Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 09-Ιουν-2021 00:01

  Τα "γιουσουφάκια" του Ερντογάν και οι γερμανικές απαιτήσεις...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  1) Τα "γιουσουφάκια" του Ερντογάν και οι γερμανικές απαιτήσεις...

  Οι πρόσφατες αποκαλύψεις του Nordic Monitor περί των προθέσεων του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε σχέση με τη Δύση, το ΝΑΤΟ,  τις ΗΠΑ  και την Ευρώπη κανονικά δεν θα πρέπει να αποτελούν "κεραυνό εν αιθρία"...

  Τόσο ο Ερντογάν όσο και το τουρκικό καθεστώς έχουν δώσει σαφή δείγματα γραφής εδώ και αρκετά χρόνια σε σχέση με τα σχέδια και τις μεθοδεύσεις υλοποίησής τους...

  Ο Abdullah Bozkurt στο Nordic Monitor αναφέρει πως ενόψει της επικείμενης συνόδου κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, το ιστορικό των δηλώσεων του Προέδρου Ερντογάν δείχνει ότι έχει εκπληρώσει σε κάποιο βαθμό την υπόσχεσή του, προκαλώντας προβλήματα μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας σε αρκετά θέματα...

  "Όταν θα έχω την ευκαιρία, ξέρω τι θα κάνω με το ΝΑΤΟ, την Ευρώπη και το Ισραήλ. Πρόκειται να γ... τις μητέρες τους. Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ είναι τόσο τρομοκράτες όσο το Ισραήλ", φέρεται να είπε ο Ερντογάν, τότε πρωθυπουργός, σε έναν κύκλο πιστών βουλευτών του κατά τη διάρκεια μιας ιδιωτικής συνάντησης…

  Η υπόσχεση αποκαλύφθηκε το 2011 από Τούρκους ανακριτές που διερευνούσαν το δίκτυο της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς του Ιράν (IRGC) στην Τουρκία, σύμφωνα πάντα με τον Bozkurt.

  Βλέπε: Nordic Monitor: Ο Ερντογάν υποσχέθηκε το 2010 "να γ... το ΝΑΤΟ, την Ευρώπη και το Ισραήλ"

  Για τους περισσότερους από εμάς εδώ στην Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες που αισθάνονται την "καυτή ανάσα" των τουρκικών "νεοθωμανικών" φιλοδοξιών αυτό είναι περισσότερο από φανερό.

  Δεν είναι το ίδιο φανερό όμως για τις περισσότερες από τις ευρωπαϊκές το σχέδιο ενεργειακού στραγγαλισμού της Ευρώπης αλλά ούτε το σχέδιο εσωτερικής υπονόμευσης των ευρωπαϊκών κοινωνιών.

  Αν με την παρουσία από το Αζερμπαϊτζάν μέχρι τη Συρία και τη Λιβύη, ο Ερντογάν σε συνεργασία με τη Ρωσία προσπαθεί να ελέγξει τις ενεργειακές ροές προς την Ευρώπη εντός αυτής χτίζει τζαμιά και προσπαθεί να χειραγωγήσει εκατομμύρια μουσουλμάνων εναντίον των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και κοινωνιών.

  "Το  πραγματικό γερμανικό Ισλάμ, που είχε κατά νου ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεν υπάρχει" έγραφε το περασμένο Φθινόπωρο η "Die Welt": "Το κήρυγμα που γίνεται στα περισσότερα τζαμιά στη Γερμανία αποφασίζεται έμμεσα από το τουρκικό κράτος". "Ο Ερντογάν έχει κάνει την θρησκεία πολιτικό όπλο" έγραφε αντίστοιχα η γαλλική  "Le Figaro".

  Η επιδημία της Δύσης...

  Πρόσφατα ο πρόεδρος Ερντογάν σε ομιλία του σε τελετή της κρατικής τηλεόρασης ανέφερε πως "η εχθρότητα εναντίον του Ισλάμ είναι επικίνδυνη όπως ο κορονοϊός και εξαπλώνεται μέσα στην Ευρώπη με μεγάλη ταχύτητα".

  Ο  ίδιος ανέφερε πως "στην Ευρώπη ζουν 6 εκατομμύρια Τούρκοι και 35 εκατομμύρια Μουσουλμάνοι και η Ευρώπη σήμερα για τα αδέλφια μας μετατρέπεται σε ανοιχτή φυλακή. Το σημείο που βρισκόμαστε η κατάσταση είναι τρομακτική. Είναι σοβαρή απειλή ασφάλειας για τους Μουσουλμάνους που ζουν στην Ευρώπη...".

  Ο πρόεδρος της Τουρκίας αντέδρασε και στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει ο Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με την εξάπλωση των ισλαμιστικών στοιχείων. Ο κ. Ερντογάν προειδοποίησε τον πρόεδρο της Γαλλίας και δήλωσε πως "αυτό το νομοσχέδιο θα είναι η γκιλοτίνα στη Γαλλική Δημοκρατία".

  Βλέπε: "Φυλακή Μουσουλμάνων η Ευρώπη" για τον Ερντογάν...

  Πριν δυο χρόνια όταν συστήνονταν η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπήρξαν σημαντικές αντιδράσεις στη δημιουργία ενός "Επιτρόπου της ΕΕ για την προστασία του ευρωπαϊκού μας τρόπου ζωής" με τους Πράσινους και τους Σοσιαλδημοκράτες να πρωτοστατούν.

  Τι είναι αυτό όμως που προκαλεί τον πολιτικό "στραβισμό" της Δύσης στα "νεοθωμανικά" σχέδια της Τουρκίας, τα οποία δεν αποτελούν παρά μια πιο καλά σχεδιασμένη απόπειρα αποδυνάμωσης της δυτικής ισχύος και κατάλυσης του δυτικού τρόπου ζωής...

  Η περίοδος που η ιστορία αποκοιμήθηκε...

  Οι Ευρωπαίοι και κυρίως οι Γερμανοί  με επίκεντρο τη γενιά της "Χιλιετίας" έχουν μεγαλώσει τις τελευταίες δεκαετίες σε έναν κόσμο ευημερίας και ασφάλειας εξασφαλισμένης από άλλους, με αποτέλεσμα να χάσουν την επαφή με την πραγματικότητα των γεωπολιτικών ανταγωνισμών και  των  στρατηγικών εθνικών συμφερόντων.

  "Για τρεις δεκαετίες, έχουμε αποκοπεί από τον σκληρό κόσμο της πολιτικής εξουσίας. Ο κόσμος εξαίρεση  στον οποίο μεγαλώσαμε ήταν ο φυσιολογικός μας. Οι ιδέες που αναπτύχθηκαν από το 1989 ήταν οι πεποιθήσεις μας. Τώρα που η γεωπολιτική, και συγκεκριμένα η πολιτική γεωπολιτικής εξουσίας, επέστρεψε, έχουμε χαθεί...

  Οι γερμανοί millennials σκέφτονται για τη διεθνή πολιτική με βάση τις αξίες και τα συναισθήματα παρά τα συμφέροντα. Φυσικά, οι αξίες και τα ενδιαφέροντα δεν αλληλοαποκλείονται και συχνά συνδέονται με τρόπο που τους καθιστά δύσκολο να διαχωριστούν.

   Όμως, ως Γερμανοί, έχουμε μάθει να απορρίπτουμε εντελώς αυτά  τα μέρη της εξίσωσης. Η γενιά μου έχει αναπτύξει μια σχεδόν ρομαντική ιδέα των διεθνών σχέσεων… Αυτό είναι ένα φαινόμενο που είναι κυρίαρχο ήδη στον γερμανικό πληθυσμό (και είναι πολύ ισχυρό μεταξύ του Πράσινου Κόμματος, το οποίο θα μπορούσε να μπει στην κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου).

  Τα παραπάνω τα έγραφε πρόσφατα η Ulrike Franke ανώτερη συνεργάτης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων και μέλος της γενιάς "Χιλιετίας".

  Βλέπε: A Millennial Considers the New German Problem After 30 Years of Peace

  Η Ευρώπη εθελοτυφλεί γεωπολιτικά ενώ  δημογραφικά γερνά και οικονομικά χάνει συνεχώς έδαφος από τις ΗΠΑ και την άνοδο της Κίνας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που στις εκατό μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον κόσμο η Ευρώπη από 41 που διέθετε το 2000, το 2020 διαθέτει μόνο 15.

  2) Γερμανικές απαιτήσεις...

  Οι απαιτήσεις (Target 2) της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας (Bundesbank) προς τις υπόλοιπες Κεντρικές Τράπεζες της ζώνης του Ευρώ συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία.

  Οι απαιτήσεις αυτές τον Μάιο αυξήθηκαν κατά € 52 δισ. και στο σύνολο πλέον ξεπερνούν το 1 τρισ. ευρώ με τις μεγαλύτερες οφειλές να αφορούν την Ιταλία απ΄ όπου είναι πιθανό να ξεκινήσει και μια νέα κρίση χρέους στην Ευρώπη και τον Κόσμο...

   

  πιν

   

  Κατά την ΕΚΤ περισσότερες από 1.700 τράπεζες της Ευρωζώνης χρησιμοποιούν το σύστημα TARGET2 για να διενεργούν συναλλαγές σε ευρώ, είτε για δικό τους λογαριασμό είτε για λογαριασμό των πελατών τους.

  Αν συνυπολογιστούν τα υποκαταστήματα και οι θυγατρικές, περισσότερες από 55.000 τράπεζες παγκοσμίως (και όλοι οι πελάτες τους) είναι προσβάσιμες μέσω του TARGET2.

  Το TARGET2 είναι ένα σύστημα πληρωμών υπό την ιδιοκτησία και τη διαχείριση του Ευρωσυστήματος. Είναι η κύρια ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την επεξεργασία πληρωμών μεγάλων ποσών και χρησιμοποιείται τόσο από κεντρικές τράπεζες όσο και από εμπορικές τράπεζες για την επεξεργασία πληρωμών σε ευρώ σε συνεχή χρόνο.

  Με απλά λόγια, λειτουργεί ως εξής:

  Η Τράπεζα Α και η Τράπεζα Β τηρούν λογαριασμούς σε κεντρική τράπεζα.

  Πρέπει να διενεργηθεί πληρωμή σε ευρώ από την Τράπεζα Α προς την Τράπεζα Β.

  Η Τράπεζα Α υποβάλλει την εντολή πληρωμής στο TARGET2.

  Ο λογαριασμός της Τράπεζας Α χρεώνεται και ο λογαριασμός της Τράπεζας Β πιστώνεται – η πληρωμή διακανονίζεται.

  Το TARGET2 μεταφέρει τα στοιχεία της πληρωμής στην Τράπεζα Β…

  Βλέπε: Τι είναι το TARGET2;

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ