Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Οκτ-2022 00:01

  Ένα εφιαλτικό σενάριο για την Ελλάδα...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα

  1) Ένα εφιαλτικό σενάριο για την Ελλάδα...

  "Ο Τσίπρας θα μπορούσε να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας με το ΠΑΣΟΚ, με την ανοχή των σταλινικών κομμουνιστών και έτσι να επιστρέψει στην εξουσία. Αυτό είναι ένα εφιαλτικό όραμα για τους συμμετέχοντες στις χρηματοπιστωτικές αγορές, επειδή ο Τσίπρας και ο εκκεντρικός υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης οδήγησαν ήδη τη χώρα στο χείλος της εθνικής χρεοκοπίας το καλοκαίρι του 2015". Τούτο είναι μεταξύ άλλων ένα από τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει η γερμανική Handelsblatt  για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα...

  Βλέπε: Nicht nur die Italien-Wahl belastet die griechischen Bonds…

  Κατά την ίδια προσέγγιση, το κλίμα ρευστότητας το οποίο δημιουργούν οι πολιτικές εξελίξεις ενόψει των επικείμενων εκλογών την επόμενη Άνοιξη, σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση και τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία διαμορφώνουν ένα περιβάλλον το οποία καθιστά απίθανο να υπάρξει πιστοληπτική αναβάθμιση το 2023.

  Οι Γερμανοί ας κοιτάξουν τη δική τους "καμπούρα" θα ισχυριστούν πολλοί, καθώς τα επόμενα χρόνια λόγω της απουσίας φθηνού φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα αντιμετωπίσουν το μεγαλύτερο κύμα φυγής παραγωγικών μονάδων που αντιμετώπισαν ποτέ. Ήδη μεγάλες εταιρείες υψηλής ενεργειακής κατανάλωσης σχεδιάζουν να μεταφέρουν μέρος της παραγωγής στις ΗΠΑ...

  Θα έχουν απόλυτο δίκιο όσοι το ισχυριστούν αυτό. Όμως το πρόβλημα παραμένει. Οι πρώτες επόμενες εκλογές οι οποίες θα γίνουν με απλή αναλογική αναδεικνύονται σε μια τελευταία ευκαιρία για τον Αλέξη Τσίπρα και την παρ’ αυτώ ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

  Αν ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις επόμενες εκλογές μείνει εκτός κυβερνητικού νυμφώνος, είτε γιατί στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση είτε συγκυβέρνηση η οποία δεν περιλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ, ο χρόνος για την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα...

  Η προοπτική άλλης μιας τετραετίας μακριά από την "κουτάλα" με την οποία αναδεύεται ο κρατικός κορβανάς για μεγάλο κομμάτι της πασοκογενούς εκλογικής βάσης μοιάζει με δια βίου απογαλακτισμό από τη νομή των προνομίων της εξουσίας...

  Η νομή των προνομίων της εξουσίας αποτελεί για τα περισσότερα κόμματα, και ιδίως τα μεγάλα που βρίσκονται σε τροχιά διακυβέρνησης, το βασικό κίνητρο της ενασχόλησης με την πολιτική τόσο αυτών που απαρτίζουν τον κομματικό μηχανισμό όσο και αυτών που συνιστούν ένα σημαντικό μέρος της εκλογικής βάσης.

  Γνωστά είναι αυτά, δεν κομίζουμε  γλαύκα στην Αθήνα...

  Οι ενδείξεις συγκλίνουν πως ο κ. Τσίπρας αν θέλει να επιβιώσει πολιτικά θα πρέπει να αποτελεί μέρος της επόμενης κυβέρνησης ή του κυβερνητικού συνασπισμού.

  Τούτο σημαίνει πως αν από αριθμητικής πλευράς υπάρχει τέτοια προοπτική (αν βγαίνουν τα κουκιά δηλαδή) θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, προσφέροντας σε άλλους (από την άκρα δεξιά μέχρι την άκρα αριστερά) προτάσεις που δεν θα μπορούν να αρνηθούν.

  Άλλωστε δεν θα είναι η πρώτη φορά...

  2) Στήριξη των ελληνικών startup

  Αγαπητέ κ. Κώστα Στούπα,

  Θα ήθελα να σας συγχαρώ αναφορικά με την αξιόλογη συμβολή σας στο ελληνικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων.

  Εάν δεν έχει ήδη πέσει στην υπόληψη σας, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι στα πλαίσια της οικονομικής ενίσχυσης εκατοντάδων startup, τρέχει η πρωτοβουλία Help Greek Startups που στοχεύει στην τροποποίηση της Πρόσκλησης του Β’ Κύκλου της Δράσης του Elevate Greece για την εκταμίευση του συνόλου του προϋπολογισμού του προγράμματος.

  Είμαι μέλος του οικοσυστήματος startup, καθώς είμαι συνιδρυτής της real estate startup HOMI, που είναι μέλος του business accelerator Egg. Μάλιστα, ο ίδιος μίλησα με τον υφυπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Χρίστο Δήμα, και ανέφερε ότι εξετάζει την πρωτοβουλία σοβαρά.

  Το Help Greek Startups δεν προέρχεται από την κυβέρνηση, το Elevate Greece, κάποια θερμοκοιτίδα ή επιχειρηματικό κεφάλαιο, που υποστηρίζονται οικονομικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Αντίθετα, είναι μια προσπάθεια που προέρχεται απευθείας από τη startup κοινότητα, που εκφράζει δημόσια αυτό που χρειαζόμαστε.

  Από όσο γνωρίζω, πάνω από 60 νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν ήδη υπογράψει το ψήφισμα, και περίπου τόσες έχουν έρθει και σε επαφή με το Υπουργείο, υποστηρίζοντας την πρωτοβουλία.

  Θα σας συνιστούσα να περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα και να κάνετε την έρευνα σας. Το Business Review Greece, έχει ήδη αναφερθεί στην πρωτοβουλία.

  Επίσης, το Help Greece Startups παρέχει τελείως ανοιχτά δεδομένα διαθέσιμα στην κοινότητα, ώστε να μπορεί οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να ελέγξει την εν λόγω ανάλυση.

  Ο Υπουργός έχει δείξει προθυμία να προσφέρει βοήθεια στο οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων, και θεωρώ ότι θα αποδείξει ξανά τη δέσμευση του στη στήριξη του οικοσυστήματος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.

  Μπορείτε να δείτε περισσότερα εδώ:

  https://www.helpgreekstartups.com/

  Με εκτίμηση,

  Αλέξανδρος Σαϊσανάς

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ