Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 24-Μαϊ-2021 00:01

  Η επιστροφή δεν θα είναι ρόδινη...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα

  1) Η επιστροφή δεν θα είναι ρόδινη...

  Παρά τη χαλάρωση των μέτρων αποστασιοποίησης, το άνοιγμα σχολείων, των εμπορικών καταστημάτων, της εστίασης και άλλων δραστηριοτήτων τα νέα κρούσματα αλλά και οι θάνατοι από την πανδημία Covid-19 έχουν τεθεί πλέον σε σταθερή καθοδική τροχιά...

  Το Σάββατο οι απώλειες είχαν πέσει στους  37 και οι διασωληνωμένοι στους 586, όταν στις κορυφές του Απριλίου και του Νοεμβρίου είχαμε φτάσει τους 100 θανάτους την ημέρα... Την ίδια μέρα εξήλθαν από τα νοσοκομεία λόγω ίασης 379 άτομα ενώ οι εισαγωγές περιορίστηκαν στις 267.

  Ο αριθμός όσων έχουν ολοκληρώσει και τις δυο δόσεις του εμβολιασμού προσεγγίζει το 1,7 εκατ. ενώ πάνω από 3,1 εκατ. έχουν κάνει την πρώτη δόση.

  Η συμβολή των εμβολίων στην ανάσχεση της εξάπλωσης της επιδημίας παρά τη χαλάρωση των μέτρων είναι προφανής.

  Όπως ήταν ο τίτλος του άρθρου της 5ης Μαϊου τα χειρότερα είναι πίσω πλέον...

  Βλέπε: Τα χειρότερα είναι πίσω...

  Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η οικονομική δραστηριότητα θα εκτοξευθεί σαν πιεσμένο ελατήριο τους επόμενους μήνες. Ο κόσμος είναι... πιεσμένος από το πολύμηνο "κλείδωμα", οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί και είναι προφανές πως όλοι χρειάζονται να... ξεδώσουν...

  Μερικές από τις πρώτες παρατηρήσεις των αλλαγών που λαμβάνουν χώρα μετά το "ξεκλείδωμα" της οικονομίας είναι η αδυναμία των επιχειρήσεων που προσπαθούν να επιστρέψουν σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας, να βρουν προσωπικό για απασχόληση.

  Τούτο δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις υπόλοιπες χώρες που "ξεκλειδώνουν" τις οικονομικές δραστηριότητες. Κάποιοι αναλυτές ανησυχούν πως αυτή η κατάσταση μπορεί να επιταχύνει τις πληθωριστικές πιέσεις και να προκαλέσει αναταράξεις στην αγορά εργασίας και το εργατικό κόστος.

  Λάθος κίνητρα...

  Επιπλέον, είναι προφανές πως όσο υπάρχουν τα κίνητρα των επιδομάτων  πολλοί είναι αυτοί που προτιμούν να εισπράττουν λιγότερα και να κάθονται παρά να εργάζονται. 

  Κάποιοι ενδεχομένως δεν αναζητούν εργασία γιατί φοβούνται ακόμη μην ασθενήσουν ή να μεταφέρουν τον ιό σε ευαίσθητα μέλη των οικογενειών τους.

  Το ίδιο συμβαίνει και με αρκετές επιχειρήσεις που ούτως ή άλλως φυτοζωούσαν και οι επιδοτήσεις που ελάμβαναν την περίοδο του "κλειδώματος" αποτελούσαν αιτία παράτασης του βίου τους.

  Πολλές επιχειρήσεις θα κατεβάσουν ρολά μόλις αποσυρθούν τα μέτρα υποστήριξης αλλά και πολλές θα προσπαθήσουν να καλύψουν το κενό που θα δημιουργηθεί.

  Το ισοζύγιο δεν θα το γνωρίζουμε πριν το τέλος του χρόνου όταν λογικά θα έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα.

  Προς το παρόν γι’ αυτό που είμαστε βέβαιοι είναι πως το δημόσιο πρωτογενές  έλλειμμα στο πρώτο τετράμηνο του ΄21 έφτασε τα 6,2 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 5,2 δισ. ευρώ και έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 1,5 δισ. ευρώ το 2020.

  Παρά ταύτα  στο οικονομικό επιτελείο εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για το μέλλον, επικαλούμενοι την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών τον Απρίλιο κατά 15% σε σύγκριση με το 2019.

  "Ο προϋπολογισμός δεν είχε συνυπολογίσει την ύπαρξη παρατεταμένων πολύμηνων lockdowns το 2021", δήλωσε ο  αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, "συνεπώς η μείωση αυτή (σ.σ. των εσόδων) είναι αναμενόμενη και σχετικά περιορισμένη, λαμβανομένων υπόψη των μεγάλης έκτασης πρόσθετων περιοριστικών μέτρων που ήταν αναγκαία για την υγειονομική διαχείριση της πανδημίας. Τα στοιχεία από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές δείχνουν ότι η οικονομία έχει αρχίσει ήδη να ανακάμπτει σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, συνεπώς αναμένουμε ότι οι φορολογικές απώλειες που συνδέονται με τα πρόσθετα lockdowns θα πάψουν να επηρεάζουν τα δημόσια έσοδα εντός των αμέσως επομένων μηνών".

  Τούτα ακούγονται λογικά. Το ερώτημα που προκύπτει όμως αφορά την επόμενη μέρα. Τουτέστιν τη μέρα που η διεθνής κατάσταση θα επιστρέψει στην κανονικότητα και η κατάσταση του χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ για την Ελλάδα θα παρουσιάζει αθεράπευτη επιδείνωση.

  Τι θα συμβεί το 2022 με χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία κλπ αν επιστρέψουν οι αυστηροί ευρωπαϊκοί κανόνες για έλλειμμα κάτω του 3% και μείωση του χρέους; 

  Θα βιώσουμε πάλι ένα σχίσμα μεταξύ Βορρά και Νότου το οποίο θα βάλει σε δοκιμασία την Ευρωζώνη και θα δώσει ώθηση στον λαϊκισμό και στον ευρωσκεπτικισμό;

  Στις χώρες-κλειδιά για το μέλλον της Ευρωζώνης, τη Γερμανία και τη Γαλλία, θα έχουν εκλογές το ερχόμενο και το επόμενο Φθινόπωρο αντίστοιχα. Τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών και οι μεταβολές στα εκλογικά σώματα των δύο χωρών κυοφορούν τις εξελίξεις για τις επόμενες δεκαετίες.

  Η επιστροφή στην κανονικότητα το 2022 δεν θα είναι τόσο ρόδινη...

  2)  Το "παράθυρο" ευκαιρίας και οι  κακοί χειρισμοί...

  Ενώ πριν από λίγο καιρό υπήρχαν διαβεβαιώσεις πως δεν χρειάζεται Αύξηση Κεφαλαίου καμιά άλλη τράπεζα πλην της Πειραιώς, την Παρασκευή μαθεύτηκε πως η Άλφα θα προχωρήσει σε αύξηση ύψους 800 εκατ. ευρώ.

  Στην αγορά είχε κυκλοφορήσει το νέο μια-δυο μέρες  νωρίτερα αν κρίνω από τις ερωτήσεις μικροεπενδυτών...

  Η αγορά πανικοβλήθηκε καθώς υπολόγισε πως αν η αύξηση υλοποιηθεί με χρήση του δικαιώματος συμμετοχής των παλαιών μετόχων  αυτή θα πρέπει να υλοποιηθεί σε μια τιμή κοντά στα 0,50 ευρώ. Εξ ου και η πτώση περί το  30% προκειμένου να προσεγγιστεί κάποια τιμή ισορροπίας  περί το 0,60 ευρώ...

  Στην συνέχεια κυκλοφόρησε πως η αύξηση δεν θα γίνει με τον κλασσικό τρόπο αλλά με κάποια μεθόδευση με βάση την οποία οι νέες μετοχές θα διατεθούν περί το 1 ευρώ...

  Αν επαληθευτεί τούτο η τιμή στο ταμπλό θα μπορούσε να κινηθεί πάνω από την τιμή διάθεσης.

  πιν

  Στη  λογιστική αξία των  5,8 δισ. αν προστεθούν και τα 800 εκατ. θα αθροιστεί ένα σύνολο 6,6 δισ.  το οποίο αν διαιρεθεί δια του συνόλου των μετοχών όπως θα διαμορφωθεί μετά την αύξηση θα προκύπτει μια λογιστική αξία ανά μετοχή περί 0,45 ευρώ η οποία είναι κατά τι χαμηλότερη από αυτή της Eurobank που είναι στα 0,51 ευρώ.

  Τούτο θεωρείται κριτήριο θετικής αναπροσαρμογής των προσδοκιών σήμερα.

  Εν των μεταξύ τα μεγάλα χαρτοφυλάκια ελέγχουν περί το 35% του μετοχικού κεφαλαίου με το υπόλοιπο ποσοστό να βρίσκεται στα χέρια μικρότερων. Το μεγάλο free float καθιστά τη μετοχή ευάλωτη στις διακυμάνσεις της ψυχολογίας της μάζας...

  Οι χειρισμοί της μεθόδευσης της αύξησης  δεν ήταν οι καλύτεροι...

  Στην ελληνική αγορά έχει δραστηριοποιηθεί μια μερίδα μικρών ιδιωτών επενδυτών που πιστεύει πως οι συνθήκες για την οικονομία, το χρηματιστήριο και ιδίως τις τράπεζες έχουν αλλάξει άρδην προς το καλύτερο και προσπαθεί να το εκμεταλλευτεί.

  Τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια και οι πιο "σοφιστικέ" επενδυτές διατηρούν τις  επιφυλάξεις τους...

  3) Η δεύτερη κορυφή της τεχνολογίας...

  Στο παρακάτω διάγραμμα βλέπουμε την αναλογία της κεφαλαιοποίησης προς πωλήσεις των τεχνολογικών εταιρειών προς τον ίδιο λόγο μεταξύ των υπόλοιπων εταιρειών του Russell 1.000 που αντιπροσωπεύει το σύνολο της αγοράς.    

  Ο συσχετισμός γίνεται περισσότερο ενδιαφέρον αν συγκριθεί με τις ανάλογες εξελίξεις την περίοδο της τεχνολογικής "φούσκας" το 2000.

  πιν

   

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ