Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 23-Αυγ-2021 00:01

  Μην βιαστείτε να πετάξετε τις μάσκες, ούτε και τις σημαίες...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα

  1) Μην βιαστείτε να πετάξετε τις μάσκες, ούτε και τις σημαίες...

  Τα τελευταία στοιχεία που υπήρχαν για την εξέλιξη της πανδημίας, την ώρα που γραφόταν αυτό το άρθρο, ανέφεραν πως  στις 18 Αυγούστου υπήρχαν 3.400 περίπου κρούσματα του "Covid-19” στη χώρα, οι διασωληνωμένοι έφταναν  τους 282  και οι απώλειες τις 25.

  Την αντίστοιχη ημερομηνία του 2020 είχαμε 269 κρούσματα, 30 διασωληνωμένους και 2 θανάτους. Φέτος, εν αντιθέσει με το θέρος του 2020, το 55,6% του γενικού και το 65% του ενήλικου πληθυσμού είναι εμβολιασμένο.

  Τούτο δεν σημαίνει όπως υποστηρίζουν διάφοροι "λοιμωξιολόγοι" των "ψηφιακών καφενέδων" πως τα εμβόλια επιδεινώνουν την κατάσταση, αλλά πως φέτος οι περιορισμοί και ιδίως οι προφυλάξεις υπολείπονται των περσινών.

  Αν και υπήρξαν πρόσφατα 1-2 θάνατοι πλήρως εμβολιασμένων χωρίς διαπιστωμένα υποκείμενα νοσήματα, η συντριπτική πλειοψηφία όσων ασθενούν και  όσων αποβιώνουν είναι ανεμβολίαστοι.

  Με βάση τις τελευταίες έρευνες:

  α) Η προστασία που προσφέρουν τα δύο κυριότερα εμβόλια κατά της COVID-19 που αξιοποιούνται στη χώρα, εν μέσω της μετατροπής του παραλλαγμένου στελέχους "Δέλτα" του νέου κορονοϊού στο κυρίαρχο, μειώνεται μέσα σε τρεις μήνες.

  β) Οι πλήρως εμβολιασμένοι είτε με εμβόλιο  Pfizer/BioNTech είτε αυτού της AstraZeneca ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εάν μολυνθούν από την παραλλαγή "Δέλτα" απ’ ό,τι από άλλες παραλλαγές.

  γ) Τα ποσοστά αποτροπής σοβαρής νόσησης και θανάτου και για τα δυο εμβόλια παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά.

  δ) Όσοι  μολύνονται με την παραλλαγή "Δέλτα"  παρότι έχουν εμβολιαστεί πλήρως τείνουν να έχουν ιικό φορτίο παρόμοιο με τους ανεμβολίαστους — αντίθετα με ό,τι συνέβαινε όταν κυρίαρχη ήταν ακόμη η παραλλαγή "Άλφα".

  Βλέπε: Impact of Delta on viral burden and vaccine effectiveness against new SARS-CoV-2 infections in the UK

  Βλέπε: Έρευνα: Η προστασία των εμβολίων Pfizer και AstraZeneca κατά της Δέλτα μειώνεται μετά τις 90 ημέρες

  Από τα παραπάνω συνάγεται εύλογα πως μας περιμένει ένα ακόμη "θερμό" Φθινόπωρο σε σχέση με την πανδημία.  Καθώς φαίνεται πως τα εμβόλια κατά κύριο λόγο αποτρέπουν το ενδεχόμενο βαριάς νόσησης αλλά δεν αποτρέπουν τη μετάδοση, οι ανεμβολίαστοι θα αντιμετωπίσουν φέτος περισσότερους κινδύνους σε σχέση με πέρυσι που υπήρχαν τα αυξημένα μέτρα περιορισμού για ολόκληρο τον πληθυσμό.  Επιπλέον οι εμβολιασμένοι θα χρειαστεί να κάνουν και επιπλέον τρίτη δόση του εμβολίου.

  Τούτα σημαίνουν πως το σύστημα Υγείας θα δοκιμαστεί για άλλη μια χρονιά με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την επιβράδυνση της αντιμετώπισης άλλων παθήσεων του γενικού πληθυσμού.

  Ανάλογες αναμένεται να είναι και οι επιπτώσεις στην οικονομία καθώς σε ένα περιβάλλον αύξησης των κρουσμάτων  ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού (εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων) θα προσπαθήσει να τηρήσει μόνο του κάποια  μέτρα αποστασιοποίησης, γεγονός που θα συνεχίσει να  έχει επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα.

  Οι επιπτώσεις δεν θα είναι σαν αυτές που αντιμετωπίσαμε πέρυσι αλλά η πλήρης επιστροφή στην κανονικότητα μάλλον θα καθυστερήσει.

  Μακάρι να είναι ο επόμενος Χειμώνας ο τελευταίος που θα μας απασχολήσει η πανδημία "Covid-19". Τούτο γιατί όπως έδειξε η μετάλλαξη "Δέλτα" (που προέκυψε από την έξαρση στην Ινδία) όσο η πανδημία δεν εκμηδενίζεται σε ολόκληρη την επικράτεια του πλανήτη δεν μπορεί να αποκλειστούν νέες εκπλήξεις οι οποίες μπορεί να αποδειχτούν περαιτέρω δυσάρεστες...

  Παρ’ όλα αυτά η εκτίμηση της στήλης τείνει στο συμπέρασμα πως η πανδημία "Covid-19" θα είναι το μικρότερο από τα προβλήματα που θα μας απασχολήσουν τον ερχόμενο και τους επόμενους Χειμώνες.

  Η έκταση και το μένος των πυρκαγιών που κατέκαψαν την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου επιβεβαιώνει τις προβλέψεις πως η αλλαγή των συνθηκών του περιβάλλοντος αλλάζουν το κλίμα και το οικοσύστημα της περιοχής. Τούτο σημαίνει πως οι κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες θα πρέπει να αναδιαταχθούν έτσι ώστε να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα ερημοποίησης και αύξησης της συχνότητας ακραίων φαινομένων.

  Τα γεγονότα στο Αφγανιστάν σηματοδοτούν από μόνες τους σημαντικές εξελίξεις που αν συνδυαστούν με τον αμερικανο-κινέζικο ανταγωνισμό  και τις φιλοδοξίες της Τουρκίας στην περιοχή πολλαπλασιάζουν τα ελληνικά και ευρωπαϊκά προβλήματα.

  Η υπερβολική αύξηση του χρέους και η χειραγώγηση οικονομιών και αγορών  από τις Κεντρικές Τράπεζες κυοφορούν το επόμενο κραχ το οποίο μπορεί να αποδειχτεί η "μητέρα" όλων των κρίσεων μετά το ’29.

  Ένας  στρατηγικός αναλυτής, ο Peter Schiff έγραφε προχθές στο twitter: "Δεν υπάρχει δικαιολογία για επιτόκια στο  0%. Αλλά η Fed δεν θα αυξήσει τα επιτόκια τώρα καθώς κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε μια άλλη οικονομική κρίση. Όσο περισσότερο περιμένει η Fed, τόσο χειρότερη θα είναι η επόμενη  κρίση. Έτσι, εάν η Fed δεν αυξήσει τα επιτόκια τώρα, δεν θα το κάνει ποτέ. Μόνο μια κρίση δολαρίου θα την αναγκάσει να το κάνει…" Ο νοών νοείτω τι σημαίνει αυτό.

  Σε αυτό το περιβάλλον Έλληνες, αλλά και πολιτική και οικονομική ηγεσία θα πρέπει να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις αντιμετώπισης των κινδύνων που είναι πλέον ορατοί αλλά και της  εκμετάλλευσης των ευκαιριών που θα αναδυθούν.

  Καλό "Χειμώνα" λοιπόν και ας είναι ακόμη Αύγουστος...

  2) Λογισμικό για "Μαύρους Κύκνους"...

  Πριν από λίγες μέρες η διοίκηση της  Palantir Technologies( PLTR) προειδοποίησε πως προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο ενός "Μαύρου Κύκνου" στις αγορές επενδύοντας σε χρυσό και αποδεχόμενη από τους πελάτες να την πληρώνουν επίσης σε χρυσό.

  Κατά το ρεπορτάζ η εταιρεία τοποθέτησε τον τελευταίο μήνα περί τα  50,7 εκατομμύρια δολάρια σε χρυσό στα πλαίσια μιας ασυνήθιστης για εταιρεία στρατηγικής διασποράς του κινδύνου η οποία περιλαμβάνει και κρυπτονομίσματα.

  Η Palantir έχει επίσης ανακοινώσει πρόσφατα πως θα δέχεται και Bitcoin ως μέθοδο πληρωμής.

  Εκπρόσωπος της Palantir ανέφερε πως κανένας  δεν έχει πληρώσει ακόμη ούτε σε Bitcoin ούτε σε χρυσό.

  Η αποδοχή και μη παραδοσιακών νομισμάτων "αντικατοπτρίζει περισσότερο μια κοσμοθεωρία", δήλωσε ο Shyam Sankar, στέλεχος της εταιρείας σε μια συνέντευξη. "Πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για ένα μέλλον με περισσότερα γεγονότα "Μαύρων Κύκνων".

  Σύμφωνα με την εταιρεία, οι ράβδοι χρυσού της  Palantir θα φυλάσσονται σε ασφαλή τοποθεσία στις βορειοανατολικές ΗΠΑ.

  Η Palantir, που ιδρύθηκε από τον δισεκατομμυριούχο τεχνολογίας Peter Thiel και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Alex Karp, κατασκευάζει λογισμικό που χρησιμοποιείται από κυβερνήσεις και επιχειρήσεις.

  Θεωρείται εταιρεία που ελέγχεται και διοικείται από ελευθεριακούς στοχαστές και παρομοιάζεται με "αποικία καλλιτεχνών".

  Πολλές  κυβερνήσεις έχουν χρησιμοποιήσει  το λογισμικό της  Palantir προκειμένου  να κατανοήσουν την πανδημία του κορονοϊού, τον τρέχοντα  "Μαύρο Κύκνο", ένα τυχαίο και απρόβλεπτο γεγονός.

  Η εταιρεία διαθέτει περίπου 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και διερευνά δημιουργικές χρήσεις για αυτά τα χρήματα.

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ