Συνεχης ενημερωση
Τα δανεικά, τα αγύριστα και η εκδίκηση της εργατιάς...
Σπάνια βρίσκεις επιχείρηση ή ιδιώτη αυτήν την περίοδο που να έλαβε κρατική βοήθεια κατά τη διάρκεια της πανδημίας και να μην "βρίζει" την κυβέρνηση για την υποχρέωση να την επιστρέψει.
Όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις που το κράτος μοιράζει επιδόματα, οι σπατάλες και οι απάτες ανθούν. Οι πρώτοι που ενημερώνονται και μεθοδεύουν τις εισπράξεις είναι οι... επαγγελματίες "επιδοματίες".
Τα "εύκολα" χρήματα, ιδίως όταν μοιράζονται από το κράτος με οριζόντια κριτήρια, προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά σε σχέση με τα οφέλη για τα οποία σχεδιάστηκαν. Τούτο δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο. Σε όλον τον κόσμο το ίδιο συμβαίνει.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Αμερικάνου Λη Πράις από το Τέξας ο οποίος καταδικάστηκε σε 9 χρόνια φυλάκιση επειδή το 2020 χρησιμοποίησε επιδόματα ανακούφισης από τον κορoνοϊό για να αγοράσει μεταξύ άλλων μια Lamborghini.
"Ο Lee Price III κρίθηκε ένοχος για την υπεξαίρεση ποσού 1,6 εκατομμυρίου δολαρίων που πήρε ως δάνειο από την κρατική επιδότηση για τον Covid-19 στις 3 του εταιρείες.
Ο Price είχε υποβάλει όλα τα δικαιολογητικά για να ενταχθεί στο πρόγραμμα ώστε να πληρώσει τους μισθούς των υπαλλήλων του, λαμβάνοντας τελικά 2,6 εκατομμύρια δολάρια σε χαμηλότοκα δάνεια και στις τρεις εταιρείες...".
Βλέπε: Αγόρασε Lamborghini με τα επιδόματα του κορoνοϊού
Τούτο βέβαια δεν είναι μόνο αμερικάνικο χαρακτηριστικό. Tα ίδια συμβαίνουν και στη Γερμανία όπου όσοι εισέπραξαν επιδοτήσεις αρνούνται να τις επιστρέψουν κάτι που προβληματίζει τις κυβερνήσεις των κρατιδίων όσο και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Εν μέσω του τρέχοντος κύματος κορoνοϊού, οι κυβερνήσεις των ομοσπονδιακών κρατιδίων απαιτούν την επιστροφή περίπου 300 εκατομμύριων ευρώ που δόθηκαν ως βοήθεια και αυτό προκαλεί αγανάκτηση. Η απαίτηση αυτή είναι μόνο μια μικρή κατηγορία από τις πολλές που δόθηκαν κατά τη διάρκεια της επιδημίας.
Βλέπε: Abertausende Unternehmer und Selbstständige sollen Corona-Hilfen zurückzahlen
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο όπου πριν από δεκαετίες οι δικαιούχοι της Εργατικής Εστίας οι οποίοι είχαν δανειοδοτηθεί με ευνοϊκούς όρους για να αγοράσουν πρώτη κατοικία, είχαν συστήσει σύλλογο που διεκδικούσε και μεθόδευε την μη αποπληρωμή ("πιστόλιασμα") των δανείων.
Οι περισσότεροι όσων επαινούσαν την κυβέρνηση την Άνοιξη του 2020 για την απλοχεριά με την οποία μοίραζε βοήθεια, τώρα που ήρθε η ώρα της επιστροφής, την οικτίρουν...
Με δεδομένο πως τα χρήματα που μοιράζονται συνήθως σε λίγους προστίθενται στο Δημόσιο χρέος το οποίο βαρύνει το σύνολο του πληθυσμού, πρόκειται για καταφανή αδικία.
Βέβαια, με το δίκιο τους οι φερέλπιδες μπαταχτσήδες, θα μας πουν πως και οι τράπεζες επιδοτήθηκαν την τελευταία δεκαετία με δεκάδες δισ. ευρώ, τα οποία με τις συνεχείς ανακεφαλαιοποιήσεις "εξατμίστηκαν" αλλά παραμένουν στο δημόσιο χρέος που βαρύνει τις επόμενες γενιές.
Έχουν απόλυτο δίκιο. Η στήλη πιστεύει πως σε μια ελεύθερη αγορά όποιος πέφτει έξω και χρεοκοπεί πρέπει να υπόκειται σε πλειστηριασμό και να υφίσταται τις συνέπειες που προκύπτουν και όχι να κρατά τα κέρδη, φορτώνοντας τις ζημιές στους άλλους.
Οι επιστροφές των επιστρεπτέων προκαταβολών λοιπόν προς το παρόν μετατίθενται για αργότερα, αλλά το 2022 είναι πιθανό να απασχολήσουν την επικαιρότητα για αρκετούς μήνες.
Τα "δανεικά και αγύριστα" όμως δεν είναι το μοναδικό κατάλοιπο της πανδημίας που θα συνεχίσει να μας απασχολεί ίσως και για χρόνια. Στο πεδίο της απασχόλησης οι ανατροπές μοιάζουν καταλυτικές.
Η αύξηση των συναλλαγών μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου και η απομακρυσμένη εργασία είναι δυο από τις εξελίξεις που θεωρούνται θετικές.
Από την άλλη πλευρά εκατομμύρια εργαζόμενοι σε όλον τον κόσμο αρνούνται να επιστρέψουν στις εργασίες ή στον τρόπο με τον οποίο απασχολούνταν μέχρι την πανδημία.
Δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις πληροφορικής, μου έλεγε πριν λίγες μέρες επιχειρηματίας του κλάδου (αλλά και γενικότερα), που προσπαθούν να διαχειριστούν την άρνηση των εργαζομένων να επιστρέψουν στα γραφεία.
Ένα δεύτερο πρόβλημα αφορά την υποψία πολλών από αυτές τις επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν εργαζόμενους από απόσταση πως τελευταίοι ταυτόχρονα απασχολούνται και σε άλλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα ή το εξωτερικό παράλληλα...
Τούτο θεωρούν πως μειώνει την αφοσίωση και αποδοτικότητα και προσπαθούν με διάφορες μεθοδεύσεις όπως συνεχής επικοινωνία δια ζώσης ή παρακολούθηση της εξέλιξης της εργασίας που έχει ανατεθεί εντός του ωραρίου, να εμποδίσουν την παράλληλη απασχόληση.
Η στενότητα που παρουσιάζει δε η προσφορά εργασίας στους τομείς της πληροφορικής είναι ασφυκτική. Μια ξένη εταιρεία που σχεδίαζε επένδυση στην Ελλάδα π.χ. ζήτησε από τα στελέχη με τα οποία συνεργάζεται εδώ να προσλάβουν περί τους 70 τεχνικούς λογισμικού και μετά από αρκετούς μήνες δεν έχουν βρει ούτε τους 10.
Τούτο αναγκάζει τις επιχειρήσεις να κατεβάζουν συνεχώς τις απαιτήσεις εμπειρίας και ειδίκευσης αυξάνοντας τους μισθούς, κάτι που δημιουργεί ζητήματα στην ανταγωνιστικότητα. Μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου της πληροφορικής που έχουν αναλάβει έργα δεκάδων εκατομμυρίων έχουν αναγκαστεί να αναθέσουν την υλοποίηση σε στελέχη χωρίς εμπειρία με αποτέλεσμα η ποιότητα και παράδοση των έργων να καρκινοβατεί.
Πρόκειται για την εκδίκηση της εργατιάς αν οι εργαζόμενοι στην πληροφορική μπορούν να εκληφθούν ως τμήμα της...
Αυτές είναι μερικές από τις συνέπειες της πανδημίας που θα συνοδεύσουν για αρκετό καιρό μετά και την οριστική αποδρομή της.
-
00:14 Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητούν πέντε χώρες μετά τις εξελίξεις στην Πολωνία
-
00:05 Κοινοί λογαριασμοί και καταμερισμός τόκων μεταξύ συνδικαιούχων: Φορολογικές συνέπειες και κίνδυνος άτυπης δωρεάς
-
00:05 Τα drones του Πούτιν στην Πολωνία στοχεύουν τη βούληση του ΝΑΤΟ να υπερασπιστεί την Ουκρανία
-
00:05 Το χάσμα μεταξύ τιμής και αξίας θα κλείσει. Ώρα για δράση
-
00:04 Ηγεσία χωρίς βεβαιότητες
-
00:04 Νέος αναπτυξιακός νόμος: Οι ευκαιρίες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η σημασία της σωστής καθοδήγησης
-
00:02 Φεύγει το Ταμείο Ανάκαμψης και αρχίζουν οι κάμψεις...;
-
00:01 Το ελληνικό χρέος έως το 2040
-
10/09 Παραβίαση του πολωνικού εναέριου χώρου: Η αινιγματική ανάρτηση Τραμπ για τη Ρωσία και η αντίδραση του ΝΑΤΟ
-
10/09 Μακρόν: Επικοινωνία με Τραμπ για Μέση Ανατολή και Ρωσία
-
Βουλγαρία στο ευρώ και στη Σένγκεν: Τι σημαίνει για τις ελληνικές επιχειρήσεις
-
Η Αίγυπτος αμφισβητεί έμπρακτα το τουρκολιβυκό μνημόνιο με έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές
-
Καθαρίστρια περίμενε 19 χρόνια οριστική δικαστική απόφαση - Καταδικαστικό σκεπτικό κόλαφος από το ΕΔΔΑ
-
Η Πολωνία κατέρριψε ρωσικά drones στον εναέριο χώρο της - "Πιο κοντά από ποτέ σε ανοιχτή σύγκρουση μετά το 1945" - Μόσχα: Δεν σχεδιάζαμε επίθεση
-
Ο πάντα προκλητικός Άδωνις Γεωργιάδης
-
Το EBITDA-καμουφλάζ και η πιο καυτή είσοδος στον FTSE-100
-
Νέοι διοικητές ΑΣΔΕΝ και ΑΣΔΥΣ με σημερινή απόφαση του ΚΥΣΕΑ
-
Τειρεσίας ΑΕ: Στα "κόκκινα" ο "φρουρός" της πιστοληπτικής τάξης
-
Τραγωδία στα Τέμπη: Οι οικογένειες Πλακιά ζητούν κακουργηματικές διώξεις σε όλους όσοι θεωρούνται υπεύθυνοι
-
Πιο γρήγορα η έκδοση συντάξεων στο δημόσιο - Πώς θα αναζητείται ο χρόνος ασφάλισης
-
Η Πολωνία κατέρριψε ρωσικά drones στον εναέριο χώρο της - "Πιο κοντά από ποτέ σε ανοιχτή σύγκρουση μετά το 1945" - Μόσχα: Δεν σχεδιάζαμε επίθεση (191)
-
Παρίσι, όπως Αθήνα; (42)
-
Ο πάντα προκλητικός Άδωνις Γεωργιάδης (42)
-
Φον ντερ Λάιεν: Επικίνδυνη και πρωτοφανής παραβίαση του πολωνικού και ευρωπαϊκού εναερίου χώρου από τη Ρωσία (25)
-
Καθαρίστρια περίμενε 19 χρόνια οριστική δικαστική απόφαση - Καταδικαστικό σκεπτικό κόλαφος από το ΕΔΔΑ (22)
-
ΗΠΑ: Πιέσεις σε ΕΕ για συντονισμένη επιβολή δασμών έως και 100% σε Κίνα και Ινδία για τις αγορές ρωσικού πετρελαίου (17)
-
Eπίσημη προσφορά για το αέριο της Κρήτης από την κοινοπραξία της αμερικανικής Chevron με την Helleniq Energy (14)
-
Τειρεσίας ΑΕ: Στα "κόκκινα" ο "φρουρός" της πιστοληπτικής τάξης (14)
-
ΗΠΑ: Νεκρός από πυροβολισμό ο Τσάρλι Κερκ, πολιτικός ακτιβιστής και υποστηρικτής του Τραμπ (13)
-
Η Αίγυπτος αμφισβητεί έμπρακτα το τουρκολιβυκό μνημόνιο με έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές (10)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
