομές των τιτλοποιήσεων
-
Bloomberg: Ο Τραμπ "ζυγίζει" το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το Μεξικό και τον Καναδά
-
Κατακόρυφη αύξηση στις ρυθμίσεις δανείων – O καταλυτικός ρόλος των servicers
-
Ζ. Κωνσταντοπούλου για την ανεξαρτητοποίηση της Ε. Καραγεωργοπούλου: Η αγάπη στο τέλος θα νικήσει!
-
Χρηματιστήριο: Προσπάθεια ανατροπής με ώθηση από blue chips
-
Κ. Μπακογιάννης: Κίνδυνος για τη Διπλή Ανάπλαση και το γήπεδο του Παναθηναϊκού
-
Οι μηνύσεις του Παύλου Μαρινάκη και το ναυάγιο
-
Νέο "ρεκόρ" στις Διαθήκες: 12.191 καταχωρήθηκαν στην πλατφόρμα σε 3 μήνες
-
Οι μηνύσεις του Παύλου Μαρινάκη και το ναυάγιο (58)
-
Ντ. Μπακογιάννη: Η Ευρώπη πρέπει να συζητήσει με τη Ρωσία - Διάλογος δεν σημαίνει υποχώρηση (35)
-
Είναι λογικό ο Φιντάν να προεξοφλεί τον Τραμπ; (32)
-
Σ. Σέρμπος: Μετά τις Βαλτικές χώρες, η Ελλάδα είναι η επόμενη που απειλείται από τον αναθεωρητισμό (11)
-
Έως 300.000 ακίνητα που ανήκουν σε Δήμους ανά την επικράτεια παραμένουν "αόρατα" (11)
-
Ζ. Κωνσταντοπούλου για την ανεξαρτητοποίηση της Ε. Καραγεωργοπούλου: Η αγάπη στο τέλος θα νικήσει! (9)
-
Τον αντέχουμε τόσο λαϊκισμό; (9)
-
Θ. Βερέμης: Η Ουκρανία θα τύχει μεγάλης βοήθειας, τη Ρωσία πρέπει να λυπόμαστε (7)
-
Προειδοποίηση Moody’s για τις ελληνικές τράπεζες: Η απόφαση του Αρείου Πάγου "απειλεί" την ποιότητα ενεργητικού και τις δομές των τιτλοποιήσεων (7)
-
Υποχωρεί ξανά το Bitcoin κάτω από τα 67.000 δολάρια (6)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ