Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 15-Ιουλ-2021 00:01

  Και όμως υπάρχουν ελπίδες...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  1) Και όμως υπάρχουν ελπίδες...

  Παλαιότερα όταν με ρωτούσαν στο εξωτερικό που γεννήθηκα απαντούσα μεταξύ σοβαρού και αστείου πως γεννήθηκα  στο πιο φτωχό μέρος της Δυτικής Ευρώπης και άρα της Δύσης, το οποίο ανέλυα ως εξής:

  Η Λάκα Σουλίου στην οποία γεννήθηκα είναι το πιο φτωχό μέρος της Ηπείρου. Η Ήπειρος η πλέον φτωχή περιφέρεια της Ελλάδας και η Ελλάδα η πιο φτωχή χώρα της Δυτικής Ευρώπης...

  Η θέση της Ελλάδας αναβαθμίστηκε μετά την κατάρρευση της "Σοβιετίας" καθώς εισχώρησαν στην Ε.Ε. και χώρες φτωχότερες (ελέω σοσιαλισμού) αλλά τα τελευταία χρόνια αρκετές από αυτές κατάφεραν να μας ξεπεράσουν καθώς η οικονομία της χώρας μας μετά το ’80  κρατικοποιήθηκε  με τον αριθμό όσων μισθοδοτούνται από το κράτος να υπερτριπλασιάζεται...

  Έκτοτε κανένας δεν τόλμησε να μειώσει και να αναδιαρθρώσει το Ελληνικό Δημόσιο οι μισθοδοτούμενοι του οποίου επηρεάζουν μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος.

  Η Ελλάδα που στις 10ετίες του ’50 και του ’60 συναγωνιζόταν την Ιαπωνία σε ρυθμούς ανάπτυξης, στη μεταπολίτευση του κρατικοδιαιτισμού και της χρεολαγνείας έγινε ιδιαίτερα εχθρική προς τις επιχειρήσεις και άρα και τις επενδύσεις...

  Εσχάτως όμως φαίνεται να  υπάρχουν ενδείξεις πως κάτι φαίνεται να αλλάζει τόσο στην Ελλάδα γενικότερα όσο και ειδικά στην Ήπειρο η οποία φαίνεται να τρέφει φιλοδοξίες "Silicon Valley" των Βαλκανίων...

  H παρακάτω ιστορία είναι ενδεικτική...

  "Όταν ο Θανάσης Μουτσιούλης μετανάστευσε από  τα  Ιωάννινα το 2015, νόμιζε ότι δεν θα επέστρεφε ποτέ. Ήταν το αποκορύφωμα της ελληνικής χρηματοπιστωτικής κρίσης.

  Οι θέσεις εργασίας ήταν σπάνιες, ειδικά για μηχανικούς λογισμικού όπως αυτός. Με βαριά καρδιά, μετακόμισε στη Μεγάλη Βρετανία -όπως εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες απόφοιτοι υψηλής ειδίκευσης που έφυγαν στο εξωτερικό.

  Περίπου έξι χρόνια αργότερα, ένα πρωί στα μέσα Ιουνίου, ο Μουτσιούλης καθόταν πίσω από μια μεγάλη οθόνη στο γραφείο μιας μεγάλης εταιρείας πληροφορικής στα Ιωάννινα.

  Ο Μουτσιούλης έχει μια καλά αμειβόμενη δουλειά στη γερμανική εταιρεία λογισμικού Teamviewer από το 2019 και εργάζεται στο κέντρο καινοτομίας και ανάπτυξης που ίδρυσε η εταιρεία από το Göppingen του κρατιδίου Baden-Württemberg στην Ελλάδα .

  Η Teamviewer απασχολεί προς το παρόν  21 άτομα στην Ήπειρο και τα επόμενα χρόνια  σχεδιάζει να προσλάβει συνολικά 150 έως 200 μηχανικούς λογισμικού στα Ιωάννινα..."

  Το παραπάνω  δεν αποτελεί απόσπασμα από διήγημα επιστημονικής φαντασίας αλλά από πρόσφατο άρθρο του έγκριτου γερμανικού περιοδικού "Der Spiegel".

  Βλέπε: Warum deutsche Tech-Unternehmen in Griechenlands armen Norden ziehen

  Η Teamviewer δεν είναι κάποια  μεμονωμένη περίπτωση. Δυο άλλες γερμανικές εταιρείες τεχνολογίας η  P&I AG και η Prodyna είτε σχεδιάζουν να επενδύσουν στην Ήπειρο είτε είναι ήδη εκεί.

  Σύμφωνα με πληροφορίες από τις τοπικές αρχές και την ελληνική κυβέρνηση, υπάρχουν και άλλες εταιρείες που εξετάζουν την περίπτωση της Ηπείρου ως εναλλακτικής τοποθεσίας για την Ανατολική Ευρώπη ή την Ινδία.

  Κατά το ίδιο ρεπορτάζ, η Teamviewer εξέτασε όλες τις εναλλακτικές τοποθεσίες στην Ισπανία, την Ανατολική Ευρώπη ή την Ινδία και επέλεξε την πρωτεύουσα της Ηπείρου τόσο λόγω του καλού επιπέδου μηχανικών λογισμικού όσο και του μισθολογικού κόστους που είναι χαμηλότερο της Γερμανίας.

  Σημαντικό πλεονέκτημα ήταν επίσης το γεγονός πως το τμήμα υπολογιστών του πανεπιστημίου ήταν πρόθυμο να καλύψει τις ανάγκες των εταιρειών συμπεριλαμβάνοντας στα προγράμματα σπουδών και μαθήματα της σχετικής γλώσσας προγραμματισμού. Τούτο δεν είναι σύνηθες για τα περισσότερα "αριστεριστοκρατούμενα" ελληνικά πανεπιστήμια.

  Ρόλο έπαιξε επίσης κατά το γερμανικό περιοδικό το γεγονός πως ο επικεφαλής της Μητρόπολης της Ορθόδοξης Εκκλησίας εκεί είναι ρεαλιστής,  διοικεί τη Μητρόπολη με αποδοτικό επαγγελματισμό και μιλά γερμανικά.

  Σε γενικές γραμμές τα κριτήρια για τα οποία επελέγη η Ήπειρος για να γίνει αυτή η επένδυση έχουν να κάνουν κυρίως με το χαμηλότερο μισθολογικό κόστος των μηχανικών, την επάρκεια και ευελιξία του τοπικού πανεπιστημίου και φυσικά το γεγονός πως η Ελλάδα είναι στην Ε.Ε. κάτι που αποτελεί σαφές πλεονέκτημα έναντι εναλλακτικών επιλογών όπως η Ινδία η οποία και καλούς μηχανικούς διαθέτει και χαμηλότερους μισθούς απαιτεί.

  "Οι Έλληνες απόφοιτοι είναι καλά εκπαιδευμένοι, έχουν καλά κίνητρα, είναι ευέλικτοι, κοσμοπολίτες και  μιλούν καλά Αγγλικά", λέει ο Oliver Steil, Διευθύνων Σύμβουλος του Teamviewer.

  Δεν είναι εξαίρεση...

  Η "απόβαση" των γερμανικών επιχειρήσεων στην Ήπειρο δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός τα τελευταία χρόνια. Και άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας όπως η Microsoft, η Amazon, η Lamda Helix, η Pfizer πραγματοποιούν σημαντικές επενδύσεις σε τομείς αιχμής. Οι περιπτώσεις όμως των γερμανικών  εταιρειών που επενδύουν στην  Ήπειρο ξεχωρίζουν γιατί αφορούν έναν τομέα  που μέχρι τώρα η Ελλάδα δεν κατάφερνε να προσελκύσει κανένα ενδιαφέρον.

  Οι εξελίξεις αυτές αναμφίβολα αποτελούν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά σημάδια για το μέλλον τόσο της Ηπείρου όσο και της χώρας μας, αρκεί να μην προκύψουν εμπόδια τα οποία θα ανακόψουν την πορεία.

  Ίσως τελικά αποδειχτεί πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε δίκιο όταν πριν λίγες μέρες δήλωνε: "Η Ελλάδα έκανε όλες τις μεταρρυθμίσεις που ήταν απαραίτητες για να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της. Ακόμη και αν αυτό ήρθε με ένα υψηλό τίμημα για τους πολίτες της."

  Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου της Γερμανίας τέως υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε από το συνέδριο του Economist, απαντώντας σε ερώτηση για το αν σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου προγράμματος προσαρμογής το 2018..

  Βλέπε: Σόιμπλε: Η Ελλάδα έκανε αυτά που έπρεπε για να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητα της

  Αν καταφέρουμε να διατηρήσουμε και να πολλαπλασιάσουμε αυτό το επενδυτικό ενδιαφέρον τα εγγόνια μας, εμάς των Ηπειρωτών,  ίσως να μπορούν να απαντάνε κάποτε  πως κατάγονται από μια από τις "Κοιλάδες Σιλικόνης"  της Ευρώπης και όχι από μία από τις πλέον φτωχές περιφέρειες όπου ευδοκιμούν μόνο μετανάστες...

  2) Η αξία του "Bitcoin" είναι μηδέν...

  Ο Nassim Nicholas Taleb  ο συγγραφέας σημαντικών βιβλίων για τις αγορές όπως "Ο Μαύρος Κύκνος" και " Στην πλάνη του τυχαίου" έχει αλλάξει πλήρως άποψη για το Bitcoin.

  Ο Ταλέμπ ανέφερε πρόσφατα πως το bitcoin έχει αποτύχει καθώς δεν έχει καταφέρει να ικανοποιήσει τους όρους ενός νομίσματος χωρίς κυβέρνηση ή Κεντρική Τράπεζα το οποίο λειτουργεί σαν μέσο αντιστάθμισης κινδύνου ή ασφαλούς καταφυγίου.

  "Λίγα περιουσιακά στοιχεία στην οικονομική ιστορία ήταν πιο εύθραυστα από το bitcoin", είπε.

  Ο Taleb είχε μιλήσει στο παρελθόν πιο ευνοϊκά για το Bitcoin, ιδίως σχετικά με τη δυνατότητά του να βοηθά τους ανθρώπους να παρακάμπτουν τους ελέγχους κεφαλαίου.

  Το είχε ονομάσει "το πρώτο οργανικό νόμισμα" και "ασφαλιστήριο συμβόλαιο" κατά του κυβερνητικού ελέγχου επί του νομίσματος στον πρόλογο της μελέτης  του "The Bitcoin Standard" το 2018.

  Στην πρόσφατη δημοσίευσή του "Bitcoin, Currencies, and Fragility"  στα  τέλη Ιουνίου υποστηρίζει πως η αξία του Βitcoin είναι "μηδέν" εν μέρει επειδή απαιτεί  μια συνεχή ποσότητα ενδιαφέροντος για να συντηρηθεί.

  Αντίθετα, "ο χρυσός και άλλα πολύτιμα μέταλλα δεν χρειάζονται συντήρηση για να ανανεώσουν τις φυσικές τους ιδιότητες με την πάροδο του χρόνου."

  Το Bitcoin δημιουργήθηκε το 2008 και ήταν πάντα εξαιρετικά ευμετάβλητο, αν και η πανδημία Covid-19 είναι η πρώτη φορά που αντιμετώπισε τόσο μεγάλη αστάθεια ενόψει μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

  "Είναι πράγματι επιθυμητό να έχουμε τουλάχιστον ένα νόμισμα χωρίς κυβέρνηση", έγραψε στην ανάλυσή του. "Αλλά το νέο νόμισμα πρέπει απλώς να είναι πιο ελκυστικό ως μέσω διατήρησης  αξίας παρακολουθώντας ένα σταθμισμένο καλάθι αγαθών και υπηρεσιών με ελάχιστο σφάλμα."

  Για να  λειτουργήσει σαν μονάδα διατήρησης της περιουσίας ή συναλλαγών θα πρέπει να αποκτήσει κάποια σταθερότητα και χρηστικότητα...

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ