Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Δεκ-2022 00:01

  Κι όμως Βρυχάται Νο 4

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  1) Κι όμως Βρυχάται Νο 4

  Το χρέος, λόγω του πληθωρισμού, μειώνεται, οι εξαγωγές εκτοξεύονται, ο τουριστικός πυλώνας εμφανίζεται δυναμικός και  οι καταθέσεις αυξάνονται.  Τι απομένει για να συμπληρώσουμε την εικόνα αναστροφής που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία;

  Οι επενδύσεις και το χρηματιστήριο.

  Ιδού λοιπόν τι συμβαίνει με τις επενδύσεις. Ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου το 2021 έφτασε τα 32,9 δισ. ευρώ από 22,8 δισ. ευρώ το 2019, 21,3 το 2015 και 43,5 δισ. το 2009  την τελευταία χρονιά πριν τη χρεοκοπία.

  Ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου πλέον σε σχέση με τις αποσβέσεις έχει περάσει σε θετικό έδαφος. Το πλέον ενδιαφέρον όμως είναι η διαφοροποίηση των τομέων της οικονομίας στους οποίους κατευθύνονται οι επενδύσεις.

  Από τα 43,5 δισ. του 2009 τα 15,5 δισ., που είναι το μεγαλύτερο μερίδιο, αφορούσε επενδύσεις σε κατοικίες. Το 2021, το μεγαλύτερο μέρος με 9,6 δισ. ευρώ αφορά μεταλλικά προϊόντα και μηχανήματα. Το 2009 δανειζόμασταν και επενδύαμε σε σπίτια ενώ το 2021 το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων φαίνεται πως κατευθύνεται στην παραγωγή παραγωγικού ιστού.

  πιν

   

  Η διαφοροποίηση αυτή φαίνεται και από την αύξηση των εξαγωγών οι οποίες φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν κατά πολύ τα 40 δισ. ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο που έφτασαν ποτέ.

  Ένα άλλο στοιχείο που εντόπισα, καθώς έψαχνα στοιχεία για τη Ρουμανία για έναν πρόλογο που μου ζήτησε αναγνώστης για ένα βιβλίο του, είναι πως το 2020 η Ελλάδα ξεπέρασε στην προσέλκυση Απευθείας Ξένων Επενδύσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ χώρες όπως η Τουρκία και η Ρουμανία.

  Με βάση τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζες Foreign direct investments (FDI) της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ  έφτασαν το 1,7%, με τη Ρουμανία να ακολουθεί με 1,4% και την Τουρκία με 1,1%.

   

  Το 2015 τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 0,6% Ελλάδα, 3,3% Ρουμανία και 2,2% Τουρκία. Το 2010 ήταν 0,2%, 1,9% και 1,2%.

  Βλέπε: Foreign direct investment, net inflows (% of GDP) - Romania, Greece, Turkiye

  Αν κοιτάξει κάποιος το διάγραμμα η τάση των αμέσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι ανοδική, με εμφανή τη επιρροή από τις πολιτικές εξελίξεις.

   

  πιν

   

  Αρκετοί, πιστεύουν πως αν αλλάξει η τροχιά της ελληνικής οικονομίας αυτό θα αποτυπωθεί στο Γενικό Δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου.

  Έχω να κάνω τρεις σχετικές παρατηρήσεις.

  α) Το 2022 το ελληνικό χρηματιστήριο παρουσιάζει σημαντική θετική διαφοροποίηση από τις διεθνείς αγορές. Από την αρχή του χρόνου μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ο Γ.Δ. του ΧΑ παρουσίαζε οριακό θετικό πρόσημο έναντι απωλειών 16% για τον S&P 500 και 10% περίπου για τον DAX.

  Το ελληνικό χρηματιστήριο παρουσιάζει λοιπόν θετική διαφοροποίηση αλλά σε αρνητικό διεθνές περιβάλλον και δεν μοιράζει κέρδη. Η στήλη και από το Capital.gr και από το Κεφάλαιο είχε επισημάνει αυτό το σενάριο. Δηλαδή πως το ΧΑ θα αρχίζει να κερδίζει έδαφος όταν οι διεθνείς αγορές θα έχουν τεθεί σε καθοδική τροχιά...

  δ) Το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει μια περιθωριακή περιφερειακή αγορά η οποία είναι ευάλωτη σε χειραγωγήσεις λόγω της ρηχότητας από άποψη ρευστότητας και του γεγονότος πως οι βασικοί μέτοχοι ελέγχουν πλειοψηφικά ποσοστά στις περισσότερες εισηγμένες.

  γ) Τα τελευταία χρόνια οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν δώσει πρόσβαση σε μια σημαντική μερίδα του εγχώριου επενδυτικού κοινού σε διεθνείς αγορές. Τούτο σημαίνει πως ένα σημαντικό μέρος των εγχώριων διαθέσιμων κεφαλαίων έχουν κινηθεί προς τις διεθνείς αγορές.

  Κατά συνέπεια το ελληνικό χρηματιστήριο δεν αποτελεί ασφαλή δείκτη για την κατάσταση της οικονομίας.

  Τα παραπάνω στοιχεία, μαζί με τα υπόλοιπα που παρουσιάσαμε στα προηγούμενα άρθρα μπορεί να μην εμφανίζουν κάποια έκρηξη, αλλά υποδηλώνουν μια τάση αναστροφής η οποία παρουσιάζει δυναμικότητα και σταθερότητα...

  Θα ήταν λάθος να την αγνοήσουμε, όπως και να την υπερτιμήσουμε...

  2) Τραυματισμός Ρομά

  Καλημέρα κ. Στούπα,

  Δεν είναι η περίπτωση ίδια με την περσινή στην Αττική.

  Το αμάξι δεν ήταν κλεμμένο. Θα μπορούσαν είτε ο βενζινοπώλης είτε οι αστυνομικοί να πάρουν τα στοιχεία της πινακίδας για τα περαιτέρω.

  Με εκτίμηση,

  Αλέξης Παναγιωτίδης

  Απάντηση:  Προφανώς δεν γνώριζαν πως δεν είναι κλεμμένο κατά την ώρα τέλεσης του αδικήματος και της καταδίωξης. Αυτό που γνωρίζουν όμως είναι πως οι γονείς, οι οποίοι κάνουν δηλώσεις στα κανάλια ευχαριστώντας τους ταραξίες για τη συμπαράσταση, έχουν ευθύνες για παραμέληση ανηλίκου. Ορθώς λοιπόν διερευνάται αν ο αστυνομικός τήρησε τους κανόνες αλλά κακώς δεν εφαρμόζεται ο νόμος στους βασικούς υπαίτιους της παραβατικής συμπεριφοράς...

  kostas.stoupas@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ