Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 17-Νοε-2021 00:01

  Δρομολογούνται ανατροπές...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  1) Δρομολογούνται ανατροπές

  H πανδημία φαίνεται πως εξελίσσεται σε καταλύτη των πολιτικών εξελίξεων καθώς οι τελευταίες έρευνες της κοινής γνώμης αποκαλύπτουν μια εικόνα που θα 'πρεπε  να σημάνει συναγερμό στα επιτελεία τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο  και του ΣΥΡΙΖΑ.

  Στην τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis για "το Βήμα" της περασμένης Κυριακής 14/11 η Ν.Δ. συγκέντρωνε στην πρόθεση ψήφου 28% και ο ΣΥΡΙΖΑ περί το 18,3%. Είναι η πρώτη φορά που η Ν.Δ. συγκεντρώνει κάτω από 30% και η διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων δεν είναι διψήφια...

  Σε παλαιότερες  έρευνες της ίδιας εταιρείας για το MEGA, η Ν.Δ. τον Σεπτέμβριο του ’21 συγκέντρωνε το 30,8% της πρόθεσης ψήφου έναντι 33,9% τον περασμένο Ιούλιο. Ένα χρόνο νωρίτερα, περίπου το Νοέμβριο του 2020, η Ν.Δ. βρισκόταν στο 35,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 19%.

  Η πορεία αυτών των μετρήσεων δείχνει πως σε ένα χρόνο περίπου η Ν.Δ. έχασε 7,1% χωρίς να επωφεληθεί το δεύτερο κόμμα αφού και ο ΣΥΡΙΖΑ την ίδια περίοδο παρουσιάζει μείωση κατά 0,70% περίπου.

  Στο ίδιο διάστημα (12μηνου) το  ΚΙΝΑΛ από 6,1% έχει σκαρφαλώσει στο 9,8% παρουσιάζοντας αύξηση 3,7 μονάδων ή κατά 60% περίπου.

  Ενδιαφέρον έχει πως και τα ακροδεξιά κόμματα που εμφανίζονται στις δημοσκοπήσεις της ίδιας περιόδου έχουν αυξήσει αθροιστικά τη δύναμή τους από 4,2% σε 6,9%...

  Σε άλλη πρόσφατη  έρευνα της Marc για τον ΑΝΤ1  η πρόθεση ψήφου για τη ΝΔ διαμορφώνεται στο 34% από 34,8% και για τον ΣΥΡΙΖΑ στο 21,5% από 22%. Στην ίδια έρευνα το ΚΙΝΑΛ φαίνεται να σκαρφαλώνει από το 6,3% στο 8,2%.

  Οι αριθμοί του τελευταίου 12μήνου δείχνουν πως η Ν.Δ. καταγράφει απώλειες και προς τα δεξιά της αλλά και προς το ΚΙΝΑΛ του οποίου οι διαδικασίες ανάδειξης αρχηγού έχουν επαναφέρει στην επικαιρότητα.

  Με βάση τις παραπάνω έρευνες το εκλογικό σώμα παρουσιάζει πλέον ευδιάκριτες  μετατοπίσεις και αυτές δεν αφορούν τον αντίκτυπο της περιόδου των πυρκαγιών αλλά απ’ ό,τι φαίνεται έχουν να κάνουν με τις συνέπειες της πανδημίας.

  Λόγω του χαμηλού ποσοστού εμβολιασμού και της αναζωπύρωσης των κρουσμάτων και της πίεσης στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας τα μέτρα περιορισμού των κοινωνικών επαφών των ανεμβολίαστων φαίνεται πως προκαλούν ανάλογες αντιδράσεις στις πολιτικές συμπεριφορές.

  Τούτο είναι φανερό και από τον τρόπο  με τον οποίο η κυβέρνηση προσπάθησε να αποφύγει να λάβει ανάλογα μέτρα περιορισμού των ανεμβολίαστων στις εκκλησίες.  Κάτι που τελικά έπραξε η ίδια η ηγεσία της...

  Από τις μετρήσεις είναι φανερό πως ένα κομμάτι φεύγει προς τα ακροδεξιά μορφώματα που έχουν πάρει αποστάσεις από τους εμβολιασμούς ακολουθώντας ενίοτε και διάφορες θεωρίες συνωμοσίας...

  Ένα άλλο κομμάτι φαίνεται να  μαγνητίζεται από τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ διατηρώντας τα αντιΣΥΡΙΖΑ αντανακλαστικά που διαμορφώθηκαν την περασμένη δεκαετία και ιδίως τα χρόνια της "κωλοτούμπας"...

  Αυτό που έχει τώρα ενδιαφέρον είναι πώς θα μορφοποιηθούν αυτές οι τάσεις ανάλογα με ποιο πρόσωπο θα επικρατήσει στο ΚΙΝΑΛ.

  Φαίνεται πως μια πιθανή επικράτηση Λοβέρδου θα διατηρήσει ή και θα διευρύνει το άνοιγμα προς τους κεντρώους και κεντροαριστερούς που είχαν βρει καταφύγιο στη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη.

  Από την άλλη πλευρά το αντίθετο ισχύει σε πιθανή επικράτηση του Γ. Παπανδρέου που θα μπορούσε να αυξήσει τις απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ.  Μοιρασμένες είναι οι μετακινήσεις αν επικρατήσει κάποιος από τους άλλους υποψήφιους.

  Οι εξελίξεις αυτές φαίνεται πως σηματοδοτούν την αρχή του τέλους της πολιτικής κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη,  πόσο μάλλον που οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και δεν θα αναδείξουν κυβέρνηση, γεγονός που θα αυξήσει τις φυγόκεντρες δυνάμεις από πολυσυλλεκτικά  μεγάλα κόμματα.

  2) Ο δείκτης της μιζέριας...

  Η δείκτης της μιζέριας στη μεγαλύτερη οικονομία της Δύσης παράγεται από ένα συνδυασμό της ετήσιας μεταβολής του πληθωρισμού και του ύψους της ανεργίας.  Παρά το γεγονός πως αυξήθηκε ελαφρά τον Οκτώβριο απέχει από το υψηλό του περασμένου Απριλίου και πολύ περισσότερο από τα επίπεδα των δεκαετιών ’70-80 όταν ο στασιμοπληθωρισμός σήμανε το τέλος του μεταπολεμικού Κευνσιανισμού...

  πιν

  kostas.stoupas@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ