Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 28-Σεπ-2022 00:01

  Θα δούμε πολλά αυτόν τον Χειμώνα...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  Θα δούμε πολλά αυτόν τον Χειμώνα...

  Ενώ περιμέναμε η Ιταλία να αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων για τη διεθνή οικονομία, η έκπληξη ήρθε από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η νέα πρωθυπουργός, ως γνήσιο τέκνο της νεότερης γενιάς πολιτικών, ανακοίνωσε ένα τεράστιο πρόγραμμα φορολογικών περικοπών, χωρίς να το συμπληρώσει παράλληλα και με ανάλογες περικοπές δαπανών...

  Οι πολιτικοί της εποχής αρέσκονται να λαμβάνουν μέτρα τα οποία ηχούν ευχάριστα στα αυτιά των ψηφοφόρων.

  Ο Ντόναλντ Τραμπ κατά την προεδρία του είχε μειώσει επίσης τη φορολογία εκτινάσσοντας τα ελλείμματα και το χρέος ενώ απειλούσε δημόσια τους επικεφαλής της FED να μην τολμήσουν να επιμείνουν στην αντιστροφή των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης.

  Διάγουμε μια εποχή λοιπόν που οι δεξιοί μειώνουν τους φόρους αλλά όχι τις δαπάνες με αποτέλεσμα να δημιουργούν ελλείμματα και οι αριστεροί αυξάνουν τις δαπάνες εκτινάσσοντας πάλι τα ελλείμματα και το χρέος...

  Μερικοί ακαδημαϊκοί εκλαμβάνοντας σαν μόνιμη την προσωρινή αυτή ισορροπία, διατύπωσαν τη Μοντέρνα Νομισματική Θεωρία...

  Τη Μάργκαρετ Θάτσερ στην εποχή της την  φώναζαν μεταξύ άλλων και "κλέφτρα του γάλακτος" γιατί είχε τολμήσει να μειώσει τις κρατικές δαπάνες παράλληλα με τη μείωση της φορολογίας...

  Η Λίζ Τρας λοιπόν ανακοίνωσε περικοπές φόρων και τις επόμενες μέρες η ισοτιμία της στερλίνας κατέρρευσε ενώ τα επιτόκια εκτινάχθηκαν στα ύψη προσεγγίζοντας τις αποδόσεις των ιταλικών και των ελληνικών.

  Κατά τους αναλυτές της Citigroup οι πολιτικές της Λιζ Τρας, αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για τη σταθερότητα της βρετανικής οικονομίας...

  "Η πλατφόρμα πολιτικής της Τρας εξακολουθεί να ενέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο από οικονομική πλευρά, κατά την άποψή μας, με έναν ανάρμοστο συνδυασμό προκυκλικών φορολογικών περικοπών και θεσμικής αναστάτωσης", έγραφε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citi στο Ηνωμένο Βασίλειο, Μπεν Ναβάρο.

  Οι δεσμεύσεις της Τρας ανέρχονται συνολικά σε 34 δισεκατομμύρια λίρες (41 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με την ανάλυση του Bloomberg.

  Πριν αλέκτωρ της Citi φωνήσαι η ισοτιμία της στερλίνας κατέρρευσε από το 1,28 έναντι του δολαρίου στο μέσο του θέρους περί το 1,04… Έναντι του ευρώ έχει πέσει από το 0,83 περί το 0,90 ευρώ.

  Το 2016 στο Ηνωμένο Βασίλειο έγινε το δημοψήφισμα όπου επικράτησε το Brexit με 52% έναντι 48%.

  Η ισοτιμία της στερλίνας τότε ήταν 1 προς 1,40 ευρώ. Σήμερα έχει φτάσει στο 1 προς 1,12 καίτοι το ευρώ έχει υποτιμηθεί έναντι του δολαρίου.

  Τις τελευταίες μέρες οι τιμές των βρετανικών κρατικών ομολόγων βρίσκονται σε τροχιά για τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση τους τουλάχιστον από το 1957, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters βάσει στοιχείων της Refinitiv και της Τράπεζας της Αγγλίας.

  Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου, η οποία κινείται αντιστρόφως ανάλογα από την τιμή του -έχει αυξηθεί κατά 131 μονάδες βάσης μέχρι τώρα εντός του Σεπτεμβρίου. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν τον Σεπτέμβριο του 1986. Το 10ετές ομόλογο του Ηνωμένου Βασιλείου είδε προχθές την απόδοση να ενισχύεται κατά σχεδόν 10% ή 37 μονάδες βάσης και να διαμορφώνεται στο 4,2%.

  Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού η ισοτιμία του δολαρίου καλπάζει και συνήθως όταν συμβαίνει αυτό οι αγορές καταρρέουν και χώρες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά χρεοκοπούν...

  Η άνοδος της ισοτιμίας του αμερικανικού νομίσματος κάνει λιγότερο ανταγωνιστικά τα προϊόντα των αμερικανικών επιχειρήσεων και τούτο συνεισφέρει στη μείωση των πωλήσεων. Η μείωση των κερδών στη συνέχεια πιέζει τις μετοχές.

  Επίσης ξένες επιχειρήσεις και χώρες που έχουν χρέη σε δολάρια βλέπουν την αξία των χρεών τους να αυξάνεται και μαζί και το κόστος εξυπηρέτησης. Τούτα συνιστούν βήματα εγγύτερα μιας χρεοκοπίας.

  Θα δούμε πολλά αυτόν τον Χειμώνα...

  kostas.stoupas@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ