Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Νοε-2021 00:01

  Συριζαίοι με γραβάτα Νο2...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  1) Συριζαίοι με γραβάτα Νο2...

  Αρκετοί περιμένουν πως ο  νέος πτωχευτικός νόμος είναι ικανός να καθαρίσει την "Κόπρο Του Αυγεία" που έχει συσσωρευτεί στην ελληνική οικονομία και να πυροδοτήσει ένα μακροπρόθεσμο ενάρετο κύκλο ανάπτυξης.

  Η στήλη παραμένει πάντα σκεπτική και προβληματισμένη...

  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον π.χ.  παρουσιάζει το σχέδιο για τη δημιουργία ενός φορέα υπό την εποπτεία και την εγγύηση του υπερχρεωμένου μας κράτους που θα αγοράζει από τις τράπεζες τα ακίνητα των νοικοκυριών που δηλώνουν πτώχευση και θα τα διαχειρίζεται για 12 έτη.

  Σε ένα πρόσφατο ρεπορτάζ του συνάδελφου Τάσου Δασόπουλου στο Capital.gr για τις παρατηρήσεις των θεσμών σε σχέση με την πορεία των δημοσίων οικονομικών μας αναφέρει: "Εκτός όμως από τις εγγυήσεις του προγράμματος "Ηρακλής", τα στελέχη της Eurostat εντόπισαν και άλλο "κρυφό χρέος".

  Στην εφαρμογή του πτωχευτικού κώδικα προβλέπεται ως γνωστό η δημιουργία ενός φορέα διαχείρισης ακινήτων.

  Ο φορέας αυτός θα αγοράζει από τις τράπεζες τα ακίνητα των νοικοκυριών που δηλώνουν πτώχευση και θα τα διαχειρίζεται για 12 έτη.

  Στο διάστημα αυτό τα νοικοκυριά που αποδίδουν το σπίτι τους, θα μπορούν να το χρησιμοποιούν, πληρώνοντας ένα ενοίκιο το οποίο μπορεί σε επιπτώσεις αποδεδειγμένης οικονομικής ένδειας να επιδοτείται από το κράτος.

  Χωρίς να έχουν γνώση για το νομικό καθεστώς του νέου φορέα, τα στελέχη της Eurostat έκαναν την παρατήρηση ότι ο φορέας θα πρέπει να ενταχθεί στον κατάλογο των φορέων της γενικής κυβέρνησης.

  Κατά συνέπεια, τα χρήματα που θα δίνονται για να εξαγοραστούν τα ακίνητα όσων πτωχεύουν, θα πρέπει να εγγράφονται στο έλλειμμα και κατ' επέκταση και το χρέος.

  Εδώ, η απάντηση είναι πιο απλή και θα δοθεί οριστικά με το νομοσχέδιο για την σύσταση και την λειτουργία του φορέα, που θα κατατεθεί μέσα στο μήνα στην Βουλή.

  Στο κείμενο του νόμου, θα ξεκαθαρίζεται σαφώς ότι την πλειοψηφία του φορέα θα έχουν ιδιώτες επενδυτές και η εταιρία θα έχει δραστηριότητα διαχείρισης ακινήτων.

  Άρα εκτός από δαπάνες, θα έχει και έσοδα. Οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες ενημερώθηκαν σχετικά κατά τον έλεγχο και απέσυραν και αυτήν τους την παρατήρηση…"

  Βλέπε: Πώς η Ελλάδα γλύτωσε αύξηση του χρέους τουλάχιστον 23 δισ. ευρώ

  Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Ο ίδιος π.χ. αγόρασα ένα σπίτι με τραπεζικό δάνειο μεγαλύτερο από τις μελλοντικές μου δυνατότητες εξυπηρέτησης του χρέους.

  Είτε γιατί δεν υπολόγισα αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης είτε γιατί μειώθηκε το εισόδημά μου και δεν μπορώ να αποπληρώσω το χρέος προς την τράπεζα.

  Την ευθύνη για την αδυναμία να αποπληρώσω το χρέος θα είχα ο ίδιος που άπλωσα τα πόδια πιο πέρα από εκεί που φτάνει το πάπλωμα αλλά και η τράπεζα που δεν υπολόγισε σωστά το ρίσκο...

  Σε μια οικονομία της ελεύθερης αγοράς το κόστος αυτής της αλόγιστης πράξης θα κατέβαλε η τράπεζα αλλά και εγώ. Η τράπεζα  θα έκανε κατάσχεση στο σπίτι κάνοντάς μου έξωση και θα προσπαθούσε να καλύψει τις όποιες απώλειες βγάζοντας το ακίνητο σε πλειστηριασμό.

  Και ο ίδιος και η τράπεζα θα μαθαίναμε να είμαστε πιο προσεκτικοί στο μέλλον, αλλά κανένας άλλος δεν θα καλούνταν να πληρώσει τα "σπασμένα" των λανθασμένων αυτών επιλογών.

  Τι μας λέει ο νέος πτωχευτικός κώδικας;

  Πως η τράπεζα και εγώ  θα βρίσκουμε έναν πρόθυμο αγοραστή των συνεπειών των λάθος επιλογών μας. 

  Η τράπεζα θα εισπράττει από το κράτος, δηλαδή τον φορολογούμενο, χρήματα που υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να τα εξασφαλίσει από την ελεύθερη αγορά ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν εκεί.

  Ο ίδιος, παρά  το γεγονός πως θα χάσω το σπίτι μου, για τα επόμενα 12 χρόνια θα μπορώ να μένω σε αυτό καταβάλλοντας ένα ενοίκιο που θα έχει οριστεί όχι από την κατάσταση της αγοράς αλλά από κάποιες αδιαφανείς διαδικασίες.

  Αν ο ίδιος απασχολούμαι σε τομέα που μπορώ να έχω ένα σημαντικό μέρος του εισοδήματος από δραστηριότητες που δεν φορολογούνται, όπως συμβαίνει σε μεγάλη έκταση στην Ελλάδα, θα μπορώ στα "χαρτιά" να εμφανίζομαι πως χρειάζομαι κοινωνική μέριμνα, αλλά επί της ουσίας θα διάγω βίο πλουσιότερο από κάποιον άλλο που δεν μπορεί να αποκρύψει εισόδημα και κυρίως φρόντισε να δανειστεί λιγότερα ή να μην δανειστεί καθόλου και γι’ αυτό ζει στο ενοίκιο ή σε κάποιο σπίτι μικρότερο και φθηνότερο από αυτό που θα ζω ο ίδιος...

  Επί της ουσίας ο "φρόνιμος" πολίτης και η τράπεζα που έκανε σωστά τη δουλειά της, θα καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα αυτών που έκαναν λάθος επιλογές ή φοροδιαφεύγουν...

  Επιπλέον, αν είναι στεγαστικό "πιστολιασμένο" με το Νόμο Κατσέλη θα έχω μείνει ήδη 10 έτη δωρεάν σε σπίτι που δεν μου ανήκει και θα συνεχίσω να μένω ουσιαστικά δωρεάν εκεί για άλλα 12.

  Το κίνητρο που δίνεται είναι προφανές: Ρίξτε όσο πιο μεγάλο "κανόνι" μπορείτε και το κράτος (δηλ. οι φορολογούμενοι και όσοι φρόντισαν να μη χρεοκοπήσουν) να κληθούν να αναλάβουν μέρος των συνεπειών που θα πρέπει να πληρώσετε...

  Είναι η λογική που κινήθηκε πριν από μια δεκαετία περίπου ο περίφημος νόμος Κατσέλη και τις συνέπειες τις πληρώνουν ακόμη πολίτες και τράπεζες.

  Αν δεν είχε υπάρξει ο νόμος Κατσέλη τα "κόκκινα" δάνεια δεν θα είχαν εκτιναχθεί πάνω από το 50% των δανείων που είχαν δώσει οι τράπεζες. Οι τράπεζες θα είχαν χρεοκοπήσει λιγότερες φορές μέσα στη δεκαετία που πέρασε, θα είχαν εξυγιανθεί ταχύτερα, η οικονομία θα είχε ανακάμψει πολύ πριν την πανδημία, το ΑΕΠ θα ήταν πολύ πάνω από τα 200 δισ. ευρώ και σίγουρα οι μισθοί θα ήταν σε καλύτερο επίπεδο...

  Το γεγονός πως η κυβέρνηση διατείνεται πως στον φορέα διαχείρισης των ακινήτων των νοικοκυριών που χρεοκοπούν θα συμμετέχουν και ιδιώτες είναι "θολό".

  Αν ο στόχος είναι να πέσει στα "μαλακά" ο άφρων δανειολήπτης ή ο "μπαταχσής" και η τράπεζα που πήρε μεγαλύτερο ρίσκο, σημαίνει πως εκτός από τον φορολογούμενο και την κοινωνία καλείται να συμβάλει και κάποιος ιδιώτης.

  Ο ιδιώτης επενδυτής όμως ενδιαφέρεται να επενδύσει σε ό,τι αποφέρει κέρδος. Αν στη διαδικασία υπάρχει κέρδος, γιατί να μην επιδιώξουν να επωφεληθούν από αυτό το νοικοκυριό που δήλωσε χρεοκοπία και η τράπεζα, αποφεύγοντας τη χρεοκοπία με έναν μεταξύ τους συμβιβασμό.

  Σε γενικές γραμμές η στήλη θεωρεί πως όπου εμπλέκεται το κράτος σε οικονομικές δραστηριότητες, επειδή το βασικό κίνητρο όσων εκλέγονται είναι να παίρνουν από αυτούς που παράγουν (δουλεύουν) και να διανέμουν σε αυτούς που ψηφίζουν, κάποιο λάκκο έχει η φάβα...

  Πρόκειται για τις "αρλούμπες" που ο ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη δεκαετία εμφάνιζε σαν μοντέρνα οικονομικά και στις οποίες οφείλεται η αδυναμία της χώρας να αφήσει οριστικά πίσω τις συνθήκες χρεοκοπίας.

  Τουτέστιν μια από τα ίδια... ή όπως είχαμε επισημάνει και παλιότερα: Συριζαίοι με γραβάτα...

  2) H κυρία πληθωρισμός...

  Το πρωτοσέλιδο της Bild που είναι η εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη Γερμανία ενδεχομένως να αποτελεί προπομπό του σχίσματος που επωάζεται στην Ευρωζώνη.

  Στο στόχαστρο είναι η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και προφανώς η ίδια η ΕΚΤ.

  Χαρακτηρίζει την Λαγκάρντ σαν "Madame Inflation", λέγοντας που  "φοράει ρούχα Chanel"  και φτωχοποιεί καταθέτες και συνταξιούχους...

  πιν

  Τα μηδενικά και αρνητικά επιτόκια έχουν στείλει τον DAX πάνω από τις 16.000 μονάδες και τις τιμές των ακινήτων ακόμη υψηλότερα καθιστώντας τα ενοίκια απλησίαστα για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους...

  Το πρωτοσέλιδο της Bild ίσως προαναγγέλλει την επόμενη μεγάλη διαμάχη μεταξύ βορείων και νοτίων ή δανειστών και χρεοκοπημένων για το ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα της ευημερίας με δανεικά.

  kostas.stoupas@capital.gr 

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ