Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 20-Απρ-2021 00:01

  Οι προλετάριοι έχουνε ελπίδα...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  1) Οι προλετάριοι έχουνε ελπίδα...

  Πάγια άποψη αυτής της στήλης είναι πως τις συνθήκες εργασίας και τις αμοιβές δεν τις διαμορφώνουν τα νομοσχέδια και οι αποφάσεις των πολιτικών αλλά η ισορροπία μεταξύ  προσφοράς και  ζήτησης.

  Αν η ανεργία των νέων πλησιάζει το 50%, όσους νόμους προστασίας των εργαζομένων και να ψηφίσει το Kοινοβούλιο και όσοι κατώτατοι μισθοί και να θεσπιστούν, οι νέοι θα αποτελούν "φθηνό κρέας" για τους άρπαγες που παριστάνουν τους  επιχειρηματίες.

  Με καθυστέρηση δεκαετιών η Ελλάδα προσανατολίζεται να προσαρμόσει το εργασιακό περιβάλλον στις σύγχρονες ανάγκες εργαζομένων και εργοδοτών.

  Μεταξύ των ρυθμίσεων που προβλέπονται είναι η ελαστικοποίηση των ωραρίου κατόπιν συμφωνίας του εργοδότη και του εργαζόμενου. Δηλαδή κάποιος θα μπορεί για μερικούς μήνες να εργάζεται 10 αντί για 8 ώρες και για ένα αντίστοιχο διάστημα 6 αντί για 8 ώρες.

  Στην Ελλάδα έχουμε μια καταπληκτική ικανότητα τα αυτονόητα να τα θεωρούμε ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις.

  Αυτό σημαίνει πως σε μια χώρα της οποίας σαν "βαριά βιομηχανία" λογίζεται μια εποχιακή δραστηριότητα όπως ο τουρισμός, το εποχικό και ελαστικό ωράριο θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί εδώ και δεκαετίες...

  Προτιμάμε όμως ένα σημαντικό μέρος του εργατικού δυναμικού να εργάζεται 3-4 μήνες τον χρόνο και τους υπόλοιπους να μπαίνει στο ταμείο ανεργίας.

  Ρυθμίσεις σαν και αυτή είναι αυτονόητες και η απουσία τους είχε ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τις επιχειρήσεις και την οικονομία της χώρας.

  Για τους εργαζόμενους οι αρνητικές συνέπειες είχαν να κάνουν με το γεγονός πως στον βαθμό που οι ανάγκες απαιτούσαν ελαστικότητα, σε ένα περιβάλλον που δεν την επέτρεπε, το κενό καλυπτόταν με "μαύρη εργασία". Δηλαδή, όταν οι συνθήκες το απαιτούσαν οι εργαζόμενοι απασχολούνταν όσο χρειαζόταν χωρίς να λαμβάνουν μείωση των ωρών απασχόλησης όταν οι περιστάσεις το επέτρεπαν.

  Για την οικονομία τα οφέλη έχουν να κάνουν με το εξής: Οι αξιόλογες επιχειρήσεις σε όλον τον κόσμο εκτός από ευελιξία επιθυμούν και  ένα σταθερό και ξεκάθαρο περιβάλλον. Δεν επιθυμούν να παρανομούν και ως εκ τούτου να εκβιάζονται. Ένα από τα κριτήρια με τα οποία πραγματοποιούν τις επενδύσεις τους είναι και το ευέλικτο αλλά ξεκάθαρο εργασιακό περιβάλλον. 

  Αντιθέτως οι εταιρείες "αρπακτικά" αδιαφορούν για όλα αυτά, γιατί τα καταφέρνουν καλύτερα με διεφθαρμένους ελεγκτές. Όμως  οι επενδύσεις τους συνήθως δεν έχουν μακροπρόθεσμο χαρακτήρα με αποτέλεσμα να μην ενδιαφέρονται να έχουν ικανοποιημένους εργαζόμενους, οι οποίοι στην πρώτη ευκαιρία θα τις εγκαταλείψουν.

  Η χαώδης κατάσταση με ανελαστικό ωράριο φαινομενικά και στην πραγματικότητα να οργιάζει η  "μαύρη εργασία" προσέλκυε κυρίως υψηλού ρίσκου ή τυχάρπαστες επενδύσεις που αποσκοπούσαν στις κρατικές επιδοτήσεις.

  Κατά συνέπεια οι εξελίξεις σαν την παραπάνω μόνο σαν θετικές μπορεί να θεωρηθούν.

  Η ψηφιακή κάρτα...

  Μια ακόμη  καινοτομία που θα φέρει τεράστιες ανατροπές είναι η ψηφιακή κάρτα απασχόλησης με βάση την οποία οι ώρες συμβατικής ή μη συμβατικής απασχόλησης θα δηλώνονται καθημερινά. Κάποιος την ώρα που ξεκινά την εργασία του θα το δηλώνει με έναν τρόπο ανάλογο αυτού που τώρα βγαίνει για άσκηση ή πάει για ψώνια με το 13033.

  Αναμφίβολα πρόκειται για μια καινοτομία που θα στηρίξει την τάση της τηλεργασίας που εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς και στην Ελλάδα μετά την πανδημία.

  Οι μεταρρυθμίσεις που φέρνει η κυβέρνηση στις εργασιακές συνθήκες κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Το βέβαιο είναι πως τα συνδικάτα και τα κόμματα της αριστεράς θα έχουν αντιρρήσεις.

  Τούτο είναι θετικό για μια δημοκρατία. Ακόμη θετικότερο είναι να μην ληφθούν υπόψη οι θέσεις της αριστεράς καθώς όπου η αριστερά επιβάλει τις απόψεις η οικονομία μαραζώνει και το βιοτικό επίπεδο (και των εργαζομένων) επιδεινώνεται.

  Όποιος δεν το πιστεύει ας ρωτήσει τους λαούς της Ανατολικής Ευρώπης που δοκίμασαν το μοντέλο.

  2) Φοβάται ο βρεγμένος τη βροχή...

  Η μετοχή της Πειραιώς ξεκίνησε χθες μετά το reverse split στην τιμή των 4,78 ευρώ με κεφαλαιοποίηση περί τα 240 εκατ. ευρώ.

  Όπως ήταν αναμενόμενο έκλεισε περί το μείον 30% στα 3,35 ευρώ, κλειδωμένη χωρίς αγοραστές.

  Με βάση το μέγεθος της επικείμενης Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, η οποία αναμένεται να φτάσει το 1,2 δισ. ευρώ με τις νέες μετοχές να εκδίδονται μεταξύ 1-1,2 ευρώ, η τιμή της μετοχής αναμένεται να διαμορφωθεί λίγο υψηλότερα από τα επίπεδα της αύξησης.

  Με βάση τα σενάρια αυτά μετά την αύξηση η λογιστική αξία της μετοχής αναμένεται να διαμορφωθεί λίγο κάτω από τα 0,30 ευρώ.

  Οι αισιόδοξοι ελπίζουν πως καθώς η λογιστική αξία των μετοχών της Εθνικής και της Eurobank κινείται περί το 0,50 ευρώ θα μπορούσε και η τιμή της Πειραιώς να διαμορφωθεί σε επίπεδα με παρόμοια λογιστική αξία.

  Το τωρινό είναι το δεύτερο reverse split την τελευταία πενταετία και σε αμφότερα η τιμή της μετοχής από τα 5-6 ευρώ που ξεκίνησε κατέληξε κοντά στο 1 ή κάτω  από αυτό.

  Καθώς μετά το πιθανό "πάρτι" που θα ακολουθήσει στην οικονομία μετά την πανδημία θα έρθει αργά ή γρήγορα η "πανδημία" του χρέους θα ήμουν προσεκτικός σε σχέση με τις μακροπρόθεσμες προοπτικές πολλών ευρωπαϊκών τραπεζών… Πόσο μάλλον των ελληνικών καθώς ο κανόνας "ο βρεγμένος δεν φοβάται την βροχή" δεν  φαίνεται να ισχύει στην περίπτωσή τους...

  kostas.stoupas@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Κυκλοφορεί ΕΚΤΑΚΤΩΣ

  ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
  29 Απριλίου 2021