Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 16-Ιουν-2021 00:01

  Αναβαθμίστηκε ο Ερντογάν;...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα

  1) Αναβαθμίστηκε ο Ερντογάν;...

  Η επόμενη μέρα της τελευταία συνόδου του ΝΑΤΟ δεν άλλαξε ιδιαίτερα την τροχιά των εξελίξεων σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά. Το καθεστώς Ερντογάν, την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενο επέδειξε το μέγιστο προφίλ συναίνεσης που επέτρεπαν οι εσωτερικές και εξωτερικές συνθήκες. Βέβαια  και οι Δυτικοί  Σύμμαχοι με επικεφαλής τις ΗΠΑ έπραξαν κάτι ανάλογο...

  Στη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την πάγια επιθυμία για απευθείας διάλογο χωρίς τη συμμετοχή τρίτων, όπως επιθυμεί κάθε ισχυρός να συνδιαλέγεται με πιο αδυνάμους που προστρέχουν στην εμπλοκή τρίτων στο ισοζύγιο της μεταξύ τους ισχύος.

  "Του είπα ότι δεν θα πρέπει τρίτα μέρη ή τρίτες χώρες να μπαίνουν στις συζητήσεις μας. Εάν υπάρχει ένα θέμα μπορείς να με πάρεις τηλέφωνο και εγώ επίσης μπορώ να σε πάρω τηλέφωνο" ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος...

  Βλέπε: Ερντογάν: Στις συζητήσεις Ελλάδας-Τουρκίας δεν πρέπει να υπάρχουν τρίτα μέρη

  Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για μια εποικοδομητική συνάντηση με τον πρόεδρο Μπάιντεν και ανέφερε ότι τον προσκάλεσε να επισκεφτεί σύντομα την Τουρκία.

  "Μιλήσαμε για τα επόμενα βήματα, πώς να υλοποιήσουμε τις ευκαιρίες που έχουμε σε πολλά πεδία. Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τον διάλογο στο μέγιστο επίπεδο".

  Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για μια ειλικρινή συνάντηση. "Υπάρχουν τεράστιες προοπτικές για συνεργασία και θέλουμε να διευρύνουμε το πεδίο. Δεν υπάρχουν θέματα στις σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ που δεν μπορούμε να λύσουμε", τόνισε.

  Τέλος, για τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο ανέφερε ότι ο πρόεδρος Μακρόν τον διαβεβαίωσε ότι δεν είναι δυνατόν να είναι εχθρός του Ισλάμ, προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεργαστούν σε τομείς όπως η Συρία και η Λιβύη...

  Τουτέστιν, μακροπρόθεσμα μηδέν εις το πηλίκον αλλά βραχυπρόθεσμα όλοι φαίνεται πως εξασφάλισαν μια περίοδο "εκεχειρίας", ένα ήρεμο Καλοκαίρι να αφοσιωθούν στις μεταπανδημικές τους  προκλήσεις.

  Ούτε η Τουρκία, ούτε οι Δυτικοί φαίνεται πως έκαναν κάποιο βήμα πίσω αλλά ούτε κάποιο βήμα εμπρός...

  Αν συμβαίνει αυτό όμως, το ΝΑΤΟ παραμένει "εγκεφαλικά νεκρό" όπως είχε δηλώσει ο Γάλλος Πρόεδρος πριν έναν περίπου χρόνο. Τούτο φάνηκε ιδιαίτερα μετά τις ευχαριστίες της Λευκορωσίας προς την Τουρκία για την ήπια αντίδραση του ΝΑΤΟ στο ζήτημα της αεροπειρατείας που διέπραξε πρόσφατα το καθεστώς Λουκασένκο...

  Από πέρυσι που διατυπώθηκε η δήλωση πως το ΝΑΤΟ είναι "εγκεφαλικά νεκρό" λίγα πράγματα έχουν αλλάξει.

  Αν υπάρχει κάποια ουσιαστική αλλαγή την τελευταία περίοδο μετά την ανάληψη της Προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν είναι η ιστορία του Τούρκου μαφιόζου που καθημερινά μέσω του διαδικτύου, από άγνωστη έδρα και άγνωστες τις δυνάμεις που το προστατεύουν (και ίσως καθοδηγούν) καθημερινά προβαίνει σε αποκαλύψεις οι οποίες φθείρουν το καθεστώς Ερντογάν.

  Στην περίπτωση αυτή ισχυρή είναι η πεποίθηση πως οι αντίπαλοι του καθεστώτος Ερντογάν εντός και εκτός Τουρκίας επιχειρούν να πετύχουν αυτό που δεν κατάφερε το πραξικόπημα του 2016 χάρη στην ευρεία δημοφιλία που απολάμβανε τότε ακόμη ο Τούρκος Πρόεδρος. Να φθείρουν τη φήμη του και μαζί την εμπιστοσύνη μιας μεγάλης μερίδας της τουρκικής κοινωνίας στο πρόσωπό του.

  Στη Δύση υπάρχει ακόμη ισχυρή  η πεποίθηση πως στην Τουρκία παρά τη στροφή της κοινωνίας προς ισλάμ υπάρχουν τα περιθώρια οι κοσμικοί κεμαλιστές να ανακτήσουν τον έλεγχο και να επαναφέρουν τη στρατηγικής γεωγραφικής και οικονομικής σημασίας χώρα σε φιλοδυτική τροχιά.

  Πάρα ταύτα προς το παρόν καμιά πράξη δεν δείχνει πως εγκαταλείπεται η αναβάθμιση της σημασίας της Ελλάδας ως διαδρόμου  παράκαμψης των στενών του Βοσπόρου μέσω Αλεξανδρούπολης ή ως ενεργειακού διαδρόμου της Ν.Α. Μεσογείου προς τις οικονομίες των Βαλκανίων και της Αν. Ευρώπης.  Ακόμη μεγαλύτερη είναι η σημασία της Ελλάδας και της Κύπρου ως διαδρόμου με τον οποίο η Δύση είναι σε επαφή με δημοκρατίες όπως του Ισραήλ αλλά και φιλοδυτικά καθεστώτα όπως της Αιγύπτου, της Σαουδική Αραβία και των ΗΑΕ.

  Οι φιλοφρονήσεις και οι αβρότητες μεταξύ των δυτικών ηγετών και του Τούρκου Προέδρου ήταν αναμενόμενες και εντός των πλαισίων της διεθνούς διπλωματίας.  Το ίδιο ισχύει και για τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

  Σε επίπεδο πράξεων δεν φαίνεται να έχει αλλάξει κάτι. Η  Τουρκία κρατά τους S-400, παραμένει εκτός του προγράμματος των F-35 και αν οι Πράσινοι συμμετάσχουν στην επόμενη γερμανική κυβέρνηση υπάρχει ελπίδα αναστολής της παράδοσης των "αόρατων" υποβρυχίων τα οποία προς το παρόν προσφέρουν πλεονέκτημα στην Ελλάδα.

  Η Ελλάδα, εκτός των διπλωματικών κινήσεων, οφείλει να συνεχίσει την ανανέωση των οπλικών συστημάτων και την αναδιοργάνωση των ενόπλων δυνάμεων με γνώμονα την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος με όσο το δυνατόν λογικότερο κόστος.

  Καθώς οι διεθνείς σχέσεις είναι περίπλοκες και ακολουθούν κυρίως τα συμφέροντα των εμπλεκομένων, τα οποία ενίοτε είναι και συγκυριακά, η Ελλάδα οφείλει πρωτίστως να στηρίζεται στη δική της δύναμη αποτροπής και  δευτερευόντως στην αλληλεγγύη ή προστασία τρίτων.

  Άρα οι επιλογές των οπλικών συστημάτων οφείλουν να γίνονται με αυτό το κριτήριο.

  Ες αύριον τα σπουδαία λοιπόν, προς το παρόν προέχουν τα μπάνια του λαού.

  2) Ανάπτυξις  άλλα Ελληνικά!

  Ο τίτλος (hand lines) στην εφημερίδα "Νέα της Μεγαλοπόλεως"  (Απρίλιος - Μάϊος ) είναι  ...

  ΕΝΤΑΞΕΙΣ    ΕΡΓΩΝ    ΣΤΟ    ΕΑΠ  (Ειδικού Αναπτυξιακού Πόρου) του λεκανοπεδίου Μεγαλόπολης από την περιφέρεια Πελοποννήσου. Και συνεχίζει αναλυτικά ένα-ένα τα αναπτυξιακά έργα όπως τα αποκαλεί...

  1ον   Σύνταξη μελετών και έκδοση άδειας δόμησης για την κατασκευή εγκαταστάσεων αδέσποτων ζώων συντροφιάς στον Δήμο  Μεγ/λης  74.000

  2ον   Κατασκευή και εξοπλισμός εγκαταστάσεων του εν λόγω καταφυγίου  108.000

  Ωραία ιδέα... Αλλά υπάρχουν αδέσποτα ζώα στον Δήμο Μεγαλόπολης;  

  Εγώ τα νέα για τον Δήμο και την επαρχία Μεγαλοπόλεως τα διαβάζω στην ίδια εφημερίδα  (Νέα της Μεγαλοπόλεως) και απ’ ό,τι αναφέρει  τα μόνα αδέσποτα ζώα στην περιφέρεια είναι τα αγριογούρουνα...

  3ον    Παρεμβάσεις στα πρώην Δημοτικά Σχολεία των κοινοτήτων Χιράδων και Χράνων  100.000

  Παρεμβάσεις- διορθώσεις. Καλή ιδέα μιας και υπάρχουν.  Αλλά με 100.000 ευρώ χτίζεις πολυκατοικία...

  5ον     Κατασκευή παιδικών χαρών σε Δυράχι - Άκοβο - Τουρκολέκα - Καμάρα - Σκορτσινού   250.000

  Παιδικές χαρές στα χωριά του πρώην Δήμου Φαλαισίας...

  Τα τελευταία 20 χρόνια που επισκέπτομαι τη γενέτειρα και συγκεκριμένα τον Χειμώνα του 2008 πήρα ταξί από τη Μεγαλόπολη για το χωριό ...

  Ο Ταξιτζής ένας νέος από τα Τουρκολέκα και όπως πάντα πιάσαμε την κουβέντα και τον ρώτησα πώς πάνε οι δουλειές τώρα τον Χειμώνα, Δημητράκη;   Είναι λίγο δύσκολα, Θείο, ο Χειμώνας αλλά έχω και τέσσερα (4) παιδάκια που τα πηγαινοφέρνω στο Σχολείο.

  22 Χωριά 4 Παιδιά. (ο Δήμος Φαλαισίας έχει 22 Χωριά) τη δική μου εποχή το 1950 - 1960 η Φαλαισία είχε περίπου 2.000 Παιδιά.

  Και μέσα στα 22 χωριά είναι και τα 5 που αναφέρονται Δυράχι-Ακοβος Τουρκολέκα-Καμάρα-Σκορτσινού  για τα  αναπτυξιακά έργα όπως οι  Παιδικές χαρές...

  Καλές οι Παιδικές Χαρές αλλά πού θα βρεθούν τα Παιδιά;

  Να ρωτήσω τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο όταν με το καλό τελειώσουν αυτά τα αναπτυξιακά έργα, θα κάνετε εγκαίνια, θα ψήσετε αρνιά, θα το γιορτάσετε;

  Τέτοια αναπτυξιακά έργα δεν πρέπει να περνάνε στα κούφια, χρειάζονται Νταούλια και Ζουρνάδες...

  Ανάμεσα σε Δυράχι και Ακοβο είναι και το χωριό Λεπτίνι στην κορυφή του Ταϊγέτου. 

  Το Λεπτίνι (απ’ ό,τι εγώ ξέρω) δεν κατοικήθηκε ποτέ με πάνω από 10-12 οικογένειες και την τελευταία φορά που γεννήθηκε κάποιος ήταν με τον συμμοριτοπόλεμο. Την τελευταία φορά που πέρασα από το Λεπτίνι, πάνε περίπου 10 χρόνια, και οι μόνοι κάτοικοι ήταν ένα ηλικιωμένο ζευγάρι...

  Αλλά το Λεπτίνι έχει κάτι το ξεχωριστό. Κάτι πολύ αξιοθέατο.!!! Έχει το καλύτερο αναπτυξιακό έργο στον Δήμο Φαλαισίας. Μπορεί και της Ελλάδας.  (Όχι επινόηση της τωρινής διοίκησης αλλά παλαιότερης)

  Έχει γήπεδο ποδοσφαίρου και με φωτισμό!

  Καλό καλοκαίρι σε Όλους...

  Peter Triantafyllos Toronto   

  Υ Γ. Για ‘όσους δεν είναι από την περιοχή.  

  Η Φαλαισία είναι ένα από τα Ιστορικότερα κομμάτια της Αρκαδίας. Ξεχασμένη και σιωπηλή περιμένει καρτερικά από όλους μας στη γωνία της Αρκαδίας Μεσσηνίας Λακωνίας την αναγνώριση.  Από την Φαλαισία έχουν καταγωγή οι Κολοκοτρωναίο . Στην αιματοβαμμένη γη της έζησαν - γεννήθηκαν - ανατράφηκαν και μεγαλούργησαν αντριωμένοι αγωνιστές του '21.

  Θεόδωρος Κολοκοτρώνης   - Νικήτας Σταματελόπουλος ( Νικιταράς ) Γρηγόριος Δικαίος ( Παπαφλέσσας )  Παναγιώτης Κεφάλας - Αναγνωσταράς κ.α.

  3) Κυβερνοεπιθέσεις...

  Το παρακείμενο διάγραμμα στηρίζεται σε μια μέθοδο για τον υπολογισμό του κινδύνου παγκόσμιας σύγκρουσης στον κυβερνοχώρο.

  πιν

   

  Η Κίνα φέρεται να εμπλέκεται στα τρία από τα πέντε πιο θερμά μέτωπα αυτής της περιόδου.

  kostas.stoupas@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ