Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 17-Νοε-2022 00:01

  Όταν ο Αλέξης κρατικοποιήσει τη ΔΕΗ...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα

  1) Όταν ο Αλέξης κρατικοποιήσει  τη ΔΕΗ...

  "Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές, η ΔΕΗ θα ανακτήσει το Δ στη λειτουργία της", ανέφερε πριν από λίγες μέρες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στον  τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, όταν ρωτήθηκε αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα κρατικοποιήσει τη ΔΕΗ, χαρακτηρίζοντας παράλληλα τις τιμές στο ρεύμα από τις υψηλότερες στην Ευρώπη...

  Κατ’ αρχήν ουδέν ανακριβέστερον σε σχέση με το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη...

  πιν

   

  Λίγες μέρες αργότερα, στις αρχαιρεσίες των συνδικάτων της μεγαλύτερης ελληνικής επιχείρησης οι συνδυασμοί που υποστηρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης υπόκεινται σοβαρές απώλειες...

  Το άλλοτε προπύργιο του κρατικού συνδικαλισμού έχει αλλάξει πρόσημο. Τούτο δεν είναι τυχαίο...

  Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε το 2019 μια ΔΕΗ για την οποία η αποφυγή της εκκαθάρισης εν λειτουργεία και εν συνεχεία ιδιωτικοποίησής της έναντι πινακίου φακής με ένα κλάσμα του προσωπικού, θα  έμοιαζε με θαύμα...

  Τον Απρίλιο του 2019 ο ορκωτός λογιστής της Ernst & Young στον οποίο είχε ανατεθεί ο έλεγχος των οικονομικών στοιχείων της επιχείρησης έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με τη δυνατότητα της εταιρείας και του ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους...

  "Οι ζημιές τότε ξεπερνούσαν τα 540 εκατ. ευρώ, ενώ αν συμπεριληφθούν οι προς πώληση μονάδες σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη οι ζημιές φτάνουν τα 900 εκατ. ευρώ. Οι εξελίξεις αυτές οδηγούν τη διοίκηση της ΔΕΗ να ζητεί αυξήσεις στους λογαριασμούς..."

  Βλέπε: Η Ernst & Young προειδοποιεί για το μέλλον της ΔΕΗ…

  Τρία χρόνια αργότερα η ΔΕΗ εν μέσω ενεργειακής κρίσης παραμένει κερδοφόρος και έχει στο ταμείο πάνω από 2 δισ. ευρώ για εξαγορές στα Βαλκάνια.

  Αν η εταιρεία ήταν υπό χρεοκοπία θα μπορούσε να στηρίξει την οικονομία και τα νοικοκυριά;

  Ο κ. Τσίπρας φαίνεται πως έχει εμμονή με τις κρατικοποιήσεις και δράττεται της ευκαιρίας των κρατικοποιήσεων εταιρειών όπως η Uniper στη Γερμανία και η EDF στη Γαλλία και το προτείνει και για τη ΔΕΗ.

  Υπάρχει μια διαφορά. Οι εταιρείες που κρατικοποιούνται στην Ευρώπη είναι υπό χρεοκοπία και προκειμένου να μην υπάρξει black out παρεμβαίνει το κράτος και αναλαμβάνει τα χρέη τους, αποκτώντας και τον έλεγχό τους.

  Με την Uniper στη Γερμανία και την EDF στη Γαλλία εν μέσω ενεργειακής κρίσης συνέβη αυτό που ήταν να συμβεί στη ΔΕΗ το 2019 χωρίς ενεργειακή κρίση: Εν λειτουργεία εκκαθάριση...

  Η περίπτωση της ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται σε υπόδειγμα πώς μια ιδιωτική επιχείρηση μπορεί να εξυπηρετεί την κοινωνία, την οικονομία και τα εθνικά συμφέροντα φθηνότερα και καλύτερα από ένα κρατικό μονοπώλιο...

  Όταν η ΔΕΗ ήταν υπό χρεοκοπία δεν είχε τα κεφάλαια να χρηματοδοτήσει την απεξάρτησή της από τον άνθρακα στα πλαίσια της ενεργειακής μετάβασης.

  Τρία χρόνια αργότερα κατάφερε να πουλήσει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ έναντι 1,3 δισ. ευρώ και να πραγματοποιήσει Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 750 εκατ. ευρώ με την τιμή της μετοχής στα 9 ευρώ.

  Αν επιχειρούσε σήμερα την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ και την ΑΜΚ, δεν θα συγκέντρωνε ούτε τα μισά από αυτά τα κεφάλαια...

  Η ΔΕΗ σήμερα με τη μετοχή της περί τα 6 ευρώ έχει κεφαλαιοποίηση (αξία) περί τα 2,4 δισ. ευρώ και κατάφερε να πωλήσει το 49% μιας θυγατρικής στα 1,3 δισ. ευρώ.  Άρα, η αξία της στο χρηματιστήριο τιμολογείται όσο περίπου ο ΔΕΔΔΗΕ  του οποίου κατέχει το υπόλοιπο 51%.

  Κατά μια άλλη ερμηνεία η κεφαλαιοποίησή της είναι όσα περίπου και τα μετρητά που διαθέτει στο ταμείο της. Τούτο συμβαίνει γιατί η αγορά φοβάται τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης.

  H ενεργειακή κρίση όμως αργά ή γρήγορα θα περάσει όπως τόσες και τόσες άλλες κρίσεις...

  Με πλέον των 2 δισ. ευρώ στο ταμείο εν μέσω ενεργειακής κρίσης η ΔΕΗ επωφελείται των σχεδίων επέκτασής της στα Βαλκάνια καθώς οι αποτιμήσεις των πιθανών στόχων έχουν μειωθεί επίσης.

  Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, αλλά και όσα η στήλη είναι σε θέση να γνωρίζει, η εταιρεία σχεδιάζει κάποιες εξαγορές στον γεωγραφικό άξονα που περιλαμβάνει χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

  Με την απόκτηση εκεί θυγατρικών, στα πλαίσια του ενιαίου δικτύου ηλεκτροδότησης της Ε.Ε., η ΔΕΗ συμπληρώνει το παζλ του ενεργειακού άξονα που επιχειρείται με τον σταθμό υποδοχής αποθήκευσης και επαναεριοποίησης της Αλεξανδρούπολης, κάτι που ενδυναμώνει τη γεωπολιτική επιρροή της χώρας μας στην περιοχή, όπως την ενδυναμώνει και η παρουσία δεκάδων ελληνικών επιχειρήσεων...

  Επί της ουσίας η σχεδιαζόμενη έξοδος της ΔΕΗ στα Βαλκάνια επαναφέρει την παρουσία της χώρας στην περιοχή, μετά τη βίαιη αποχώρηση των τραπεζών που επέβαλε η χρεοκοπία του 2010.

  Η ΔΕΗ είναι σήμερα μια ιδιωτική επιχείρηση στην οποία το κράτος έχει το 34% και αν είναι κερδοφόρα εισπράττει τα ανάλογα μερίσματα. Με το 34% το ελληνικό δημόσιο μπορεί να έχει στο διοικητικό συμβούλιο κάποιες θέσεις και  να κάνει τις προτάσεις του. Οι αποφάσεις όπως ορίζει ο νόμος περί ανωνύμων εταιρειών λαμβάνεται από την πλειοψηφία εκτός από κάποιες στρατηγικής σημασίας που χρειάζονται αυξημένη πλειοψηφία 2/3.

  Τι είναι περισσότερο επωφελές για το δημόσιο συμφέρον, ο απόλυτος  κρατικός έλεγχος μιας χρεοκοπημένης εταιρείας ή μια υγιής και δυναμική ιδιωτική εταιρεία, που δίνει μέρισμα στο κράτος και τους ιδιώτες, μπορεί να παράγει και να πουλά ηλεκτρικό σε ανταγωνιστικές τιμές και ισχυροποιεί τη γεωστρατηγική θέση της χώρας;

  Στην αριστερά κάποτε θα πρέπει να καταλάβουν τα αυτονόητα και να ξεπεράσουν τις ιδεολογικές αγκυλώσεις...

  2) Φυσικοθεραπευτές και παραλογισμός

  Αγαπητέ κ. Στούπα,

  Είμαι πιστός αναγνώστης σας, διαβάζοντας καθημερινά τη στήλη σας. Θα ήθελα να αναφερθώ σε εσάς και στους αναγνώστες σας (σε περίπτωση που δημοσιευτεί) σε άλλη μια κωμικοτραγική ελληνική πρωτοτυπία.

  Είμαι απόφοιτος Φυσικοθεραπείας του Queen Margaret University μέσα από συνεργασία με το Μητροπολιτικό Κολέγιο. Τη στιγμή που μπορώ να εργαστώ ως φυσικοθεραπευτής στη Βρετανία ως εγγεγραμμένος στον HCPC (Health and Care Professions Council) και η ελληνική νομοθεσία επιτρέπει την άσκηση του επαγγέλματος της φυσικοθεραπείας με τους ίδιους όρους με οποιονδήποτε απόφοιτο ελληνικού πανεπιστημίου ως απόφοιτο πανεπιστημίου του εξωτερικού βάσει Προεδρικού Διατάγματος 38/2010 βάσει Οδηγίας 2005/36/ΕΚ και των τροποποιήσεων που ισχύουν δεν εφαρμόζεται στην πράξη. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών ΝΠΔΔ (απαραίτητη προϋπόθεση η εγγραφή για άσκηση του επαγγέλματος στην Ελλάδα) αρνείται παράνομα την εγγραφή στον όλο και μεγαλύτερο αριθμό αποφοίτων με σπουδές μέσα από συνεργασία με ελληνικά κολλέγια στερώντας τη δυνατότητα εργασίας, βιοπορισμού, και επαγγελματικής ανέλιξης εδώ και 10 χρόνια. Ως δικαιολογίες έχουν δηλώσει τα στελέχη του δημόσια κατά καιρούς ότι δήθεν είναι πτυχία των κολεγίων, δεν ελέγχεται η ποιότητα των σπουδών στα κολλέγια, το άρθρο 14 του συντάγματος ή ακόμη ότι οι απόφοιτοι είναι επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία ή δεν είναι εγγεγραμμένοι στον HCPC.

  Η ειρωνεία είναι ότι ο α' αντιπρόεδρος του ΠΣΦ Γιώργος Κούτρας είναι ο παραιτηθείς διοικητής του Γεννηματά στη Θεσσαλονίκη που έχει δεχθεί καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση.

  Ομάδες αποφοίτων έχουν απευθυνθεί κατά καιρούς τόσο στα υπουργεία υγείας και παιδείας χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Αρμόδιες υπηρεσίες όπως το Τμήμα Β της Διεύθυνσης ιατρών, λοιπών επιστημόνων και επαγγελματιών υγείας της Γενικής διεύθυνσης υπηρεσιών υγείας και υπουργοί έχουν αρκεστεί στο ότι πρέπει ο ΠΣΦ να εγγράφει τους αποφοίτους βάσει νομοθεσίας. Ο συνήγορος του πολίτη με ανάλογες αποφάσεις του (όπως 233930/46074/2017/23-10-17) ζητά από τον ΠΣΦ ότι πράξει τα πρέποντα. Τέλος αρκετοί απόφοιτοι έχουν προσφύγει δικαστικώς έχοντας δικαιωθεί τόσο στο διοικητικό εφετείο (1019/2019, 1020/2019,1021/2019, 2051/2019) όσο στο ΣτΕ (1897/2020) ανάμεσα σε άλλες. Όσοι επέμειναν όλη τη δικαστική αναμονή κατόρθωσαν έπειτα από δικαστική εντολή να εγγραφούν. Αυτό δε σημαίνει ότι θα εγγραφούν αυτόματα και οι υπόλοιποι αλλά θα πρέπει ο καθένας να προσφύγει ατομικά. Μετά από χρόνια, πολλαπλές νομοθετικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής οι Επιτροπής για μη εφαρμογή της επίμαχης Οδηγίας οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν έχουν λύσει επαρκώς το ζήτημα και ο ΠΣΦ δρα κοινώς ανεξέλεγκτος.

  https://healthpharma.gr/operators/dimas-paranoma-o-psf-den-anagnorizei-ta-ptychia-fysikotherapeyton/

  https://m.facebook.com/groups/34188532266/posts/10156596782377267/?mibextid=6NoCDW&refsrc=deprecated&_rdr

  https://www.protothema.gr/greece/article/1011959/o-panellinios-sullogos-fusikotherapeuton-arneitai-na-anagnorisei-ptuhia-en-meso-pandimias/?fbclid=IwAR1Nzow84gx2XMFWp3uFn7X0OfiKPqc1wnD4WlAttcPC_yYNktzNwlJvf8g

  Τα κολλέγια από την πλευρά τους δε φαίνονται πρόθυμα να βοηθήσουν και να πιάσουν από την πλευρά τους. Ως φοιτητές και απόφοιτοι υπήρχε ελλιπής πληροφόρηση αφήνοντας να εννοηθεί ότι σύντομα θα είναι δυνατόν να εγγραφούμε ενώ έχουμε ενημερωθεί γραπτώς με email μόνο δύο φορές το 2021 για δικαστικές επιτυχίες αποφοίτων και επιτυχείς εγγραφές. Έχει αναφερθεί ότι βρίσκονται σε επαφή με τις βρετανικές και ελληνικές αρχές και πως μέσω του Συνδέσμου Ελληνικών Κολλεγίων έχει γίνει καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή χωρίς κάτι νεότερο.

  Αυτή τη στιγμή οι απόφοιτοι που σπούδασαν μέσω κολλεγίων είναι υποχρεωμένοι είτε να κινηθούν δικαστικώς αναμένοντας την ετυμηγορία ενός από του πιο βραδυκίνητου δικαστικού συστήματος στον κόσμο, είτε να εργαστούν ως ισότιμοι φυσικοθεραπευτές σχεδόν οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.

  Η παρούσα κυβέρνηση έχει δηλώσει πολλάκις την πρόθεσή της να επιστρέψουν οι νέοι που έφυγαν πρόσφατα όμως οι πράξεις δεν πείθουν. Έτσι σκέφτομαι σοβαρά να αποδράσω και εγώ στο εξωτερικό.

  Επιπλέον συρρικνώνεται η δυνατότητα στήριξης του ΕΣΥ και η ικανότητα παροχής φροντίδας με επιπτώσεις κυρίως στον πιο αδύναμο τμήμα του πληθυσμού σε μια χώρα που ήδη ο ρόλος του φυσικοθεραπευτή είναι αρκετά περιορισμένος.

  Ελπίζω να μπορέσετε να αναδείξετε το μέγεθός του προβλήματος συμβάλλοντας στη λύση του.

  ΥΓ. Να μην κοινοποιηθούν τα στοιχεία μου.

  kostas.stoupas@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ