Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 30-Δεκ-2022 00:00

  Καλή χρονιά και ευτυχισμένο το 2022...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα

  1) Καλή χρονιά και ευτυχισμένο το 2022...

  Η τελευταία μέρα κάθε χρόνου συνήθως προσφέρεται για αναστοχασμό των όσων έγιναν τη χρονιά που πέρασε, σε σχέση με όσα περιμέναμε να συμβούν.

  Παρά τα προβλήματα, το 2022 αποδείχτηκε μια καλή χρονιά για την ελληνική οικονομία συγκριτικά με τον μέσο όρο των υπόλοιπων ευρωπαϊκών οικονομιών.

  Ο πληθωρισμός, τον χρόνο που φεύγει, αποδείχτηκε ισχυρότερος των προβλέψεων των αρμοδίων, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες της στήλης στο τέλος του 2021 όπου γράφαμε:

  "Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, το 2021 ο πληθωρισμός βρέθηκε εκτός ελέγχου. Οι καθησυχαστικές διαγνώσεις των Κεντρικών Τραπεζιτών και των λοιπών ειδημόνων πριν από μερικούς μήνες αποδεικνύονται λανθασμένες.

  Οι τρέχουσες αυξήσεις σε τρόφιμα, ενέργεια, μεταφορές και πλήθος πρώτων υλών της τάξης των δεκάδων ποσοστιαίων μονάδων δεν μπορούν να μεταφράζονται απλά σε έναν πληθωρισμό 5%-6%, ο οποίος εκτιμάται πως θα πέσει στο 2%-3% στο μέσον του 2022.

  Από τον Ιανουάριο θα δούμε διψήφια ποσοστά αύξησης στις τιμές. Οι εργαζόμενοι θα διεκδικήσουν αυξήσεις και οι κυβερνήσεις θα αποφασίζουν να καλύψουν τις απώλειες και από την στιγμή που οι αυξήσεις περάσουν στους μισθούς ο πληθωρισμός θα γίνει συστημικό στοιχείο με διάρκεια.

  Τούτο σημαίνει πως θα χρειαστούν πολυετείς προσπάθειες αυξημένων επιτοκίων, νομισματικής σύσφιξης και δημοσιονομικής πειθαρχίας για να επανέλθουμε σε κάποια ισορροπία….".

  Ένα χρόνο μετά οι πληθωριστικές πιέσεις δεν έχουν περάσει κατά συστημικό τρόπο στα μισθολόγια, αλλά επιχειρείται να τιθασευτούν με αποσπασματικά μέτρα όπως τα energy-pass και τα food-pass. H ευχέρεια της φορολόγησης των αυξημένων κερδών των ενεργειακών εταιρειών, τα οποία ως κάποιο βαθμό στα διυλιστήρια είναι λογιστικά, έλυσε το πρόβλημα.

  Ο πληθωρισμός όμως παρά την πρόσφατη κάμψη συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, ενώ δεν αποκλείεται να αναζωπυρωθεί...

  Αν συμβεί αυτό η διαχείριση του κόστους ζωής το ’23 ίσως αποδειχτεί πιο δύσκολη υπόθεση.

  Η ενεργειακή κρίση...

  Για την ενεργειακή κρίση πριν ακριβώς 12 μήνες γράφαμε: "Πολύ σύντομα οι πολιτικές ηγεσίες θα αναγκαστούν να επαναπροσδιορίσουν τον ενεργειακό σχεδιασμό, γιατί το υψηλό ενεργειακό κόστος και η παράδοση της Ευρώπης στις ορέξεις του Πούτιν, θα δημιουργήσουν κοινωνική και πολιτική δυσαρέσκεια, κάτι που θα τροφοδοτήσει τα κόμματα του ακροδεξιού λαϊκισμού.

  Η πυρηνική ενέργεια και οι υδρογονάθρακες της ΝΑ. Μεσογείου θα κληθούν να συνεισφέρουν...".

  Στην κυπριακή ΑΟΖ βρέθηκε πρόσφατα και άλλο εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα, ενώ η Ελλάδα ξεκινά έρευνες μέχρι τις νότιες περιοχές της Κρήτης.

  Γεωπολιτική

  Αυτή την περίοδο πέρυσι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία βρισκόταν στο στάδιο της προετοιμασίας.

  "Ας υποθέσουμε πως αν ήταν κάποιος στη θέση του Πούτιν και επιδιώκει την ανακοπή της εξάπλωσης του ΝΑΤΟ σε χώρες που αποτελούν τη ζώνη προστασίας της Ρωσίας, όπως η Ουκρανία, οι βαλτικές χώρες, η Πολωνία κ.λπ. πότε θα έβρισκε καλύτερη ευκαιρία από αυτή που προσφέρουν οι επόμενοι 2-3 μήνες;

  ...Η Ευρώπη μιλάει για κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας αν αυτή εισβάλει στην Ουκρανία αλλά, αν τις επιβάλει,  οι τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου θα πάνε στα ύψη και η ίδια θα  πληρώσει μεγαλύτερο κόστος από τη Ρωσία…"

  Βλέπε: Καλή χρονιά και ευτυχισμένο το 2000!

  Η Ρωσία τελικά εισέβαλε στην Ουκρανία στο πρώτο δίμηνο και οι εκπλήξεις που προέκυψαν ήταν η αποτυχία της κατάληψης της Κιέβου και αντικατάστασης της κυβέρνησης καθώς και το εύρος και η δυναμική των δυτικών αντιδράσεων...

  Οι Ευρωπαίοι αποδέχτηκαν το υψηλότερο ενεργειακό κόστος και ξεκίνησαν τον ενεργειακό "απογαλακτισμό" από τη Μόσχα.

  Στις δυτικές κοινωνίες οι αντιδράσεις για την ενεργειακή κρίση και τον υψηλό πληθωρισμό αποδείχτηκαν ήπιες ενώ πολύμηνες σφοδρές κοινωνικές αναταράξεις προέκυψαν στην Κίνα και το Ιράν για τα μέτρα εναντίον της πανδημίας και την ισλαμική μαντήλα.

  Η πτώση των χρηματιστηρίων στη Δύση ήταν περί το 10-20% και μπορεί να θεωρηθεί ήπια. Το πιθανότερο είναι πως θα συνεχιστεί και το ’23 με δυναμικότερους ρυθμούς πριν δρομολογηθεί ο επόμενος μακροπρόθεσμος ανοδικός κύκλος.

  Σε γενικές γραμμές το 2023 δεν αναμένεται καλύτερο από το 2022. Οι καταθέσεις οι οποίες αυξήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας θα μειωθούν στη Δύση και η απώλεια της αγοραστικής δύναμης λόγω πληθωρισμού θα γίνει περισσότερο αισθητή...

  Περισσότερα όμως από το νέο χρόνο...

  Καλή Πρωτοχρονιά με  υγεία, πλούτο και μακροζωία...

  2) Ευχαριστώ…

  Κύριε Στούπα,

  Είμαι χρόνια αναγνώστης σας. Διαβάζω άρθρα σας πιθανότατα από το 1997. Νομίζω εργαζόσασταν στην Ημερησία και γράφατε στη στήλη "Καγκελάριος". Εκτιμώ ιδιαίτερα "την πένα σας" αλλά ποτέ δεν σπατάλησα τον χρόνο σας για να σας στείλω ένα μήνυμα.

  Κάνοντας τον απολογισμό της χρονιάς, διαπίστωσα ότι ήσασταν ο άνθρωπος που είχε τη μεγαλύτερη επιρροή, καθώς έμμεσα γίνατε η αιτία για μια σημαντική αλλαγή στη ζωή μου. Έτσι αποφάσισα να αφιερώσω μερικά λεπτά και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου.

  Επιγραμματικά, πριν 10 περίπου χρόνια αντιστάθηκα στον ήχο των σειρήνων που θα "βαρούσαν το νταούλι" και θα έκαναν τις αγορές να χορεύουν.

  Όπως και 500-600.000 συντοπίτες μας, δέθηκα στο μεσιανό κατάρτι της λογικής και με 2 βαλίτσες, σφιγμένα γεμάτα αξιοπρέπεια χείλη και όρεξη για δουλειά άνοιξα πανιά για τη Δύση...

  Είχα την ευκαιρία να εργαστώ σε κορυφαίες εταιρείες, και επίσης να συνεχίσω τις σπουδές μου σε ένα από τα κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα στη Δυτική ακτή του Ατλαντικού Ωκεανού.

  Ενώ ήμουν εξαιρετικά ευχαριστημένος με την εργασία μου σε μια από τις πλέον κερδοφόρες εταιρείες του μικρού μας πλανητικού χωριού και συνήθιζα να αρνούμαι ευγενικά όλες τις προτάσεις που έρχονταν κατά καιρούς, τον Σεπτέμβριο ήρθε μια ακόμη πρόταση από την Ελβετία.

  Ενώ ένας από τους λόγους που δεν σχεδίαζα κάποια αλλαγή στην καριέρα μου ήταν το εξαιρετικό ασφαλιστικό (Πυλώνες 2 & 3) στη χώρα όπου βρισκόμουν τα τελευταία 5 έτη, θυμήθηκα το άρθρο σας: Με μέτρο οι πανηγυρισμοί, έχουμε δρόμο...

  Ρώτησα τον recruiter αν μπορεί να μου δώσει μια εκτίμηση για το ποσό της σύνταξης, και μπορώ να επιβεβαιώσω ότι τα νούμερα ήταν πολύ καλύτερα από αυτά που περιγράφει ο αναγνώστης σας στο άρθρο του Ιουλίου. Ανάλογα της Θέσης, και του μισθού.

  Ομολογουμένως ιδιαίτερα ελκυστική σύνταξη για μια Διευθυντική θέση με σημαντικές αποδοχές και πολύ καλύτερα από πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης που είχα την ευκαιρία να γνωρίζω μέσα από την προηγούμενη εργασία μου καθώς είχα εργαζόμενους στην ομάδα μου σε αρκετές χώρες.

  Αν δεν είχα διαβάσει αυτό το άρθρο δεν θα είχα καν συζητήσει για μια εξαιρετική επαγγελματική ευκαιρία καθώς δεν θα ρωτούσα ποτέ λεπτομέρειες για τον ασφαλιστικό πυλώνα 2 στην Ελβετία.

  Σας ευχαριστώ ολόψυχα όχι μόνο για το γεγονός ότι δίνοντας βήμα σε έναν αναγνώστη με βοηθήσατε στην καριέρα μου, αλλά κυρίως για τα άρθρα σας που καθημερινά ανυπομονώ να διαβάσω. Προσωπικά εκτιμώ ιδιαίτερα τον ορθολογισμό σας και το γεγονός ότι πάντα έχετε διαθέσιμα αρκετά δεδομένα από διαφορετικές πηγές.

  Σας εύχομαι ολόψυχα υγεία και ότι καλύτερο για ένα 2023 γεμάτο κάθε επιτυχία.

  Δεν θα ήθελα να δημοσιευθεί η επιστολή μου. Σε περίπτωση που το αποφασίσετε, παρακαλώ χρησιμοποιήστε μόνο τα αρχικά.

  Με εκτίμηση,

  Ν.Α.

  kostas.stoupas@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ