Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 28-Ιουν-2021 00:01

  Έχουμε δρόμο μπροστά μας...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα

  1) Έχουμε δρόμο μπροστά μας...

  Σύμφωνα με το Bloomberg ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμάνουελ Μακρόν και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατά την τελευταία σύνοδο άσκησαν κριτική σε χώρες οι οποίες εξαρτώνται από τον Τουρισμό όπως η Ελλάδα, πως υποδέχονται μαζικά επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί με ρωσικά ή κινέζικα εμβόλια τα οποία δεν έχουν αξιολογηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, και υπάρχουν υπόνοιες πως είναι λιγότερο αποτελεσματικά από αυτά με τα οποία εμβολιάζονται οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικάνοι...

  Επιπλέον, υπάρχουν εκτιμήσεις πως η ινδική  μετάλλαξη (Delta +) θα κυριαρχήσει τους επόμενους μήνες και κατά πάσα πιθανότητα θα πρωταγωνιστήσει του τέταρτου κύματος που αναμένεται το Φθινόπωρο.

  Στην Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα την εβδομάδα που πέρασε ανησυχούν πως η εξάπλωση των μεταλλάξεων θα μπορούσε να προκαλέσει ένα νέο κύμα νοσηλειών και θανάτων.

  Είναι φανερό πως χώρες όπως η Ελλάδα, λόγω της αγωνίας να αποκαταστήσουν μέρος της ζημιάς που έχει πάθει η οικονομία, προσπαθούν να επαναφέρουν την τουριστική κίνηση ταχύτερα στα προ επιδημίας επίπεδα.

  Ερωτηθείς για τις παρατηρήσεις της Μέρκελ, Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε στο Bloomberg ότι η πλειοψηφία των ηγετών υιοθέτησε μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση, αναγνωρίζοντας ότι η παραλλαγή Δέλτα έχει ήδη εξαπλωθεί στην ΕΕ και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα ταξίδια.

  Κατά το ίδιο ρεπορτάζ ο Εμ. Μακρόν στάθηκε στο πλευρό της  Μέρκελ, με τους δύο να συζητούν μια πιθανή απαγόρευση ταξιδιών από χώρες όπου η παραλλαγή Δέλτα είναι ανεξέλεγκτη, κίνηση που ερμηνεύθηκε ως αναφορά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

  Όπως έχουμε αναφέρει την περασμένη και προπερασμένη Δευτέρα, καθώς έχουμε καθιερώσει το πρώτο άρθρο κάθε εβδομάδας να ασχολείται με την πορεία της επιδημίας και τις πιθανές συνέπειες στην οικονομία, οι ενδείξεις συγκλίνουν πως το Φθινόπωρο θα έχουμε ένα τέταρτο κύμα, η ένταση και διάρκεια του οποίου δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί ακόμη.

  Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατεί στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, την Κίνα, η οποία αντιμετώπισε επιτυχώς με αυστηρή καραντίνα τις περιοχές που εξαπλώθηκε το πρώτο κύμα. Στην Κίνα υπολογίζεται πως το ποσοστό των εμβολιασμένων παραμένει κοντά στο 20% ενώ χώρες που έχουν χρησιμοποιήσει το κινέζικο εμβόλιο όπως η Χιλή παρά το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού (περί το 60%) παρουσιάζουν ισχυρή αναζωπύρωση.

  Δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία προκειμένου οι ειδικοί να εκτιμήσουν την ένταση ενός τέταρτου κύματος το Φθινόπωρο και τις χώρες που θα μπορούσε αυτό να πλήξει εντονότερα.

  Μέχρι στιγμής παρατηρείται σε χώρες όπως η Ρωσία και η Ινδονησία που έχουν χαμηλό ποσοστό εμβολιασμένων και καταγράφεται αναζωπύρωση τόσο των κρουσμάτων όσο και των θανάτων.

  Σε χώρες του Νοτίου Ημισφαιρίου όπως η Χιλή με υψηλό ποσοστό εμβολιασμένων με το κινέζικο εμβόλιο παρατηρείται επίσης ισχυρό τέταρτο κύμα με αυξημένα τόσο τα κρούσματα όσο και τους θανάτους.

  Αντιθέτως σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ που διαθέτουν επίσης υψηλά ποσοστά εμβολιασμένων παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων αλλά όχι των θανάτων...

  Θα πρέπει επίσης να έχουνε πάντα υπόψη μας πως σε χώρες με ολοκληρωτικά καθεστώτα, όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Τουρκία κλπ που δεν λειτουργούν ανεξάρτητες αρχές και ο αδέσμευτος τύπος, πρέπει να κρατάμε πάντα επιφυλάξεις για τα στοιχεία που γίνονται γνωστά.

  Ορθώς οι εξελίξεις αυτές έχουν θορυβήσει την κυβέρνηση η οποία εκτός των άλλων θα πρέπει να αντιμετωπίσει το ρεύμα των "αρνητών του εμβολιασμού" οι οποίοι αυξάνουν το ρίσκο αύξησης κρουσμάτων και θανάτων το Φθινόπωρο, ανεβάζουν το ποσοστό των εμβολιασμένων που απαιτείται για επίτευξη "ανοσίας της αγέλης" αλλά αυξάνουν  και το ρίσκο επώασης νέων μεταλλάξεων.

  Χαρακτηριστική της κατάστασης είναι η παρακάτω δήλωση του Πρωθυπουργού και τα μέτρα που ανέφερε:

  "Αυτή τη στιγμή, σε αντίθεση με το τι συνέβαινε πριν από εννέα μήνες, όπου δεν είχαμε επιλογές, υπάρχει επιλογή. Και ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του πια. Εάν δεν επιλέξει να εμβολιαστεί, αναλαμβάνει την ευθύνη όχι μόνο απέναντι στην κοινωνία, απέναντι στον εαυτό του και στην οικογένειά του, ότι είναι πολύ πιο πιθανόν να αρρωστήσει από ό,τι αν είναι εμβολιασμένος. Είμαι, λοιπόν, πολύ αισιόδοξος για την εξέλιξη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να εξακολουθούμε να προσέχουμε.

  Όσον αφορά στις διευκολύνσεις που εξετάζονται και αναμένεται ότι θα ανακοινωθούν μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη για όσους έχουν εμβολιαστεί τα σενάρια, πέρα από την κατάργηση της υποχρέωσης self test, προβλέπουν:

  -Ελεύθερη είσοδο σε πολιτιστικά γεγονότα, όπως θέατρα, συναυλίες και κινηματογράφοι.

  -Παρουσία σε ανοιχτά ή κλειστά γήπεδα από την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο.

  -Είσοδο σε εσωτερικούς χώρους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος…."

  H ινδική μετάλλαξη (Delta) προέκυψε από την πρόσφατη αναζωπύρωση της επιδημίας στην Ινδία. Τούτο είναι ενδεικτικό των πιθανοτήτων που υπάρχουν να προκύψουν κάποιες νέες μεταλλάξεις στις χώρες που θα αργήσουν να εμβολιαστούν οι οποίες στη συνέχεια θα διαδοθούν στις χώρες με υψηλό ποσοστό εμβολισμού με εμβόλια που τις αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά.

  Καθώς προκειμένου να επιτευχθεί ένα υψηλό ποσοστό εμβολιασμού σε ολόκληρο τον πλανήτη θα χρειαστούν 3-5 χρόνια, οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο είναι υψηλές.

  Κατά συνέπεια όσοι διατείνονται πως η πανδημία και οι συνέπειες έχουν τεθεί υπό έλεγχο, όπως οι χρηματιστηριακές αγορές, μάλλον βιάζονται. Οι ενδείξεις συγκλίνουν πως έχουμε δρόμο μπροστά μας ακόμη.

  Είμαστε σε καλύτερη θέση από αυτή που βρισκόμασταν το Καλοκαίρι του 2020 σε σχέση με το ερχόμενο Φθινόπωρο, αλλά απέχουμε από να μπορούμε να ισχυριστούμε πως η επιστροφή στην κανονικότητα μπορεί να προσδιοριστεί χρονικά με βεβαιότητα.

  2) Σκωτσέζικο ντους…

  Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μια βίαιη αποκλιμάκωση των τιμών των πρώτων υλών οι οποίες τους προηγούμενους μήνες είχαν παρουσιάσει εκρηκτική αύξηση. Η αποκλιμάκωση αυτή συμβαδίζει με την κυρίαρχη άποψη πως οι πληθωριστικές πιέσεις που παρατηρούνται στις δυτικές οικονομίες θα είναι πρόσκαιρες.

  pin

  Σε γενικές γραμμές όμως οι ακραίες διακυμάνσεις δημιουργούν ένα κλίμα αστάθειας στις αγορές η οποία καθιστά τον προγραμματισμό των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών δύσκολο με αποτέλεσμα της αναβολή επενδυτικών και καταναλωτικών σχεδίων.

  Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που υποστηρίζουν πως η άνοδος του πληθωρισμού καθοδηγείται από δομικές μακροχρόνιες μετατοπίσεις που έχουν να κάνουν με τη δημογραφική γήρανση, την υποχώρηση της παγκοσμιοποίησης, την ανορθόδοξη νομισματική πολιτική τα ελλείμματα και το χρέος. Οι ίδιοι εκτιμούν πως πριν την ανεξέλεγκτη επάνοδο του πληθωρισμού που θα χαρακτηρίσει την τρέχουσα δεκαετία θα έχουμε μια βουτιά στα "παγωμένα νερά" του αποπληθωρισμού…

  3) Καλό ταξίδι...

  Αγαπητέ κε Στούπα, όπως ίσως μάθατε, 2 συμφορουμίτες απεβίωσαν. Ο Σέρλοκ Χολμς και ο Ηλιόφτερος. Πόσταρα το παρακάτω μήνυμα στο φόρουμ (https://www.capital.gr/forum/gotomessage/7176681?threadid=7175475): "Δεν γνωρίζω πώς το Κάπιταλ ενεργεί και ρυθμίζει τα των λογαριασμών σε περιπτώσεις όπως αυτές των Σέρλοκ & Ηλιόφτερου, που έφυγαν οριστικά από κοντά μας, θα ήθελα όμως να προτείνω να παραμείνουν οι λογαριασμοί, ως μνήμη, χωρίς να σβηστούν. Δεν ξέρω για πόσο, και εάν πρέπει, μια σκέψη-πρόταση κάνω.

  Θα πρόσθετα, εάν ο κ. Στούπας ήθελε (και το πληροφορήθηκε), στο τέλος του επόμενου άρθρου να προσθέσει κάποια φράση ως αντίο."

  Ευχαριστώ,

  Σπ. Β.

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ