Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 27-Ιουν-2022 00:01

  To καλοκαίρι της τελευταίας ευκαιρίας...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα

  1) To καλοκαίρι της τελευταίας ευκαιρίας…

  Τα καλά νέα της περιόδου, από την πλευρά της οικονομίας είναι πως στην Ελλάδα φέτος το Καλοκαίρι δεν θα πέφτει ούτε "καρφίτσα". Τα κακά είναι πως κάποια στιγμή το ερχόμενο Φθινόπωρο ο Πούτιν θα μπορούσε να τραβήξει... την Ευρώπη από την "πρίζα" και να βιώσουμε συνθήκες που δεν έχουμε βιώσει όσοι μεγαλώσαμε  μετά τον πόλεμο και την ενεργειακή κρίση των αρχών της δεκαετίας του ’70.

  Τα μηνύματα από τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς προς τους εγχώριους παραθεριστές με τους οποίους  διατηρούν πολυετείς δεσμούς  είναι να αποφύγουν την υψηλή περίοδο γιατί θα ταλαιπωρηθούν...

  Όσοι θεωρούν εαυτούς ως "αντιθετικούς" οι οποίοι πορεύονται κόντρα στο ρεύμα εκμεταλλευόμενοι τις ευκαιρίες που δημιουργεί ο μαζικός μιμητισμός, σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και γενικότερα στα μέρη από τα οποία  θα προκύψει η μαζική είσοδος στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες παραλίες του Νότου...

  Όσοι μπορούν, θα εκμεταλλευτούν κάποιο εξοχικό. Πολλοί νεότεροι υπολογίζουν να εκμεταλλευτούν την τουριστική περίοδο και ιδίως τις οικονομικές  ευκαιρίες που δημιουργεί η έλλειψη προσωπικού. Άκουσα ακόμη και για νέους εκπαιδευτικούς που περίμεναν να τελειώσει η σχολική χρονιά προκειμένου να συμπληρώσουν το ετήσιο εισόδημα...

  Με βάση τις εκτιμήσεις οι επιχειρήσεις του κλάδου υπολογίζουν να εισπράξουν τους επόμενους μήνες περί τα 15 δισ. ευρώ. Οι πλέον αισιόδοξοι προβλέπουν πως μπορεί οι εισπράξεις από τον τουρισμό να φτάσουν και τα επίπεδα του 2019 όταν είχαν επισκεφτεί τη χώρα περί τα 30 εκατ. τουρίστες και είχαν αφήσει στην οικονομία περί τα 18 δισ. ευρώ.

  Τούτο, βέβαια θα συμβεί αν η τουριστική περίοδος επιμηκυνθεί και φτάσει μέχρι το τέλος του έτους.

  Βλέπε: Στα ύψη η ζήτηση για Ελλάδα, αυξάνουν τις θέσεις οι αεροπορικές

  Μετά από δύο χρόνια πανδημικού εγκλεισμού, φέτος το Καλοκαίρι όλοι επιθυμούν να κερδίσουν τον χαμένο χρόνο. Η αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών λόγω του περιορισμού των δαπανών λόγω μέτρων "καραντίνας" στηρίζει την τουριστική έκρηξη...

  Φοβάμαι όμως πως από τις πρώτες μέρες του Φθινοπώρου οι περισσότεροι θα προσγειωθούν ανώμαλα στην πραγματικότητα του επικείμενου δύσκολου Χειμώνα με τον πληθωρισμό να ροκανίζει το βιοτικό επίπεδο και το ενδεχόμενο μιας ύφεσης να προκύπτει πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι προβλέπουν οι αρμόδιοι.

  Τα χρηματιστήρια συνεχίζουν την αργή διολίσθηση η οποία το πιθανότερο είναι κάποια στιγμή να επιταχυνθεί απότομα, δημιουργώντας στο διεθνές χρηματοοικονομικό οικοδόμημα πανικό.

  Οι δυναμικές ανοδικές αντιδράσεις της τάξης του 2 και 3% μετά από μια περίοδο διολίσθησης είναι ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των καθοδικών αγορών που έχουν διάρκεια και βάθος.

  Το Φθινόπωρο ενδεχομένως να έχουμε πολιτικές εξελίξεις καθώς το σενάριο των πρόωρων εκλογών πλέον θεωρείται το επικρατέστερο.

  Οι πιθανότητες συγκλίνουν πως μετά από δυο διαδοχικές αναμετρήσεις, στην καλύτερη περίπτωση θα έχουμε μια κυβέρνηση λιγότερο ισχυρή και αποφασιστική από αυτήν που είχαμε τα τελευταία χρόνια προκειμένου να διαχειριστεί μια κατάσταση πολύ πιο δύσκολη.

  2) Πότε θα είναι η ώρα μια μετοχές (2)...

  Πολλοί είναι αυτοί που ανησυχούν μήπως χάσουν την ευκαιρία να αγοράσουν μετοχές στα χαμηλά μετά την πρόσφατη διόρθωση.  Δεν έχω κάποια διαφορετική απάντηση από αυτή που είχα αναδημοσιεύσει στις 14 Μαρτίου από το Κεφάλαιο.

  "Η απάντηση στα σχετικά ερωτήματα πολλών νέων και παλαιών φίλων της στήλης είναι απλή:

   Την αντιγράφω από τη στήλη μου "Contrarian Stories" στο Κεφάλαιο του Σαββάτου:

  "….Πώς θα ξέρουμε πότε μια "φούσκα" θα έχει ξεφουσκώσει;

  Ακολουθούν αρκετές ενδείξεις που μπορεί να είναι χρήσιμες για να προσδιορίσετε πότε η φούσκα είναι πραγματικά ξεφουσκωμένη:

  Οι αποτιμήσεις θα συρρικνωθούν σημαντικά και η αγορά IPO θα εισέλθει σε μια "ψυχρή" περίοδο.

  Οι αναλυτές τεχνολογίας και κρυπτονομισμάτων θα μετατραπούν από ήρωες σε κακούς.

  Ο αριθμός των επενδυτικών προϊόντων που εστιάζονται στην τεχνολογία, όπως τα ETF, θα συρρικνωθεί.

  Τα επιχειρηματικά μέσα θα ακυρώσουν τηλεοπτικά τμήματα και στήλες ειδήσεων αφιερωμένων στην τεχνολογία και την καινοτομία.

  Οι άνθρωποι δεν θα εγκαταλείπουν πλέον τις δουλειές τους  για να ενταχθούν σε start-ups σε πρώιμο στάδιο ή για να εμπορεύονται κρυπτονομίσματα.

  Κανείς δεν θα νοιαστεί να διαβάσει ένα άρθρο σαν αυτό όταν η  "φούσκα" θα έχει ξεφουσκώσει.

  Ο Dan Suzuki  είναι CFA Της  Richard Bernstein Advisors"

  Βλέπε: Πότε θα είναι ώρα για μετοχές...

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ