Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 22-Δεκ-2022 00:01

  To 2023 δεν προβλέπεται καλύτερο...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  1) To 2023  δεν προβλέπεται καλύτερο...

  Διάβασα χθες τις προβλέψεις της Κεντρικής μας Τράπεζας για την πορεία της οικονομίας, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στη ενδιάμεση έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική.

  Ο ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας το 2022 αναμένεται να διαμορφωθεί σε 6,2%. Το 2023 ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να επιβραδυνθεί στο 1,5%, εξαιτίας της αναμενόμενης κάμψης της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη και της σημαντικής υποχώρησης του ρυθμού αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης.

  Βλέπε: ΤτΕ: Ισχυρή ανάπτυξη 6,2% φέτος αλλά "φρένο" στο 1,5% το 2023 - Αυξημένη αβεβαιότητα και κίνδυνοι…

  Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να ανακάμψει τα επόμενα έτη, φθάνοντας στο 3,0% το 2024 και στο 2,8% το 2025.

  Οι επιδόσεις αυτές μπορούν να επιτευχθούν υπό την προϋπόθεση ότι αφενός η γεωπολιτική κρίση θα έχει αποκλιμακωθεί και θα έχουν μειωθεί οι τιμές της ενέργειας και αφετέρου ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να ενισχύεται σημαντικά από το διεθνή τουρισμό, την καλή πορεία υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων και τη σταθερή αναπτυξιακή προοπτική της ευρωζώνης, επισημαίνει η έκθεση…

  Πιστεύω πως οι προβλέψεις πάντα είναι δύσκολες αλλά την περίοδο που διανύουμε είναι σχεδόν αδύνατες καθώς έχουν προκύψει πολλές απρόβλεπτες γεωπολιτικές μεταβλητές.

  Π.χ. στα  τέλη του 2021, πριν ακριβώς ένα χρόνο η Fed προέβλεπε πως το αμερικάνικο πραγματικό ΑΕΠ θα αυξανόταν κατά 4% το 2022. Περίμενε τις τιμές χονδρικής περί το 2,6% και εκτιμούσε πως θα πραγματοποιούσε τρεις αυξήσεις επιτοκίων περί το 0,25% η κάθε μία...

  Τώρα μια εβδομάδα πριν εκπνεύσει το 2022 το αμερικάνικο ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί περί το 0,5% σε ετήσια βάση και οι τιμές παραγωγού να κλείσουν με αύξηση 5,6%. Αντί για τρείς αυξήσεις επιτοκίων των 0,25% που θα άθροιζαν 0,75% έχουμε επιτόκια περί το 4,37%.

  Για το 2023, η Fed προβλέπει ένα ακόμη έτος με αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ 0,5%, πληθωρισμό 3,1% και αύξηση του ποσοστού ανεργίας στο 4,6%.

  Ο Brian Wesbury της  First Trust Advisors  πιστεύει πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις η Fed να πέσει πάλι έξω.

  "Πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη θα είναι χαμηλότερη από τις προβλέψεις για το 2023. Αντί να αυξηθεί κατά 0,5% αναμένουμε ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά περίπου 0,5%. Εν τω μεταξύ, πιστεύουμε ότι ο πληθωρισμός θα υπερβεί το  4%. Σίγουρα, ο πληθωρισμός μετριάζεται το 2023, αλλά όχι τόσο πολύ ή τόσο γρήγορα όσο πολλοί αναμένουν.

  Δεν μπορούμε επίσης να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο σφάλμα μέτρησης του M2. Εάν το M2 έχει όντως επιβραδυνθεί στο 1% είναι δύσκολο να καταλάβουμε πώς η συνολική τραπεζική πίστωση εξακολουθεί να αυξάνεται περισσότερο από 7%.

  Συνδυάστε τα όλα μαζί και το μόνο πράγμα για το οποίο είμαστε σίγουροι είναι ότι ό,τι και να συμβεί το 2023, πιθανότατα θα φαίνεται πολύ διαφορετικό από αυτό που προβλέπει η Fed".

  2) Υπάρχουν  δικαστές στην Αθήνα;

  Αγαπητέ Κύριε Στούπα,

  Με αφορμή το άρθρο σου (Capital, 21/12/22) αναφορικά με την ελληνική δικαιοσύνη, σου στέλνω μερικές σκέψεις / προτροπές, τις οποίες, αν κρίνεις σκόπιμο, μπορείς να δημοσιεύσεις.

  Αποτελώντας τον τρίτο πυλώνα εξουσίας του δημοκρατικού πολιτεύματος, αλλά και όχι μόνο εξ αυτού, οι δικαστές αποτελούν, κατά την άποψή μου, την ελίτ των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα.

  Αν ισχύει αυτό, ας μπουν "μπροστάρηδες" κι ας δώσουν το καλό παράδειγμα, όχι μόνο σε άλλους δημόσιους υπαλλήλους, αλλά και στην κοινωνία, αναλαμβάνοντας οι ίδιοι πρωτοβουλίες και να συμβάλλουν στη λύση του θεμελιώδους προβλήματος, δηλ. της απελπιστικής καθυστέρησης απονομής δικαιοσύνης.

  Παρεμπιπτόντως η απόδοση δικαιοσύνης "εντός εύλογης προθεσμίας" αποτελεί δικαίωμα του κάθε Ευρωπαίου πολίτη (Χάρτης θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Άρθρο 47).

  Δεν αρκούν οι εξηγήσεις και οι δικαιολογίες για πολυνομία, κακονομία, ελλιπή δικαστική χωροταξία, συμφέροντα δικηγόρων και οτιδήποτε άλλο. Στο παρελθόν έχουν αποδείξει, ότι γνωρίζουν πολύ καλά να μάχονται εξαιρετικά αποτελεσματικά για τα συμφέροντά τους (π.χ. αύξηση μισθών με απόφαση του μισθοδικείου, επαναφορά αναδρομικών ακόμη και σε συνταξιούχους δικαστές).

  Στην παρούσα συγκυρία η χώρα τούς έχει ανάγκη, για να πάει μπροστά. Έχουν την ευκαιρία, αλλά και την ηθική υποχρέωση ν’ αποδείξουν, ότι δικαίως ανήκουν στην προαναφερθείσα ελίτ, ότι "αξίζουν τα λεφτά τους" και δικαιούνται ν’ απολαμβάνουν όλα τα προνόμια, τα οποία απορρέουν από τη θέση που κατέχουν.

  Ή παραφράζοντας τον τίτλο της συνέντευξης του Παναγιώτη Πικραμένου στην Καθημερινή "Δεν μπορεί η χώρα να τρέχει με 1.000 και η Δικαιοσύνη με 100": Δεν μπορεί ο Πιερρακάκης κι η ομάδα του να "πετάει" κι οι δικαστές να … "κάθονται".

  Καλά Χριστούγεννα!

  Γ.Γ.

  Υ.Γ.: Σε περίπτωση δημοσίευσης σε παρακαλώ να αναφερθούν μόνο τα αρχικά του ονόματός μου.

  ΣΗΜ: Εκ παραδρομής δημοσιεύτηκε αρχικά παλαιότερο άρθρο. 

  kostas.stoupas@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ