Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 29-Νοε-2022 00:01

  Παρόλα αυτά "βρυχάται"...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  1) Παρόλα αυτά "βρυχάται"...

  Δύσκολα θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος πως αυτή η στήλη χαρακτηρίζεται από άμετρη αισιοδοξία τόσο για την πορεία της παγκόσμιας όσο και της ελληνικής, κατ’ επέκταση, οικονομίας.

  Οι περισσότερες από τις μεταρρυθμίσεις που λογίστηκαν πως απαιτούνται ή ξεκίνησαν την περασμένη δεκαετία δεν έχουν ολοκληρωθεί ή αν ολοκληρώθηκαν έγιναν με τρόπο που δεν εθίγησαν τα κατεστημένα συμφέροντα πολυποίκιλων ομάδων του πληθυσμού που έχουν τη δυνατότητα να ασκούν πίεση...

  Η συνταξιοδοτική δαπάνη παραμένει η υψηλότερη στον κόσμο και η αξιολόγηση στον Δημόσιο τομέα, προκειμένου τούτος να καταστεί περισσότερο αποτελεσματικός και ανταποδοτικός, παραμένει όνειρο θερινής νυκτός.

  Για να αγοράσει κάποιος ένα έμπλαστρο για την πλάτη, μια ασπιρίνη για τον πονοκέφαλο ή ένα φιαλίδιο βιταμίνες θα πρέπει να πληρώσει τιμές φαρμακείου και όχι σούπερ μάρκετ...

  Μια εταιρεία που προσπάθησε να βελτιώσει τις συνθήκες στην αγορά των ταξί, αναγκάστηκε να αλλάξει δραστηριότητα καθώς η απελευθέρωση της αγοράς αποδείχτηκε όνειρο θερινής νυκτός...

  Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν βήματα που έχουν γίνει, με σημαντικότερο αυτό της "βραχυκύκλωσης" της γραφειοκρατίας του Δημοσίου με το ψηφιακό έργο του κ. Πιερρακάκη ή τα ξενόγλωσσα τμήματα στα ελληνικά πανεπιστήμια...

  Αναφέρουμε συχνά τον τελευταίο καιρό θετικές ειδήσεις από το μέτωπο της οικονομίας γιατί σε αυτές εντοπίζουμε στοιχεία βελτίωσης τα οποία βαίνουν αυξανόμενα και ως τούτου τείνουν να δημιουργήσουν τάση...

  Τα δύο βασικότερα εξ αυτών αφορούν τη μείωση του χρέους λόγω συγκυρίας και την αύξηση των εξαγωγών. Με πληθωρισμό πάνω από 10% και αύξηση του ΑΕΠ περί το 6%, όταν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους είναι με επιτόκια περί το 1,5%, η μείωσή του ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι δεδομένη.

  Βέβαια, το ονομαστικό μέγεθος του χρέους αυξάνεται αλλά το χρέος έχει σημασία ως ποσοστό του ΑΕΠ και ως μέγεθος του κόστους εξυπηρέτησης. Τα μεγέθη αυτά δείχνουν αν το χρέος αυξάνεται ή μειώνεται και αν ένας οφειλέτης κινδυνεύει με χρεοκοπία...

  Οι εξαγωγές, όπως έχουμε ξαναγράψει, το 2021 εκτοξεύθηκαν στα 39,3 δισ. ευρώ από 17,7 δισ. το 2009, μια χρονιά πριν τη χρεοκοπία.

  Αρκετοί παρατηρούν και έχουν δίκιο την παράλληλη εκτόξευση των εισαγωγών πάνω από τα 66 δισ. ευρώ, όσες ήταν και το 2008, δυο χρόνια πριν το 2010.

  Η αλήθεια είναι πως το έλλειμμα του ισοζυγίου συναλλαγών έχει εκτοξευθεί το 2021 πάνω από 12 δισ. ευρώ και τούτο όντως συνιστά κίνδυνο. Αν κοιτάξουμε όμως προσεκτικότερα τα στοιχεία, η άνοδος αυτή, πέραν της αύξησης των εισαγωγών, οφείλεται στην πτώση του ισοζυγίου των υπηρεσιών.

  Το ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών αφορά τα εμπορεύματα και το ισοζύγιο υπηρεσιών περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως ο τουρισμός και οι μεταφορές που συνιστούν βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας και είναι πλεονασματικά.

  Η μεγάλη αύξηση του ελλείμματος των τρεχουσών συναλλαγών λοιπόν, οφείλεται στη δραστική μείωση του πλεονάσματος από το ισοζύγιο υπηρεσιών την τελευταία διετία λόγω πανδημίας.

  Από 21,1 δισ. ευρώ  που ήταν το πλεόνασμα το 2019, το 2020 έπεσε στα 7,2 δισ. και το 2021 στα 12,8 δισ. ευρώ.

  Αν το ισοζύγιο υπηρεσιών προσεγγίσει τα επίπεδα του 2019, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών θα περιοριστεί στα προ του 2019 επίπεδα.

  Ήδη στο 9μηνο, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ισοζύγιο υπηρεσιών εμφάνιζε πλεόνασμα περί τα 17,1 δισ. ευρώ έναντι 10,22 στο 9μηνο του 2021. Με αυτόν τον ρυθμό η ανισορροπία φέτος φαίνεται πως αποκαθίσταται...

  πιν

   

  Τούτο δεν σημαίνει βέβαια πως δεν χρειάζεται προσοχή στο θέμα των εισαγωγών και της επιδοματικής πολιτικής καθώς σημαντικό μέρος αυτής μεταφράζεται σε εισαγωγές. Ένα άλλο μέρος βέβαια για κάλυψη των αναγκών της αυξημένης τουριστικής κίνησης.

  Τα στοιχεία δυναμισμού της ελληνικής οικονομίας εμφανίζονται στην αύξηση των εξαγωγών οι οποίες το 2021 έφτασαν το 21% του ΑΕΠ από 8% το 2009. Το 2021 π.χ. οι εξαγωγές της Γερμανίας αντιπροσώπευαν τα 32% του ΑΕΠ, ενώ της Τουρκίας το 21%.

  2) Μήπως είστε υπεραισιόδοξος;

  Κύριε Στούπα

  Μήπως είναι υπεραισιόδοξη η σειρά των άρθρων σας "Η Ελλάδα βρυχάται";;;

  Τι προσφέρουν αυτές "οι μεγάλες επενδύσεις που γίνονται στη χώρα από παγκόσμιους κολοσσούς όπως η Microsoft, η Lamda Hellix, η Amazon" εκτός από μισθούς και φόρους;

  Πόσο μειώνεται η εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από εισαγόμενα και σε τι βαθμό όχι μόνο υποκαθιστούμε τα εισαγόμενα με εγχωρίως παραγόμενα αλλά και τι εξάγουμε σε άλλες αγορές και αν έχει ανατραπεί το διαχρονικά ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο, δεν φαίνεται να σας απασχολεί.

  Έχετε ρίξει μια ματιά στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ; Επισυνάπτω πρόσφατο πίνακα για να σας βοηθήσω να δείτε τους βρυχηθμούς του 2020 και 2021.

  Επικουρικά μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο γραφείο σας, στο σπίτι σας, στα είδη καθημερινής ανάγκης που χρησιμοποιούν οι παροικούντες την Ελλάδα.

  Βέβαια θα αντιτάξετε, ότι όταν κάνουμε προπαγάνδα δεν χρειάζεται να κοιτάξουμε σε πολλά στοιχεία. 

  Κ. Γιακουπιαν

  Απάντηση: Το σημερινό άρθρο αποτελεί εν μέρει μια απάντηση στις αιτιάσεις σας...

  Επιπλέον, θέλω να ας επισημάνω πως το να προσφέρει μια επένδυση μισθούς για να πληρώνονται τα παιδιά μας και φόρους να εισπράττουμε τις συντάξεις μας και να λειτουργούν τα νοσοκομεία, τα σχολεία κλπ, δεν είναι μικρό πράγμα. Επιπλέον, η ύπαρξη των data centers στην ελληνική επικράτεια προσφέρει αμεσότητα (ταχύτητα) και σταθερότητα στην πρόσβαση των ελληνικών επιχειρήσεων στις βάσεις όπου αποθηκεύουν τα ψηφιακά τους δεδομένα. Δηλαδή, αποτελεί κίνητρο για μια επιχείρηση ή έναν ψηφιακό νομά να επιλέξει την Ελλάδα σαν έδρα.

  Για περισσότερα στοιχεία σας παραπέμπω στην επιστολή που έστειλε στη στήλη ένας από τους επενδυτές σε data centers πριν μερικές εβδομάδες.

  Βλέπε: Σχετικά με τις επενδύσεις σε υποδομές Data Centers...

  Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, όπως εξηγώ και στο άρθρο, δεν τα διαβάζετε σωστά. Το ισοζύγιο τρεχουσών έχει μεγαλύτερη σημασία από το εμπορικό ισοζύγιο γιατί περιλαμβάνει και τις εισροές-εκροές από τον τουρισμό και τις μεταφορές που αποτελούν ισχυρούς πυλώνες της οικονομίας μας. Αν κοιτάξετε όντως στην κουζίνα ή το μπάνιο σας θα εκπλαγείτε όταν διαπιστώσετε πως τα περισσότερα απορρυπαντικά και σαπωνοειδή ακόμη και αν έχουν ξένα εμπορικά σήματα κατασκευάζονται στην Ελλάδα. Στο γραφείο μου όντως βλέπω μια τηλεόραση, έναν υπολογιστή που έχουν εμπορικό σήμα ελληνικής εισηγμένης εταιρείας, κάποιες ηλεκτρονικές συσκευές με διεθνή εμπορικά σήματα. Και αυτά που έχουν ελληνικό εμπορικό σήμα και αυτά που έχουν ξένα κατασκευάζονται στην Ασία, αλλά αυτό δεν είναι αποκλειστικά ένα ελληνικό πρόβλημα. Στο γραφείο υπάρχουν επίσης εκατοντάδες βιβλία το 90% των οποίων έχουν τυπωθεί στην Ελλάδα.  Τέλος πάντων... η άνοδος των εξαγωγών από το 8% στο 21% του ΑΕΠ σε μια 15ετία δεν είναι μικρό κατόρθωμα. Επιμένω σε αυτό.

  Αν διαβάζετε συχνά τη στήλη μου σίγουρα δεν μπορείτε να με χαρακτηρίσετε ως υπεραισιόδοξο. Όταν υπάρχουν στοιχεία που είναι θετικά, οφείλουμε να τα αναδεικνύουμε. Δεν νομίζετε;  

  3) Data centers και logistics

  Κύριε Στούπα,

  Σχετικά με τους βρυχηθμούς που ακούτε εσείς και δεν ακούμε οι υπόλοιποι Έλληνες, οι εκτός Αθηνών, έχω να πω, πως εκτός από το Ελληνικό καμία άλλη επένδυση δεν αποτελεί επένδυση έντασης εργασίας.

  Όλες αφορούν data centers, logistics και δεν πρόκειται να αφήσουν ούτε ιδιαίτερο χρήμα και κυρίως δεν θα αποδώσουν θέσεις εργασίας.

  Στον τόπο μου, στην Ξάνθη, από 14 περίπου βιομηχανίες, πασίγνωστες, οι οποίες έδιναν ζωή στον τόπο, έμειναν 2-3 και ζούμε ακόμη σε βαθιά μνημόνια έστω και αν υποτίθεται ότι βγήκαμε από αυτά.

  Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για ενίσχυση των παραμεθόριων περιοχών όπως παλιότερα και πορευόμαστε με αυτόματο πιλότο, διότι η Ελλάδα είναι ΜΟΝΟ η Αθήνα.

  Οι υπόλοιποι πάμε στον αγύριστο.

  Α.Χ.

  Απάντηση: Ανέφερα και αρκετά παραδείγματα επιχειρήσεων εντάσεως εργασίας στα σχετικά άρθρα. Παρ’ όλα αυτά τις επενδύσεις που δεν δημιουργούν πολλές θέσεις εργασίας αλλά είναι στρατηγικές και αιχμής θα πρέπει να τις διώχνουμε ή να τις προσελκύουμε;

  Επιπλέον, η αύξηση των εξαγωγών της χώρας είναι θετικό ή αρνητικό γεγονός; 

  Αν οι βιομηχανίες φεύγουν από την περιοχή σας καλό θα ήταν οι τοπικοί φορείς και η κοινωνία να εντοπίσουν τα αίτια και να τα διορθώσουν. Μην περιμένετε από το κράτος, που ούτως ή άλλως δεν φημίζεται για την αποτελεσματικότητά του...

  Τέλος, όντως οι τεχνολογικές εξελίξεις και οι αυτοματισμοί θα μειώσουν τις θέσεις εργασίας και αυτό είναι ένα πρόβλημα που θα το βρούμε μπροστά μας... Είναι ένα πρόβλημα όμως που ξεπερνά την Ελλάδα...

  kostas.stoupas@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ