Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 09-Ιαν-2023 00:01

  Ο Χειμώνας δεν τέλειωσε ακόμη...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  1) Ο Χειμώνας δεν τέλειωσε ακόμη...

  Η αλήθεια είναι πως τα νέα από το μέτωπο της οικονομικής και ενεργειακής κρίσης εξελίσσονται καλύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν λίγους μήνες νωρίτερα. Ο πληθωρισμός, τον Δεκέμβριο που πέρασε, στην Ελλάδα έπεσε στο 7,6% και στην Ευρωζώνη στο 9,2%. Το Νοέμβριο οι αναλυτές προέβλεπαν πως ο Δεκέμβριος θα έκλεινε τουλάχιστον στο 9,7%.

  Αυτά είναι καλά νέα καθώς ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα και κυρίως γιατί υποχώρησε κάτω από το ψυχολογικό φράγμα του διψήφιου ποσοστού.  Στην πραγματικότητα όμως ο πληθωρισμός απέχει ακόμη πολύ από τον στόχο της ΕΚΤ που βρίσκεται περί το 2%.

  "Η επιβράδυνση της αύξησης των τιμών αφορά μόνο τον τομέα της ενέργειας (ηλεκτρισμός, αέριο, πετρέλαιο...). Αυτή η συνιστώσα του πληθωρισμού παραμένει εκείνη όπου σημειώνεται η μεγαλύτερη αύξηση τιμών τον Δεκέμβριο, η οποία όμως μειώθηκε στο 25,7% από 34,9% το Νοέμβριο, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία.

  Η εκτίναξη των τιμών των τροφίμων (του αλκοόλ και του καπνού συμπεριλαμβανομένων) συνεχίζεται, με ετήσια άνοδο 13,8% σε σύγκριση με 13,6% τον προηγούμενο μήνα…"

  Βλέπε: Επιβράδυνε ο πληθωρισμός: 7,6% στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο, 9,2% στην Ευρωζώνη

  pin

   

  Ο  βασικότερος παράγοντας που  συνέβαλε στη μικρότερη άνοδο του πληθωρισμού τον μήνα που πέρασε ήταν η χαμηλότερη άνοδος των τιμών ενέργειας λόγω του ηπιότερου Χειμώνα στην Ευρώπη.

  Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, οι ενεργειακές τιμές αυξήθηκαν κατά 25,7% ενώ τον περασμένο Νοέμβρη η αύξηση ήταν 34,9%.

  Η πτώση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου είναι αισθητή τους τελευταίους μήνες. Η τιμή του αργού π.χ. πριν μερικούς μήνες ήταν πάνω από τα 120 δολάρια το βαρέλι, ενώ την περασμένη εβδομάδα είχε πέσει στα 75.

  Η τιμή του φυσικού αερίου  έχει πέσει αρκετά τους τελευταίους μήνες αφού από τα 343 Ευρώ ανά MWh τον περασμένο Αύγουστο πριν από λίγες μέρες τα συμβόλαια αναφοράς για την Ευρώπη είχαν διαμορφωθεί περί τα 70 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh).

  Ο "Στρατηγός Χειμώνας" σε αυτή την περίπτωση δρα εναντίον των ρωσικών επιδιώξεων και συμφερόντων που αποσκοπούν στην υποταγή της Ευρώπης μέσω του ενεργειακού στραγγαλισμού.

  Χρειάζεται όμως προσοχή. Ο Χειμώνας δεν έχει τελειώσει ακόμη. Στις χώρες του νότου όπως η Ελλάδα π.χ. οι μήνες με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες είναι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος.

  Περί την Άνοιξη οι αποθήκες θα έχουν αδειάσει και θα αρχίσει να αυξάνεται πάλι η ζήτηση για φορτία με LNG.

  Επιπλέον, περί την Άνοιξη θα αρχίσει η Κίνα να συνέρχεται από το πανδημικό σοκ που βιώνει αυτήν την περίοδο μετά την κατάργηση της πολιτικής της μηδενικής ανοχής.  Λογικά τότε η κινεζική οικονομία θα προσπαθήσει να καλύψει το κενό που δημιουργούν οι πανδημικές διαταραχές. Η οικονομία της θα αρχίσει να δουλεύει στο φουλ και η αυξημένη ζήτηση θα εκτινάξει εκ νέου τις τιμές της ενέργειας και των εμπορευμάτων...

  Τότε λογικά η παγκόσμια οικονομία θα βιώσει ένα δεύτερο κύμα ανόδου των τιμών. Ας μην προτρέχουμε λοιπόν ο Χειμώνας δεν τελείωσε ακόμη...

  2) Βρίσκομαι σε αδιέξοδο...

  Καλησπέρα κε Στούπα,

  θα ήθελα να σας παρακαλέσω αν βρείτε λίγο χρόνο να κάνετε ένα άρθρο για τις τιμές της ενέργειας στη χώρα και γιατί παραμένουν σε αυτά τα επίπεδα και αν υπάρχουν άμεσες βιώσιμες λύσεις.

  Όσοι χρησιμοποιούμε ηλεκτρική ενέργεια στις παραγωγικές μας διαδικασίες και αδυνατούμε να επενδύσουμε σε φωτοβολταϊκά είμαστε σε απόγνωση, δεν μπορούμε να οργανώσουμε τη μελλοντική μας παραγωγή καθώς δεν μπορούμε να προϋπολογίσουμε το κόστος μιας ανελαστικής δαπάνης.

  Προσωπικά αν και χρειάζομαι στην παραγωγή 6-8 χιλ kwh μηνιαίως και τις έχω περιορίσει στις 4 χιλ., αδυνατώ να οργανώσω παραγωγή. Η αύξηση της παραγωγής για να καλύψω τη μελλοντική ζήτηση θα εκτροχιάσει τον λογαριασμό ρεύματος, που σε συνδυασμό με αυξήσεις των πρώτων υλών άνω του 50%, με οδηγεί στο συμπέρασμα, πως παρά τις αυξήσεις στις τιμές που έχω κάνει, η αύξηση της παραγωγής απλά θα μεγαλώσει τη ζημιά τις περιορισμένης τωρινής παραγωγής που δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών της επιχείρησης. Από την άλλη πλευρά φοβάμαι πως μια ακόμα αύξηση των τιμών θα είχε σαν αποτέλεσμα τον περιορισμό της ζήτησης.

  ΚΚ

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ