Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 24-Ιαν-2022 00:01

  Τα κεφάλια μέσα λοιπόν...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα

  1) Τα κεφάλια μέσα λοιπόν...

  Οι εκτιμήσεις στην αρχή του χρόνου πως περί τα τέλη του πρώτου μήνα θα είχαμε αποκλιμάκωση της πανδημίας αποδεικνύονται υπεραισιόδοξες.

  Οι απώλειες που αποδίδονται στον "Covid-19" αντί να αποκλιμακωθούν παρουσιάζουν κλιμάκωση.

  Την Παρασκευή που πέρασε ο μέσος όρος των απωλειών του 7ημέρου αυξήθηκε στις 93 έναντι 66 στις αρχές του μήνα. Υπενθυμίζουμε πως το επίπεδο περί τις 100 απώλειες την ημέρα αποτελεί την κορυφή των τριών κυμάτων που έχουν προηγηθεί.

  πιν

  Τούτο καθιστά δύσκολη τη μείωση των περιορισμών που έχουν τεθεί από την αρχή του χρόνου υπό τον φόβο της υψηλής μεταδοτικότητας που παρουσιάζει η μετάλλαξη "Όμικρον".

  Υπενθυμίζεται πως στον κλάδο της εστίασης π.χ. από την 30η Δεκεμβρίου 2021 έχουν τεθεί μέτρα περιορισμού τα οποία την περασμένη εβδομάδα πήραν παράταση έως τις 31 Ιανουαρίου 2022.

  Τα βασικότερα από τα μέτρα αυτά προβλέπουν, τα  καταστήματα της εστίασης να λειτουργούν έως τα μεσάνυχτα, απαγορεύουν τη μουσική στην εστίαση προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί το ενδεχόμενο διασποράς, δεν επιτρέπονται όρθιοι πελάτες, αλλά μόνο καθήμενοι και στα τραπέζια επιτρέπονται έως έξι άτομα...

  Υπάρχουν κατηγορίες οικονομικών δραστηριοτήτων οι οποίες έχουν πληγεί σημαντικά από τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης. Με μια ενδεχόμενη παράτασή τους, η οποία με βάση τα στοιχεία εξέλιξης της πανδημίας θεωρείται πολύ πιθανή, θα πληγούν ακόμη περισσότερο.

  Παρά ταύτα όμως καθώς οι περιορισμοί αυξάνουν τις συμπεριφορές κοινωνικών συναναστροφών μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν κατά την  περίοδο υποχώρησης της πανδημίας από την Άνοιξη μέχρι το επόμενο Φθινόπωρο τουλάχιστον, αναμένεται έκρηξη της ζήτησης για όσα ήταν υπό περιορισμό τον Χειμώνα.

  Τούτο για χώρες η οικονομία των οποίων βασίζεται στον τουρισμό και την ψυχαγωγία όπως η Ελλάδα είναι θετικό μεν συγκυριακά αλλά τα χάσματα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης που δημιουργούν τα κατά περιόδους και περιστάσεις μέτρα αυξάνουν τις πληθωριστικές εξάρσεις.

  Αν παρακολουθήσει κάποιος τους ειδικούς θα καταλάβει πως κάθε εκτίμηση περί οριστικής απαλλαγής από την πανδημία από το επόμενο Φθινόπωρο είναι πρόωρη. Τούτο γιατί  δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας νέας μετάλλαξης που θα επιβάλλει εκούσια ή ακούσια νέα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και του χρόνου.

  Τέτοιου είδους εκτιμήσεις έχουν τις ανάλογες αναβλητικές συνέπειες στη λήψη οικονομικών αποφάσεων. Στις συνέπειες αυτές θα πρέπει προστεθούν και οι υπόλοιπες που δημιουργούν εξελίξεις όπως:

  - Οι προσδοκίες λήψης μέτρων για την ανάσχεση του ανοδικού ρυθμού του πληθωρισμού,

  - Η ενεργειακή κρίση που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις,

  - Οι γεωπολιτικές εντάσεις στην Ουκρανία, της Κίνας με την Ταιβάν αλλά και αυτές  μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας,

  - Η ανάγκη περιορισμών  στην "αχαλίνωτη" νομισματική πολιτική,

  - Η ανάγκη συμμαζέματος των δημοσιονομικών εκτροχιασμών, και

  - Οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ που ενδέχεται να δυσκολέψουν τη λήψη σημαντικών αποφάσεων λόγω απώλειας της ισχνής πλειοψηφίας των Δημοκρατικών  στο Κογκρέσο...

  Όλα αυτά συντείνουν πως το 2022 σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να υπολογίζεται σαν μια χρονιά επιστροφής στην προ του 2019 κανονικότητα.

  Τα κεφάλια μέσα λοιπόν...  

  2) FANGMAN

  Οι μετοχές των μεγάλων εταιρειών της "Νέας Οικονομίας" που οδηγούσαν την "κούρσα" των χρηματιστηρίων τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε φάση υποχώρησης.

  Την εβδομάδα που ξεκινάει σήμερα καθοριστικό ρόλο θα παίξουν για τη συνέχεια τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσουν εταιρείες όπως η Apple, η Tesla,  η Microsoft κλπ.

  Μια συνέχιση της διόρθωσης των χρηματιστηρίων σε αυτήν την φάση υψηλής συμμετοχής μικρών ιδιωτών και υψηλής μόχλευσης των μετοχικών χαρτοφυλακίων θα μπορούσε να δημιουργήσει συνθήκες πανικού και ανεξέλεγκτων ρευστοποιήσεων...

  πιν

   

  3) Επιλογή μεταξύ σταθερού και κυμαινόμενου επιτοκίου σε στεγαστικό δάνειο

  Καλησπέρα κύριε Στούπα,

  Ονομάζομαι Παρ.  Ανδρεας και είμαι φανατικός αναγνώστης των άρθρων σας. Θα ήθελα τη γνώμη σας σε μια αγορά που πρόκειται να κάνω με τη σύζυγό μου, θα προχωρήσουμε σε αγορά κατοικίας με τα 2/3 του τιμήματος με δανειοδότηση (το υπόλοιπο 1/3 είναι από οικογενειακές οικονομίες). Το ερώτημα είναι, το σταθερό επιτόκιο είναι μονόδρομος; Κατά τη γνώμη σας είναι μεγάλο το ρίσκο για στεγαστικό με κυμαινόμενο επιτόκιο;

  Σας ευχαριστώ εκ τον προτέρων!!

  Απάντηση: Κατ’ αρχήν εξαρτάται από το premium που σαν ζητάνε για το σταθερό επιτόκιο. Με βάση τη διαφορά και τη διάρκεια του δανείου θα πρέπει να υπολογίσετε το ένα και το άλλο σενάριο. Σε γενικές γραμμές τα επιτόκια είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Αν θα έχει διάρκεια και ένταση ο πληθωρισμός η επιπλέον διαφορά που θα καταβάλλεται με την άνοδο σε κάποιο κυμαινόμενο να αντισταθμίζεται από την άνοδο της αξίας του ακινήτου. Με σταθερό επιτόκιο θα κερδίζετε. Σε περίπτωση ύφεσης και αποπληθωρισμού (ένα πιθανό σενάριο) η αξία του ακινήτου μπορεί να πέσει κάτω από την αξία αγοράς...

  kostas.stoupas@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ