Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 11-Ιουν-2021 00:01

  Τούμπα, Καμπότζη... Ρολάν Γκαρός...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα

  1) Τούμπα, Καμπότζη... Ρολάν Γκαρός...

  Οι σημαντικές αθλητικές διακρίσεις (όπως και άλλες διακρίσεις...) τονώνουν την αυτοπεποίθηση ενός λαού, δηλαδή της κοινότητας την οποία αφορούν.

  Ένας λαός που διαθέτει αυτοπεποίθηση συμπεριφέρεται σαν ένας άνθρωπος που έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και αυτό τον βοηθά να βάζει ρεαλιστικότερους στόχους και να μεθοδεύει αποτελεσματικότερα την υλοποίησή τους...

  Από αυτήν την άποψη οι τελευταίες διακρίσεις των Ελλήνων αθλητών Στέφανου Τσιτσιπά και Μαρίας Σάκκαρη αλλά και της μικρότερης Μιχαέλας Λάκη που ακολουθεί, ίσως να αποτελούν σημείο καμπής για την δεκαετία που τρέχει...

  Παρά το γεγονός πως το τένις σαν ατομικό άθλημα δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ελλάδα και την καθ’ ημάς Ανατολή όπου τη συμπάθεια κερδίζουν τα ομαδικά αθλήματα, τα επόμενα χρόνια προβλέπεται να συμβεί ό,τι συνέβη παλαιότερα και με το μπάσκετ μετά το 1987...

  Η έλευση του Νίκου Γκάλη λίγο νωρίτερα και η κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το Καλοκαίρι του 1987 αύξησε το ενδιαφέρον για το άθλημα, έστρεψε πολλούς νέους στα γήπεδα μπάσκετ και για τις δεκαετίες που ακολούθησαν η Ελλάδα έβγαλε πολλούς καλούς παίκτες και κέρδισε πολλές σημαντικές διακρίσεις.

  Τη δεκαετία που ακολούθησε η Ελλάδα συνέκλινε με την Ευρώπη όσο ποτέ άλλοτε, ο πληθωρισμός έπεσε και η χώρα εισήλθε στη ζώνη του ευρώ.

  Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη με το Μπάσκετ η αντίστοιχη επιτυχία της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου να κατακτήσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 2004 δεν είχε αντίστοιχης διάρκειας θετικές συνέπειες στο άθλημα και τη χώρα.

  Τούτο, ίσως συνέβη  γιατί το ποδόσφαιρο ως το περισσότερο δημοφιλές θέαμα αποτελεί καλύτερο μέσον απόκτησης επιρροής της οικονομικής ολιγαρχίας σε μια σημαντική μερίδα της κοινωνίας και μέσω αυτής στην εκάστοτε κυβέρνηση από την οποία εξαρτώνται αρκετοί τομείς της οικονομικής δραστηριότητας.

  Παρ’ όλα αυτά η επιτυχής διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2004 αποτέλεσε το αποκορύφωμα των επιτυχιών της περιόδου που προηγήθηκε.

  Μετά βέβαια ακολούθησε η χρεοκοπία που μηδένισε την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή μας ως λαού.

  Άτομα και ομάδες...

  Τα ομαδικά αθλήματα προσφέρονται περισσότερο για τη δημιουργία  "οπαδικών" στρατοπέδων και οι οπαδοί πάντα και πάντα ενδείκνυνται  για χειραγώγηση.

  Είναι απίθανο να δούμε κάποτε συγκρούσεις μεταξύ των οπαδών δυο αθλητών τένις ή ενόργανης με  αντίστοιχους βανδαλισμούς...

  Οι διακρίσεις σε  αθλήματα όπως το τένις όμως ίσως καταφέρουν να δημιουργήσουν μια διαφορετική επίδραση και ενός διαφορετικού τύπου αυτοπεποίθησης στο πληγωμένο ελληνικό "εγώ" από τη χρεοκοπία της περασμένης δεκαετίας.

  Κάθε φορά που ο Στέφανος Τσιτσιπάς μετά μια νίκη ανεμίζει την ελληνική σημαία επί της ουσίας εθνικοποιεί τη νίκη και την επιτυχία του.

  Όταν διακρίνεται κάποιος σε ένα ατομικό άθλημα η κοινότητα από την οποία προέρχεται αισθάνεται ικανοποίηση γιατί θεωρεί τον εαυτό της ικανό να βγάζει άτομα που είναι ικανά να αναπτύξουν την πειθαρχία και τις δεξιότητες για να διακριθούν διεθνώς.

  Όταν διακρίνεται μια Ομάδα η κοινότητα από την οποία προέρχεται εκτός των άλλων νιώθει ικανοποίηση για το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των μελών της ομάδας που έφερε το υψηλό αποτέλεσμα.  

  Το τένις διαφέρει πολύ από ομαδικά αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Για να διακριθεί κάποιος σε ένα άθλημα όπως το τένις χρειάζεται να επενδύσει εκτός από πολύ χρόνο και αρκετό χρήμα ιδιωτικώς.

  Πρόκειται περισσότερο για μια ιδιωτική επένδυση αφού μόλις κάποιος διαπιστώσει πως έχει ταλέντο δεν θα έρθει κάποιος σύλλογος να αναλάβει το υψηλό κόστος της προπόνησης και εκπαίδευσής του.

  Το μεγαλύτερο μέρος του κόστους αυτού το αναλαμβάνει ο ίδιος ο αθλητής και η οικογένειά του. Η δημιουργία ενός αθλητή του τένις μοιάζει περισσότερο με μια ιδιωτική επένδυση παρά με μια επιτυχημένη κρατική επιχορήγηση...

  Ρίσκο και απόδοση

  Ο μέσος καταναλωτής αθλητικού θεάματος πληροφορείται για τις μεγάλες αμοιβές των αθλητών του τένις μετά από κάθε μεγάλη νίκη αλλά ποτέ για το ύψος και το ρίσκο της επένδυσης που έχει προηγηθεί.

  Είναι προφανές πως κάποιος που διαθέτει κάποιο ταλέντο σε ένα ατομικό άθλημα αλλά όχι τη δυνατότητα να επενδύσει στη βελτίωσή του, δεν θα το αναπτύξει ποτέ. Δεν είναι το ίδιο δύσκολο όμως για κάποιο δημοφιλές ομαδικό άθλημα και ειδικά το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο.

  Υπό την έννοια αυτή υπάρχει κάποιο ταξικό υπόβαθρο μεταξύ των αθλημάτων. Η απέχθεια που νιώθουν οι αριστεροί λοιπόν για τα ατομικά αθλήματα και ειδικά το τένις ή το γκολφ δεν είναι τυχαία. Τα ακριβά brands ένδυσης π.χ. που απευθύνονται στα ανώτερα οικονομικά στρώματα επιλέγουν συνήθως να διαφημίζονται σε ατομικά αθλήματα...

  Πριν από πολλά χρόνια σε μια συνέντευξη για το περιοδικό "Κεφάλαιο" είχα ρωτήσει τον επικεφαλής της Hugo Boss, Peter Littmann γιατί η εταιρεία του  διαφημίζεται σε αθλήματα όπως το τένις ή το γκολφ... Η απάντηση που μου έδωσε ήταν πως επιλέγουν να διαφημίζονται σε αθλήματα όπου ο ένας αθλητής δεν μπορεί να μυρίσει τον ιδρώτα του άλλου...

  Πέραν τούτων οι σημαντικές καλλιτεχνικές και αθλητικές διακρίσεις συνήθως προκύπτουν ή προμηνύουν περιόδους γενικότερης διάκρισης μιας κοινότητας.

  Οι διακρίσεις του Λάνθιμου και των αθλητών του τένις τα τελευταία χρόνια (όπως και του Γιάννη  Αντετονκούμπο) επωάζουν και προμηνύουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά κάποιου είδους αναγέννησης της αυτοπεποίθησης της κοινωνίας μας.

  Οι πολιτικές εξελίξεις στην αυγή της νέας δεκαετίας επίσης  υποστηρίζουν αυτό το σενάριο.

  2) Το κλειδί για την Αν. Ευρώπη...

  Η αναβάθμιση του λιμανιού του Πειραιά αλλά και  εκείνου της Αλεξανδρούπολης  έχει καταστήσει την Ελλάδα εμπορικό και στρατιωτικό "λιμάνι" των Βαλκανίων και της Αν. Ευρώπης...

  pin

  Τα ασιατικά προϊόντα από τον Πειραιά αποκτούν πρόσβαση στην ευρύτερη περιοχή. Τα Νατοϊκά στρατεύματα από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης εύκολα μπορεί να φτάσουν σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουκρανία παρακάμπτοντας τα Δαρδανέλια...

  Η λειτουργία των σταθμών αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα και την Αλεξανδρούπολη εξασφαλίζουν τη μείωση της εξάρτησης της ευρύτερης περιοχής από τη Ρωσία και τους αγωγούς που περνάνε από Τουρκία.

  Η κίνηση που σχεδιάζει η ΔΕΗ μετά την εξυγίανση να αποκτήσει μονάδες στα Βαλκάνια προκειμένου να έχει λόγο και όφελος από τις εισαγωγές ενέργειας αποτελεί επίσης μια στρατηγικής σημασίας κίνηση για τη χώρα.

  Επίσης οι τράπεζες ετοιμάζονται να επανέλθουν στα βαλκάνια

  Η Ελλάδα προαλείφεται ως βραχίονας της Ε.Ε. των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ  στην ευρύτερη περιοχή και στην Τουρκία αν παραμείνει στη Δύση είναι προφανές πως θα προσφερθεί "χώρος" προς Ανατολάς…

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ