Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 22-Ιουλ-2021 00:01

  Η απελπισία είναι κακός σύμβουλος...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  1) Η απελπισία είναι κακός σύμβουλος...

  Τίμιος άνθρωπος είναι αυτός που ξέρει ότι δεν μπορεί να καταναλώσει περισσότερα από αυτά που έχει παράγει...

  Ayn Rand

  Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μόλις τώρα άρχισαν να αντιλαμβάνονται την απελπισία που εκπέμπουν τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων ήδη από  το 2016 για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα.

  Χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της απελπισίας είναι το άρθρο του πρώην Υπουργού Δημοσίας Τάξεως (αυτού που φωτογραφήθηκε  με τα νηπιακά username και password κολλημένα στον υπολογιστή σε εμφανές για το φωτογράφο σημείο) κ. Τόσκα.

  Με άρθρο του στην "Αυγή" ο κ. Τόσκας εκφράζει προδήλως το κλίμα της απελπισίας, προτρέποντας τον ΣΥΡΙΖΑ (κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς) να πράξει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να προσελκύσει δεξιούς, θρησκευόμενους και εθνικιστές αρκεί να είναι έντιμοι...

  Ο κ. Τόσκας στο ίδιο άρθρο δεν διστάζει να χαρακτηρίσει άλλες τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ σαν "αφελείς αριστερούς" και να  κατηγορεί για "παιδιάστικα συνθήματα" και για "μεγάλα λόγια ή τα κούφια μισόλογα (αριστερά ή όχι)".

  Βλέπε: Ακόμη και δεξιοί μαζί μας;

  Στο ίδιο μήκος κύματος βγήκε πριν λίγες ημέρες  και ο ευρωβουλευτής και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ κ.  Στέλιος Κούλογλου σε άρθρο του με τίτλο, "Πρόεδρε, μήπως δεν αρέσουμε;" Ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κούλογλου: "Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει να μην αρέσει ήδη από το 2016, αλλά το 32% του 2019 θόλωσε την εικόνα. Από τότε, δύο χρόνια χωρίς τις αναγκαίες ριζοσπαστικές αλλαγές και με ένα είδος κομματικού lockdown, έχουν πλέον ξεκαθαρίσει το τοπίο. Η κυβέρνηση φθείρεται δυσανάλογα λίγο, συγκριτικά με τα λάθη και τις παλινωδίες της. Και από την όποια φθορά, δεν κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η τελευταία δημοσκόπηση της Prorata στην ΕφΣυν, επιβεβαιώνει ό,τι ξέρουμε από όλες τις μετρήσεις. Η διαφορά της ΝΔ σταθεροποιείται...".

  Βλέπε: "Πρόεδρε, μήπως δεν αρέσουμε;"

  Στην ηγεσία του  ΣΥΡΙΖΑ ευελπιστούσαν πως η χρεοκοπία του 2010 τους έδωσε την ευκαιρία να υποκαταστήσουν το ΠΑΣΟΚ με μια νέα εκδοχή γραμμικής προέκτασης του μεταπολιτευτικού διπολισμού.  

  Τούτο μάλλον χωρίς να παρακολουθούν και αντιλαμβάνονται τις τεκτονικές πολιτικές μετατοπίσεις που λαμβάνουν χώρα στη Δύση και όλο τον κόσμο.

  Τα δύο "αρχέγονα" κόμματα...

  Δύο είναι τα βασικά ρεύματα στο ελληνικό πολιτικό σύστημα και την ελληνική κοινωνία εδώ και αρκετές δεκαετίες. Το ρεύμα του Δυτικόστροφου Εκσυγχρονισμού και εκείνο του Ανατολικόστροφου Εθνολαϊκισμού.

  Αμφότερα τέμνουν κάθετα και εγκάρσια τη μετεμφυλιακή πολιτική γεωγραφία που ορίζεται από το δίπολο της δεξιάς και αριστεράς. Όπως υποστηρίζουμε δεκαετίες τώρα, υπάρχουν δεξιοί και νιώθουν εγγύτερα των αριστερών παρά άλλων δεξιών και το αντίστροφο...

  Το ρεύμα του Εκσυγχρονισμού που περιλαμβάνει και τη δυτικόφιλη ελίτ της χώρας (οικονομική και πολιτική) είναι αριθμητικά αισθητά μικρότερο αλλά διαθέτει μεγαλύτερη ισχύ και ως εκ τούτου  βρίσκεται αναλογικά περισσότερο καιρό στην εξουσία. Τούτο γιατί είναι ευέλικτο και καταφέρνει να θέτει το κοινωνικό σώμα προ των κατάλληλών διλημμάτων με τρόπο που το ευνοούν. Τούτο άλλωστε συνιστά και την ουσία της δημοκρατικής πολιτικής διαχείρισης.

  Επιπλέον, το ρεύμα  κάνει στρατηγικές συμμαχίες και κυρίως διαθέτει το ατού της ελκυστικότητας του οικονομικού, πολιτικού και πολιτισμικού μοντέλου της Δύσης και κυρίως τις επιδοτήσεις της  προς την περιφέρεια...

  Το 2015 βέβαια επικράτησε το ρεύμα του εθνολαϊκισμού με την χωρίς καμιά αναστολή σύμπραξη άκρας δεξιάς και αριστεράς, αλλά όταν αντίκρυσαν οι ηγέτες του  την άβυσσο του εμφυλίου στον οποίο θα οδηγούσε η μετακίνηση της χώρας έξω από το δυτικό στρατόπεδο, ανέκρουσαν πρύμναν και εκτός της γελοιοποίησης αποκάλυψαν και το αδιέξοδο του διαχρονικά ανύπαρκτού σχεδίου εναλλακτικής  εθνικής τους στρατηγικής.

  Ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να είναι τραγικό πολιτικό πρόσωπο καθώς επιχείρησε να προσφέρει την Ελλάδα στο "πιάτο" στον κ. Πούτιν, προφανώς χωρίς την επίγνωση των συνεπειών και αυτός καθώς είχε επίγνωση, αρνήθηκε ενημερώνοντας μέσω του κ. Ολάντ τους δυτικούς.

  Τούτο δεν συνέβη για πρώτη φορά καθώς η ελληνική αριστερά και παλαιότερα μη δυνάμενη να αντιληφθεί πως ο Στάλιν είχε παραχωρήσει την Ελλάδα στη Δύση, αποπειράθηκε να καταλάβει την εξουσία πραξικοπηματικά μέσω  ενός αιματηρού εμφυλίου, για να του  την παραδώσει...

  Όταν η ιστορία επαναλαμβάνεται κατά τον ίδιο τρόπο, το τραγικό στοιχείο μετουσιώνεται σε γελοίο, δηλαδή η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα...

  Είναι φανερό γιατί ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να ανατάξει τον ΣΥΡΙΖΑ και να τον μετατρέψει σε ένα κόμμα σαν εκείνο, το οποίο προκειμένου να κερδίσει τις εκλογές, επέλεξε μεταξύ των εχόντων τα ισχυρότερα ερείσματα (Τσοχατζόπουλο και Αρσένη), το αουτσάιντερ (τον κ. Σημίτη). Τον μόνο που μπορούσε να διεισδύσει στην Κεντροδεξιά και να επικρατήσει του Έβερτ αλλά  και του Καραμανλή του νεότερου στη συνέχεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει Σημίτη...

  Οι δημοσκοπήσεις λοιπόν  καταγράφουν αυτό που είναι φανερό ήδη από το 2016. Ο κ. Τσίπρας μοιάζει "καμένο χαρτί" για την εκσυγχρονιστική αριστερά και τη σοσιαλδημοκρατία (Κεντροαριστερά) αλλά πολύ περισσότερο για όσους αυτοπροσδιορίζονται σαν Κέντρο και Κεντροδεξιά...

  Οι ακροδεξιοί σύμμαχοι του 2015 μετά το ξεπούλημα του "ΟΧΙ", τη "Συμφωνία των Πρεσπών" και το άνοιγμα των συνόρων στους "λαθροεισβολείς" τον έχουν εγκαταλείψει, οπότε έχει ξεμείνει από δυνητικά πεδία διεύρυνσης της επιρροής του.

  Τούτο ενώ είναι φανερό από το 2016, μόλις τώρα αρχίζουν να το αντιλαμβάνονται στην Κουμουνδούρου.

  Το αναδυόμενο νέο δίπολο...

  Το πιθανότερο είναι πως το ρεύμα του εθνολαϊκισμού θα επανέλθει δριμύτερο. Το αντιεμβολιαστικό ρεύμα δεν αποτελεί παρά μια αφορμή για έκφραση της αντιδραστικής αντισυστημικότητας μιας σημαντικής μερίδας της κοινωνίας που  δικαίως ή αδίκως νιώθει αδικημένη από το υπάρχον  "κοινωνικό συμβόλαιο".

  Δεν διαθέτει κάποιο βιώσιμο εναλλακτικό να προτείνει και για τούτο οι αντιδράσεις είναι συγκεχυμένες και ευκαιριακές. Χθες τους έφταιγαν τα μνημόνια, ενώ σήμερα του φταίνε τα εμβόλια, όλο και πιο συχνά  φταίνε οι ξένοι ενώ ακόμη συχνότερα φταίνε και γίνονται στόχος οι εγχώριοι πραγματιστές της οικονομικής κατάστασης αλλά και οι οι ρεαλιστές της εξωτερικής πολιτικής οι οποίοι αποκαλούνται ενδοτικοί, "μερκελιστές", πιόνια του Σόρος ή του Μπιλ Γκέιτς... κλπ.

  Αυτή την  φορά  όμως το πιθανότερο είναι πως το πρόσημο του εθνολαϊκίστικου ρεύματος θα είναι δεξιό και όχι αριστερό όπως στην περασμένη δεκαετία. Τούτο, ενδεχομένως μετά το Κέντρο να διευρύνει τη συσπείρωση της Κεντροαριστεράς περί τη μετατοπισμένη προς το Κέντρο Νέα Δημοκρατία του Κ. Μητσοτάκη.

  Η όξυνση που δημιουργεί η μεταναστευτική κρίση η οποία θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια σε συνδυασμό με τη διεύρυνση των ανισοτήτων που προκαλεί η καταστροφική πολιτική των αρνητικών επιτοκίων και η  δημογραφική γήρανση στρέφουν ένα σημαντικό μέρος στην αναζήτηση διεξόδου στο παρελθόν του εθνικισμού, του προστατευτισμού και ενός επιδερμικού θρησκευτικού ταυτοτισμού.

  Δεν είναι μόνο οι δεξιών καταβολών που στρέφονται στο παρελθόν. Παντού στη Δύση τα εργατικά προπύργια της αριστεράς πέφτουν στα χέρια της άκρας δεξιάς τα τελευταία χρόνια, με την τελευταία να παλινωδεί μεταξύ απροσάρμοστων μεταναστών και γραφικών  κοινωνικών μειονοτήτων.

  Ο Τόσκας και ο Κούλογλου με τα άρθρα  επισημαίνουν το στρατηγικό  αδιέξοδο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης...

  2) Φθηνές ή ακριβές;

  Είναι φθηνές ή ακριβές οι διεθνείς αγορές; Ιδού το ερώτημα των ημερών. Όσοι υποστηρίζουν πως οι αγορές είναι δίκαια αποτιμημένες τις υπολογίζουν με τα αρνητικά ή μηδενικά επιτόκια.

  Τούτο μοιάζει με κάποιον που ζυγίζει 400 κιλά στην επιφάνεια της Γης και να σηκωθεί όρθιος θα καταρρεύσει πάραυτα από το βάρος του. Αν το ίδιο άτομο μεταφερθεί στο διάστημα όπου η βαρύτητα είναι μηδενική θα μπορεί να σταθεί στα πόδια του όπως και κάποιος με φυσιολογικό βάρος.

  Κάποιος που είναι υπέρβαρος όμως ακόμη και αν μπορεί να σταθεί όρθιος λόγω έλλειψης βαρύτητας δεν παύει να έχει στο σώμα του υπερβολικά πολύ λίπος με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τις αρτηρίες και την καλή λειτουργία των οργάνων του...

  Ακόμη και αν δεν χρειαστεί οι Κεντρικές Τράπεζες να ανεβάσουν τα επιτόκια ο δρόμος της "μηδενικής βαρύτητας" δεν μπορεί να είναι μακρύς...

  πιν

   

  kostas.stoupas@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ