Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 20-Ιουλ-2021 00:01

  Τα κόμματα της "Ψέκας"...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  1) Τα κόμματα της "Ψέκας"…  

  Στις αρχές του 2020, κατά  τους πρώτους μήνες της επιδημίας "Covid-19" δημιουργήθηκε μια αρκετά πολυπληθής κατηγορία πολιτών οι οποίοι αρνούνταν την ύπαρξη των ιού. Μιλούσαν για "κοροϊδοϊό" και απέδιδαν τα περί πανδημίας και τα μέτρα ανάσχεσης που ελάμβαναν οι κυβερνήσεις, σε  ύποπτες προθέσεις ελέγχου από σκοτεινούς κύκλους της παγκόσμιας ελίτ η οποία  χειραγωγεί τις κυβερνήσεις.

  Την ίδια περίοδο παράλληλα αναπτύχθηκε και η άποψη, η οποία διέθετε αρκετά λογικά ερείσματα, της αντιμετώπισης της πανδημίας μέσω επίτευξης φυσικής "ανοσίας της αγέλης".

  Δηλαδή, να μην ληφθούν αυστηρά μέτρα αποστασιοποίησης, να έρθει ο πληθυσμός σε επαφή με τον ιό, οι περισσότεροι να τον περάσουν με ελαφρά ή καθόλου συμπτώματα και ένα μικρότερο ποσοστό να νοσηλευτεί με  ένα 1,5-2% του γενικού πληθυσμού  να καταλήγει. 

  Το ποσοστό αυτό για τους άνω των 60 ετών ανεβαίνει ραγδαία ενώ ιδιαίτερα υψηλό είναι και στους έχοντες κάποια άλλα νοσήματα. Για τους υγιείς και νεαρότερους τα ποσοστά θνησιμότητας ήταν και παραμένουν μηδαμινά.

  Ως εκ τούτου αρκετοί παρομοίασαν την επιδημία ετούτη σαν ένα "Βιολογικό Καιάδα", με τη Φύση να αμφισβητεί τα επιτεύγματα της επιστήμης και του ανθρωπισμού, να εκκαθαρίζει τον πληθυσμό από τους ασθενέστερους, ενδυναμώνοντας το βιολογικό υλικό της αγέλης.

  Στη νεότερη ιστορία πρακτικές εξόντωσης των ασθενέστερων και αδυνάμων μελών μιας κοινωνίας είχε επιχειρήσει με οργανωμένο τρόπο το ναζιστικό καθεστώς, κηλιδώνοντας τον δυτικό πολιτισμό τόσο σε σχέση με τη  χριστιανική του υπόσταση και καταβολή όσο και αυτή του ορθολογικού ανθρωπισμού που προήχθη από τον διαφωτισμό.

  Κάποιες χώρες φαίνεται να υιοθέτησαν αρχικά τη στρατηγική της επίτευξης φυσικώς "ανοσίας της αγέλης" όπως π.χ. το Ηνωμένο Βασίλειο,  αλλά στη συνέχεια άλλαξαν στρατόπεδο καθώς τρομοκρατήθηκαν από τις κοινωνικές αντιδράσεις των εκατοντάδων χιλιάδων θανάτων μέσα σε λίγους μήνες και την κατάρρευση των συστημάτων υγείας...

  Αμφότερες τις απόψεις και τη συνωμοσιολογική και τη ριζοσπαστικά Δαρβινική φάνηκε να υιοθετεί με το συνηθισμένο "τρικυμιώδη", αντιφατικό και επιθετικό του ύφος ο πρόεδρος Τραμπ, πολλαπλασιάζοντας τη διάδοσή τους...

  Το πλέον ατυχές γεγονός της περιόδου που προέκυψε η πανδημία ήταν πως της ηγέτιδας της δημοκρατικής  Δύσης, των ΗΠΑ, προέδρευε  κάποιος σαν τον Τραμπ ο οποίος  αντί να ηγηθεί μιας έγκαιρης ενιαίας στάσης των δημοκρατιών, καθυστέρησε και όταν φάνηκε το μέγεθος της απειλής,  αντέδρασε σπασμωδικά και  ανταγωνιστικά έναντι ακόμη και των συμμάχων των ΗΠΑ...

  Μια από τις ελάχιστες χώρες που επέμειναν σε κάποιο βαθμό στη στρατηγική της φυσικής "Ανοσίας της Αγέλης" ήταν η Σουηδία, με αμφίβολα όμως αποτελέσματα, καθώς και μεγάλο αριθμό θανάτων υπέστη και τις συνέπειες μιας ύφεσης δεν απέφυγε, παρά το γεγονός πως η οικονομία παρέμεινε ανοιχτή.

  Ακόμη και να είχε εμφανίσει καλύτερα ποσοστά επιτυχίας όμως η Σουηδία δεν μπορεί να αποτελέσει μέτρο σύγκρισης καθώς η κοινωνική αποστασιοποίηση στις χώρες του Βορρά  αποτελεί τρόπο ζωής. Σε ελάχιστες οικογένειες της  Προτεσταντικής Βόρειας Ευρώπης δυο και τρεις γενιές (Παιδιά, Γονείς και Παππούδες -δηλαδή ανθεκτικοί και ευάλωτοι στο ιό) διαβιούν κάτω από την ίδια στέγη.  

  Η άποψη της επιδίωξης της "φυσικής ανοσίας" υποστήριζε πως το κλείσιμο της οικονομίας με τα απανωτά "λοκντάουν" θα είχε τραγικές οικονομικές συνέπειες (και τις κοινωνικές που συνεπάγεται αυτό...) χωρίς να καταφέρει στο τέλος να αποτρέψει αυτό που ήταν να γίνει.

  Εκ των υστέρων φαίνεται πως δεν δικαιώνεται. Είχαμε οικονομικές συνέπειες από τα απανωτά "κλειδώματα" αλλά εκατομμύρια άνθρωποι που υπό άλλες προϋποθέσεις θα είχαν κολλήσει, νοσήσει και πεθάνει, ζουν και είναι υγιείς ενώ η έλευση των εμβολίων φαίνεται πως εξασφαλίζει την επιβίωσή τους μέχρι το τέλος της πανδημίας.

  Κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει τις αντιδράσεις των κοινωνιών και τις οικονομικές συνέπειες, αν επικρατούσαν συνθήκες κατάρρευσης των συστημάτων υγείας και μαζικών ενταφιασμών.

  Κανείς επίσης δεν μπορεί να προσδιορίσει τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες αν τα εμβόλια καθυστερούσαν ακόμη ένα χρόνο.  Βέβαια και μέχρι τώρα οι κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες δεν είναι ευκαταφρόνητες αφού ήδη μπορούν να εξομοιωθούν με αυτές ενός μεγάλου πολέμου.

  "Θολοί" αρνητές...

  Αισθητή έκανε την παρουσία του κατά τη διάρκεια των πρώτων κυμάτων της πανδημίας το ρεύμα των αρνητών της "μάσκας". Τούτοι υποστήριζαν με διάφορα παραποιημένα συνήθως ή και ψεύτικα στοιχεία πως οι μάσκες προκαλούν βλάβες σε όσους τις φορούν επειδή μειώνουν την πρόσληψη οξυγόνου...

  Τους τελευταίους μήνες το ρεύμα των αρνητών έχει εστιάσει τις αντιδράσεις του στο ζήτημα των παρενεργειών των εμβολίων αλλά και αμφισβήτησης της αποτελεσματικότητάς τους με επιλεκτικές και αποσπασματικές αναφορές σε επιμέρους στοιχεία που δεν αποδίδουν αντικειμενικά τη συνολική εικόνα.

  Κάποιος μπορεί να βρει στο διαδίκτυο και ιδίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέχρι και αναφορές πως τα εμβόλια αυξάνουν τα κρούσματα ή πως αυξάνουν των αριθμό όσων νοσούν...

  Μια συνηθισμένη πρακτική των "συνωμοσιολόγων" είναι να προβάλουν το αποτέλεσμα ως αίτιο.

  Η αύξηση των "κρουσμάτων" π.χ. οφείλεται στο γεγονός πως με την πρόοδο του εμβολιασμού χαλαρώνουν τα μέτρα αποστασιοποίησης, ενώ χαρακτηριστικό της αποτελεσματικότητας των εμβολίων είναι πως η αύξηση των κρουσμάτων δεν συνοδεύεται με παράλληλη αύξηση αυτών που χρειάζονται νοσοκομειακή υποστήριξη και αυτών που καταλήγουν...

  Κάποιοι εμφανίζουν σαν στοιχείο το οποίο τεκμηριώνει τις απόψεις το γεγονός πως στις χώρες με υψηλό ποσοστό εμβολιασμού, τις τελευταίες εβδομάδες ο αριθμός των εμβολιασμένων που νοσούν πλησιάζει τον αριθμό των μη εμβολιασμένων. Τούτο όμως είναι φυσικό επακόλουθο της αύξησης του ποσοστού των εμβολιασμένων.

  Αν εμβολιαστεί π.χ. το 100% του πληθυσμού τότε θα 'χουμε μόνο εμβολιασμένους να νοσούν και σπανίως και  να πεθαίνουν. Όπως είναι γνωστό η σχετική αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι μεταξύ 90-95%. Αυτό σημαίνει πως ένα ποσοστό εμβολιασμένων τελικά θα νοσήσει και ενδεχομένως και να καταλήξει. Ο αριθμός αυτός όμως είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με τους ανεμβολίαστους.

  Τούτο θα συμβαίνει μέχρι να εξαφανιστεί ο ιός από την κοινότητα.

  Πάντα υπάρχει ένα μέρος της κοινής γνώμης που αρέσκεται σε θεωρίες "συνωμοσίας" και αντιδρά σε αυτά που υποστηρίζει η πολιτική, επιστημονική και οικονομική ελίτ.

  Το πλήθος αυτό αποτελεί μια εν δυνάμει αγορά που τρέχουν να εκμεταλλευτούν διάφοροι επιτήδειοι ενίοτε και με πανεπιστημιακές περγαμηνές.

  Δεν είναι εύκολο κάποιος περιθωριακός γιατρός, δημοσιογράφος ή πολιτικός να αποκτήσει ξαφνικά κοινό εκατοντάδων χιλιάδων και να αδιαφορήσει.

  Όποιος κληθεί μερικές φορές στα κανάλια αποκτά μια δημόσια εικόνα και στην προσπάθεια να τη συντηρήσει αρχίζει να υποστηρίζει όλο και περισσότερο παράδοξα πράγματα.

  Τούτο συνηθίζεται με τις "τηλεπερσόνες" που συχνά δεν διστάζουν να "αυτοκτονήσουν" ή να γελοιοποιηθούν για να παραμείνουν στη δημοσιότητα.

  Όπως είδαμε και την περασμένη δεκαετία με τους "αγανακτισμένους" και τα "μνημόνια" πολλοί περιθωριακοί καβάλησαν το κύμα του λαϊκισμού και κατάφεραν να το εξαργυρώσουν οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά...

  Οι "ψεκασμένοι" πάντα υπήρχαν, απλά τον μεσαίωνα ήταν καθεστώς και έκαιγαν τους επιστήμονες ενώ τώρα απλά γνωρίζουν κάποια έξαρση λόγω των κοινωνικών δικτύων...

  Προς το παρόν οι ίδιοι και τα κόμματα που τους εκμεταλλεύονται αποτελούν θλιβερές μειοψηφίες. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν χρειάζονται παρακολούθηση και "ψεκάσματα" παιδείας και λογικής...

  2) Η εξάπλωση της Κίνας...

  Η εικόνα θυμίζει την εξάπλωση της επιρροής της ΕΣΣΔ τη δεκαετία του ’70 η οποία όμως ήταν μικρότερη. Βέβαια η ΕΣΣΔ "πούλαγε" ένα διαφορετικό πολιτικό-οικονομικό μοντέλο αλλά η οικονομία και τα μεγέθη της δεν μπορούσαν να το υποστηρίξουν…

  πιν

   

  Αντιθέτως η Κίνα "ταΐζει" επαρκώς τον πληθυσμό της και διεκδικεί  όλο και μεγαλύτερο ρόλο στις τεχνολογικές εξελίξεις.  

  Στο επόμενο παραπάτημα της δημοκρατικής Δύσης, η Κίνα θα υποστηρίξει πως το ολοκληρωτικό μονοκομματικό μοντέλο με Κεντρικό Οικονομικό Σχεδιασμό και τον "καπιταλισμό" των "κολλητών" είναι σε θέση να εξασφαλίσει σταθερότερο οικονομικό περιβάλλον χωρίς κραχ και υφέσεις...

  Εκτός αν η επόμενη ύφεση την πλήξει ταχύτερα και σκληρότερα από τη Δύση.

  kostas.stoupas@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ