Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Μαϊ-2022 00:01

  Η επάνοδος των χρεοκοπιών...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα

  1) Η επάνοδος στην... κανονικότητα των χρεοκοπιών!

  Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ όπως και αρκετοί αξιωματούχοι έκαναν σαφές πως επίκειται ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής ταχύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν λόγω των απειλητικών διαθέσεων του πληθωρισμού.

  "Η προσδοκία μου είναι ότι θα ολοκληρωθούν στις αρχές του τρίτου τριμήνου", δήλωσε η Λαγκάρντ, αναφερόμενη στις αγορές ομολόγων, σε συνέδριο στην πρωτεύουσα της Σλοβενίας. "Η πρώτη αύξηση των επιτοκίων, σύμφωνα με την κατεύθυνση πολιτικής της ΕΚΤ για τα επιτόκια, θα πραγματοποιηθεί λίγο μετά το τέλος των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού και αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μια περίοδο μόνο μερικών εβδομάδων", πρόσθεσε.

  Βλέπε: Στις συμπληγάδες πληθωρισμού και επιτοκίων μετοχές και ομόλογα...

  Τουτέστιν, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο η ΕΚΤ σταματά να αγοράζει ομόλογα και ανεβάζει τα επιτόκια. Τούτο θα μοιάζει με το πρώτο πικρό καφεδάκι σε κάποιον που είναι "τύφλα" από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ...

  Άλλοι στοιχηματίζουν πως ο "μεθυσμένος" θα επανέλθει ομαλά στη νηφαλιότητα και άλλοι πως θα αρχίσει να "ξερνά" και στη συνέχεια θα εμφανίσει συμπτώματα στερητικού συνδρόμου.

  Καθώς όμως διανύουμε μια περίοδο που ο αριθμός των  "ζόμπι" έχει αυξηθεί δραματικά στην οικονομία, θα προκύψει ένα κύμα χρεοκοπιών.

  "Ζόμπι" στη χρηματοοικονομική διάλεκτο ονομάζονται οι επιχειρήσεις των οποίων τα λειτουργικά αποτελέσματα δεν επαρκούν να καλύψουν τα τοκοχρεωλύσια των δανείων τους. Έχει δημιουργηθεί  πλήθος τέτοιων επιχειρήσεων, νοικοκυριών και κρατών τα τελευταία χρόνια των μηδενικών επιτοκίων και των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης.

  πιν

   

  Η προοπτική λοιπόν εντός τριμήνου για αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων θα εξισορροπήσει την ανατίμηση του δολαρίου έναντι του ευρώ αλλά χώρες όπως π.χ. η Τουρκία, η Αργεντινή κ.λπ.  που έχουν ιδιωτικό χρέος σε ξένο σκληρό νόμισμα θα υποφέρουν...

  Η Ρωσία φαίνεται να επωφελείται προς το παρόν από τις υψηλές ενεργειακές τιμές αλλά υποφέρει από το εμπάργκο τεχνολογίας το οποίο απειλεί με παράλυση μεγάλους και στρατηγικούς τομείς της οικονομίας.

  Η υποχώρηση των χρηματιστηρίων διεθνώς μετά το υπερδεκαετές ράλι από τις 670 έως τις 4.800 μονάδες για τον S&P 500 αναμένεται να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερο σοκ εντείνοντας τις υφεσιακές πιέσεις...

  Φανταστείτε πως κάποιος που το 2009 είχε 100.000 δολάρια στην άκρη το 2022 αν τα είχε τοποθετήσει σε ένα Etf με αναφορά τον S&P 500 το 2022 θα είχε 700 με 800.000 δολάρια.

  Αυτό είχαν πράξει οι περισσότεροι ιδιώτες και τα μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά ταμεία στη Δύση την τελευταία δεκαετία. Υπολογίστε τώρα την καταναλωτική συμπεριφορά κάποιου που οι 100 χιλ. σε μια δεκαετία έγιναν 800 χιλ.

  Μετά υποθέστε την οικονομική συμπεριφορά κάποιου που είχε 800 χιλ. και ξαφνικά θα βρεθεί με 300 ή 400 χιλ.  Κατ’ αρχήν, όπως θα θυμούνται οι παλαιότεροι, από το ’99 ένας μεγάλος αριθμός δραστηριοποιείται στις αγορές με δανεικά. Δηλ. έχει 100 χιλ. και διαθέτει χαρτοφυλάκιο αξίας 150  ή 250 χιλ.  Μια υποχώρηση της τάξης του 20-30% γι’ αυτούς σημαίνουν απώλειες πάνω από 50%.

  Η υποχώρηση των χρηματιστηρίων η οποία έχει ξεκινήσει σταδιακά από τον Ιανουάριο, σε συνδυασμό με τα υψηλότερα επιτόκια, το υψηλό χρέος και τον πληθωρισμό δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα για τους επόμενους μήνες. Αυτά χωρίς να συμπεριλάβουμε στη συνάρτηση μεταβλητές όπως η επιδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία...

  Η επάνοδος στην κανονικότητα δεν μοιάζει όπως την περίμεναν οι περισσότεροι...

  2) 10 κανόνες  επιβίωσης στα χρηματιστήρια...

  O Bob Farrell είναι ένας από τους βετεράνους της Wall Street που έζησε όλες τις διακυμάνσεις μετά τη δεκαετία του ’50. Από τις εμπειρίες αυτής της πορείας συνέθεσε τους "10 κανόνες της αγοράς που πρέπει να θυμάστε"...

  α) Οι αγορές τείνουν να επιστρέφουν στον μέσο όρο με την πάροδο του χρόνου.

  β) Οι υπερβολές προς τη μία κατεύθυνση θα οδηγήσουν και σε υπερβολές προς την άλλη κατεύθυνση.

  Οι αγορές σε μια περίοδο "φούσκας" μπορεί να φαίνονται έτοιμες να σκάσουν, ωστόσο καταφέρνουν να επεκταθούν.

  Αντίθετα, οι αγορές σε ελεύθερη πτώση συνήθως αναστρέφουν πορεία, σαν να είναι δεμένες με ιμάντα του bungee jumping.

  γ) Δεν υπάρχουν νέες εποχές — οι υπερβολές δεν είναι ποτέ μόνιμες.

  δ) Οι αγορές που ανεβαίνουν  ή πέφτουν επιθετικά και εκθετικά συνήθως προχωρούν περισσότερο από ό,τι νομίζετε, αλλά ποτέ δεν διορθώνουν πηγαίνοντας στα πλάγια.

  ε) Το ευρύ κοινό πραγματοποιεί το μεγαλύτερο μέρος των αγορών στην κορυφή.

  Ο χρόνος για να αγοράσετε μετοχές είναι όταν οι άλλοι φοβούνται και να πουλήσετε  όταν οι  άλλοι είναι εφησυχασμένοι.

  ζ) Ο φόβος και η απληστία είναι ισχυρότερα από τη μακροπρόθεσμη αποφασιστικότητα.

  Ο χειρότερος εχθρός του επενδυτή είναι ο εαυτός του, ειδικά όταν τα συναισθήματα παίρνουν τον έλεγχο.

  Για να αντιμετωπίσεις τον φόβο και την απληστία, εξασκήσου στον αυτοέλεγχο. Στα κάτω της αγοράς κρατήστε αρκετά μετρητά στο χέρι, ώστε να μην μπείτε στον πειρασμό να πουλήσετε σε εξευτελιστικές τιμές.

  Στις καλές μέρες "κλαδέψτε" τους νικητές... Αυτή η στρατηγική θα σας βοηθήσει να είστε προνοητικοί αντί να αντιδράτε σπασμωδικά.

  η) Οι αγορές είναι ισχυρότερες όταν στηρίζονται σε ευρεία διασπορά και ασθενέστερες όταν στηρίζονται σε μια  χούφτα από  blue-chip’s.

  θ) Οι bear markets έχουν τρία στάδια, μια  απότομη πτώση, μια αντανακλαστική ανάκαμψη και μια μεγαλύτερη θεμελιώδη πτωτική τάση...

  ι) Όταν όλοι οι εμπειρογνώμονες και οι προβλέψεις συμφωνούν —κάτι άλλο πρόκειται να συμβεί

  η) Οι αγορές ταύρων είναι πιο διασκεδαστικές από τις αγορές αρκούδων...

  3) Η απόκλιση από τον μέσο όρο...

  Ο Αντρέ Κοστολάνι έλεγε πως οι αγορές μοιάζουν με ένα σκύλο χωρίς λουρί που έχει βγει περίπατο με τον ιδιοκτήτη του. Ο σκύλος όπως είναι φυσικό διαρκώς τρέχει μπρος πίσω και άλλοτε απομακρύνεται προς την μια κατεύθυνση και άλλοτε προς την άλλη. Πάντα όμως το σημείο αναφοράς είναι η τροχιά του αφεντικού του...

  Κατά την ίδια έννοια αν κοιτάξετε τους χρηματιστηριακούς δείκτες υπάρχει ένας μακροπρόθεσμος μέσος όρος τον οποίο οι δείκτες άλλοτε υπερβαίνουν και άλλοτε ακολουθούν. Συνήθως το μέγεθος της απόκλισης προς τη μια κατεύθυνση δρομολογεί μια αντίστροφη κίνηση προς την αντίθετη.

  Οι αγορές τείνουν να επιστρέφουν στον μέσο όρο με την πάροδο του χρόνου, υποστηρίζει ο πρώτος κανόνας από τον δεκάλογο του Μπόμπ Φάρελ. Τούτο συμβαίνει αφού πρώτα "βουτήξουν" κάτω από αυτόν υποστηρίζει το παρακάτω διάγραμμα...

  Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει την απόκλιση του δείκτη S&P 500 με προσαρμογή του πληθωρισμού (χρησιμοποιώντας δεδομένα Shiller) από την εκθετική του τάση.

  πιν

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ