Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 02-Ιουν-2021 00:01

  Το δυσάρεστο διάλειμμα του Αλέξη...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  1) Ένα  δυσάρεστο διάλειμμα με ευχάριστη κατάληξη...

  "Είχαμε μόνον ένα δυσάρεστο διάλειμμα, το 2015 επικράτησε ο διχαστικός λαϊκισμός, τότε που η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα πριν από τον γκρεμό, αλλά οι προοδευτικές δυνάμεις αντιστάθηκαν και συνέτριψαν τις δυνάμεις της δημαγωγίας" ανέφερε πριν λίγες μέρες ο κ. Μητσοτάκης στην επέτειο για τα 40 χρόνια από την είσοδο της Ελλάδας στην ΕΟΚ.

  Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε αμέσως: "Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να κάνει μια εμπρηστική και διχαστική ομιλία στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Δε μας ξαφνιάζει, τόσος είναι...

  Θα του προτείναμε όμως τον όρο 'προοδευτικές δυνάμεις' και 'λαϊκισμό' να μην τον ξαναπιάσει στο στόμα του, αυτός που προεκλογικά ντύθηκε Μακεδονομάχος και οργάνωνε συλλαλητήρια μίσους και διχασμού ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών αγκαλιά με τη Χρυσή Αυγή, προκειμένου να γίνει πρωθυπουργός.

  Πριν μιλήσει για λαϊκισμό ας κοιτάξει στον καθρέφτη του και ας εξηγήσει σε όλους αυτούς τους πολίτες που εξαπάτησε προεκλογικά, γιατί σήμερα τηρεί και τιμά τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά δεν τολμά να ψελλίσει το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας και να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τα μνημόνια συνεργασίας...".

  Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει δίκιο στο θέμα της Βόρειας Μακεδονίας αλλά δεν κάνει καθόλου λόγο για την "ταμπακιέρα". Για  το Καλοκαίρι του 2015.

  Στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως υποτιμούν το σθένος του πλειοψηφικού  φιλοευρωπαϊκού μετώπου της χώρας αλλά και τον θυμό σημαντικής μερίδας του για τον εμπαιγμό που υπέστη από τους κ. Τσίπρα και Καμμένο το 2015.

  Το γεγονός πως στη μεταπολίτευση η χώρα βρήκε σταθερότητα και πολιτική ηρεμία κατά ένα σημαντικό μέρος οφείλεται στην ενσωμάτωση στην Ε.Ε., διαδικασία που εκτός από τον δημοκρατικό εκσυγχρονισμό της είχε και μια βαθιά επίδραση στον ταυτοτικό αυτοπροσδιορισμό των Ελλήνων και ιδίως των νεότερων που δεν αντιλαμβάνονται τους συνομηλίκους τους από τον βορρά ως οι φτωχοί πολιτισμικά και κοινωνικά συγγενείς.

  Με το "σάλτο μορτάλε" εκτός Ευρώπης και την "Κωλοτούμπα" το θέρος του 2015 ο κ. Τσίπρας άγγιξε την  ευαίσθητη φιλοευρωπαϊκή φλέβα της ελληνικής κοινωνίας η οποία πηγάζει από τον βαθύτερο ιστορικό χρόνο και αποτελεί ένα από τα θεμελιώδη συστατικά του νεότερου ελληνισμού.

  Όπως υποστηρίζουν αρκετοί ιστορικοί η νεότερη Ελλάδα είναι μια χώρα με ένα ισχυρό "ανατολικόστροφο" κοινωνικό μπλοκ και ένα λιγότερο μαζικό αλλά εξίσου σθεναρό   "δυτικόστροφο".

  Το δεύτερο συσπείρωνε πάντα τις οικονομικές, πολιτικές, πολιτιστικές  και ακαδημαϊκές ελίτ της χώρας.

  Μετά την επανάσταση του 1821 η πορεία της χώρας είναι σαφώς προσανατολισμένη προς τη Δύση και για λόγους που έχουν να κάνουν με διατήρηση της όποιας ισορροπίας δυνάμεων απέναντι στην Τουρκία.

  Πριν το ’21 και  την Τουρκοκρατία το δυτικόστροφο κομμάτι όπως με την περίπτωση των Παλαιολόγων και τη σύνοδο της Φερράρας (1438-9) είχε προσπαθήσει να τραβήξει τον ελληνισμό προς Δυσμάς προκειμένου να αντισταθμίσει την άνοδο της ισχύος των Οθωμανών αλλά και γιατί προς τα εκεί διέβλεπε τη μετατόπιση του πυρήνα του ελληνικού πολιτισμού το νήμα του οποίου είχαν πιάσει διακεκριμένες μορφές όπως ο Γεμιστός, ο Γρηγοράς, ο Καλαβρός κ.ά.  

  Η είσοδος της Ελλάδας στην ΕΟΚ το 1981 αποτελεί το επιστέγασμα των προσπαθειών του ελληνισμού που ξεκινούν από πολύ παλαιότερα. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το 2015 έθεσαν αυτό τον ακρογωνιαίο λίθο του προσανατολισμού του νεότερου ελληνισμού σε κίνδυνο και αυτός είναι ένα σοβαρός λόγος για τη δυσπιστία και την εχθρότητα που τους δείχνει μια σημαντική μερίδα της Κοινωνίας.

  Δεν είναι τυχαίο που το μεγαλύτερο μένος εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ δεν προέρχεται από την φιλοευρωπαϊκή δεξιά αλλά από την φιλοευρωπαϊκή αριστερά.

  Στον ΣΥΡΙΖΑ παραβλέπουν πως το μένος που  τρέφει εναντίον τους  μια μερίδα της αριστεράς και του ΠΑΣΟΚ εκπορεύεται από τον φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό της, ο οποίος ετέθη σε κίνδυνο το 2015.

  Στην Ελλάδα υπάρχει μια ισχυρή μερίδα πλέον από την αριστερά, το Κέντρο και τη Δεξιά που θέτουν τον φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας υπεράνω από πολιτικές διαφοροποιήσεις που αφορούν σε υψηλότερους ή χαμηλότερους φόρους, περισσότερο ή λιγότερο κράτος και αν η ΔΕΗ θα είναι ιδιωτική ή κρατική...

  Ο φιλοευρωπαϊκός προσανατολισμός της Ελλάδας δεν είναι οπορτουνιστικός και ευκαιριακός αλλά στρατηγικός και έχει να κάνει με ένστικτο επιβίωσης ενός μικρού λαού που μεταξύ ρομαντικής αρχαιοπληξίας  και "συρμών" αναζητεί μια ταυτότητα προκειμένου να επανασυστηθεί στο διεθνές γίγνεσθαι.

  Ένας από τους ουσιαστικούς λόγους της καθήλωσης και των φαινομένων αποδρομής που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογική ήττα του 2019, είναι η αποξένωση από το φιλοευρωπαϊκό ρεύμα της αριστεράς και την προοδευτική παράταξη που φαίνεται πως εμπιστεύεται περισσότερο τον Μητσοτάκη και παλαιότερα έφτασε να επιλέξει και τον σαφώς δεξιότερο Σαμαρά προκειμένου να αποφύγει την ευκαιριακή αριστερά.

  Το 2015 με την ευκαιριακή σύμπραξη των λαϊκιστών των δυο άκρων διαλύθηκαν πολλοί μεταπολεμικοί και μεταπολιτευτικοί μύθοι περί αριστεράς και δεξιάς.

  Το 2015 όπως απεδείχθη ήταν ένα διάλειμμα, αν ήταν δυσάρεστο ή ευχάριστο θα το δούμε στη συνέχεια.

  2) Πρόταση Ελλάς 2.0

  Κύριε Στούπα, 

  Είμαι καθημερινός αναγνώστης όλων των άρθρων σας με τα οποία συμφωνώ στο μεγαλύτερο ποσοστό, αλλά απόλυτα σε αυτό της 28/5/2021 με τίτλο "Η ένοχη σιωπή των πολιτικών μας...". Η άποψή σας για το συνταξιοδοτικό, με απασχολούσε πάντα στη διάρκεια του εργασιακού μου βίου στον ιδιωτικό τομέα (Τσιμεντοβιομηχανία) και με προβλημάτιζε ο αδιάφορος τρόπος αντιμετώπισης από τους πολιτικούς, συνδικαλιστές και πολίτες. Όταν το 2005 υπέβαλα αίτηση συνταξιοδότησης με πλήρη 35ετία στην ανώτατη ασφαλιστική κλίμακα του ΙΚΑ ήμουν απόλυτα σίγουρος ότι στο εξής θα έπρεπε να ζήσω με το ποσό της σύνταξης που μου απενεμήθη, χωρίς να περιμένω καμία βελτίωση, αφού έβλεπα τη θύελλα της κατάρρευσης που πλησίαζε αλλά πίστευα θα ξεσπούσε σε επόμενη γενιά και όχι σε εμένα. Δυστυχώς έκανα λάθος. Σήμερα λαμβάνοντας τη μειωμένη πλέον σύνταξη, και παρά το γεγονός ότι αθροιστικά οι  συντάξεις για την περίοδο από το 2005 μέχρι σήμερα, ξεπερνούν μαθηματικά τις καταβληθείσες εισφορές όπως άμεσα αποδεικνύεται από ένα απλό πρόγραμμα EXCEL τοποθετώντας (αποπληθωρισμένα) και με καθαρή ετήσια ανατοκισμένη απόδοση 1-2% τα ποσά  των καταβληθεισών εισφορών, σε σχέση με τα λαμβανόμενα ποσά συντάξεων, υπολογισμένα με το ποσοστό αναπλήρωσης και το προσδόκιμο ζωής που συνεχώς αυξάνεται, είναι κραυγαλέα ελλειμματικό σε βάρος του συνταξιοδοτικού συστήματος, το έλλειμμα του οποίου συνεχώς καλύπτει το κράτος με εξωτερικό δανεισμό, τις τραγικές συνέπειες  του οποίου  ζήσαμε όλοι μας, αλλά  ουδόλως  απασχόλησε τους πολιτικούς και τα ΜΜΕ  να ενημερώσουν τους πολίτες.  Είναι τραγικό και έσχατος λαϊκισμός καθημερινά ο Τύπος να ασχολείται με τα αναδρομικά και τις αυξήσεις συνταξιούχων που αν δοθούν θα υπονομεύσουν ακόμη περισσότερο το μέλλον των παιδιών και εγγονών μας για τους οποίους όλοι ενδιαφερόμαστε.

  Τέλος με αφορμή το πρόγραμμα  Ελλάδα  2.0 έχω να υποβάλλω την παρακάτω πρόταση για νέες επενδύσεις με τριμερή χρηματοδότηση. Αφορά υφιστάμενες εταιρίες με αύξηση αρχικού κεφαλαίου ή συμμετοχή σε αυτές νέου επενδυτή με το  απαιτούμενο κεφάλαιο ή νεοϊδρυόμενες εταιρίες με εισαγόμενα, εγχώρια ή μικτά κεφάλαια.

  Ο νόμος θα αναφέρει κλάδους-τομείς επένδυσης (βιομηχανίες ,ενέργεια, ψηφιακό μετασχηματισμό, τουρισμό, μεταφορά, ναυτιλία κλπ)  με εξειδίκευση και κωδικοποίηση δαπανών για κάθε μορφής  και  είδος επένδυσης ( οικόπεδα, κτίρια, μηχανήματα, ηλεκτρονικός εξοπλισμός, μέσα μεταφοράς δαπάνες εγκατάστασης κεφάλαιο κίνησης  κλπ).  Το κεφάλαιο της επένδυσης με βάση τον προϋπολογισμό του φορέα θα προέρχεται κατά 30% από ίδια καταβεβλημένα κεφάλαια, 40% τραπεζικό δανεισμό,  με ποσοστό εγγύησης του δημοσίου αν θεωρηθεί σκόπιμο και 30% επιχορήγηση του δημοσίου που θα καταβληθεί σε περίοδο 5-10 ετών κατά την κρίση της εταιρίας με συμψηφισμό καταβολής μελλοντικών φόρων. Το συμψηφιζόμενο κατ’ έτος ποσό θα μεταφέρεται σε πίστωση λογαριασμού <<ειδικό αποθεματικό Ν…>>. και μετά το πέρας της επένδυσης, με καταβολή μονοψήφιου ποσοστού ή χωρίς φόρο θα κεφαλαιοποιείται υποχρεωτικά με διανομή δωρεάν των μετοχών που θα προκύψουν από την αύξηση στους μετόχους.

  Υ.Γ. Η ανωτέρω πρόταση αν σας φανεί ενδιαφέρουσα μπορεί να συζητηθεί ή να προωθηθεί  οπουδήποτε κατά την κρίση σας .

  Με εκτίμηση

  ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ