Συνεχης ενημερωση
1) Μην κάψουμε και τα "χλωρά" μαζί με τα "ξερά"...
Στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών, όπου διαβιεί σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας, χιονίζει μόνο λίγες μέρες τον χρόνο. Για 2-3 μέρες κάθε χρόνο κάποιες συνοικίες, κυρίως στα Βόρεια Προάστεια, αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης και διακοπές ηλεκτροδότησης ή ύδρευσης.
Σε γενικές γραμμές τα προβλήματα αυτά αφορούν ένα ποσοστό 5-10% του πληθυσμού για χρονικό διάστημα περί το 1% της διάρκειας ενός έτους.
Η περιοχή του λεκανοπεδίου των Αθηνών δεν έχει χιόνια 3 με 6 μήνες τον χρόνο, με το 50% του πληθυσμού να αντιμετωπίζει προβλήματα αποκλεισμού για να έχει ένα σύστημα αντιμετώπισης παρόμοιων προβλημάτων σαν αυτά που μαθαίνουμε πως διαθέτουν πλούσιες χώρες του βορρά και απαιτούμε να υπάρχει και εδώ.
Όποιος πολιτικός άρχοντας είτε της Κεντρικής Πολιτικής σκηνής είτε της τοπικής αυτοδιοίκησης θα αποφάσιζε μια τόσο μεγάλη σπατάλη θα έπρεπε να θεωρηθεί ως πιθανός διεκπεραιωτής ύποπτων συμφερόντων.
Η εξίσωση κόστους με όφελος απαγορεύει κάθε προσπάθεια συγκρότησης ενός μηχανισμού αντιμετώπισης χειμερινών ακραίων φαινομένων στην Αθήνα ανάλογο με αυτούς που βλέπουμε και στο τελευταίο χωριό της βόρειας Ευρώπης.
Τούτο δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας που να συντονίζει και να αντιμετωπίζει παρόμοιες έκτακτες καταστάσεις.
Και στην περίπτωση αυτή όμως όπως και στην πανδημία ο βασικός άξονας της αντιμετώπισης θα πρέπει να είναι η πρόληψη. Όταν υπάρχουν προβλέψεις για παρόμοια φαινόμενα θα πρέπει να προβλέπονται μέτρα αποσυμφόρησης των δρόμων με υποχρεωτικές αργίες και τηλεργασία.
Επιπλέον θα πρέπει να προβλέπονται τιμωρίες για όσους δεν έχουν κατάλληλο εξοπλισμό στα αυτοκίνητα προκειμένου να ανταπεξέλθουν σε παρόμοιες συνθήκες. Η ικανότητα τοποθέτησης αλυσίδων στα αυτοκίνητα θα πρέπει να εξετάζεται και να διαπιστώνεται συχνότερα.
Η "Αττική Οδός"...
Αν κάτι μας αιφνιδίασε δυσάρεστα κατά την τελευταία κακοκαιρία είναι το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην "Αττική Οδό". Η "Αττική Οδός" είναι ένα έργο που έχει αλλάξει ριζικά την καθημερινότητα στην ελληνική πρωτεύουσα την τελευταία 20ετία.
Περιοχές του λεκανοπεδίου, για την προσέγγιση των οποίων παλαιότερα χρειαζόσουν 1 και 2 ώρες, τα τελευταία χρόνια έγιναν προσβάσιμες σε λίγα λεπτά.
Η ίδια η "Αττική Οδός" μαζί με το μετρό αναβαθμίζουν την Αθήνα στο επίπεδο των λίγων μεγάλων πόλεων των ανεπτυγμένων χωρών.
Η "Αττική Οδός" αποτελεί ένα από τα λίγα τεχνολογικά επιτεύγματα της Ελλάδας που μπορούν να συγκριθούν με ανάλογα έργα οποιασδήποτε χώρας.
Μιλάμε για ένα έργο που τέμνει την Αθήνα εγκάρσια χαμηλότερα από την επιφάνεια του εδάφους προκειμένου να μην υπάρχει όχληση στις συνοικίες από τις οποίες περνά. Αν σταθεί κάποιος 2-3 μέτρα από οποιαδήποτε πλευρά της "Αττικής Οδού" δύσκολα αντιλαμβάνεται πως βρίσκεται δίπλα σε μια λεωφόρο ταχείας κυκλοφορίας.
Εντός του αστικού ιστού στις πλευρές της λεωφόρου υπάρχουν υαλοπίνακες που έχουν ύψος αρκετά μέτρα. Έχουν τοποθετηθεί για να μειώνουν τον θόρυβο και πάνω τους έχουν ζωγραφισμένα περιγράμματα αρπακτικών πτηνών προκειμένου να αποτρέπουν την πρόσκρουση και θάνατο των πτηνών που διαβιούν στο αστικό περιβάλλον.
Το αποστραγγιστικό δίκτυο του έργου πρέπει να λειτουργεί αποδοτικά γιατί ποτέ δεν θυμάμαι να έχει διακοπεί η κυκλοφορία από πλημμυρικά φαινόμενα.
Προφανώς για να "φρακάρει" η "Αττική Οδός" έγιναν λάθος χειρισμοί είτε από τους διαχειριστές της είτε από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες που έπρεπε να φροντίζουν να μην βρεθούν άπειροι οδηγοί με ακατάλληλα αυτοκίνητα στα λάθος σημεία...
Αλλά ας μην παραβλέπουμε τη συνολική συνεισφορά και παρουσία του έργου...
2) Ο κύκλος γυρίζει...
Στην κορυφή της τεχνολογικής "φούσκας" του 2000 το άθροισμα της κεφαλαιοποίησης των 5 μεγαλύτερων εταιρειών αντιπροσώπευε το 18% της κεφαλαιοποίησης των 500 εταιρειών του S&P 500. Λίγα χρόνια αργότερα το ποσοστό αυτό είχε πέσει περί το 5%.
Στα πρόσφατα υψηλά οι πέντε μεγαλύτερες εταιρείες αντιπροσώπευαν το 25% και σήμερα το 23%...
-
04/10 Κ. Κυρανάκης: "Τα όποια εμπόδια είχαμε τα προηγούμενα χρόνια θα τα επιλύσουμε και το τρένο θα έρθει στην Πάτρα"
-
04/10 Τουρκία: Εισαγγελική έρευνα κατά του Ισραήλ - Καταθέτουν οι συμμετέχοντες στον στολίσκο Sumud
-
04/10 ΝΑΤΟ: Ένας χρόνος Ρούτε και στο βάθος ο Τραμπ
-
04/10 Τραμπ: Το Ισραήλ συμφώνησε στην "αρχική γραμμή απόσυρσης" στη Γάζα - Άμεση εκεχειρία όταν η Χαμάς πει το "ναι"
-
04/10 Ο Μακρόν έδωσε διορία "μέχρι το βράδυ της Κυριακής" στον Λεκορνί για να σχηματίσει κυβέρνηση
-
04/10 Ντόμπριντ: Ο γερμανικός στρατός θα βοηθά στην άμυνα κατά drones
-
04/10 Global Sumud: Ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι οι ισραηλινές αρχές κακομεταχειρίστηκαν την Γκρέτα Τούνμπεργκ
-
04/10 Νετανιάχου: Ελπίζει σε επιστροφή των ομήρων "τις επόμενες ημέρες" - Η Χαμάς θα αφοπλιστεί "είτε με διπλωματία, είτε με στρατιωτικά μέσα"
-
04/10 Δεκάδες νεκροί στη Γάζα παρά το αίτημα Τραμπ για τερματισμό των ισραηλινών βομβαρδισμών
-
04/10 Χεζμπολάχ: Το Ισράηλ θα χρησιμοποιήσει το σχέδιο για τη Γάζα για να επιτύχει "άλλους σκοπούς"
-
Ευάγγ. Μαρινάκης: "Ο "σκιώδης στόλος" θα σβήσει – το LNG και η Τεχνητή Νοημοσύνη θα δώσουν το προβάδισμα"
-
Πλειστηριασμοί: Τα 6 ακριβά βιομηχανικά ακίνητα που αλλάζουν χέρια
-
Ο επικεφαλής της Goldman Ντ. Σόλομον προειδοποιεί για σοβαρή πτώση της αγοράς
-
Η Σαουδική Αραβία χάνει την όρεξή της για πετρέλαιο
-
Milliyet: Η Ισπανία εγκαταλείπει τα F-35 και στρέφεται στα τουρκικά KAAN και HURJET
-
Τι πήρε ακριβώς ο Ερντογάν;
-
Έξυπνες θυρίδες: Οι κορυφαίοι παίκτες αυξάνουν δίκτυο και παρουσία για να κερδίσουν τη μάχη της αγοράς
-
Ανακοίνωση ΝΔ: Ερωτήματα περί της εμπλοκής στελέχους του ΠΑΣΟΚ στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ
-
Περιορισμένα πλήγματα στη Γάζα, παρά το γενικό πάγωμα των στρατιωτικών επιχειρήσεων από το Ισραήλ
-
Στα ύψη ο δείκτης του κραγιόν: Τι κερδίζουν Hondos Center, Sephora, Galerie de Beauté, Kiko Milano και Dust+Cream
-
Η Ευρώπη ετοιμάζεται για τα χειρότερα με τη Ρωσία (20)
-
Τέμπη: To βλέμμα του Ρούτσι δεν θα μας αφήσει να ξεχάσουμε (20)
-
Αβραμόπουλος: "Στηρίζω το αίτημα του Πάνου Ρούτσι, δεν είναι πολιτικό ζήτημα αλλά ανθρώπινο και ηθικό (14)
-
Προ των πυλών η μάχη για τη δεξιά ψήφο (14)
-
Με καθυστέρηση δύο ωρών άνοιξε σήμερα το αεροδρόμιου του Μονάχου, λόγω υπερπτήσεων drones (10)
-
Τι πήρε ακριβώς ο Ερντογάν; (10)
-
Ασφάλειες: Mεγάλη πτώση 15% στο bankassurance (7)
-
Έξυπνες θυρίδες: Οι κορυφαίοι παίκτες αυξάνουν δίκτυο και παρουσία για να κερδίσουν τη μάχη της αγοράς (6)
-
Διώκονται για κακούργημα οι 17 Τούρκοι συλληφθέντες που έφεραν 147 πιστόλια στη χώρα (5)
-
WSJ: Η Χαμάς δίνει εσωτερική μάχη απέναντι στο ειρηνευτικό σχέδιο του Τραμπ (5)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
