Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 04-Οκτ-2022 00:01

  Να και κάτι που αλλάζει προς το καλύτερο...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  1) Να και κάτι που αλλάζει προς το καλύτερο...

  Μετά την Amazon Web Services, την Microsoft, την Lamda Hellix και η Google αποφάσισε να προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις στη δημιουργία ψηφιακών υποδομών στην Ελλάδα...

  Όταν τρεις από τις μεγαλύτερες και γνωστότερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο επενδύουν στη χώρα μας δεν έχει να κάνει με κάποια σύμπτωση ή εξαίρεση αλλά με σημάδια που υποδεικνύουν πως κάτι καλό συμβαίνει. 

  Πρόσφατα το Enterprise Greece αποφάσισε να χαρακτηρίσει την επένδυση της Microsoft "στρατηγική", γεγονός που διευκολύνει την ταχύτερη έναρξη της κατασκευής των τριών data centers στα Σπάτα, το Κορωπί και το Μαρκόπουλο Αττικής.

  Η Microsoft ήταν από τους πρώτους των διεθνών μεγάλων παικτών που αποφάσισε  τη δημιουργία ενός περιφερειακού hub από data centers στη χώρα μας που θα απαρτίζουν το "Συγκρότημα Κέντρων Δεδομένων και Τεχνολογικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων με σκοπό την ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών Υπολογιστικού Νέφους (Microsoft Cloud)".

  Η έλευση και της  Google τώρα να επενδύσει στην Ελλάδα για τη δημιουργία της πρώτης Google Cloud Region για την  ευρύτερη νοτιοανατολική Ευρώπη ενισχύει την ανάδειξη της Ελλάδας σε περιφερειακό κόμβο για την παροχή υπηρεσιών Cloud.

  Οι μεμψιμοιρούντες θα αντιτείνουν πως παρά το μέγεθος των αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ,  τέτοιου είδους επενδύσεις είναι εντάσεως  κεφαλαίου και δεν δημιουργούν αντίστοιχα πολλές άμεσες καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας.

  Έχω διαβάσει ήδη στα κοινωνικά δίκτυα μηχανικούς και επαγγελματίες του χώρου να λένε πως τέτοιες επενδύσεις χρειάζονται λίγα πρόσωπα ανά εκατοντάδες τετραγωνικά μέτρα χώρου για να λειτουργήσουν. Είμαι βέβαιος πως ξέρουν τι λένε...

  Από την άλλη πλευρά όμως αντιλαμβάνομαι πως η παρουσία τέτοιων ψηφιακών κέντρων στην Ελλάδα και όχι σε κάποια γειτονική χώρα θα αποτελέσει κίνητρο για πολλές άλλες επιχειρήσεις που θέλουν να υποστηρίξουν τις δραστηριότητές τους μέσω αυτών των ψηφιακών υποδομών να επιλέξουν την  ευρύτερη περιοχή ως γεωγραφικό τόπο εγκατάστασης.

  Άλλο ως χώρα να ανήκεις στην περιφέρεια ενός κύκλου με επίκεντρο κάποια άλλη χώρα της περιοχής και άλλο να είσαι στο επίκεντρο.

  Οι επενδύσεις αυτές, για τα δεδομένα της χώρας μας, είναι στρατηγικής σημασίας και εφάμιλλες κάποιων όπως της Esso Papas, της  Πεσινέ  κλπ που έγιναν τις δεκαετίες περί το ’60  και άλλαξαν την εικόνα της χώρας.

  Η Πεσινέ (που αργότερα έγινε Αλουμίνιον της Ελλάδος) μπορεί η ίδια να απασχολούσε μόνο μερικές εκατοντάδες εργαζόμενους αλλά η παρουσία της στη χώρα ήταν η αιτία που συστήθηκε ένας ολόκληρος κλάδος επιχειρήσεων σχεδίασης και ανάπτυξης κουφωμάτων αλουμινίου με μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα και απασχόλησε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους...

  Οι τεράστιες αυτές επενδύσεις στις ψηφιακές υποδομές της χώρας σε συνδυασμό με τα κέντρα FSRU της Αλεξανδρούπολης και της Ρεβυθούσας, τους αγωγούς φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία, την Ιταλία κλπ, τα καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και δεδομένων από Αίγυπτο και Ισραήλ αναβαθμίζουν, γεωπολιτικά και οικονομικά την Ελλάδα...

  Οι επενδύσεις αυτές μακροπρόθεσμα δημιουργούν προϋποθέσεις για καλύτερες μέρες...  Κάτι αλλάζει στη χώρα και αυτό είναι από τα λίγα που είναι θετικά.

  2) Αύξηση επιτοκίων

  Καλησπέρα κύριε Στούπα,

  Σας γνωρίζω μέσα από την αρθρογραφία σας από το 2008.

  Επικοινωνώ πρώτη φορά.

  Πρέπει να θέσετε οπωσδήποτε το ζήτημα της αύξησης των επιτοκίων στις καταθέσεις από τις τράπεζες. Ενώ έχουν αυξήσει τα επιτόκια των δανείων δεν έχουν αντίστοιχα προβεί σε αύξηση στις καταθέσεις και δεν μιλάει κανείς για αυτό. Η όλη φιλοσοφία στην αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες έγκειται, εκτός των άλλων,  στο να αυξηθούν και τα επιτόκια των καταθέσεων ώστε να περιοριστεί το χρήμα που κυκλοφορεί στην οικονομία και να πέσουν οι τιμές. (Πληθωρισμός)

  Είναι τραγικό που δεν μιλάει κανείς για αυτό.

  Το ξέρω ότι είναι πολύπλοκο το ζήτημα αλλά στην πράξη εγώ ζω ένα συγκεκριμένο γεγονός. Έχω προέγκριση δανείου (αρχές Ιουνίου) για ένα ακίνητο που θέλω να χτίσω και ακόμα περιμένω την άδεια οικοδομής με 3,20 σταθερό για 30 χρόνια.

  Αυτή τη στιγμή μου λένε ότι μόλις καταθέσω την άδεια οικοδομής για την οριστική σύμβαση του δανείου θα είναι σίγουρα στο 4,20 με 4,50 το επιτόκιο.

  Σίγουρα θα αναζητήσω και άλλες λύσεις, όπως για κάποια χρόνια σταθερό και μετά κυμαινόμενο ή από την αρχή κυμαινόμενο, ανάλογα τι θα μου προσφέρουν.

  Το ζήτημα είναι ότι όταν τους λέω για αύξηση στα επιτόκια καταθέσεων μου αρχίζουν θεωρίες οικονομικές κλπ. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι οι τράπεζες κάνουν ό,τι θέλουν, ιδίως στην Ελλάδα.

  Διαβάζω πολλά άρθρα που εναντιώνονται στις αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

  Εγώ όμως μένω στη δική τους λογική και σε αυτό που πραγματικά συμβαίνει. Αφού θέλουν να αυξήσουν τα επιτόκια και υποστηρίζουν ότι είναι ένα μέσο για να δαμάσουν τον πληθωρισμό τότε σίγουρα πρέπει να αυξηθούν και τα επιτόκια καταθέσεων ώστε να είναι πιο προσοδοφόρο το να μένουν τα λεφτά στην τράπεζα και να μην κάνουμε αγορές ώστε να ακριβαίνουν τα προϊόντα.

  Σας διαβάζω περιστασιακά αυτόν τον καιρό και δεν γνωρίζω αν έχετε ήδη αναφερθεί σε αυτό το ζήτημα.

  Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να έρθει έντονα στην επικαιρότητα ώστε να πιεστούν οι τράπεζες να ανταποκριθούν στην πραγματική θέληση των κεντρικών τραπεζών και όχι μόνο στη διασφάλιση των κερδών τους.

  Το μόνο που έχει γίνει αυτή τη στιγμή είναι να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η διαφορά μεταξύ των επιτοκίων χορήγησης δανείων και των επιτοκίων καταθέσεων.

  Σας ευχαριστώ πολύ

  Αν βρείτε χρόνο να μου απαντήσετε ή να το θέσετε σε δημόσιο διάλογο θα ήμουν υπόχρεος!

  Με εκτίμηση

  Δημήτριος Χατζής

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ