Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Μαρ-2021 00:01

  Η Χούντα του "Κούλη"...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα

  1) Η Χούντα του "Κούλη"...

  Επίταξη ιατρικών υπηρεσιών σημαίνει υποχρεωτική ένταξη ιδιωτών ιατρών στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας για όσο χρονικό διάστημα απαιτούν οι έκτακτες περιστάσεις.

  Μπορεί μια χώρα που ανήκει στον ελεύθερο κόσμο και λειτουργεί σαν ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία η οποία θεωρεί την ελεύθερη αγορά σαν το οικονομικό μοντέλο που προάγει την ελευθερία και ευημερία, να επιστρατεύει ιδιώτες και να  επιτάσσει  επιχειρήσεις;

  Φυσικά και μπορεί...

  Αν δεν μπορούσε στο β΄ Π.Π π.χ. θα είχαν επικρατήσει οι ναζί, οι φασίστες ή οι μπολσεβίκοι και θα κρατούσαν τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις υπό κεντρικό κρατικό σχεδιασμό και έλεγχο για πάντα.

  Η  δημοκρατία εκτός από τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο διακυβέρνησης μιας κοινωνίας αποτελεί  και επιλογή των ίδιων των κοινωνιών.

  Η ελεύθερη αγορά είναι ένα μοντέλο οικονομικής δραστηριότητας που επιλέγουν οι δημοκρατικές κοινωνίες. Για την αποδοτική της λειτουργία ορίζεται  ένα σαφές και αυστηρό θεσμικό πλαίσιο με βασικότερο κανόνα αυτόν  της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.

  Με τον τρόπο αυτό αποτρέπονται μονοπωλιακές καταστάσεις και προάγεται ο ελεύθερος ανταγωνισμός και η είσοδος νέων "παικτών" και καινοτομιών στην αγορά προκειμένου να προκύπτει η πρόοδος μέσω της δημιουργικής καταστροφής...

  Σε έκτακτες συνθήκες όμως, όπως αυτές μιας πανδημίας ή μιας εχθρικής εισβολής, όλοι είμαστε εν δυνάμει στρατιώτες.

  Μια θεμελιώδης διαφορά της δημοκρατίας από τα φεουδαρχικά καθεστώτα είναι το δικαίωμα και η υποχρέωση των πολιτών να στρατεύονται και να φέρουν όπλα, με τα οποία υπερασπίζονται τον τρόπο ζωής της κοινωνίας τους, τους θεσμούς που  καθιστούν αυτόν τον τρόπο ζωής λειτουργικό και φυσικά το πάτριο έδαφος και το βιολογικό υλικό, τη δεξαμενή του κοινού γονιδιώματος (Η γλώσσα, η θρησκεία κλπ αποτελούν στοιχεία του κοινού τρόπου ζωής).

  Η υπεράσπιση του κοινού γονιδιακού υλικού σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί ρατσιστική επιλογή. Τα μέλη μιας ανοιχτής κοινωνίας είναι ελεύθερα να ζουν και να αναπαράγονται με μέλη άλλων φυλών εντός και εκτός της χώρας, αρκεί οι αποφάσεις αυτές να αποτελούν προϊόν ελεύθερης επιλογής. Η άμυνα λοιπόν  σε μια εχθρική εισβολή μεταξύ όλων των άλλων προασπίζει και αυτό ακριβώς το δικαίωμα.

  Οι νεότερες εκφάνσεις της βιολογικής επιστήμης υποστηρίζουν πως η  ανάμειξη των φυλών βελτιώνει το είδος και το καθιστά ανθεκτικότερο, εν αντιθέσει με αυτά που υποστήριζαν παλαιότερα  οι ρατσιστές.

  Μια μεγάλη καταστροφή λοιπόν όπως ένας πόλεμος, ένας σεισμός, μια πανδημία διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας και  αν δεν υπάρξουν έκτακτα μέτρα και επιτελικός σχεδιασμός οι συνέπειες μπορεί να είναι πολλαπλάσιες και ανεπανόρθωτες.

  Στον βαθμό λοιπόν που η πανδημία έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, οι ΜΕΘ είναι υπερπλήρεις, οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό του Δημοσίου Συστήματος δεν επαρκούν, η επιστράτευση ιδιωτών είναι μια επιλογή αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης.

  Αν διαταραχθούν οι εφοδιαστικές αλυσίδες που κρατούν τα σούπερ μάρκετ ανοιχτά και τα ράφια γεμάτα, είναι απολύτως φυσιολογικό να επιστρατευθούν μεταφορείς ή πολίτες να βοηθήσουν στη συγκομιδή και τη μεταφορά βασικών αγαθών.

  Υπάρχει η ένσταση, πως ένας ιδιώτης γιατρός μέχρι να ενσωματωθεί σε μια υπηρεσία του δημοσίου συστήματος και να μάθει τα πρωτόκολλα λειτουργίας θα χρειαστεί μερικές εβδομάδες.

  Επιπλέον ο ιδιώτης γιατρός που θα επιστρατευτεί στο δημόσιο σύστημα υγείας θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει ή να παραμελήσει τους ασθενείς του ιδιωτικού του ιατρείου.

  Τούτο είναι σωστό.

  Το ίδιο συμβαίνει και όταν κάποιος επιστρατεύεται και στέλνεται στο μέτωπο σε συνθήκες πολέμου. Μέσα σε λίγες ώρες καλείται να αντιμετωπίσει βαριά περιστατικά χωρίς ανάλογη εμπειρία.

  Η κατανομή των διαθέσιμων πόρων...

  Οι προτάσεις της αριστεράς κυρίως για χιλιάδες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών και τη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων ΜΕΘ είναι ως συνήθως  εκτός τόπου και χρόνου.

  Όταν εκλείψουν οι έκτακτες συνθήκες το πλεονάζον προσωπικό θα υποαπασχολείται, χάνοντας τις δεξιότητές του και τη συνήθεια να εργάζεται ανταποδοτικά. Επιπλέον, το κόστος συντήρησης πλεονάζοντος προσωπικού σε έναν τομέα θα στερήσει δαπάνες από κάποιον άλλο τομέα...

  Οι αριστεροί γενικώς λαϊκίζουν και είτε είναι πράγματι αφελείς και δεν αντιλαμβάνονται τη "σπάνη των πόρων" είτε είναι "πονηροί" και την αποσιωπούν. 

  Οι εκάστοτε διαθέσιμοι πόροι είναι πάντα περιορισμένοι και οι ανάγκες τείνουν να είναι απεριόριστες. Τούτο σημαίνει πως οι πόροι πρέπει να επιμερίζονται αποδοτικά και δίκαια. Ο πλέον αποδοτικός και δίκαιος τρόπος με βάση τα μέχρι τώρα ιστορικά δεδομένα έχει αποδειχτεί αυτός της αγοράς...

  Οι συνθήκες είναι έκτακτες και υποχρέωση όλων μας είναι να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας προκειμένου  να μη νοσήσουν και σε αυτούς που θα νοσήσουν να εξασφαλίσουμε έναν αναπνευστήρα και έναν γιατρό να στηριχθούν...

  Η επιστράτευση σε έκτακτες συνθήκες δε συνιστά Χούντα, όπως άλλωστε δεν συνιστά Χούντα και η τήρηση των νόμων ενός δημοκρατικού κράτους...

  Όταν προκύπτει πραγματικός κίνδυνος για Χούντα, λίγοι τολμούν να την καταγγείλουν και ακόμη λιγότεροι να ακούσουν τους καταγγέλλοντες.

  2) Τα ουρλιαχτά του γκρίζου λύκου...

  Ο Ερντογάν άλλαξε πάλι τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας και η ισοτιμία της τουρκικής λίρας μετά από μια μικρή περίοδο σταθεροποίησης και ανάκαμψης κατέρρευσε πάλι, προσεγγίζοντας τα χαμηλά του περασμένου Νοεμβρίου.

  Η απώλεια της αγοραστικής αξίας των γειτόνων κατά 19% σε μια μέρα είναι μια κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει αναταράξεις.

  πιν

  Η απόφαση  αυτή ελήφθη ταυτόχρονα με την αποχώρηση της Τουρκίας από τη συμφωνία για την καταπολέμηση της βίας εναντίον των  γυναικών.

  Η κίνηση αυτή απευθύνεται προς το ισλαμικό συντηρητικό ακροατήριο και επειδή θα έχει κόστος στις σχέσεις με τη διεθνή κοινότητα, καταδεικνύει την προσπάθεια του καθεστώτος να διατηρήσει την επιρροή στον σκληρό πυρήνα των υποστηρικτών του.

  Οι κινήσεις του "ημιδικτάτορα" της γείτονος είναι σπασμωδικές πλέον και τούτο επιταχύνει την πορεία της χώρας προς το αδιέξοδο. Το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγήσει τη χώρα πολλαπλασιάζει τις σπασμωδικές και αντιφατικές κινήσεις.

  Η αποχώρηση του Τραμπ από την Προεδρία των ΗΠΑ έχει αφαιρέσει στη γείτονα ένα ουσιαστικό στήριγμα. Η Τουρκία θα κάνει τα πάντα για να αποφύγει τη  δημιουργία Κουρδικής οντότητας η επικράτεια της οποίας θα φτάνει στη Μεσόγειο.

  Ένας πεινασμένος "λύκος" που βρίσκεται σε νευρική κρίση στο μαχαλά συνιστά κίνδυνο και οι "νοικοκυραίοι" οφείλουν να έχουν τα τσοπανόσκυλα σε εγρήγορση  και τις καραμπίνες οπλισμένες...

  kostas.stoupas@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ