Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 14-Σεπ-2021 00:01

  Το τελευταίο σοκ κυοφορεί και ανατροπές

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα

  1) Το τελευταίο σοκ κυοφορεί και ανατροπές

  Ήδη, πάνω από επτά στις δέκα ΜΕΘ-Covid σε όλη τη χώρα, και πιο συγκεκριμένα το 73%, είναι γεμάτες. Ο αριθμός των διασωληνωμένων μεγαλώνει σταθερά αλλά με μικρότερο ρυθμό αύξησης σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες.

  Κατά το τελευταίο 24ωρο της εβδομάδας που πέρασε, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ήταν 378.

  Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη και το 82,3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

  Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 338 (89,42%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 40 (10,58%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

  Τα παραπάνω στοιχεία είναι ενδεικτικά του ρίσκου που αναλαμβάνει κάποιος ανεμβολίαστος με προβλήματα υγείας ή άνω των 70 ετών και κάποιος πλήρως εμβολιασμένος χωρίς προβλήματα ή έστω με σοβαρά προβλήματα.

  Δύο κομβικές αλλαγές τις επόμενες μέρες είναι το άνοιγμα των σχολείων και η αλλαγή του καιρού που θα αυξήσει τη χρήση εσωτερικών χώρων όπου η μετάδοση είναι πολύ ευκολότερη.

  Με βάση το χαμηλό ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων, περί το 55%, τις επόμενες εβδομάδες λογικά η πληρότητα των ΜΕΘ-Covid θα ξεπεράσει το 100% με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις απώλειες...

  Το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί γρίφο καθώς στις ηλικίες κάτω των 18 το ποσοστό εμβολιασμού είναι πολύ χαμηλό, περί το 2,3% στην Ελλάδα και 6,5% στην Ε.Ε.

  Το προηγούμενο που υπάρχει σε σχέση με το άνοιγμα των σχολείων αφορά το Σαν Φρανσίσκο όπου τα σχολεία άνοιξαν 16 Αυγούστου χωρίς να προκύψουν εστίες υπερματάδοσης. Βέβαια σύμφωνα με το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της πόλης το 90% των παιδιών ηλικίας 12-17 ετών είναι πλήρως εμβολιασμένα.

  Βλέπε: San Francisco Schools Have Had No COVID-19 Outbreaks Since Classes Began Last Month

  Στην Ελλάδα και την Ευρώπη όμως ενδέχεται να υπάρξουν κάποιες εκπλήξεις.

  Εν τω μεταξύ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η δημόσια τοποθέτηση του Christian Drosten του Γερμανού ιολόγου ο οποίος είναι επικεφαλής των συμβούλων της Γερμανικής Κυβέρνησης για τα ζητήματα της πανδημίας.

  Στο τελευταίο του podcast, ο Drosten κάνει μια εντελώς νέα πρόταση για την καταπολέμηση του τέταρτου κύματος.

  Συνιστά όλοι οι άνθρωποι που έχουν ήδη εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού να μολυνθούν σκόπιμα από τον ιό, προκειμένου να συσσωρεύσουν όσο το δυνατόν περισσότερα αντισώματα.

  "Θέλω να έχω ασυλία και στη συνέχεια, θέλω σίγουρα να έχω την πρώτη γενική λοίμωξη και τη δεύτερη και την τρίτη κάποια στιγμή", εξήγησε ο επιστήμονας. Αυτό θα μπορούσε να είναι πιο ισχυρό από άλλα εμβόλια...

  Βλέπε: Wie gefährlich ist die vierte Welle?

  Η άποψη αυτή είναι ρηξικέλευθη και αποκλίνει της μέχρι τώρα στρατηγικής της όσο το δυνατόν "ισοπέδωσης" της καμπύλης νόσησης, προκειμένου να μην "φρακάρει" και καταρρεύσει το σύστημα Υγείας.

  Βέβαια υπάρχουν δύο νέα δεδομένα στη Γερμανία, το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων ξεπερνά το 62% και το σύστημα υγείας είναι ιδιαίτερα ισχυρό, καλά οργανωμένο και έχει σημαντικά περιθώρια αντοχών.

  Καθώς στην Ε.Ε. δεν υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις στις στρατηγικές διαχείρισης της πανδημίας μεταξύ των χωρών, αν η πρόταση του Γερμανού ιολόγου γίνει αποδεκτή είναι πιθανό να υιοθετηθεί και από τις περισσότερες χώρες.

  Τούτο θα επιτάχυνε τις εξελίξεις και θα ενέτεινε την ένταση του σοκ του τέταρτου και τελευταίου κύματος...

  2) Απαράδεκτη αδικία...

  Κε Στούπα,

  Έχετε το προνόμιο, λόγω της ιδιότητός σας, να έχετε δημόσιο βήμα και παράλληλα έχετε την υποχρέωση όχι μόνο να αναδεικνύετε θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος αλλά και να προτείνετε λύσεις με την ελπίδα να εισακουσθείτε κάποια στιγμή από ευήκοα πολιτικά ώτα. 

  Ενδεικτικά θα σας αναφέρω την προκλητικά άνιση από την Πολιτεία μεταχείριση μεταξύ εργαζομένων στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα σε βάρος βέβαια των δεύτερων.

  Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν τη μονιμότητα, τις πολύ καλές εργασιακές συνθήκες, την ανυπαρξία αξιολόγησης και οποιουδήποτε ελέγχου παραγωγικότητας, το δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι που στο δημόσιο μεταφράζεται σε δικαίωμα στην αεργία, τα πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, το δικαίωμα σε πλήρη μισθό στην περίοδο της καραντίνας όταν οι άλλοι καλούνταν να επιβιώσουν με 534 ευρώ, τις αργίες τους, τις "μαϊμού" υπερωρίες τους και κυρίως τον μισθό τους που είναι 30% περίπου υψηλότερος από τους αντίστοιχους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα!  Δεν θα αναφέρω τα επικρατούντα αντίστοιχα στον ιδιωτικό τομέα για λόγους οικονομίας. 

  Η λύση κατά την άποψή μου είναι μία!

  Πάγωμα επ' αόριστον των μισθών στον δημόσιο τομέα και παράλληλα γενναίες ετήσιες αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα μέχρι να αντιστραφεί το ισοζύγιο και να γίνουν οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα 30% υψηλότεροι από του δημοσίου!

  Αυτοί που επισείουν τον κίνδυνο της απώλειας της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων, λόγω αυξημένου εργατικού κόστους και της απώλειας θέσεων εργασίας, να αναλογισθούν το κέρδος που θα προκύψει μακροπρόθεσμα στη μακροοικονομία από την αύξηση της κατανάλωσης των νέων ανθρώπων και από τη μείωση της δαπάνης για μισθούς και συντάξεις του δημοσίου! 

  Το δημόσιο πρέπει να πάψει να είναι ελκυστικό σε τέτοιο βαθμό που η επιδίωξη διορισμού στο δημόσιο να είναι για κάθε εργαζόμενο η τελευταία επιλογή, όπως συμβαίνει στις οικονομικά προηγμένες χώρες!

  Απάντηση: Δεν διαφωνώ για την κατάφωρη αδικία σε βάρος του ιδιωτικού τομέα. Ο ιδιωτικός τομέας όμως θα πρέπει να είναι διεθνώς ανταγωνιστικός. Η αύξηση των μισθών θα προκαλούσε αύξηση του κόστους παραγωγής και ακριβότερα προϊόντα. Άρα οι όποιες εξαγωγές θα εκτοπίζονταν και η αγορά θα πλημμύριζε από εισαγωγές. Με τον τρόπο αυτό θα εξαφανίζαμε και ό,τι έχει απομείνει από τον ιδιωτικό τομέα.

  Όντως οι υψηλότεροι μισθοί στον δημόσιο τομέα σε σχέση με τον ιδιωτικό είναι στρεβλότητα που μαζί με τις υψηλότερες συντάξεις έχουν οδηγήσει την κατάσταση σε αδιέξοδο και κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσουν τη χώρα σε ένα νέο σοκ ανάλογο με αυτό της περασμένης δεκαετίας.

  Όμως δημόσιο και συνταξιούχοι συνιστούν ισχυρή εκλογική πλειοψηφία και καμιά κυβέρνηση δεν τολμά να τους πει την αλήθεια και να πάρει μέτρα.

  Το διαφορετικό αυτήν την φορά σε σχέση με τη χρεοκοπία του 2010 είναι πως παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλες χώρες και δεν είμαστε το "μαύρο πρόβατο" της Ευρώπης και της Οικουμένης.

  3) Δεν υπάρχουν εργαζόμενοι...

  Καλησπέρα σας, σε συνέχεια του παραπάνω άρθρου σας, κάποια σύντομα σχόλια.

  Αρχικά χαίρομαι που κάποιος επιτέλους ασχολείται με το πρόβλημα έλλειψης εργατών, που παρατηρείται σε διάφορους κλάδους όπως και της μεταποίησης με την οποία απασχολούμαι.

  Αυτό έρχεται να προστεθεί στο χρόνιο πρόβλημα της έλλειψης τεχνικού προσωπικού!

  Σε αυτά να προσθέσουμε τη μαύρη εργασία, χωρίς ένσημα, που βγάζει από το παιχνίδι όσους από εμάς θέλουμε να δουλεύουμε νόμιμα.

  Συνέπεια των παραπάνω είναι:

  α. Η αύξηση του εργατικού κόστους που σε συνδυασμό με την αύξηση των πρώτων υλών οδηγεί σε αύξηση των τιμών.

  β. Όμως ίσως χειρότερα η έλλειψη, πέραν του εξειδικευμένου προσωπικού ακόμη και των ανειδίκευτων εργατών δημιουργεί το ερώτημα ποιος είναι αυτός που στο μέλλον θα χτίζει, θα ανακαινίζει, θα βάφει, θα δουλεύει σε εργοστάσιο γενικότερα θα παράγει κάτι!

  Χωρίς εργατικά χέρια οι συνέπειες στην οικονομία θα είναι ίσως μεγαλύτερες και από αυτές του πληθωρισμού!

  Ευχαριστώ για τον χρόνο σας!

  Ν.Σ.

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ