Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Απρ-2021 00:01

  Προσεχώς "Τουρκάλες"...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα

  1) Προσεχώς "Τουρκάλες" ή ο Καραγκιόζης  αστροναύτης...

  Η συχνότητα με την οποία o Ερντογάν, ως δικτάτορας του Βοσπόρου και φέρελπις σουλτάνος της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής, των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας απειλεί την Ελλάδα και άλλες γειτονικές χώρες αυξάνεται ημέρα με την ημέρα...

  Με τον ίδιο ρυθμό αυξάνονται και τα εμβληματικά τεχνικά και τεχνολογικά "θαύματα" πλανητικής σημασίας στα οποία υποτίθεται πως πρωταγωνιστεί η Τουρκία.

  Μετά την ανάπτυξη και παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αεροπλανοφόρων, τουρκικών F-35, Patriot’s  κ.λ.π.,  πριν από μια εβδομάδα επανήλθε στην επικαιρότητα το σχέδιο για τη δημιουργία του Καναλιού της Κωνσταντινούπολης το οποίο θα παρακάμπτει τα στενά του Βοσπόρου και τη συμφωνία του Μοντρέ.

  Φευ όμως οι ελλείψεις βασικών αγαθών όπως το ψωμί, ο υψηλός πληθωρισμός και η σκιά μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας, αν για οποιονδήποτε λόγο αυξηθούν τα δολαριακά επιτόκια, ροκανίζουν τα πόδια της γείτονος και προφανώς και  του "θρόνου" του σουλτάνου...

  Το κωμικό είναι πως την ίδια μέρα με την επάνοδο στην επικαιρότητα του Καναλιού της Κωνσταντινούπολης ο Ερντογάν υποσχέθηκε εν είδει διανομής συσσιτίων τη διανομή πατατών και κρεμμυδιών.

  Καθώς η δυσαρέσκεια αυξάνεται  και το ισλαμοεθνικιστικό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης και αύξησης της γεωπολιτικής επιρροής καταρρέει, επιστρατεύθηκε το παραμύθι της διαστημικής  τουρκικής αποστολής στη Σελήνη...

  "Βρακί δεν έχει ο πισινός μας τον Γκαγκάριν ονειρεύεται ο αρχηγός μας..." όπως θα μπορούσε να λέει και μια παράφραση γνωστής παροιμίας.

  "Επιτυχής", λοιπόν κατά το ρεπορτάζ που κοινοποίησε σε όλα τα ειδησεογραφικά μέσα του κόσμου, το τουρκικό πρακτορείο Anadolu: " …ήταν για την Τουρκία η δοκιμή "μηχανής" που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αποστολή στη Σελήνη σύμφωνα με τον υπουργό Τεχνολογίας και Βιομηχανίας της χώρας.

  Όπως μετέδωσε το πρακτορείο η δοκιμή πραγματοποιήθηκε κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Η Τουρκία σχεδιάζει μη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη το 2023.

  Ο υπουργός Mustafa Varank ανέφερε πως πραγματοποιήθηκαν δύο επιτυχημένες πυροδοτήσεις κατά τις σημερινές δοκιμές.

  Η πρώτη αφορά την ανάφλεξη του συστήματος κατακόρυφης πρόωσης και η δεύτερη την ανάφλεξη της υβριδικής μηχανής που προγραμματίζεται να χρησιμοποιηθεί για την αποστολή στη Σελήνη…"

  Βλέπε: Τουρκία: Πρώτη δοκιμή του κινητήρα του τουρκικού διαστημόπλοιου

  Η ανάγκη του καθεστώτος της Άγκυρας να τροφοδοτεί την κοινή γνώμη στο εσωτερικό της Τουρκίας με παρηγορητικές παραμυθίες θυμίζει την περίοδο της παρακμής των σοβιετικών ολοκληρωτικών καθεστώτων όπου μαζί με τις ουρές στα καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης, αυξάνονταν οι δόσεις προπαγάνδας από τα ασφυκτικά ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης.

  Στην ίδια τακτική εντασσόταν προφανώς και η προσβλητική συμπεριφορά έναντι της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν η οποία προκάλεσε την αντίδραση του πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι ο οποίος αποκάλεσε τον Ερντογάν ευθέως δικτάτορα…

  Ο χαρακτηρισμός αυτός είχε σαν συνέπεια η Τουρκία να ακυρώσει μια παραγγελία πολεμικών ελικοπτέρων από την Ιταλία.  

  Οι εξελίξεις αυτές είναι ενδεικτικές της ταχύτητας με την οποία επιδεινώνονται οι σχέσεις της Ευρώπης και της Δύσης συνολικότερα με την Τουρκία.

  Η κατάσταση αυτή αυξάνει το ρίσκο στην περιοχή και άρα και στην Ελλάδα.

  Η Τουρκία είναι μια πολύ μεγάλη χώρα, με μεγαλύτερη οικονομία και στρατιωτική δύναμη από τις περισσότερες γειτονικές της χώρες.

  Μια αφελής άποψη που παρεπιδημεί στην Ελλάδα είναι π.χ. αυτή που πιστεύει πως τα προβλήματα για τη χώρα μας θα λύνονταν αν η Τουρκία εξελισσόταν σε ένα αποτυχημένο κράτος που θα κατέρρεε υπό την πίεση εσωτερικών αντιπαλοτήτων και εξωτερικών παρεμβάσεων όπως συμβαίνει σε χώρες όπως η Συρία, η Λιβύη κλπ.

  Αν η κατάρρευση χωρών όπως η Βουλγαρία, η Αλβανία ή η Ρουμανία πριν από τριάντα και πλέον χρόνια δημιούργησαν τις συνθήκες εξαθλίωσης που προέκυψαν στο εσωτερικό τους και τις παράνομες μεταναστευτικές ροές στις γειτονικές χώρες,  τα προβλήματα που θα δημιουργούσε η κατάρρευση μιας χώρας με πληθυσμό 80 εκατ. μουσουλμάνων θα ήταν πολλαπλάσια για την Ευρώπη αλλά και κυρίως για γειτονικές χώρες όπως η Ελλάδα.

  Ούτε μια ισχυρή οικονομικά και στρατιωτικά Τουρκία με φιλοδοξίες περιφερειακής δύναμης αποτελεί ασφαλή κατάληξη για χώρες όπως η Ελλάδα.

  Η ρεαλιστικότερη εξέλιξη της Τουρκίας σε σχέση με τα συμφέροντα της Ελλάδας είναι μια Τουρκία δορυφόρος της Δύσης η οποία θα την συγκρατεί υπό έλεγχο.

  Τούτο δεν σημαίνει πως η Ελλάδα δεν οφείλει να είναι διαρκώς σε θέση να  προστατεύει με κάθε κόστος  την εδαφική της ακεραιότητα.

  Η  τακτική "μαστίγιου" και "καρότου"  που ακολουθεί η Δύση με τη Γερμανία και τη Γαλλία στους ρόλους του καλού και του κακού αστυνομικού μαζί με τη σοβαρή κινητοποίηση της Ελλάδας στρατιωτικά και διπλωματικά  φαίνεται πως έδρασαν αποτελεσματικά τον τελευταίο ενάμισι χρόνο.

  Όμως το ενδεχόμενο μιας οικονομικής κατάρρευσης της Τουρκίας με ένταση του διχαστικού κλίματος στο εσωτερικό της παραμένει πολύ πιθανό. Μια κατάρρευση της Τουρκίας θα μοιάζει με την κατάρρευση των χωρών της "Σοβιετίας" στα Βαλκάνια...

  Το σενάριο λοιπόν "Προσεχώς Τουρκάλες", κατά το παλαιότερο παρόμοιο  που ακουγόταν υποτιμητικά για τους κατοίκους γειτονικών χωρών που ατύχησαν σαν σοσιαλιστικά σοβιετικά πειράματα, μοιάζει περισσότερο πιθανό από το σενάριο "Τούρκος αστροναύτης"...

  2) Εκκρεμείς συντάξεις...

  Αγαπητέ κύριε,

  Στο δημοσίευμα σας επικεντρώνετε στο θέμα των συντάξεων και πώς αυτές μπορεί να πέσουν σε ποσοστό, επειδή λέτε ότι χορηγούνται από το Δημόσιο ταμείο.

  Δηλαδή θεωρείτε ότι ο άνθρωπος που έχει δουλέψει σαράντα και παραπάνω χρόνια, δεν θα πρέπει να πάρει μια αξιοπρεπή σύνταξη;

  Ας μην μιλήσουμε για φαρμακευτική και ιατρική περίθαλψη στις μέρες μας. Στην αρχή τού εργασιακού βίου του κάθε ανθρώπου, έρχεται το Κράτος (με οποιαδήποτε κομματική παράταξη κι' αν βρίσκεται στην εξουσία) και σού λέει: " Καλώς το παλληκάρι, καλορίζικο στη δουλειά, αλλά θα πρέπει να μου δίνεις το Χ ποσό τον μήνα, ούτως ώστε όταν αρρωστήσεις, όταν μπεις στο νοσοκομείο ω μη γένοιτο, να μπορώ να σε βοηθήσω. Αργότερα, όταν έλθει το πλήρωμα τού χρόνου και δεν θα μπορείς να εργασθείς, εγώ σαν Κράτος θα σου δίνω ένα ποσό, ανάλογα βέβαια με αυτά που έχεις συνεισφέρει, για να ζήσεις τα υπόλοιπα χρόνια που έχει πει ο Θεός, με αξιοπρέπεια και όχι να σέ βλέπω να ζητιανεύεις και να  μου ραγίζει την καρδιά!

  Εγώ πάλι σαν Κράτος, σου υπόσχομαι ότι τα λεφτά που δίνεις γι' αυτό τον σκοπό, θα τα φυλάξω σαν τα μάτια μου και θα τα πολλαπλασιάσω, για να μην γίνουν Κουλουριωτικα φλωριά, όταν έλθει η ώρα να στα δώσω. Γιατί η σύνταξη είναι ανταποδοτική. Ξεκινήσαμε λοιπόν όμορφα και ωραία, στην ώρα μας οι εισφορές, πολλοί φύγαμε από δουλειές γιατί δεν κολλούσαν όλα τα ένσημα και έφτασε η ώρα, με τη βοήθεια τού Θεού, συμπληρώσαμε τα απαιτούμενα ένσημα, την ηλικία και περιμέναμε από το Κράτος να τηρήσει τη συμφωνία μας. Η υπογραφή του Κράτους είναι μία, όπως προανέφερα. Δεν είναι της κάθε κυβέρνησης που κάποια χρονική στιγμή βρίσκεται στην εξουσία. Μέχρι κάποια χρόνια τα πράγματα πήγαιναν καλά και από τούς δύο συμβαλλόμενους. Μετά άρχισαν τα ζόρια... όποια ανάγκη κι' αν είχε το Κράτος, έπαιρνε από τα Ταμεία. Δανεικά και αγύριστα από εφοπλιστές, συντάξεις σε ποδοσφαιριστές, κοινωνική πολιτική κλπ. Υποχρέωνε τα Ασφαλιστικά ταμεία να επενδύσουν σέ ομόλογα τού Δημοσίου ( 15 δις €) κουρεύτηκαν από τα Ταμεία, συν οι ατασθαλίες επίορκων λειτουργών, συν η κακοδιαχείριση, φτάσαμε λοιπόν σήμερα τα Ταμεία να επιδοτούνται από τον Κρατικό προϋπολογισμό, οι συνταξιούχοι να ζουν με ψίχουλα και οι υποψήφιοι συνταξιούχοι να ζουν με δανεικά γιατί αυτά πού τους υποσχέθηκε το Κράτος, καθυστερούν έως και πέντε χρόνια. Νόμος Βρούτση, Νόμος Κατρούγκαλου, επανυπολογισμός συντάξεων με μαθηματικά τερτίπια κλπ. Αυτή είναι η αλήθεια για το Ασφαλιστικό, από έναν άνθρωπο που δεν έχει σπουδάσει Οικονομικά, έχει όμως τραβήξει πολύ κουπί στη ζωή του και προπαντός; Έχει τιμήσει την υπογραφή τού ενός εκ των συμβαλλομένων.

  Πάντα με εκτίμηση

   ΓΕΩΡΓΙΟΣ   ΑΝΤΩΝΙΟΥ

  kostas.stoupas@capital.gr

   

  Απάντηση: Αγαπητέ κ. Αντωνίου ρωτάτε: "Δηλαδή θεωρείτε ότι ο άνθρωπος που έχει δουλέψει σαράντα και παραπάνω χρόνια, δεν θα πρέπει να πάρει μια αξιοπρεπή σύνταξη;"

  Κατ΄αρχήν να ξεκαθαρίσω τι θεωρώ δίκαιο και τι εφικτό που υποθέτω πως θα γίνει στο τέλος…

  Δίκαιο θεωρώ ο καθένας να λαμβάνει τα χρήματα που έχει καταβάλει σαν κρατήσεις συν τις πιθανές αποδόσεις των κεφαλαίων αυτών.

  Τούτο όμως για να συμβεί θα πρέπει ο καθένας μόλις γεννιέται ή έστω μόλις αρχίσει αν εργάζεται να έχει ένα ασφαλιστικό λογαριασμό στο οποίο ο ίδιος και οι κατά καιρούς εργοδότες τους συνεισφέρουν  ανάλογα.

  Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι μια απάτη των πολιτικών που μοίραζαν συντάξεις και αντάλλαγμά ψήφους που του επέτρεπαν να διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα στο παρελθόν. Αυτό συνέβη με τη δημοκρατική νομιμοποίηση και την συνενοχή όσων τους ψήφιζαν και των συνδικαλιστών που το μεθόδευαν και εκμεταλλευόντουσαν.

  Για την ακρίβεια η απάτη βρίσκεται στη καρδιά του αναδιανεμητικού συστήματος ασφάλισης. Δηλ. στο μοντέλο οι σημερινές συντάξεις όσων εργάστηκαν και εισέφεραν κατά το παρελθόν,  να πληρώνονται από τις εισφορές όσων εργάζονται σήμερα.

  Η απάτη έγκειται στην εξής απλή διαπίστωση που είναι γνωστή με βάση την πορεία των δημογραφικών δεικτών εδώ και πολλές δεκαετίες.

  Τη δεκαετία του ’60 οι αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους ήταν 6 προς 1. Σήμερα είναι 1 προς 1.

  Σύμφωνα με του ειδικούς κανένα σύστημα με αναλογία 4 εργαζομένων προς ένα συνταξιούχο δεν είναι βιώσιμο. Ακόμη και αν εργαστούν όλοι οι άνεργοι η αναλογία δεν θα ξεπεράσει το 2 προς 1.

  Οι σημερινοί και αυριανοί συνταξιούχοι πλήρωσαν πλουσιοπάροχες συντάξεις στους παλαιότερους συνταξιούχους, σε πολλές περιπτώσεις από ηλικίες ιδιαίτερα μικρές. Οι σημερινοί και αυριανοί εργαζόμενοι δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τις συντάξεις μας…

  Ενώ η δημογραφική αυτή εξέλιξη ήταν γνωστή εδώ και δεκαετίες  οι πολιτικοί και όσοι του ψήφιζαν στήριξαν ένα ασφαλιστικό που δεν ήταν βιώσιμο σε βάρος των επόμενων γενιών.

  Θα θυμάστε την έκθεση Σπράου και τη μεταρρύθμιση Γιαννίτση που ανέβασαν σύμπασα την Ελλάδα στα κεραμίδια…

  Είναι παράλογο σήμερα νέοι με πτυχία να εργάζονται με 500 Ευρώ και να καταβάλουν εισφορές και φόρους για συντάξεις που κινούνται κατά μέσω όρο στα 800 και 900 Ευρώ.

  Γι’ αυτό όσοι  μπορούν φεύγουν…

  Αυτά σε ότι αφορά τι θα ήταν σωστό και δίκαιο…

  Το πως θα καταλήξει το μη βιώσιμο συνταξιοδοτικό σύστημα είναι να εύκολο να το συμπεράνει κάποιος.  Αν δεν γίνουμε από κάποιο θαύμα "Σαουδική Αραβία" του μέλλοντος οι συντάξεις μας θα μειωθούν στα επίπεδα των βαλκανικών πρώην σοβιετικών αποικιών… Τούτο λέει η αριθμητική. Δεν είναι δίκαιο αλλά αυτό μικρή σημασία θα έχει εκ των υστέρων.

  Το να βάλει κάποιος το κράτος,  δηλ. τους πολιτικούς και του συνδικαλιστές δηλ. κυρίως όσους δεν μπορούσαν να εργαστούν να προκόψουν τίμια στην αγορά, να διαχειριστεί τις συνταξιοδοτικές εισφορές, είναι σαν να τις δώσει στον "Αλί Μπαμπά και του σαράντα κλέφτες"… Αυτό γίνεται παντού και όχι μόνο στην Ελλάδα που παρουσιάζει υψηλή διαφθορά. Όσοι διαχειρίζονται χρήματα άλλων πρώτα κοιτάνε να επωφεληθούν οι ίδιοι.  Απλά, αλλού δεν διαχειρίστηκε το κράτος ολόκληρο το συνταξιοδοτικό σύστημα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ