Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 20-Μαϊ-2021 00:01

  Τα σύνορα του Ισραήλ και η μητέρα όλων των "φουσκών"...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα

  1) Τα σύνορα είναι στο Ισραήλ...

  Τα πρόσφατα γεγονότα στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ του Ισραήλ και της ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, λαμβάνουν χώρα κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες οι οποίες θα αποτελέσουν και τον καταλύτη για τις περαιτέρω εξελίξεις...

  Για δεκαετίες στις "τριβές" του το Ισραήλ με τους Παλαιστίνιους είχε απέναντί του σύσσωμο τον αραβικό κόσμο και τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης στις δυτικές δημοκρατίες εκτός των ΗΠΑ...

  Για δεκαετίες η κοινή γνώμη στη Δύση "βομβαρδιζόταν" με προπαγανδιστικές φωτογραφίες και σκίτσα τρομαγμένων παιδιών των Παλαιστινίων κάτω από  μπότες ή  κάνες όπλων ισραηλινών στρατιωτών...

  Αυτή την φορά πλειοψηφούν οι φωτογραφίες και τα σκίτσα που απεικονίζουν ισραηλινούς στρατιώτες να καλύπτουν με το σώμα τους ισραηλινούς αμάχους και ένοπλους παλαιστίνιους να χρησιμοποιούν σαν ασπίδα τους αμάχους τους...

  Για πρώτη φορά επίσης στην ιστορία της περιοχής το Ισραήλ δεν είναι μόνο εναντίον όλων των Αράβων. Η συμφωνία του Αβραάμ που έχει πετύχει τα τελευταία χρόνια με τα ΗΑΕ και οι αντίστοιχες που ετοιμάζονται με  το Μπαχρέιν,  το Ομάν  και ενδεχομένως τη Σαουδική Αραβία έχουν αλλάξει το σκηνικό στην περιοχή.

  Πλέον σαν βασικός υποστηρικτής και ενδεχομένως υποκινητής των εξτρεμιστών της Χαμάς εμφανίζεται η Τουρκία, που άλλοτε ήταν σταθερός σύμμαχος του Ισραήλ στην περιοχή.

  Παρεπιδημεί η πεποίθηση πως οι ΗΠΑ υπό τον Μπάιντεν,  ο οποίος στηρίζεται σε μια ισχυρή ακροαριστερή πτέρυγα του Κόμματος Δημοκρατικών, δεν θα υποστηρίξουν με την ίδια ζέση το Ισραήλ με την οποία το φρόντιζαν για χρόνια.

  Ο κομβικός ρόλος του Ισραήλ στο πλέγμα της παρουσίας των ΗΠΑ και της Δύσης συνολικότερα στην περιοχή δεν αφήνει πολλά περιθώρια για μια τόσο ριζική μετατόπιση.

  Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Ερντογάν (οι οποίες θυμίζουν αντίστοιχες του κ. Κουτσούμπα ή παλαιότερες του κ. Τσίπρα...) για την απόφαση των ΗΠΑ να επιτρέψουν την πώληση οπλισμού υψηλής ακριβείας στο Ισραήλ τις τελευταίες μέρες των γεγονότων.

  Ο Μπάιντεν γράφει ιστορία με "τα χέρια του βαμμένα στο αίμα" στη Γάζα εγκρίνοντας την πώληση ενός τεράστιου αριθμού πυραύλων ακριβείας με καθοδήγηση στο Ισραήλ, είπε ο Ερντογάν, σχολιάζοντας την απόφαση, σε ομιλία του, λίγο μετά από τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου.

  Ο Ερντογάν προσέθεσε ότι το βήμα που έκαναν οι ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ το 2017 αύξησε την προθυμία του Ισραήλ να χύσει αίμα...

  Ο εχθρός του εχθρού μου ή...

  Τεκτονική είναι η μετακίνηση και της Ελλάδας σε σχέση με τη στάση της απέναντι στο Ισραήλ και τον Αραβικό Κόσμο. Από τις "Νασερικές" και "Κανταφικές" ονειρώξεις του δικτάτορα Παπαδόπουλου που δεν επέτρεψε τη διέλευση της αμερικανικής υποστήριξης στο Ισραήλ κατά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ (δ’ αραβοϊσραηλινός πόλεμος) και εικάζεται πως του στοίχησε την ανατροπή από τον Ιωαννίδη, έχουμε φτάσει στις στενές διπλωματικές και στρατιωτικές ελληνοϊσραηλινές σχέσεις που δημιουργούν από μόνες τους έναν σοβαρό πόλο ισχύος στη Ν.Α. Μεσόγειο.

  Για την Ελλάδα η υποστήριξη του Ισραήλ είναι αυτονόητη όχι γιατί ο εχθρός του εχθρού μου, είναι κατ’ ανάγκη σύμμαχος αλλά γιατί τα σύνορα του Ισραήλ είναι τα σύνορα της Δύσης.

  Το  Ισραήλ αποτελεί την μοναδική δημοκρατία στο αρχιπέλαγος των αυταρχικών καθεστώτων της Μέσης Ανατολής  στα οποία πλέον έχει προστεθεί και η Τουρκία.

  Τούτο καθιστά το Ισραήλ βραχίονα των δυτικών δημοκρατιών σε μια στρατηγικά ευαίσθητη περιοχή όπου η άνοδος του ριζοσπαστικού ισλάμ τις τελευταίες δεκαετίες έχει αποσταθεροποιήσει πολλά καθεστώτα που αποτελούσαν πυλώνες της Δύσης. 

  Η Ελλάδα με την Κύπρο αποτελούν το μοναδικό γεωγραφικό σημείο επαφής του Ισραήλ, αυτής της πολιτικά και πολιτισμικά δυτικής χώρας με τη Δύση.

  Δεν πρέπει να ξεχνάμε (όσοι  το γνωρίζουν) πως η  Ελλάδα και ο τρόπος που αύξησε τον πληθυσμό της (με ανταλλαγές πληθυσμών και ενσωμάτωση) και τη γεωγραφική της επικράτεια μετά την Επανάσταση του ’21 αποτέλεσε  μοντέλο για τον τρόπο που αυξήθηκε το κράτος του Ισραήλ μετά την ίδρυσή του το ’48. 

  Στη Γάζα και τη Ραμάλα δεν πλήττεται μόνο η επικράτεια του Ισραήλ αλλά και η Θράκη, η Κύπρος, το Καστελόριζο και η Κρήτη. Αν αποδυναμωθεί το Ισραήλ στην περιοχή ο πολιτισμός της μπούργκας θα έχει πετύχει ένα πλήγμα κατά της Δύσης.

  Η Ελλάδα αλλά και οι δημοκρατίες οφείλουν να υποστηρίξουν αναφανδόν  το Ισραήλ...

  2) Η μητέρα όλων των "φουσκών"

  Το Bitcoin καταρρέει τις τελευταίες μέρες. Από το υψηλό των  64.829 δολ. πριν ένα μήνα χθες μέσα στη μέρα έπεσε και κάτω από τις 30.000 δολ. για να αντιδράσει στη συνέχεια...

  Με βάση τη διαγραμματική εικόνα η αντίδραση θα μπορούσε να ξεπεράσει και τις 40.000 δολ. αλλά αυτό δεν εγγυάται πως η πτώση δεν θα έχει συνέχεια.

  Το δημοφιλέστερο των "κρυπτονομισμάτων"  άρχισε να δέχεται μεγαλύτερες πιέσεις όταν ο  Elon Musk αναφέρθηκε στις  αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις του Bitcoin πριν από περίπου μία εβδομάδα.

  Ο ίδιος πριν μερικούς μήνες το είχε εκτοξεύσει στην κατά τα φαινόμενα τελική φάση της τροχιάς του ανοδικού τόξου. Μια πιθανή απαξίωση του Bitcoin είναι πιθανό να πλήξει και την αξιοπιστία του Elon Musk αλλά και την αξία της ίδιας της Tesla.

  Καταλύτης της χθεσινής μεγάλης πτώσης του Bitcoin που μέσα στη μέρα ξεπέρασε και το 30% ήταν η απόφαση της Κίνας να επαναλάβει την απαγόρευση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να επιτρέπουν τις συναλλαγές σε "κρυπτονομίσματα".

  Κατά το Barron’s "…υπάρχουν νέα δεδομένα που δείχνουν ότι οι θεσμικοί επενδυτές έχουν μειώσει την κατοχή των μελλοντικών συμβολαίων και τοποθετήσεων στο  Bitcoin τις τελευταίες εβδομάδες, και ενδεχομένως να ανακατανέμουν αυτά τα κεφάλαια προς τον χρυσό".

  Χρειάζεται προσοχή γιατί αν αρχίσουν να υποχωρούν όλες οι κατηγορίες καθώς τα χαρτοφυλάκια είναι υπερδανεισμένα και έχουν συμμετοχές και σε χρυσό και σε  μετοχές ορυχείων  οι πιέσεις μπορεί να επεκταθούν και εκεί...

  pin

   

  Μια παλιά ιστορία...

  Οι παλαιότεροι θυμούνται τον τρόπο που κερδοσκοπούσαν οι "οπλαρχηγοί" στο ελληνικό χρηματιστήριο.

  Συγκέντρωναν το free float μιας μετοχής (σκούπισμα) στα χαμηλά όταν κανένας δεν ενδιαφερόταν γι’ αυτήν. Μετά ανέβαζαν την τιμή από το 1 Ευρώ π.χ. στα 10 Ευρώ όπου και τη διατηρούσαν, πραγματοποιώντας ως επί το πλείστον εικονικές συναλλαγές.

  Μετά κατέβαζαν την τιμή στα 5 Ευρώ και την ξαναεκτόξευαν στα 20 Ευρώ. Σε όλες αυτές τις διαδρομές δεν είχαν πουλήσει καθόλου μετοχές και τα κέρδη ήταν μόνο λογιστικά.

  Μετά από τα 20 την κατέβαζαν στα 10 και εκεί προέκυπτε αγοραστικό ενδιαφέρον από όσους για μήνες παρατηρούσαν το ράλι και "ξερογλείφονταν"... Στη φάση αυτή πουλούσαν οι κερδοσκόποι. Η μετοχή πήγαινε λίγο παραπάνω και μετά κατέρρεε ως εκεί απ’ όπου ξεκίνησε...

  kostas.stoupas@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ