Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 15-Μαρ-2022 00:01

  Γιατί τα "μάζεψε" ο σουλτάνος...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  1) Γιατί τα "μάζεψε" ο σουλτάνος...

  Η συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη φαίνεται πως οδηγεί σε άλλη μια περίοδο αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δυο χωρών, αλλά και αναστολής της αποστασιοποίησης της Τουρκίας από το Δυτικό στρατόπεδο.

  Η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο τρόπος που αντέδρασε η Δύση φαίνεται πως είχαν καταλυτική επίδραση στον επανακαθορισμό της στάσης της Τουρκίας στις διεθνείς εξελίξεις.

  Αυτή η διαδικασία επανακαθορισμού της στάσης της γείτονος έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό με τις προσπάθειες επαναπροσέγγισης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Ισραήλ και ενδεχομένως προσεχώς της Αιγύπτου κλπ.

  Σε αυτή την ιστορική συγκυρία το σχέδιο ανασύστασης της "Οθωμανίας" δεν φαίνεται πως τους βγήκε.

  Η συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό σηματοδοτεί το κλείσιμο αυτού του κύκλου των "κωλοτουμπών" του καθεστώτος Ερντογάν.

  Τούτο δεν σημαίνει πως οι τουρκικές επιδιώξεις έναντι της Ελλάδας, των άλλων χωρών της περιοχής και της Δύσης εγκαταλείπονται αλλά πως αυτές αναπροσαρμόζονται στα δεδομένα που δημιουργεί η συσπείρωση της Ε.Ε. και της Δύσης έναντι της Ρωσίας.

  Μοιάζει προφανές πως ο αποφασιστικός τρόπος που αντέδρασε η Δύση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησε την Τουρκία να αλλάξει τακτική, αποσύροντας, προς το παρόν, τις επιδιώξεις αναθεώρησης της συμφωνίας της Λωζάνης η οποία καθόρισε  τα σύνορά της με τις χώρες της περιοχής.

  Η αποφασιστικότητα που επέδειξαν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. κατέδειξε τις προθέσεις τους να επαναδιατυπώσουν την ισχύ και την παρουσία τους σε μια σειρά υποθέσεις που τις  αφορούν. Μεταξύ αυτών είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τη Λιβύη τα Βαλκάνια κλπ. Τούτο σημαίνει πως τα περιθώρια άσκησης επιρροής από την Τουρκία στις περιοχές αυτές μειώνονται.

  Είναι προφανές πως οι  πολιτικές και οικονομικές πιέσεις της Δύσης προς την κατεύθυνση αυτή ήταν μεγάλες και απ’ ό,τι φαίνεται απέδωσαν.

  Επιπλέον η απόφαση της Ε.Ε. για σταδιακή ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία αναβαθμίζει την αξία της Ν.Α. Μεσογείου ως πιθανής εναλλακτικής ενεργειακής πηγής. Ελλάδα και Τουρκία αλλά και Ισραήλ, Αίγυπτος κλπ θα πιεστούν να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να συνεργαστούν στα σημεία που αυτό είναι εφικτό.

  Ούτε η Ελλάδα, ούτε το Ισραήλ, ούτε η Αίγυπτος ούτε οι άλλες χώρες της περιοχής όμως αναμένεται να εφησυχάσουν και να επαναπαυτούν σε σχέση με τις αναθεωρητικές επιδιώξεις της Τουρκίας.

  Όλοι αντιλαμβάνονται πως η Τουρκία λόγω του πληθυσμιακού της μεγέθους και της παραγωγικής ισχύος που έχει αποκτήσει η οικονομία της, μόλις της δοθεί η ευκαιρία θα προσπαθήσει να μεταφράσει αυτές τις δυναμικές και σε γεωπολιτική ισχύ και επιρροή.

  Το ίδιο ισχύει πλέον και για αρκετές χώρες της Ε.Ε. οι οποίες τα τελευταία χρόνια με την "εργαλειοποίηση" του προσφυγικού και τις προσπάθειες άσκησης επιρροής στο εσωτερικό τους μέσω των μουσουλμάνων μεταναστών, έχουν διαγνώσει την ύπαρξη προθέσεων προβολής γεωπολιτικής ισχύος εντός τους.

  Προς το παρόν όμως, προ του ρωσικού επεκτατισμού, όλοι θα υποκριθούμε πως αποτελούμε μέλη ενός αρραγούς μετώπου.

  Η Τουρκία θα επιδιώξει άμεσα την απόσυρση των οικονομικών κυρώσεων που υπάρχουν εναντίον της από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. Θα επιδιώξει κυρίως απόκτηση πρόσβασης σε προγράμματα επανεξοπλισμού με δυτική αμυντική τεχνολογία από τα οποία είχε αποκοπεί τα τελευταία χρόνια.

  Είναι απίθανο η Δύση να το επιτρέψει όσο διατηρεί τα ρωσικά συστήματα S-400  σε λειτουργία. Αλλά και όταν τα αποσύρει οι ΗΠΑ και η Δύση συνολικότερα θα παραμείνουν προσεκτικές σε σχέση με τα τεχνολογικά συστήματα που θα επιτραπεί να αποκτήσει πρόσβαση η Τουρκία και η αμυντική της βιομηχανία.

  Η Ελλάδα θα συνεχίσει να καλλιεργεί τα πλέγματα ανάσχεσης της τουρκικής ισχύος με τις άλλες χώρες της περιοχής αλλά και τη στρατηγική συμμαχία με τη Γαλλία, αναμένοντας μια μονιμότερη εξασφάλιση των συνόρων από την πιθανότητα δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού αμυντικού βραχίονα στον οποίο δεν θα μετέχει η Τουρκία.

  Οι εξελίξεις καταδεικνύουν πως οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας επιστρέφουν σε μια κατάσταση που θυμίζει περισσότερο εκείνη της περιόδου πριν το 2019, που οι δυο χώρες συνυπήρχαν με τις διαφορές εντός των πλαισίων του ΝΑΤΟ.

  Κανένας δεν είναι σε θέση να προβλέψει πως θα ήταν τα πράγματα, αν δεν βρισκόντουσαν κάτω από τη Νατοϊκή ομπρέλα ή η Ελλάδα εκτός της Ε.Ε.

  2) Αισιοδοξία Επενδυτών vs Αισιοδοξία Καταναλωτών...

  Σε οικονομίες όπως των ΗΠΑ που η οικονομική ανάπτυξη κατά πάνω από 70% εξαρτάται από την κατανάλωση ο δείκτης αισιοδοξίας του καταναλωτή του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν αποτελεί ένα από του βασικούς πρόδρομους δείκτες...

  πιν

   

  3) Ο Θεός να βοηθήσει όποιον αποφασίσει να μείνει στην Ελλάδα!

  Κύριε Στούπα

  "Η τέλεια κατάθλιψη, αφού πρώτα σου πάρουν το 52%  έπειτα τι;"

  Όταν καταλαβαίνεις ότι δεν σου επιστέφει τίποτα, ως είδος σωστής υπηρεσίας, από το 52% που σου παίρνουν.

  Δεν τελειώνει εκεί η περιπέτεια διότι πρέπει να πληρώσεις και πάλι, βλέπε υγεία, παιδεία, ασφάλεια και οτιδήποτε άλλο σου χρειασθεί από το ΚΡΑΤΟΣ των 100++ δισ.

  Ευχαριστώ

  Βασίλης

  4) Μεγάλη Φορολογική Αδικία...

  Κύριε Στούπα καλημέρα σας,

  Διαβάζω για την θέληση της κυβέρνησης να μειώσει τα φορολογικά βάρη των Μισθωτών και Συνταξιούχων που ανήκουν στη μεσαία  τάξη!

  Αυτό όμως είναι ένα φραστικό ευχολόγιο που δεν ακουμπά τη σκληρή πραγματικότητα σύμφωνα με την οποία,  σήμερα,  το οικογενειακό εισόδημα των Μισθωτών και Συνταξιούχων φορολογείται επώδυνα...

  Και συγκεκριμένα από τα 10.000 € έως τα 20.000 € που είναι και η πλειοψηφία των ετήσιων οικογενειακών εισοδημάτων μισθωτών και συνταξιούχων, φορολογείται με 22%, πληρώνει δηλαδή φόρο 2.200 € !

  Το Μεγάλο Μεταρρυθμιστικό βήμα που πρέπει να κάνει εδώ ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η αποκατάσταση της Μεγάλης φορολογικής αδικίας που επωμίζονται μόνο οι Μισθωτοί και οι συνταξιούχοι και να μειώσει τον φορολογικό συντελεστή στην κλίμακα από τα 10.000 έως τα 20.000 από το 20%  στο 10%!

  Εξάλλου κύριε Στούπα, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι σε όλο τον εργασιακό τους βίο, δεν μπορούν να κλέψουν το κράτος ούτε στον ΦΠΑ, ούτε στην απόκρυψη εισοδημάτων, ούτε στο ΕΣΠΑ  κλπ !(σε σχέση με τους ελευθέρους επαγγελματίες και επιχειρήσεις). 

  Γιατί λοιπόν να πληρώνουν αυτοί τα σπασμένα για όλους αυτούς που μπορούν και κλέβουν το κράτος με σχετική άνεση ακόμη και σήμερα !

  https://www.capital.gr/tax/3601384/forodiafugi-xanoume-ena-tameio-anakampsis-kathe-4-xronia

  Ας δει ο κύριος Πρωθυπουργός αυτή την αδικία και ας πράξει σύμφωνα με αυτό που προτρέπει ο Ορθός Λόγος του οποίου είναι θιασώτης !

  Μια και οι μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν μπορούν :

   -Να δηλώσουν έξοδα όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις !

  - Έξοδα συντήρησης και καύσιμα για τα αυτοκίνητα της επιχείρησης  άλλα και όλων των αυτοκινήτων των μελών της οικογένειας !

  - Έξοδα για όλα τα κινητά και σταθερά τηλέφωνα της επιχείρησης αλλά και των κινητών και σταθερών τηλεφώνων όλων των μελών της οικογένειας!

  - Έξοδα και αναλώσιμα για τους υπολογιστές Laptops, εκτυπωτές  και τα Tablets  της επιχείρησης  αλλά  και όλων των μελών της οικογένειας

   - Έξοδα για αγορά επίπλων και εξοπλισμού της επιχείρησης αλλά και για αγορά και επίπλων και εξοπλισμού των κατοικιών των μελών της οικογένειας

  - Έξοδα θέρμανσης και ψύξης (πετρέλαιο – κλιματιστικά) για την επιχείρηση αλλά και των κατοικιών των μελών της οικογένειας !

  - Έξοδα υλικών καθαριότητας για την επιχείρηση  αλλά και των κατοικιών των μελών της οικογένειας!

  - Έξοδα οικογενειακών διακοπών που καταχωρήθηκαν στην επιχείρηση  ως έξοδα φιλοξενίας ή έξοδα σεμιναρίου!

  Κύριε Στούπα  σας ευχαριστώ για την φιλοξενία και αν αυτά ευσταθούν και δημοσιεύσετε το κείμενο σας παρακαλώ να αναφέρετε μόνο τα αρχικά μου

  Μ. Μ.

  kostas.stoupas@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ