Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 28-Ιουλ-2021 00:01

  Το εμβόλιο και ο "αντιμνημονιακός" εσμός...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα

  1) Το εμβόλιο και ο "αντιμνημονιακός" εσμός…

  Όταν ένας επιστήμονας διαφωνεί με την κρατούσα άποψη περί ενός ζητήματος που άπτεται της επιστήμης του, δημοσιεύει κάποιες μελέτες όπου προσπαθεί να τεκμηριώσει όσα υποστηρίζει και τις δημοσιεύει σε διεθνείς ή μη  έγκριτες επιθεωρήσεις προκειμένου να τις μελετήσουν και αντικρούσουν ή υποστηρίξουν οι συνάδελφοί του και άλλοι ειδικοί ή ενδιαφερόμενοι...

  Όταν ένας επιστήμονας διαφωνεί με την επικρατούσα άποψη και αντί έρευνας ιδρύει κόμμα και διοργανώνει συλλαλητήρια χρησιμοποιεί την επιστημονική του ιδιότητα ως προκάλυψη προκειμένου να ηγηθεί κάποιου κοινωνικού ρεύματος και να απολαύσει τα αγαθά της δημοσιότητας ή της ισχύος που εξασφαλίζει η πολιτική αναγνώριση.

  Ο λόγος για τον επικεφαλής του κινήματος "Ελεύθεροι Ξανά" που διοργάνωσε τα πρόσφατα συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα εναντίον των εμβολιασμών.

  Ο ιατρός καρδιολόγος που διαθέτει  δική του κλινική, μέσω των αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα κατηγορεί την κυβέρνηση και προφανώς την πλειοψηφία των ειδικών της ιατρικής επιστήμης που εισηγούνται τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, για τον τρόπο που αντιμετωπίζει την πανδημία αλλά και για τη χρήση δόλου για την εξυπηρέτηση άλλων επιδιώξεων.

  Ιδού ορισμένα από αυτά που ισχυρίζεται στις αναρτήσεις του: "Κοροϊδεύουν τον κόσμο. Με 500 κρούσματα και 15 νεκρούς έκλεισαν μέσα μία χώρα... ΕΛΕΓΧΟΥΝ το μυαλό σας μέσω ΜΜΕ. Είναι και τεστ πειθαρχίας. ΜΗΝ τους αφήνετε. Έχουν βάλει αναμεταδότες πολλούς (και συναδέλφους μου) να σας τρομοκρατούν. Όσοι γιατροί είναι γνώστες της παθοφυσιολογίας, απλά γελάνε με όλα αυτά! Δεν μιλάμε για θεωρίες συνωμοσίας εδώ, αλλά για το ότι οι αριθμοί δεν βγαίνουν!..."

  Σε άλλη μια ανάρτηση δεν διστάζει να τα βάλει και εναντίον της ηγεσίας της εκκλησίας που συνιστά στους ιερείς αλλά και τους πιστούς να τηρούν τις οδηγίες των επιστημόνων και της κυβέρνησης: "Χριστόδουλε αυτοί σε διαδέχθηκαν. Φασισμός προς κληρικούς και ΥΠΟΤΑΓΗ στην κυβέρνηση από την Ιερά Σύνοδο"…

  Το κίνημα των αντιεμβολιαστών το οποίο περιλαμβάνει από ανθρώπους με εύλογες ανησυχίες για πιθανές παρενέργειες, μέχρι "κατ’ επάγγελμα" αγανακτισμένους και τους γνωστούς "Ψεκασμένους" δεν είναι ελληνικό φαινόμενο καθώς σε όλο τον κόσμο και ιδίως τη Δημοκρατική Δύση που υπάρχει  ελευθερία έκφρασης και συνάθροισης έχει λάβει διαστάσεις ανάλογες της πανδημίας.

  Μια από τις βασικές πηγές που τροφοδοτεί αυτό το κίνημα είναι η αυξημένη τα τελευταία χρόνια δυσπιστία σημαντικής μερίδας των κοινωνιών απέναντι σε όλες τις πολιτικές, οικονομικές, επιστημονικές και άλλες ελίτ...

  Την περασμένη δεκαετία, μετά τη χρεοκοπία, όταν στο στόχαστρο ήταν  οι μετριοπαθείς  πολιτικοί και οι οικονομολόγοι, μας είχαν προκύψει οι "ειδικοί" οι οποίοι ανέπτυσσαν "εναλλακτικές" οικονομικές θεωρίες για τα αίτια της χρεοκοπίας και την έξοδο από αυτή.

  Οι πλέον παρατηρητικοί θα θυμούνται τα πάνελ των ειδικών στην Πλατεία Συντάγματος (Βαρουφάκης, Τσακαλώτος, Καζάκης, Κατρούγκαλος...) να αναπτύσσουν τις παραδοξολογίες τους πασπαλισμένες με ριζοσπαστικές φιοριτούρες.

  Οι περισσότεροι από εκείνα τα πάνελ από το πολιτικό περιθώριο βρέθηκαν στο επίκεντρο των εξελίξεων και κάποιοι έγιναν και υπουργοί σε λίγα χρόνια.

  Όπως έδειξε η περασμένη δεκαετία και όπως δείχνει και η παρούσα όταν υπάρχει πλήθος που τείνει ευήκοα ώτα θα βρεθούν μέχρι και κάποιοι παραγκωνισμένοι  νομπελίστες να δώσουν  επιστημονικό κύρος σε απόψεις οι οποίες  απλώς συγκινούν το κοινό.

  Μια άλλη συνέπεια του ρεύματος της αγανάκτησης που ξεκίνησε από την Πλατεία Συντάγματος την περασμένη δεκαετία ήταν η όσμωση των δυο άκρων που είχαν ακροβολιστεί στην Πάνω και την Κάτω πλατεία.

  Από την Πάνω Πλατεία η "Χρυσή Αυγή" από το περιθώριο κατάφερε να είναι το πρώτο ναζιστικό κόμμα που εισήλθε σε Κοινοβούλιο. Το ίδιο και οι ΑΝΕΛ που συγκυβέρνησαν. Από την Κάτω Πλατεία εκτοξεύθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ που διαδέχθηκε το ΠΑΣΟΚ.

  Δεν είναι τυχαίο που τα στελέχη της υπό διάλυσης "Χρυσής Αυγής" είναι από τους πρώτους που προσπαθούν να υποστηρίξουν τις θέσεις των αντιεμβολιαστών, μιλώντας περί "πειραματικών" εμβολίων και παραβίασης του Συντάγματος.

  Πέρα από το αστείο της υπόθεσης η "Χρυσή Αυγή" να μιλάει για την παραβίαση του συντάγματος, το οποίο όπως και το ΚΚ επιθυμεί να  καταλύσει,  το θέμα της ύπαρξης ενός ισχυρού ρεύματος αγανακτισμένων με θολά σημεία αντισυστημικότητας, είναι κάτι που θα αναδύεται και θα δυναμώνει με κάθε κοινωνική και πολιτική αναταραχή.

  Ενίοτε όταν η πολιτική και οικονομική τάξη δεν θα καταφέρνει να διαχειρίζεται, κατακερματίζει  και εκτονώνει  τα "υπόγεια" ρεύματα, θα μπορεί να καθορίζει και τις πολιτικές εξελίξεις, απειλώντας να επαναλάβει το εγχείρημα να ρίξει τη χώρα στα "βράχια" όπως το Καλοκαίρι του 2015.

  Εκτός του ιατρού που είδε φως και όρμησε, φιλοδοξώντας να ηγηθεί του αντισυστημικού ρεύματος ή των περιτριμμάτων της "Χρυσής Αυγής" που καθένας έχει ιδρύσει από ένα κόμμα προκειμένου να σώσει το έθνος και του καραφλού τηλεπωλητή σκευασμάτων έκρηξης της τριχοφυϊας της κεφαλής, υπάρχει πλειάδα υποψήφιων Σωτήρων η οποία  προσπαθεί να εκμεταλλευτεί  τα πάθη και τις ανησυχίες όσων φοβούνται ή αντιπαλεύουν τα εμβόλια...

  Αν κάτι πρέπει να συγκρατήσουμε από αυτό το κύμα του παραλογισμού είναι κάτι που αποδίδεται σε έναν από τους παραγκωνισμένους μαθητές του Σίγκμουντ Φρόιντ, τον Κάρλ Γιούνγκ, ο οποίος μεταξύ άλλων είχε πει η κοινωνία δεν οργανώνεται τόσο από το Nόμο, αλλά κυρίως από την τάση για μίμηση...

  Δυστυχώς καθώς το εμβόλιο για τη βλακεία ή για την πρόληψη επιζήμιων και αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών αργεί θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις αναταράξεις που προκαλούν οι προλήψεις και όσοι προσπαθούν να επωφεληθούν από αυτές. Καθήκον των πολιτικών και των λοιπών ταγών και διαμορφωτών της κοινής γνώμης είναι να διασκεδάζουν με τρόπο αποτελεσματικό αυτές τις ανησυχίες.

  2) Ο "μαύρος" χρυσός του μέλλοντος...

  Το πιθανότερο είναι πως ο Ερντογάν δεν θα καταφέρει να αποσβέσει ποτέ τις δαπάνες για τα ερευνητικά σκάφη και τα γεωτρύπανα στα οποία επένδυσε προκειμένου να ανακαλύψει κοιτάσματα Υδρογονανθράκων στη Ν.Α. Μεσόγειο.

  Η Ευρώπη επιταχύνει το πρόγραμμα απεξάρτησης από τους υδρογονάνθρακες λόγω της κλιματικής αλλαγής. Αν θέλει κάποιος να καταλάβει τη γεωπολιτική  των στρατηγικών  αποθεμάτων  του εγγύς μέλλοντος θα πρέπει να αφήσει τον Περσικό Κόλπο, τη Ρωσία και τη Βενεζουέλα ή τη Νιγηρία και να ψάξει πού βρίσκονται τα μεγαλύτερα κοιτάσματα λιθίου, του βασικού συστατικού για τις μπαταρίες που θα αποθηκεύουν την ηλεκτρική ενέργεια η οποία θα παράγεται ακανόνιστα από τις ΑΠΕ.

  πιν

   

  kostas.stoupas@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ