Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 09-Μαρ-2022 00:01

  Τα "πλυντήρια" του Βλαδίμηρου...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  1) Τα "πλυντήρια" του Βλαδίμηρου...

  Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται οι... αδαείς είναι πως δεν χρειάζεται να πληρώνεται κάποιος από "σκοτεινά κέντρα" άσκησης επιρροής για να υποστηρίζει το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε. ή τη Δύση...

  Το ίδιο ίσχυε και την περασμένη δεκαετία μετά τη χρεοκοπία, για την υποστήριξη των μνημονίων που μας επέτρεψαν να παραμείνουμε στο Ευρώ, την Ε.Ε. και τη Δύση γενικότερα.

  Υποστηρίξαμε τα μνημόνια, το ΝΑΙ και την πάση θυσία παραμονή στην Ε.Ε. γιατί αυτό θεωρήσαμε πως είναι το συμφέρον της χώρας και των παιδιών μας.

  Οι "εξυπνάκηδες" χρειάστηκε να συγκρουστούν με το "παγόβουνο" της πραγματικότητας για να το αντιληφθούν.

  Η Δύση

  Το Ευρώ, η Ε.Ε. το ΝΑΤΟ και η Δύση γενικότερα εξασφαλίζουν στους ανθρώπους που ζουν εντός της περιμέτρου τους (έστω συγκριτικά) μεγαλύτερη  ελευθερία, αξιοπρέπεια και ευημερία.

  Κανένας απ’ όσους διαμαρτύρονταν πριν αρκετά χρόνια στην Ελλάδα για την επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Σερβία και τη Βοσνία δεν εξαφανίστηκε σε κάποια φυλακή. Το ίδιο και για όσους διαμαρτυρήθηκαν (δίκαια κατά τη γνώμη μου) για την τελευταία επέμβαση των ΗΠΑ και των "πρόθυμων" συμμάχων τους στο Ιράκ η οποία οδήγησε στην ανατροπή του Σαντάμ.

  Ο κ. Τσίπρας, ο κ. Βαρουφάκης, Λαφαζάνης, Καμένος κλπ που κέρδισαν τις εκλογές του 2015 υποσχόμενοι "σκισίματα μνημονίων", δάνεια από τη Ρωσία και αλλαγή του γεωπολιτικού προσανατολισμού της Χώρας χαίρουν άκρας υγείας... Και έτσι πρέπει. Κάθε δημοκράτης οφείλει να υπερασπίζεται το δικαίωμα να υπάρχουν και να εκφράζουν τις απόψεις τους οι πολιτικοί του αντίπαλοι. Ακόμη και οι αντιδημοκράτες.

  Δημοκρατικότητα σημαίνει ανεκτικότητα στις απόψεις που είναι διαφορετικές και ενδεχομένως μας προκαλούν εκνευρισμό.

  Δημοκρατία όμως σημαίνει κράτος δικαίου με δικαιώματα και υποχρεώσεις έναντι αυτού.

  Είναι ο σεβασμός στους ενδιάμεσους αρμούς της εξουσίας (σύνταγμα, βουλή, δικαιοσύνη, ανεξάρτητες αρχές, ελευθεροτυπία...) οι οποίοι την ελέγχουν που διακρίνει τη δημοκρατία από τη δικτατορία.

  Στην φυλακή βρίσκονται σήμερα μόνο  κάποια στελέχη της "Χρυσής Αυγής", γιατί η δολοφονία ενός νέου απέδειξε πως λειτουργούσαν σαν εγκληματική συμμορία με μανδύα κάποια παλαβή εκδοχή του εθνικισμού. Στην φυλακή επίσης βρίσκονται κάποιοι που είναι ένοχοι για τρομοκρατικές πράξεις με αριστερίστικο πρόσημο. Όλοι αυτοί έχουν τιμωρηθεί για πράξεις και όχι για απόψεις. Η δημοκρατία δεν φοβάται τις απόψεις τους. Αντιθέτως προστατεύει το δικαίωμα να εκφράζουν όλοι απόψεις χωρίς να κινδυνεύουν  από πράξεις βίας φανατικών...

  Βέβαια, αδυναμία και αδικία της δημοκρατίας αποτελεί το γεγονός πως για τα θύματα της "Μαρφίν" δεν έχει τιμωρηθεί κανένας.

  Όσοι υπερασπίζονται τη Δύση και το μοντέλο πολιτικής και οικονομικής λειτουργίας το πράττουν γιατί η Δύση προσφέρει τις καλύτερες συνθήκες για να ζει κάποιος και να προκόψει πνευματικά και υλικά.

  Το 2015 όταν ο κ. Τσίπρας αναζητούσε στην Αγία Πετρούπολη άλλα ασφαλή λιμάνια και ουσιαστικά εκλιπαρούσε τον κ. Πούτιν να στηρίξει την απομάκρυνση της Ελλάδας από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ καμία χώρα της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ δεν εισέβαλλε στην Ελλάδα για να ανατρέψει την κυβέρνηση και να την αντικαταστήσει με κάποια  "μαριονέτα".

  Ρωτάνε κάποιοι γιατί το ΝΑΤΟ επεκτείνεται στις παρυφές της Ρωσίας και την σέβεται σαν υπερδύναμη;

  Γιατί οι χώρες αυτές με επιμονή και ένταση θέλουν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ και να υιοθετήσουν τον δυτικό πολιτικό και οικονομικό μοντέλο. 

  Γιατί οι χώρες που βρίσκονται γύρω από τη Ρωσία και ενδεχομένως (και ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Ρωσίας) θέλουν να ζουν όπως οι πολίτες των δημοκρατικών της Δύσης.

  Αυτό είναι που φοβάται ο Πούτιν και όχι τους πυραύλους που θα στοχεύουν τη Μόσχα. Φοβάται πως η προσκόλληση της Ουκρανίας στη Δύση της δημοκρατίας και ευημερίας θα ωθήσει τους Ρώσους να τους μιμηθούν και να τον εκδιώξουν από την εξουσία.

  Ποιος και με ποιο δικαίωμα μπορεί να  αρνηθεί στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να ενταχθούν όπου επιθυμούν;

  Τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η Ε.Ε. θέτουν κάποιες προϋποθέσεις για να γίνει κάποια χώρα μέλος τους. Στην Ε.Ε. μάλιστα χρειάζονται δεκαετίες προσαρμογής των θεσμών και ανοίγματος των αγορών. Τούτο, το βρίσκω σωστό.

  Δεν  χρειάζονται λοιπόν ύποπτα κίνητρα όπως χρηματισμοί, εκβιασμοί κλπ. για να υποστηρίζει κάποιος τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, την Ε.Ε. και το δυτικό στρατόπεδο γενικότερα. Τα κίνητρα είναι φανερά κίνητρα και  από μόνα τους αρκετά.

  Από την άλλη πλευρά γιατί κάποιος να θέλει η χώρα του να ανήκει σε ένα στρατόπεδο όπως η Κοινοπολιτεία που ηγείται η Ρωσία;

  Καίτοι η ίδια η Ρωσία είναι μια χώρα με πλούσιους φυσικούς πόρους οι πολίτες της είναι πάμπτωχοι. Ακόμη και στην  Ελλάδα που είναι μια από τις φτωχότερες χώρες της Δύσης ο μέσος πολίτης ζει με τριπλάσιο κατά κεφαλήν εισόδημα από αυτό της Ρωσίας.

  Στη Ρωσία πριν μερικούς μήνες κάποιος που αντιπολιτευόταν το καθεστώς σώθηκε την τελευταία στιγμή από προσπάθεια δολοφονικής δηλητηρίασης σε κάποιο νοσοκομείο της Γερμανίας. Όταν έγινε καλά επέστρεψε στη Ρωσία για να υποστηρίξει τις απόψεις του και εξαφανίστηκε σε κάποια φυλακή. Είναι δεκάδες το πρόσωπα που έχουν εξοντωθεί με τη μεσαιωνική αυτή μέθοδο της δηλητηρίασης.

  Πριν μερικά χρόνια ο  Μπορίς Νεμτσόφ που αντιπολιτευόταν το καθεστώς δολοφονήθηκε μέρα μεσημέρι στον δρόμο. Το ίδιο και οι  δημοσιογράφοι Άννα Πολιτόφσκαγια,  Αρκάντι Μπαμπασένκο,  Τιμούρ Κουσάεφ και εκατοντάδες (ενδεχομένως και χιλιάδες) άλλα πρόσωπα...

  Αν τα κίνητρα κάποιου να υποστηρίζει το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε. και τη Δύση συνολικότερα είναι φανερά, ποια είναι να κίνητρα όσων υποστηρίζουν το αφήγημα του Πούτιν και του οργανωμένου δικτύου προπαγάνδας του;

  Ποιο είναι το κίνητρο των "πλυντηρίων" του Πούτιν, πέραν κάποιων χρήσιμων ηλιθίων;

  2) Η επέκταση του ΝΑΤΟ...

  Καλημέρα σας Κε Σούπα,

  Καταλαβαίνω ότι ο κόσμος, η Ευρώπη και συνεπώς και η μικρή Ελλάδα βρίσκονται στα πρόθυρα κοσμοϊστορικών αλλαγών που συμβαίνουν κάθε 50 ή 100 χρόνια και ότι σε τέτοιες στιγμές ο Έλληνας πρωθυπουργός πρέπει να πάρει σαφή θέση αν δεν θέλει η χώρα του να βρεθεί η ίδια απομονωμένη στο μέλλον.

  Επίσης ΔΕΝ είμαι φίλος του Ρωσικού καθεστώτος ούτε του οικονομικού και πολιτικού του μοντέλου.

  Αλλά μπορείτε να εξηγήσετε σε κάποιο μελλοντικό άρθρο σας για τους αναγνώστες σας πώς φθάσαμε ως εδώ;

  Με ποια λογική η Δύση (δηλαδή οι μεγάλες χώρες, ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία) έπρεπε να προωθούν τα σύνορα του ΝΑΤΟ όλο και Ανατολικότερα;

  Δεν είναι αυτό ολοφάνερη πρόκληση ενάντια στην ασφάλεια μιας μεγάλης πυρηνικής δύναμης;

  Δεν είναι εντελώς άκαιρο για την ενεργειακή ασφάλεια ειδικά της Ευρώπης όταν για τουλάχιστον 20 ακόμη χρονιά δεν έχει εξασφαλισμένες εναλλακτικές ενεργειακές πηγές;

  Εμένα η συνεχής επέκταση του ΝΑΤΟ ανατολικότερα μου φαίνεται ότι δεν έχει καμία σχέση με το υποτιθέμενο άπλωμα μιας αμυντικής ομπρέλας ενάντια σε ένα εχθρικό καθεστώς.

  Εμένα μου φαίνεται σαν το αποκορύφωμα της 30ετους προσπάθειας του Αγγλόφωνου κόσμου να σπάσει τους όλο και στενότερους οικονομικούς δεσμούς Ρωσίας-Ευρώπης (Γερμανίας) για να μπορέσουν ανενόχλητα οι ΗΠΑ  να ρίξουν όλο το ενδιαφέρον τους εκεί που πραγματικά θα τους πονέσει: στον Ειρηνικό.

  Φοβάμαι ότι την απειρία/ανικανότητα του νέου Γερμανού καγκελάριου θα την πληρώσει η ΕΕ πολύ ακριβά (Θεός φυλάξει, μην φθάσουμε και στη διάλυση).

  Ποια είναι η άποψη σας;

  Ευχαριστώ

  Ι. Ιωαννίδης

  Απάντηση: Τι ακριβώς σημαίνει προώθηση των συνόρων του ΝΑΤΟ ανατολικότερα; Με ποιο δικαίωμα μπορείτε να αρνηθεί κάποιος στη Λιθουανία, την Εσθονία, την Πολωνία, την Ουκρανία κλπ κλπ να αποφασίσουν πού θα ανήκουν. Με ποιο δικαίωμα θα επιβάλει κάποιος στην Ελλάδα να ακολουθεί τις επιλογές της Τουρκίας; Η άποψή μου είναι πως αποτελεί υποχρέωση του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. να αποδέχονται στους κόλπους τους όσες χώρες το επιθυμούν  αρκεί να τηρούν κάποιες θεσμικές προϋποθέσεις που διακρίνουν τις δημοκρατίες από τις δικτατορίες, τον  φασισμό και τον "μεσαίωνα"...

  Μετά τις τελευταίες εξελίξεις είμαι περισσότερο αισιόδοξος για το μέλλον της Ε.Ε. και τη Δύσης. Πιστεύω πως ο χρόνος για το καθεστώς Πούτιν έχει αρχίσει ήδη να μετράει αντίστροφα. Το μοντέλο της Κίνας είναι από αυτά που καταρρέουν εκ των έσω όπως και της σοβιετίας. Κατά τη γνώμη μου η Δύση οφείλει να αφήσει τις δυνάμεις της δημιουργικής καταστροφής και ανανέωσης να λειτουργήσουν για να ηγηθεί του περάσματος της ανθρωπότητας στην επόμενη "πίστα" ενός πολιτισμού τύπου Α.

  kostas.stoupas@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ