Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 23-Απρ-2021 00:01

  Το εμβόλιο θα αργήσει...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα

  1) Εμπρός της γης οι "ψεκασμένοι"...

  "Παρέλαβα ένα εξώδικο από τον γονέα, όπου κάνει λόγο για εσχάτη προδοσία και σύσταση εγκληματικής τιμωρίας"... ανέφερε στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα" ο διευθυντής του σχολείου Π. Μάρκου...

  Πρόκειται για τη γνωστή ιστορία όπου ένας μαθητής αρνήθηκε να κάνει self test προκειμένου να παρακολουθήσει τα μαθήματά του όπως ορίζουν οι κανονισμοί επαναλειτουργίας των σχολείων στο πλαίσιο της ανάσχεσης της πανδημίας.

  Εκφράσεις όπως "εσχάτη προδοσία" ή "εγκληματική συμμορία" είναι κοινότυπες εκφράσεις τις οποίες συνήθιζαν την περασμένη δεκαετία της χρεοκοπίας και "αντιμνημονιακής" φλυαρίας (απ’ ό,τι έδειξε η "περήφανη" κωλοτούμπα των Τσίπρα-Καμμένου) κάποιες  πτέρυγες  "ψεκασμένων" του εθνολαϊκίστικου  μετώπου που προσπάθησε να ρίξει τη χώρα στα βράχια...

  Αντιδράσεις αυτού του τύπου σε μια περίοδο με σταθερά πάνω από 800 διασωληνωμένους και 80 νεκρούς την ημέρα καταδεικνύουν την ουσία του προβλήματος της ανάδυσης ενός νέου "μεσαίωνα" υπό κάποια  ψευδομορφικά σχήματα ανταρσίας στην  εξουσία, τον πλούτο ή τους ειδικούς...

  Το κίνημα των "αντιεμβολιαστών" ή αρνητών της πανδημίας δεν λαμβάνει χώρα μόνο στην Ελλάδα αλλά σε πολλές ανεπτυγμένες κοινωνίες που διαθέτουν πολυετή και αποτελεσματικότερα συστήματα δημόσιας και ιδιωτικής υποχρεωτικής παιδείας.

  Αποτελούν στοιχεία που καταδεικνύουν την παρακμή των δυτικών κοινωνιών με τα ανεπτυγμένα κράτη κοινωνικής πρόνοιας, των υψηλών υπηρεσιών δημόσιας υγείας τα οποία συνεισέφεραν  στη δραστική μείωση της θνησιμότητας των πλέον ασθενικών και αδύναμων μελών τους.

  Το ερώτημα είναι το εξής: Αν δεν μπορεί μια κοινωνία να πείσει ένα μεγάλο μέρος της κοινής της γνώμης πως υπάρχει πανδημία όταν οι διαθέσιμες ΜΕΘ (ο αριθμός των οποίων διπλασιάστηκε τον τελευταίο χρόνο) είναι υπερπλήρεις,  και ο αριθμός των νεκρών αγγίζει καθημερινά τον πληθυσμό ενός μικρού χωριού, πώς θα τους πείσει για ζητήματα περισσότερο περίπλοκα όπως για το συνταξιοδοτικό, τον έλεγχο του δημόσιου χρέους, τον τραπεζικό δανεισμό ή για τον τρόπο επίλυσης των διαφορών με την Τουρκία;

  Για ζητήματα όπως οι  "φούσκες" που επωάζονται αυτή την περίοδο στα χρηματιστήρια, τα κρυπτονομίσματα ή τα ακίνητα δεν αξίζει τον κόπο να προσπαθεί κάποιος καθώς εν αντιθέσει με τις συνέπειες μιας πανδημίας ή ενός πολέμου, πλήττουν κατά κύριο λόγο τους μετέχοντες και όχι τους παρατηρούντες ή απέχοντες...

  Φυσικά όταν υπάρχουν διαθέσιμοι  "πελάτες" που εμφανίζουν ζωηρή ζήτηση για "παραμύθια" είναι θέμα χρόνου να εμφανιστούν οι "έμποροι"  που θα προσφέρουν ό,τι ζητείται, από τη μετά θάνατο ζωή με δεκάδες παρθένες και πιλάφια ως  την απόλυτη οικονομική εξίσωση και την ανάδειξη μιας "Λιλιπούπολης" σε στρατιωτική υπερδύναμη.

  Ακόμη και επιστήμονες δελεάζονται από τη δημοσιότητα που εξασφαλίζουν οι "εναλλακτικές" και "αντισυστημικές" προσεγγίσεις, με αποτέλεσμα να καθοδηγούνται και όχι να καθοδηγούν το πλήθος και τις "επιστημονικές" του ανησυχίες και τις "ψυχοτραυματικές" διακυμάνσεις του θυμικού.

  Οι "πονηροί" των "ψεκασμένων" μοιάζουν με στελέχη  της αριστεράς που συσσωρεύουν πλούτο και περιουσία καταγγέλλοντας τον καπιταλισμό. Με ανάλογο τρόπο από την μια πλευρά καταγγέλλουν την κερδοσκοπία των εταιρειών που ανέπτυξαν τα εμβόλια, τρέχοντας παράλληλα να εκμεταλλευτούν το προνόμιο να εμβολιαστούν πριν από τους άλλους.

  Οι "ανόητοι" δεν εμβολιάζονται αυξάνοντας το ρίσκο να πάνε σαν "το σκυλί στο αμπέλι" αν νοσήσουν πριν τα εμβόλια ή ο φυσικός κύκλος της πανδημίας καταφέρει να δημιουργήσει  το απαραίτητο τείχος ανοσίας.

  Δυστυχώς το εμβόλιο για τη βλακεία θα αργήσει...

  2) Το μεγάλο μυστικό του βλάκα...

  Ποιο είναι το μεγάλο μυστικό του βλάκα; ρώτησαν κάποτε τον κ. Κόινερ.

  Αυτό που τον κάνει ακατανίκητο, ανυπέρβλητα κακό και πάντα νικητή;

  "Το μεγάλο μυστικό του βλάκα, για να σκεφτώ λίγο. Ε, μάλλον ότι δεν του περνά καν από το μυαλό, δεν διανοείται ότι μπορεί για μια στιγμή να ‘χει άδικο.

  Κι αν του περάσει μια στάλα υποψίας από το μυαλό, γρήγορα τη διώχνει.

  Αυτός βλαξ; Ποτέ των ποτών. Οι άλλοι είναι πάντα. Έτσι γίνεται αδίσταχτα θρασύς, υπέροχα επικίνδυνος, ανυπέρβλητα αλαζονικός.

  Και πείθει. Γιατί πάντα υπάρχουν αρκετοί βλάκες για να σχηματίσουν μια πλειοψηφία.

  Αυτό είναι το μυστικό όπλο του βλάκα. Μα γι’ αυτό ακριβώς πρέπει να εξολοθρεύουμε τη βλακεία, γιατί κάνει βλάκες αυτούς που τη συναντούν".

  Άραγε η βλακεία οδηγεί στην κακία ή η κακία οδηγεί στην βλακεία;

  "Ούτε το ένα ούτε το άλλο” απάντησε ο κ. Κόινερ.

  "Και τα δυο δεν είναι παρά συμπτώματα. Η βαθύτερη αιτία είναι η δυσανεξία απέναντι σε ένα Απύθμενο εσωτερικό κενό.

  Ο Βλάξ το Υποψιάζεται, αλλά καθώς αδυνατεί να το παραδεχτεί, το Απωθεί.

  Το παραγεμίζει είτε σωματικά -λαιμαργία- είτε στρεφόμενος προς τον εξωτερικό κόσμο: με κακία.

  Προσπαθώντας να επιβάλλει την εξουσία του ελπίζει να ξεχάσει την εσωτερική του κενότητα, αλλά εκείνη επιστρέφει τα βραδιά καθώς ετοιμάζεται να κοιμηθεί ή τα πρωινά λίγα δευτερόλεπτα πριν ανοίξει τα ματιά του. Φαύλος κύκλος”.

  Μπ. Μπρέχτ

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ