Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 07-Απρ-2022 00:01

  Ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα

  1) Ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο...

  Αν η είδηση πως οι συνδικαλιστές της "Τραινοσε" αρνήθηκαν να κάνουν τη δουλειά τους προκειμένου να σαμποτάρουν τη μεταφορά αρμάτων του ΝΑΤΟ από την Αλεξανδρούπολη προς τη Βουλγαρία, ευσταθεί, τότε η κυβέρνηση οφείλει να δώσει εξηγήσεις και να επιβάλει τον νόμο.

  Κατά τον Ριζοσπάστη: "Εδώ και περίπου δυο βδομάδες ασκείται πίεση στους εργαζόμενους στο μηχανοστάσιο της Θεσσαλονίκης να μεταβούν στην Αλεξανδρούπολη.

  Αρχικά η εργοδοσία υποδείκνυε ποιος εργαζόμενος θα πρέπει να πάει και, όταν εισέπραξε την άρνησή τους, τους είπε "να τα βρουν μεταξύ τους". Όταν πάλι κανένας δεν δέχτηκε να μετακινηθεί "εθελοντικά", ενεργοποίησε την "υποχρεωτικότητα", επικαλούμενη ότι στη σύμβαση εργασίας τους αναφέρεται πως "ο εργαζόμενος μπορεί να διαταχθεί ανάλογα με τις ανάγκες" της εταιρείας.

  Έτσι, έστειλε έναν εργαζόμενο με ειδικότητα ηλεκτρολόγου, ο οποίος επέστρεψε και πρέπει να αντικατασταθεί από άλλον.

  Ο ηλεκτρολόγος που διατάχθηκε να βρίσκεται το Σάββατο 2/4 στην Αλεξανδρούπολη δήλωσε ξεκάθαρα στον προϊστάμενό του ότι δεν δέχεται να μετακινηθεί, τονίζοντας πως οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο δεν γίνεται να αξιοποιούνται για τη μεταφορά ΝΑΤΟικου πολεμικού υλικού στα περίχωρα της Ουκρανίας και να γίνονται συνένοχοι στη διέλευση της πολεμικής μηχανής.

  Η απάντηση του προϊσταμένου ήταν ότι τάχα δεν πρέπει να ενδιαφέρει τους εργαζόμενους τι κουβαλάνε τα τρένα, ότι είναι δουλειά τους και πρέπει να την εκτελέσουν κανονικά...".

  Η συμπάθεια της άκρας αριστεράς  και της άκρας δεξιάς για το καθεστώς Πούτιν είναι γνωστή. Γνωστές είναι και οι παρελκυστικές τακτικές τους να εμποδίζουν τα αμυντικά σχέδια των δημοκρατιών προβάλλοντας δήθεν την ειρήνη και τον αφοπλισμό.

  Μέχρι εδώ δεν υπάρχει κάτι το επιλήψιμο. Στις Δημοκρατίες ο καθένας μπορεί να έχει και να εκφράζει ελεύθερα τις πεποιθήσεις τους, ακόμη και όταν αυτές κρύβουν σκοπιμότητες και φαλκιδεύουν το κοινό συμφέρον κατά τον τρόπο που το εκλαμβάνει η πλειοψηφία.

  Όταν κάποιος λόγω της θέσης του  προβαίνει σε πράξεις που ζημιώνουν την εταιρεία και τη χώρα του υπάρχει πρόβλημα και η εταιρεία και η κυβέρνηση οφείλουν να υπερασπιστούν αυτά που ο νόμος τις υποχρεώνει να υπερασπίζονται.

  Οι κομμουνιστές πιστεύουν πως για τον πόλεμο στην Ουκρανία φταίνε εξίσου και το ΝΑΤΟ και η Ρωσία.

  Οι φασίστες και οι "ψεκασμένοι" πιστεύουν πως ο Πούτιν θα καταλάβει την Κωνσταντινούπολη και θα την παραδώσει στην Ελλάδα. Άρα η Ελλάδα θα πρέπει να δεθεί στο άρμα του Πούτιν...

  Πως θα αφομοιώσεις  μια Πόλη 20 εκατ. με τα περίχωρα μιας χώρας 10 εκατ. δεν τους πέρασε ποτέ από το μυαλό...

  Κομισάριοι και  καλλιτέχνες...

  Ο διεθνούς φήμης βιολονίστας Λεωνίδας Καβάκος πήρε την πρωτοβουλία για μια συναυλία προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για την αποκατάσταση του μαιευτηρίου της Μαριούπολης, το οποίο έχει καταστραφεί ολοσχερώς από τους Ρώσους εισβολείς.

  Η πρωτοβουλία σκόνταψε όμως στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και τη Συμφωνική της ΕΡΤ. Για ποιο λόγο αρνούνται οι καλλιτέχνες να συνδράμουν στην αποκατάσταση ενός μαιευτηρίου;

  Γιατί προφανώς η πρωτοβουλία δεν εξυπηρετεί τα "κρυπτοπουτινικά" σχέδια της τήρησης ίσως αποστάσεων μεταξύ "βιαζόμενου" και "βιαστή"...

  Οι καλλιτέχνες πιστεύουν πως ο πόλεμος είναι κακό πράγμα και άρα καλά θα κάνουν οι εμπόλεμοι να σταματήσουν να πολεμούν. Όμως αν σταματήσουν οι Ρώσοι να πολεμούν, η εισβολή θα τελειώσει. Αν σταματήσουν οι Ουκρανοί να αντιστέκονται, η εισβολή θα ολοκληρωθεί χωρίς κόστος για τον φέρελπι Αδόλφο του Κρεμλίνου. Έξυπνο;

  Πριν λίγους μήνες ένα σημαντικό μέρος του υγειονομικού προσωπικού αρνούνταν να εμβολιαστεί. Ορθώς απομακρύνθηκαν από τις υγειονομικές μονάδες προσωρινά. Ή καθώς η κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόζει το νόμο καλά θα κάνει να τους απομακρύνει οριστικά.

  Όποιος έχει περίεργες και αντισυμβατικές απόψεις σε σχέση με τις μεθόδους του συστήματος υγείας της χώρας, δεν έχει καμιά θέση σε αυτό.

  Έτσι που πάμε είναι θέμα χρόνου να προκύψουν και οι αξιωματικοί στις ένοπλες δυνάμεις που αντί της υλοποίησης  των εντολών της δημοκρατικής κυβέρνησης και των νόμων του κοινοβουλίου, θα διαδίδουν ό,τι θέλουν και θα πράττουν ό,τι τους "καπνίσει"...

  Αν κρίνω από τους απόστρατους που παρελαύνουν στα κανάλια τον τελευταίο καιρό και εκφράζουν τον θαυμασμό τους για την "καλοκουρδισμένη" πολεμική μηχανή του Βλαδίμηρου, η οποία προέβλεπαν πως θα καταλάμβανε  την Ουκρανία εντός ωρών, τότε έχουμε πρόβλημα.

  Κύριοι, σοβαρευτείτε...

  2) Η σοβιετοποίηση της Δύσης...

  Αν πιστεύετε πως η Δύση κινδυνεύει από τον Πούτιν ή τους "κόκκινους" μανδαρίνους του Πεκίνου κάνετε λάθος...

  Η Δύση κινδυνεύει από το εσωτερικό της. Κινδυνεύει από την αδυναμία των πολιτικών ηγεσιών να "κακοκαρδίσει" τους κακομαθημένους ψηφοφόρους αφήνοντας τη δημιουργική καταστροφή να καθαρίσει τους κρατικούς προϋπολογισμούς και τις οικονομίες των "ζόμπι" που χρειάζονται μηδενικά επιτόκια.

  Τα κρατικά χρέη που έχουν αγοράσει οι Κεντρικές Τράπεζες αυξήθηκαν κατά 9% ή 1,3 τρισ. δολ. στα 14,8 τρισ. δολ. το 2021. 

  Ιδού τι συμβαίνει.

  Το 23% του κρατικού χρέους που έχει εκδοθεί τα τελευταία χρόνια  έχει αγοραστεί από τις Κεντρικές Τράπεζες.  Τουτέστιν, εκτύπωση χρήματος και άσκηση κρατικής πολιτικής, όπως καλή ώρα συνέβαινε στη Σοβιετία.

  πιν

   

  3) Μηδενικά και αρνητικά επιτόκια

  Αγαπητέ κ. Στούπα,

  Παρακινήθηκα να σας γράψω από το σημερινό σας άρθρο για τις χρεοκοπίες που έρχονται. Το πρόβλημα είναι πολύ γενικότερο. Για να μην πτωχεύσουν μεγάλα κράτη πλέον, και επειδή η έκδοση χαρτονομίσματος τροφοδοτεί τον πληθωρισμό, η "δημοκρατία" στο εξής θα επιβιώσει αναλίσκοντας τις όποιες συσσωρευμένες αποταμιεύσεις. Με το σημερινό άρθρο σας διαβεβαιώνω ότι βρισκόσαστε στη "σωστή πλευρά της ιστορίας". Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα που βγαίνουν από το συνημμένο άρθρο μου. Να είστε καλά.

  Με εκτίμηση,

  Γ. Κ. Μπήτρος

  Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας

  Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ