Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Μαρ-2021 00:01

  Τίγρης ή "ψόφια γάτα"...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα

  1) Τίγρης ή "ψόφια γάτα"...

  Αν η Ελλάδα την τελευταία δεκαετία είχε πράξει στην οικονομία, τη δημόσια διοίκηση και το συνταξιοδοτικό όσα έχει καταφέρει στο διπλωματικό και αμυντικό πεδίο τα τελευταία χρόνια θα είχε καταφέρει να εξασφαλίσει την θέση μιας ευρωπαϊκής "τίγρης του νότου" για τις επόμενες δεκαετίες.

  "Τίγρεις" ονομάστηκαν τις τελευταίες δεκαετίες οι οικονομίες της Ν.Α. Ασίας (Ταιβάν, Ν. Κορέα, Σιγκαπούρη…) που παρουσίασαν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και οι κοινωνίες τους προσέγγισαν ή ξεπέρασαν το βιοτικό επίπεδο αρκετών δυτικών ανεπτυγμένων χωρών.  

  Επιπλέον "Κέλτικη Τίγρης" ονομάστηκε επίσης η Ιρλανδία που παρουσίασε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης...

  Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα με προβληματική οικονομία δίπλα σε μια μεγάλη χώρα με τριπλάσιο ή τετραπλάσιο ΑΕΠ η οποία έχει εδαφικές διεκδικήσεις σε βάρος μας  και φιλοδοξίες περιφερειακής δύναμης.

  Η επίτευξη από την Τουρκία ενός ρόλου περιφερειακής δύναμης περνά μέσα από την "Φιλανδοποίηση" και "Δορυφοροποίηση" αρκετών γειτονικών χωρών. "Φιλανδοποίηση" της Ελλάδας σημαίνει πως οι ελληνικές αρχές δεν θα δίνουν αναφορά στην Ε.Ε. για τις αποφάσεις και δράσεις τους αλλά στην  Τουρκία. Σημαίνει επίσης πως όσοι βρίσκονται σε κρίσιμα κυβερνητικά πόστα ή θέσεις "κλειδιά" στην άμυνα και την ασφάλεια θα έχουν την "έγκριση" της νέας  "Υψηλής Πύλης".

  Η Ελλάδα λοιπόν μοιάζει με κάποιον που ζει στο ίδιο δωμάτιο με έναν ελέφαντα. Παρ΄ όλα αυτά έχει καταφέρει να περιορίσει τον ελέφαντα που τελεί σε κατάσταση παράκρουσης  σε μια γωνία. Και τούτο με τη θέα μόνο του μαστιγίου και των πιθανών μικρών και μεγάλων συμμάχων, εγγυητών ή ακόμη και προστατών με το αζημίωτο ως είθισται...

  Την απομόνωση και απόγνωση του καθεστώτος της Άγκυρας αποκαλύπτουν κινήσεις απελπισίας όπως αυτή να ανακοινώνει δημόσια πως βρίσκεται σε συνομιλίες με χώρες όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος προκειμένου να οριοθετήσουν θαλάσσιες ζώνες μεταξύ τους και οι χώρες αυτές να απορρίπτουν αυτούς τους ισχυρισμούς.

  Όπως ανέφεραν προχθές πηγές από το ελληνικό Υπουργείο των Εξωτερικών η συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογο του Σάμεχ Σούκρυ έγινε σε εξαιρετικό κλίμα.

  "Συζητήθηκαν τόσο οι διμερείς σχέσεις όσο και οι περιφερειακές εξελίξεις. Στο πλαίσιο αυτό τονίστηκε δίχως περιστροφές ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση ή προοπτική για οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας. Σχετικά δημοσιεύματα που μιλούσαν για προσέγγιση Αιγύπτου-Τουρκίας χαρακτηρίστηκαν μάλιστα ως παραπληροφόρηση…|

  Βλέπε: Πηγές ΥΠΕΞ: Καμία προοπτική οριοθέτησης ΑΟΖ Αιγύπτου – Τουρκίας

  Οι φιλοδοξίες της Τουρκίας να εξελιχθεί σε περιφερειακή δύναμη έχουν προκαλέσει μια αντισυσπείρωση ισχυρών δυνάμεων της περιοχής από τα ΗΑΕ, τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Ελλάδα. Οι περιοχές αυτές αθροίζουν πληθυσμούς και ΑΕΠ μεγαλύτερο από την Τουρκία και οι αμυντικές τους δαπάνες και η σχετική ισχύς έχουν πολλαπλάσιο μέγεθος.

  Οι λανθασμένες κινήσεις του καθεστώτος Ερντογάν έχουν δημιουργήσει ένα μέτωπο δυνάμεων στην περιοχή το οποίο αν συντονίσει τις αμυντικές και οικονομικές του δυνατότητες μειώνει την αξία της Τουρκίας για τη Δύση.

  Η αμυντική, πολιτική και οικονομική συνεργασία των χωρών αυτών ενοποιεί ένα γεωγραφικό χώρο από την Ελλάδα που ανήκει στην Ε.Ε. μέχρι τα νότια σύνορα της Αιγύπτου στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τον Περσικό Κόλπο που αποτελεί παγκόσμιο ενεργειακό κόμβο στρατηγικής  σημασίας. Το τόξο αυτών των χωρών ελέγχει και τα στενά του Σουέζ που αποτελούν στρατηγικής σημασίας κόμβο μεταξύ Ασίας και Δύσης.

  Η Αίγυπτος που έχει αποκτήσει ήδη ενεργειακά κοιτάσματα είναι μια χώρα με πληθυσμό περί τα 100 εκατ. και κάλλιστα μπορεί να υποκαταστήσει τον αναδυόμενο ρόλο της Τουρκίας ως "εργοστάσιο" της Ευρώπης. Τούτο καθιστά την Αίγυπτο επίσης και υπολογίσιμη αγορά για τις ευρωπαϊκές εταιρείες.

  Το Ισραήλ διαθέτει εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και αμυντική τεχνολογία που ζηλεύουν πολλές ανεπτυγμένες χώρες. Τα ΗΑΕ διαθέτουν ισχυρή αμυντική θωράκιση, οικονομική ισχύ και είναι μια από τις ελάχιστες χώρες που πρόσφατα έθεσε διαστημόπλοιο σε τροχιά στον Άρη.

  Η περιοχή από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τη Σ. Αραβία κλπ, εκτός από ένα αμυντικό τόξο συνιστά και ένα οικονομικό τόξο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την Ε.Ε. και τη Δύση συνολικότερα, υποκαθιστώντας τη σημασία της Τουρκίας.

  Κανένας στην ευρύτερη περιοχή από τη Βιέννη μέχρι τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική δεν θέλει μια ισχυρή Τουρκία λόγω της μνήμης της Οθωμανικής Κυριαρχίας.

  Η ανάδειξη  οικονομικής και ενεργειακής σημασίας του τόξου των χωρών της "Φιλίας" θα προσελκύσει σύντομα και το ενδιαφέρον άλλων χωρών της Ε.Ε. και των ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας.  Χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Αλβανία θα αποκτήσουν ένα κίνητρο να κρατήσουν αποστάσεις από τα σχέδια της Τουρκίας.

  Η Ευρώπη εύκολα θα μπορέσει να αντιληφθεί πως δεν την συμφέρει η ενεργειακή και παραγωγική εξάρτηση από την Τουρκία αν υπάρχει και εναλλακτική επιλογή.

  Η Ελλάδα με την Κύπρο ως μέλη της Ε.Ε. βρίσκονται στο μέσον του διαδρόμου που ενώνει τις χώρες αυτές με την Ε.Ε. Τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει δεν είναι μόνο η ενίσχυση της αμυντικής αποτρεπτικής ισχύος αλλά και οικονομικά.

  Εκτός του αγωγού EastMed που εξετάζεται πλέον σοβαρά προστίθεται και η πρόταση της Αιγύπτου για δεύτερο αγωγό από τη Δυτική Αίγυπτο στην Κρήτη.

  Ο σταθμός αποθήκευσης και επαναεριοποίσης LNG στην Αλεξανδρούπολη προστίθεται σε εκείνο της Ρεβυθούσας και καθιστούν την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο που θα βοηθήσει τις βαλκανικές χώρες και αυτές της Α. Ευρώπης να απεξαρτηθούν από Ρωσία και Τουρκία ενεργειακά, διαφοροποιώντας τις εισαγωγές τους.

  Τούτο θα καταστεί ακόμη επιτακτικότερη ανάγκη όταν σε μερικά χρόνια ξεθυμάνει η "φούσκα" των προσδοκιών πως οι ΑΠΕ μπορούν να λύσουν κατά 100% ή έστω 50% το ενεργειακό πρόβλημα της Ευρώπης. Ένα μέρος μόνο των χρημάτων που σπαταλούνται στις ΑΠΕ θα μπορέσει να δώσει λύσεις δέσμευσης των αεριών θερμοκηπίου και ανάπτυξης νέων πυρηνικών μονάδων μικρότερων,  ασφαλέστερων και αποδοτικότερων. Οι ΑΠΕ μπορούν να καλύψουν μόνο ένα  μικρό μέρος των αναγκών. Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα...

  Οι φιλοδοξίες της Τουρκίας να καταστεί περιφερειακή δύναμη έχουν δημιουργήσει ένα νέο ισχυρό οικονομικό και γεωπολιτικό χώρο στη ΝΑ Μεσόγειο μέχρι τον Περσικό Κόλπο.  Ισχυρός κρίκος αυτού του χώρου με τη Δύση είναι η Ελλάδα και η Κύπρος...

  2) Επιστρεπτέα Προκαταβολή

  Σχετικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή, θέλω να σας εντοπίσω-υποδείξω μία αδικία:

  Σαν ελεύθερος επαγγελματίας (οδοντίατρος), εξέδωσα το 4μηνο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020 ΑΠΥ για ποσά που θα καταβληθούν σε 12 άτοκες δόσεις μέσω πιστωτικών καρτών. Το συνολικό ποσό, που θα εισπράξω όμως σε 12 μηνιαίες δόσεις, φαίνεται να έχει εισπραχθεί μία φορά στην αρχή και συμπεριλαμβάνεται στον τζίρο των παραπάνω μηνών, με αποτέλεσμα να τον ανεβάζει (εικονικά) σε ύψος που υπερβαίνει εκείνον του 2019 και έτσι αποκλείομαι από το δικαίωμα επιστρεπτέας προκαταβολής!

  Δεν είναι αυτό άδικο?

  Σ. Κράλης

  3) Τραπεζική καθίζηση...

  Η ιστορία του καναρινιού στο ορυχείο είναι γνωστή. Τον παλαιό καιρό οι εργαζόμενοι στα ορυχεία είχαν πάντα μαζί τους ένα καναρίνι σε ένα κλουβί το οποίο παρατηρούσαν συνέχεια.

  Το καναρίνι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και αν παρουσιαζόταν κίνδυνος δηλητηριωδών αερίων πέθαινε πρώτο οπότε οι εργάτες άδειαζαν τη στοά.

  Αν η εικόνα των ελληνικών τραπεζών αποτελεί το πλέον απαισιόδοξο μήνυμα για την ελληνική οικονομία το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για τις ευρωπαϊκές τράπεζες οι οποίες μπορεί να φέρουν το βάρος που φέρουν οι ελληνικές σε "κόκκινα" δάνεια αλλά υποφέρουν από τα μηδενικά και αρνητικά επιτόκια που δεν αφήνουν περιθώρια για αύξηση της κερδοφορίας.

  Ένα άλλο ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως η Ευρώπη διαθέτει μερικές εκατοντάδες τράπεζες έναντι πολύ λιγότερων που διαθέτουν οι ΗΠΑ. Θα χρειαστούν αλλεπάλληλες εξαγορές και συγχωνεύσεις για να καταστεί ο τραπεζικός κλάδος της Ευρώπης αποδοτικός.

  πιν

  Επιπλέον ο κλάδος δέχεται ασύμμετρη επίθεση από τις διαδικτυακές πλατφόρμες που προσφέρουν ανταγωνιστικές τραπεζικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες με όρους που είναι δύσκολο να ακολουθήσουν οι παραδοσιακές τράπεζες.

  4) "άρον, άρον σταύρωσον αυτόν"...

  Κύριε Στούπα,

  Σας στέλνω συνημμένα:

  1)Την ανακοίνωση της Ολομελείας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας με σχόλια επι  της απορριπτικής απόφασης της Επιτροπής Αναστολών του Σ.τ.Ε. κατόπιν αιτήσεώς της(της Ολομέλειας) κατά της από  15/2/2021 απόφασης αναστολής λειτουργίας Δικαστηρίων Κτηματολογικών Γραφείων &Υποθ/κείων στον Ν.Αττικής,

  2) Το Πρακτικό της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας της 9/2/2021 στο οποίο στηρίχθηκε η ανωτέρω αναστολή λειτουργίας των πιο πάνω κρίσιμων λειτουργιών του Κράτους. Οπως προκύπτει από την απλή ανάγνωση του πρακτικού, από κανένα απολύτως στοιχείο αυτού δεν συνάγεται βέβαιο συμπέρασμα για πιθανό έστω! κίνδυνο διασποράς του κορονοιού από την λειτουργία των Δικαστηρίων, Κτηματολογικών γραφείων και Υποθ/κείων. Τονίζεται ότι μέχρι την πιο πάνω αναστολή λειτουργίας τους, Κτηματολόγιο & Υποθ/κεία λειτουργούσαν απρόσκοπτα με το σύστημα των ραντεβού. Όπως είναι εύλογο, λόγω της αναστολής λειτουργίας των Κτηματολογικών γραφείων & Υποθ/κείων έχουν "παγώσει" χιλιάδες μεταβιβάσεις ακινήτων οι οποίες θα απέφεραν σημαντικότατα έσοδα στον δημόσιο κορβανά και χιλιάδες πολίτες είναι αιχμάλωτοι της πιο πάνω ακατανόητης και αβάσιμης  κυβερνητικής απόφασης.

  Ας μην ξεχνά ο κ. Πρωθυπουργός - και οι περί αυτόν- ότι μετά την θριαμβευτική είσοδο στα Ιεροσόλυμα ακούστηκε το "άρον, άρον σταύρωσον αυτόν".

  Πάνος Δημόπουλος,

  Aθήνα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ