Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 11-Ιαν-2022 00:01

  Δυο "διαμαρτυρημένες" επιταγές για τον κ. Τσίπρα...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  1) Δυο "διαμαρτυρημένες"  επιταγές για τον κ. Τσίπρα...

  Η είδηση πως ένας, έστω πρώην, υψηλά ιστάμενος κυβερνητικός αξιωματούχος μετά την αποτυχία επιστροφής στο θέατρο ή τις φθηνές τηλεοπτικές σειρές σχεδιάζει να ασχοληθεί επαγγελματικά με την προσφορά υπηρεσιών αστρολογικών προβλέψεων σε εγκύους κανονικά θα έπρεπε να μας τρομοκρατεί  ως κοινωνία.

  Τούτο γιατί αν κάθε τυχάρπαστος, προληπτικός και παντελώς αδαής μπορεί να φτάσει στα ύπατα αξιώματα μιας Πολιτείας και να χειρίζεται ιδιαίτερα σοβαρά και ευαίσθητα ζητήματα, με την αυτοπεποίθηση κάποιου ο οποίος πιστεύει πως διαθέτει τις απαντήσεις για προβλήματα των οποίων δεν καταλαβαίνει καν τις ερωτήσεις, τότε ο κίνδυνος ενός μοιραίου ατυχήματος είναι μεγάλος.

  Πέραν της περίπτωσης του ατυχήματος η αδυναμία μιας κοινωνίας να διακρίνει μεταξύ σοβαρού και αστείου συνιστά στοιχείο παρακμής και σήψης της.  

  Το ίδιο ισχύει και με τις αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα ενός πρώην Υπουργού Αμύνης ο οποίος κοινοποιεί φωτογραφίες όπου υποδύεται  τον Τζέιμς Μπόντ με κόκκινο σακάκι να τραβάει περίστροφο ή τον Σον Κόνερι με τη στολή του σοβιετικού ναυάρχου στην ταινία "Το κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη".

  Ο δεύτερος μάλιστα υπηρέτησε τη χώρα ως υψηλός αξιωματούχος αρκετών κυβερνήσεων διαφορετικών παρατάξεων, σε θέσεις ιδιαίτερα ευαίσθητες και κρίσιμες.

  Όλοι συναναστρεφόμαστε καθημερινά με ανθρώπους που πιστεύουν πως μπορεί να συμβουλευτούν τις θέσεις των άστρων για να πάρουν αποφάσεις ενίοτε και κρίσιμες για τους ίδιους και για λόγους ευγένειας και καλής ανατροφής αποφεύγουμε  είτε να τους περιγελάσουμε είτε έστω να αποδείξουμε το άτοπο του εγχειρήματος...

  Όταν όμως μια κοινωνία αναδεικνύει διαρκώς τέτοιας ποιότητας ανθρώπους σε κομβικές θέσεις, από τις αποφάσεις των οποίων εξαρτώνται πολλά, τότε υπάρχει υλικό που απαρτίζει την κοινωνία αλλά και στις διαδικασίες ανάδειξης των ικανότερων στη διαχείριση πολύπλοκων ζητημάτων.

  Θυμάμαι την εποχή που ο κ. Χαϊκάλης οριζόταν από τον πρωθυπουργό εκείνης της περιόδου κ. Τσίπρα, στο Υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ένα υψηλά ιστάμενο στέλεχος εκδοτικού συγκροτήματος να μου αναφέρει  να μην εκπλαγώ αν ο συγκεκριμένος καταφέρει να δώσει λύσεις σε προβλήματα που δεν κατάφεραν να δώσουν άλλοι και άλλοι...

  Αυτό γιατί παρεπιδημεί ευρέως η πεποίθηση πως τα προβλήματά μας οφείλονται σε κάποια συνωμοτική υποταγή των πολιτικών σε κέντρα εξουσίας μακράν της κοινωνίας και άρα η ανάθεση κρίσιμων θέσεων ευθύνης σε μη πολιτικούς και ιδίως μη ειδικούς με "πεζοδρομιακή" αντίληψη παντογνώστη μπορεί να προσφέρει λύσεις χωρίς κόπο και κόστος σε ακανθώδη και περίπλοκα προβλήματα.

  Η αλήθεια είναι πως οι πολιτικοί μας είναι υποταγμένοι περισσότερο απ’ όσο πρέπει,  όχι  όμως σε ύποπτα κέντρα ισχύος αλλά στην κοινή γνώμη που τους εκλέγει και τα συμφέροντά της.

  Βέβαια, οι  περιπτώσεις Χαϊκάλη, Καμμένου από "σωσίβια" που έφεραν τον κ. Τσίπρα στην εξουσία στα μέσα της περασμένης δεκαετίας, έχουν εξελιχθεί σε "βαρίδια" της πολιτικής του μετάλλαξης και της πιθανότητας επιβίωσης.

  Αν θέλαμε να μεταφέρουμε το σκηνικό εκείνης της περιόδου στις σημερινές συνθήκες θα ήταν σαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προσέφερε θέσεις ευθύνης σε "ψεκασμένους" του Βελόπουλου προκειμένου να συνεχίσει να νέμεται τους καρπούς της κυβερνητικής εξουσίας.

  Ελπίζουμε να αποδειχτεί σοφότερος και πιο εγκρατής από τον Αλέξη Τσίπρα.

  2) Ανησυχίες...

  Η άνοδος της απόδοσης τους αμερικάνικου 10ετούς ομολόγου πάνω από 1,80%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο της τελευταία διετίας, αποτυπώνει τις ανησυχίες της αγοράς για τα στοιχεία του πληθωρισμού που θα δημοσιοποιηθούν αύριο και κυρίως τον φόβο πως η FED μπορεί να αναγκαστεί να επισπεύσει τις κινήσεις ανάσχεσης...

  πιν

   

  Τις ίδιες ανησυχίες εκφράζουν και η διολίσθηση του Bitcoin κάτω από τις 40.000 χθες και του χρυσού κάτω από τα 1.800 δολάρια...

  Ένα πιθανό σενάριο στο οποίο έχουμε αναφερθεί ξανά είναι η εκτίναξη του πληθωρισμού που θα οδηγήσει σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων οι οποίες θα προκαλέσουν προβλήματα στις αγορές και θα οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση. Μετά εκ νέου πανικόβλητες μειώσεις επιτοκίων και νέα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης που θα θέσουν τον πληθωρισμό εκτός κάθε ελέγχου και θα εκτοξεύσουν εμπορεύματα, χρυσό, κρυπτονομίσματα και κάποιες μετοχές...

  kostas.stoupas@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ