Συνεχης ενημερωση
1) Καλά Χριστούγεννα ή καλή Ανάσταση...
Αν έχετε καταλήξει στα δώρα που θα κάνετε τα Χριστούγεννα στα παιδιά ή τα βαφτιστήρια σας, τότε καλό θα είναι να προσπαθήσετε να τα προμηθευτείτε από τώρα, γιατί ακόμη και να τα βρείτε στα ράφια τον ερχόμενο Δεκέμβρη ίσως τα πληρώσετε ακριβότερα.
Το ίδιο ισχύει ενδεχομένως και για αρκετά είδη πρώτων αναγκών της θέρμανσης μη εξαιρουμένης.
Εκτός του σοκ της αύξησης στις τιμές του ηλεκτρικού και του φυσικού αερίου που οφείλεται σε πολλούς και διαφορετικούς λόγους, υπάρχει και το μεταπανδημικό σοκ των εφοδιαστικών αλυσίδων.
Οι παρατηρητικοί θα έχουν προσέξει ήδη τις ελλείψεις που υπάρχουν σε πολλά ράφια του λιανεμπορίου. Προς το παρόν δεν υπάρχουν κενά ράφια αλλά λιγότεροι κωδικοί προϊόντων από πριν.
Πρόσφατα πολυεθνικές όπως η Nike και η Adidas ενημέρωσαν τους αναλυτές και επενδυτές πως περιμένουν μείωση των πωλήσεων λόγω της διαταραχής των εφοδιαστικών αλυσίδων.
Στελέχη μιας άλλης εταιρείας αθλητικών ειδών, της New Balance, ανέφεραν στο Barron’s πως τα εργοστάσιά της στο Βιετνάμ θα μπορούσαν να ανεβάσουν την παραγωγική δυναμικότητα στο 60% έως 70% μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, έναντι 30% έως 40% σήμερα.
Το Βιετνάμ πλήττεται από αναζωπύρωση του κύματος της πανδημίας με αποτέλεσμα πολλές παραγωγικές μονάδες να σταματάνε την παραγωγή.
Μην κοιτάμε όμως μακριά, οι πρόσφατες αναφορές του ομίλου της Jumbo είναι χαρακτηριστικές του κλίματος που επικρατεί στην αγορά.
"Για "χαοτικές καταστάσεις" στην τροφοδοτική αλυσίδα κάνει λόγο ο όμιλος Jumbo σε ενημέρωσή του για την πορεία των πωλήσεων, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι "οι πρώτες ύλες και το μεταφορικό κόστος διατηρούνται σε ιστορικά απαράδεκτα επίπεδα".
Κατά το τελευταίο τρίμηνο κάθε χρόνου -συνήθως- ο Όμιλος Jumbo πραγματοποιεί το 35% του ετήσιου κύκλου εργασιών. Ωστόσο:
- Τα προβλήματα στην τροφοδοτική αλυσίδα όχι μόνον δεν έχουν την τάση να επιλυθούν αλλά οι καταστάσεις συχνά γίνονται χαοτικές.
- Το κόστος της Ενέργειας συνεχίζει την ανοδική πορεία.
- Οι πρώτες ύλες και το μεταφορικό κόστος διατηρούνται σε ιστορικά απαράδεκτα επίπεδα.
Το πρόβλημα οξύνεται περαιτέρω, στις χώρες των Βαλκανίων όπου το διαθέσιμο εισόδημα είναι παραδοσιακά χαμηλό.
Επιπλέον, καθώς μπαίνουμε στον χειμώνα, το επιδημιολογικό φορτίο σε ορισμένες περιοχές αυξάνεται οδηγώντας τις αρχές σε λήψη μέτρων τοπικού χαρακτήρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις βαλκανικές αγορές που δραστηριοποιείται ο Όμιλος, λαμβάνονται για πρώτη φορά φέτος, μέτρα περιορισμού στην κίνηση της αγοράς κάτι που δεν συνέβη εκτεταμένα το 2020...".
Βλέπε: Jumbo: Σε ιστορικά απαράδεκτα επίπεδα πρώτες ύλες και μεταφορικό κόστος
Τα ίδια συμβαίνουν παντού: "Είναι ένας εφιάλτης, ένας παγκόσμιος εφιάλτης", λέει στο Barron's για τις καθυστερήσεις ο Isaac Larian της MGA Entertainment η οποία κατασκευάζει τις κούκλες Bratz. "Σαράντα τρία χρόνια ασχολούμαι με την επιχείρηση. Δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο".
Όλα αυτά συγκλίνουν πως τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά (...όχι καλύτερα). Ας ελπίσουμε κατά την περίοδο της Ανάστασης να έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση.
Η ενεργειακή κρίση, η αύξηση του κόστους στις μεταφορές σε συνδυασμό με τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού και τις αναταράξεις στην παραγωγή και τις εφοδιαστικές αλυσίδες έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα που απειλεί να ακυρώσει τις προσδοκίες για εκτίναξη της οικονομίας ως πιεσμένου ελατηρίου...
Ας μην είμαστε αφελείς, υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα με κρατικοδίαιτες οικονομίες θα είναι αυτές που θα πληρώσουν το υψηλότερο κόστος.
2) Πληθωρισμός
O πληθωρισμός στις ΗΠΑ ξεπέρασε πάλι τις προβλέψεις έστω και οριακά φτάνοντας το 5,4% έναντι 5,3%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια μεταβολή από το 2008. Χωρίς τρόφιμα και καύσιμα η μεταβολή είναι στο 4%.
-
00:05 Αν θέλετε να αντιμετωπίσετε τον λαϊκισμό του 21ου αιώνα, ανατρέξτε στον 17ο αιώνα
-
00:05 Ο Βασιλιάς είναι γυμνός και κουρασμένος
-
00:05 Οι τράπεζες ξαναγράφουν το σενάριο της αγοράς
-
00:04 Ενωσιακό δίκαιο ανταγωνισμού και φαρμακευτική αγορά
-
00:04 Ζητήματα όχι και τόσο ασήμαντα
-
00:04 Ο μεγαλύτερος εχθρός του Πούτιν είναι η Ευρώπη
-
00:03 Πωλητές ανθρωπιάς και Αλληλεγγύη Α.Ε.
-
00:02 Συνεργασία πανεπιστημίων και βιομηχανίας... Τρελαθήκατε;
-
00:01 Η δοκιμασία τού να ξαναχτίσεις την Ιστορία
-
00:01 Τράφικινγκ καμαριέρων ξενοδοχείων
-
Τα σενάρια για αλλαγή στις εισφορές των επαγγελματιών
-
"Χάνει ταχύτητα το ράλι" των τιμών στην αγορά κατοικίας
-
Αυξάνεται πάνω από 30.000 ευρώ το όριο χρεών που θα συμψηφίζονται με τη σύνταξη - 'Ερχεται νέα ρύθμιση
-
Κοτόπουλο: Το "άγιο δισκοπότηρο" του street food
-
X. Φιντάν: Υπάρχουν συμμαχίες στην Ανατολική Μεσόγειο που προσπαθούν να περικυκλώσουν την Τουρκία
-
Διαψεύδει ο ΑΔΜΗΕ τα περί "πολέμου" για το καλώδιο - Σύντομα οι τοποθετήσεις της Αθήνας για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου
-
Ουάσινγκτον: "Εμπόλεμη ζώνη το Σικάγο - Οι διαδηλωτές πληρώνονται από καρτέλ και συμμορίες"
-
SUV και υβριδικά κυριαρχούν στην ελληνική αγορά αυτοκινήτων
-
Ισραηλινοί: "Πιείτε νερό από τη λεκάνη της τουαλέτας"
-
Η "καυτή πατάτα" των αγροτικών επιδοτήσεων: Λιγότερα λεφτά και... αργότερα - Δύο κύματα πληρωμών
-
Τα σενάρια για αλλαγή στις εισφορές των επαγγελματιών (33)
-
Ισραηλινοί: "Πιείτε νερό από τη λεκάνη της τουαλέτας" (21)
-
X. Φιντάν: Υπάρχουν συμμαχίες στην Ανατολική Μεσόγειο που προσπαθούν να περικυκλώσουν την Τουρκία (19)
-
Χαμηλές επιδόσεις στην καινοτομία για την Ελλάδα (17)
-
Διαψεύδει ο ΑΔΜΗΕ τα περί "πολέμου" για το καλώδιο - Σύντομα οι τοποθετήσεις της Αθήνας για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου (16)
-
Το αεροδρόμιο του Βίλνιους έκλεισε για πολλές ώρες λόγω αερόστατων (11)
-
Η Γάζα στον αστερισμό του "Σχεδίου Τραμπ" (8)
-
Προφυλακίστηκαν 5 από τους 17 κατηγορούμενους για το κύκλωμα με τα εικονικά τιμολόγια - Τι κατέθεσε ο φερόμενος αρχηγός (6)
-
SUV και υβριδικά κυριαρχούν στην ελληνική αγορά αυτοκινήτων (6)
-
Global Sumud Flotilla: Επιστρέφουν τη Δευτέρα οι 27 Έλληνες ακτιβιστές που κρατούνται σε φυλακή του Ισραήλ (5)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
