Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 26-Νοε-2021 00:01

  Η επιστροφή του περιβάλλοντος δραχμής...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  1) Η επιστροφή του περιβάλλοντος  δραχμής...

  Στις 17 Νοεμβρίου, η United Auto Workers μετά από μεγάλη και δυναμική απεργία, ανακοίνωσε πως 10.000 μέλη της  επικύρωσαν μια νέα εξαετή συμφωνία με την Deere & Co. Πρόκειται για αμερικάνικη εταιρεία η οποία είναι παγκόσμιος κολοσσός στην ανάπτυξη και παραγωγή αγροτικού και κατασκευαστικού  εξοπλισμού.

  Τα μέλη του συνδικάτου με πλειοψηφία περί το 61% έναντι 39% αποδέχτηκαν την τελευταία προσφορά της επιχείρησης αφού είχαν απορρίψει τις προηγούμενες δυο.

  Η συμφωνία που εγκρίθηκε περιλαμβάνει ένα μπόνους επανεκκίνησης 8.500 δολαρίων, μια άμεση αύξηση 10%, δύο αυξήσεις 5% και δύο μεγάλα μπόνους μέχρι το 2026.

  Τα συνολικά οφέλη συνταξιοδότησης για έναν μέσο εργαζόμενο θα αυξηθούν κατά 270.000.

  Η πλέον σημαντική παράγραφος της συμφωνίας, κατά την εκτίμηση της στήλης,  είναι πως οι μισθοί θα προσαρμόζονται κάθε τρίμηνο με βάση τον πληθωρισμό.

  Αν στις περισσότερες επιχειρήσεις κάθε λίγους μήνες πρέπει να διαπραγματεύονται για το ύψος των αυξήσεων και σε έναν σημαντικό αριθμό αυτών να διαφωνούν, με απεργίες και αντι-απεργίες θα πρέπει να αποχαιρετίσουμε την εργασιακή ειρήνη των τελευταίων δεκαετιών.

  Ένα άρθρο στην  WSJ της επομένης ορθώς επισήμανε πως τέτοιου είδους συμφωνίες που περιλαμβάνουν ρήτρες COLA (Προσαρμογές κόστους ζωής) στα ελληνικά οι παλαιότεροι τις θυμούνται ως ΑΤΑ (Αυτόματη Τιμαριθμική Προσαρμογή) ήταν συνηθισμένες στις ανεπτυγμένες οικονομίες τη δεκαετία του ’70.

  "Όσο περισσότερο ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός σήμερα, τόσο περισσότεροι εργαζόμενοι θα απαιτούν COLA, θέτοντας τους εργοδότες υπό πίεση  για το μακροπρόθεσμο κόστος που δεν μπορούν να ελέγξουν. Από τη στιγμή που τα COLA ενσωματωθούν σε συμβάσεις εργασίας, είναι δύσκολο να απορριφθούν. Έτσι αποκτάτε μια σπείρα μισθού-τιμής και διαρκή πληθωρισμό" έγραφε το άρθρο στη WSJ.

  Στην Ελλάδα της δραχμής βέβαια ο υψηλός πληθωρισμός διατηρήθηκε μέχρι σχεδόν την έλευση του Ευρώ όταν οι κανόνες σύγκλισης επέβαλαν μείωση των ελλειμμάτων και δημοσιονομική πειθαρχία.

  Ακόμη και όταν ο Κ. Καραμανλής ο νεότερος "τίναξε" τα δημόσια ταμεία στον "αέρα" και απέδρασε μέσω της κάλπης αφήνοντας την καυτή παράτα στα χέρια του "Λεφτά Υπάρχουν", ο πληθωρισμός δεν επανήλθε χάρη στο Ευρώ, αλλά κινδυνέψαμε να βρεθούμε εκτός...

  Η συμφωνία της Deere με τα συνδικάτα μοιάζει να είναι η πρώτη μιας νέας περιόδου που ανατέλλει η οποία έχει αρκετές ομοιότητες με τη δεκαετία του ’70 όταν είχαμε τις πετρελαϊκές κρίσεις και εργοστάσια και αυτοκίνητα στις ανεπτυγμένες χώρες λειτουργούσαν και κυκλοφορούσαν εκ περιτροπής και οι απεργίες στις πρωτεύουσες της Δύσης ήταν καθημερινές και άγριες.

  Οι εξτρεμιστές της αριστεράς και της δεξιάς είχαν πολλαπλασιαστεί την περίοδο εκείνη και προσπαθούσαν να ανατρέψουν τις δημοκρατικές κυβερνήσεις.

  Οι περιπτώσεις της RAF στη Γερμανία που δολοφόνησαν μεταξύ άλλων τον πρόεδρο των βιομηχάνων ή των "Ερυθρών Ταξιαρχιών" που κατάφεραν να απαγάγουν και να δολοφονήσουν τον ηγέτη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Άλντο Μόρο είναι γνωστές στους παλαιότερους.

  Το ίδιο και η δράση των νεοφασιστών της "Νέας Τάξης" στην Ιταλία που με την καθοδήγηση στρατιωτικών κύκλων προσπαθούσαν να προκαλέσουν στην κοινή γνώμη τις συνθήκες που θα αποδεχόταν πως την τάξη και την ηρεμία θα μπορούσε να επαναφέρει μόνο μια δικτατορία.

  Η συμφωνία της Deere με τα συνδικάτα ενισχύει το σενάριο πως έχουμε εισέλθει ήδη σε μια περίοδο κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών αναταράξεων.

  Οι εκρήξεις φυλετικής  βίας στις ΗΠΑ, τα "Κίτρινα Γιλέκα" στη Γαλλία δεν είναι παρά οι κορυφές του παγόβουνου που θυμίζουν ανάλογες εκρήξεις στις "πληθωριστικές" δεκαετίες του ’60 και ’70.

  Οι συνθήκες αλλάζουν προς μια κατάσταση  που θυμίζει τη μεταπολιτευτική δραχμή...

  2) Τα νέα μέτρα για το λιανεμπόριο...

  Θέλω να θίξω και να στηλιτεύσω  ένα επίκαιρο θέμα που αφορά πάρα πολλές μικρές επιχειρήσεις λόγω υπέρμετρης αδικίας! Έπειτα από μια δεκαετία σκληρής λιτότητας και μνημονίων, εισήλθαμε στην εποχή της πανδημίας, ταυτόχρονα με νέα καλπάζουσα ακρίβεια και εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, με καταστροφικές συνέπειες σε ολόκληρο το επιχειρείν.

  Κατανοώ ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν για τον έλεγχο της πανδημίας αφού δυστυχώς υπάρχουν πάρα πολλοί ανεμβολίαστοι...

  Αλλά στην περίπτωση του λιανεμπορίου έχουμε κατάφορη ΑΔΙΚΙΑ & ΜΕΡΟΛΗΨΙΑ υπέρ των σούπερ μάρκετ και των μεγάλων υπεραγορών γιατί σε αντίθεση με τον προηγούμενο χρόνο, από τον Μάιο του 2021 και μετά τα μέτρα στήριξης των  μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι ανύπαρκτα!

  Πάρα πολλοί γνωστοί και πελάτες ανεμβολίαστοι (οι οποίοι δεν πρόκειται να εμβολιαστούν ό,τι και αν κάνουμε) μου είπαν "θα πηγαίνω να ψωνίζω από τον Σκλαβενίτη, Μασούτη, λαϊκές αγορές, ή τα Lidl"  (ενδεικτικά αναφέρω) αφού υπάρχουν και άλλες αγορές τροφίμων που έχουν τα πάντα μέσα: από ρούχα, παπούτσια, καλλυντικά, παιχνίδια, χριστουγεννιάτικα κλπ. Όπως επίσης πολλά κοινά είδη μας πωλούνται και στις λαϊκές αγορές όπου μπορεί ο καθένας (ΧΩΡΙΣ πιστοποιητικά εμβολιασμού ή rapid test)  απρόσκοπτα να ψωνίσει. Άλλωστε αυτό αποδεικνύεται και από την κατακόρυφη πτώση του τζίρου των καταστημάτων μας από τις 6-11-2021 ημερομηνία οπότε και άρχισε η εφαρμογή των νέων μέτρων. Δυστυχώς κατ’ αυτόν τον τρόπο ούτε η δημόσια υγεία προφυλάσσεται όπως μπορείτε να το διαπιστώσετε και από ειδήσεις (για παράδειγμα σε σούπερ μάρκετ στην Καλαμπάκα όπου εντοπίστηκαν επιβεβαιωμένα κρούσματα να ψωνίζουν) αλλά ούτε και η ισότητα και η ισονομία προστατεύονται. Η συντριπτική πλειονότητα των εμπορικών καταστημάτων τηρεί ευλαβικά τα υγειονομικά πρωτόκολλα και γι' αυτό δεν διαπιστώθηκε αύξηση κρουσμάτων μέσα στο καλοκαίρι όταν ξανάνοιξαν τα εμπορικά καταστήματα.

  Το λιανεμπόριο έχασε πελάτες στη διάρκεια των lockdown υπέρ των supermarket τα οποία (ορθώς) παρέμειναν ανοιχτά σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας & τώρα επίσης χάνει μερίδιο αγοράς δουλεύοντας με άνισους όρους.

  Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η υπαλληλική απασχόληση ενός ατόμου για τον έλεγχο των εισερχομένων πελατών και επιπλέον, από 22-11-2021, ο περιορισμός κατά μία ώρα των ωρών εργασίας (πάλι όχι για τα σούπερ μάρκετ!)

  Παρά τις έντονες αντιδράσεις όλων των Εμπορικών Συλλόγων, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, της (Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου) ΕΣΕΕ αλλά και άλλων φορέων τα ΑΔΙΚΑ μέτρα εξακολουθούν να ισχύουν χωρίς την παραμικρή τροποποίηση που θα μπορούσε κατά κάποιο τρόπο να αμβλύνει τις οδυνηρές συνέπειες για τα εμπορικά καταστήματα. Μάλιστα από 22-11-2021 γίνονται ακόμη "σκληρότερα" για τους ανεμβολίαστους κάτι που λειτουργεί αποτρεπτικά για την τόνωση της αγοραστικής κίνησης των καταστημάτων αφού τους κατευθύνει  και πάλι στα υπερ-καταστήματα τροφίμων!

  Το κράτος στην προσπάθειά του να "εκβιάσει" και να ωθήσει τους ανεμβολίαστους να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους,  τιμωρεί και τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες!!!

  Θα θέλαμε να ψηφιστεί αυθωρεί το αυτονόητο:

  Εφαρμογή των ΙΔΙΩΝ μέτρων που ισχύουν στο λιανεμπόριο και στα σούπερ μάρκετ.!

  ή

  Περιορισμός στα κοινά είδη που δύνανται να πουλούν τα σούπερ μάρκετ (όπως συνέβη και τα περασμένα Χριστούγεννα) ώστε να αρθεί η σε βάρος μας αδικία.

  Αν έχει σκοπό η κυβέρνηση να κλείσει τα μικρά / μεσαία καταστήματα λιανικής ας μας το πει ευθέως να τα κλείσουμε μια ώρα αρχύτερα να μην συσσωρεύουμε ζημίες! Χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορεί να μην κλείνουν με κρατική εντολή αλλά κινδυνεύουν να κλείσουν (οριστικά αυτή την φορά) από την κυβερνητική αδικία και  αδιαφορία...

  Θέλουμε ίσους όρους και όχι άνιση μεταχείριση!

  Με εκτίμηση

  Μ.Κ.

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ