Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Μαρ-2021 00:01

  Μην υποτιμάτε την οργή...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα

  1) Μην υποτιμάτε την οργή...

  Μια απλή επιχείρηση ελέγχου για παραβίαση των μέτρων διάδοσης του "Covid-19|" στην Πλατεία της Νέας Σμύρνης πριν λίγες μέρες εξελίχθηκε σε βίαια επεισόδια.

  Η μία εκδοχή υποστηρίζει πως ομάδα 20-30 ατόμων επιτέθηκε βίαια στους αστυνομικούς που διενεργούσαν τους ελέγχους, οι οποίοι ζήτησαν ενισχύσεις και προέβησαν σε συλλήψεις.

  Η εκδοχή της άλλης πλευράς υποστηρίζει πως οι αστυνομικοί  επιχείρησαν να κόψουν πρόστιμο σε μια οικογένεια με δύο παιδιά και τρεις ενήλικες που κάθονταν σε ένα παγκάκι.

  Η εκδοχή της επίθεσης σε αστυνομικούς από "μπαχαλάκηδες" δεν πρέπει να αποκλείεται καθώς τις τελευταίες μέρες έχουν παρατηρηθεί δεκάδες επιθέσεις σε κρατικούς στόχους και δη αστυνομικούς στα πλαίσια συμπαράστασης στην απεργία πείνας του αρχιδολοφόνου της τρομοκρατικής οργάνωσης "17 Ν" που εκτίει την ποινή του.

  Ούτε όμως η εκδοχή της όξυνσης των πνευμάτων από κατοίκους λόγω κάποιων ελέγχων και προστίμων στα πλαίσια της ανάσχεσης της έξαρσης διάδοσης της επιδημίας, πρέπει να αποκλείεται.

  Η δεύτερη εκδοχή κρύβει περισσότερους κινδύνους για την ομαλή έξοδο από την περιπέτεια της επιδημίας τους επόμενους μήνες σε σχέση με την πρώτη η οποία αφορά κυρίως συνήθεις παραβατικές συμπεριφορές μειοψηφικών ομάδων χωρίς επιρροή στις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις.

  Ακόμη και σ’ αυτή την περίπτωση όμως η εικόνα της δημόσιας κακοποίησης  ατόμου που είχε συλληφθεί αποτελεί αιτία για εισαγγελική έρευνα.

  Επιπλέον, οι αστυνομικές δυνάμεις οφείλουν να εφαρμόζουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα στους τρόπους σύλληψης, ακινητοποίησης και προσαγωγής ταραξιών και όχι με κινήσεις που θυμίζουν "γιουρούσια" ατάκτων και βασανισμούς αιχμαλώτων.

  Αυτό που είναι περισσότερο ανησυχητικό είναι τα σημάδια κόπωσης της κοινωνίας από τα κυλιόμενα "κλειδώματα" της οικονομίας και κοινωνίας τον τελευταίο χρόνο.

  Η έλλειψη κοινωνικών συναναστροφών φαίνεται πως έχει φέρει ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού στα όρια της ψυχολογικής και οικονομικής κατάρρευσης με  αποτέλεσμα την αύξηση των εκνευρισμών, των τριβών και των συγκρούσεων.

  Όσο πλησιάζει ο χρόνος του απεγκλωβισμού απ’ αυτή την κατάσταση "αιχμαλωσίας" οι υπομονές εξαντλούνται και ο εκνευρισμός αυξάνεται. Υπό αυτή την έννοια  οι επόμενοι μήνες μέχρι το Φθινόπωρο είναι κρίσιμοι.

  Μια πιθανή αποτυχία της ανάσχεσης της επιδημίας τις επόμενες μία δύο εβδομάδες, η οποία ενδεχομένως παρατείνει τα μέτρα και μετά το Πάσχα θα πολλαπλασιάσει φαινόμενα παραβατικών συμπεριφορών και από ομάδες του πληθυσμού που δεν συνηθίζουν σε τέτοιες.

  Η κυβέρνηση οφείλει να προστατεύει τους κανόνες του "Κράτους Δικαίου" επιβάλλοντας στις δυνάμεις ασφαλείας την πειθαρχία που απαιτείται προκειμένου να μην παραβιάζουν τα δικαιώματα ακόμη και των πολιτών που κάνουν παραβάσεις και ειδικά μικροπαραβάσεις.

  Η αντιπολίτευση και ιδίως η αξιωματική αντιπολίτευση οφείλει να μην συμπεριφέρεται σαν κόμμα του 3% αλλά του 30%.

  Δεν πρέπει να τρέχει πίσω από κάθε "μπαχαλάκια" που πετάει πέτρες και μπουκάλια σε αστυνομικούς και μόλις συλλαμβάνεται παίζει θέατρο για τις κάμερες των κινητών όπως οι ποδοσφαιριστές όπου όταν δεν μπορούν να περάσουν έναν αντίπαλο, μόλις τους πλησιάσει πέφτουν κάτω και σφαδάζουν...

  Το επικρατέστερο είναι το καλό σενάριο που θέλει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί μέσα στο Καλοκαίρι και από Φθινόπωρο να αρχίζει η επιστροφή στην κανονικότητα.

  Ένα κακό σενάριο θα είναι να προκύψει κάποια μετάλλαξη του ιού που θα ακυρώνει την ανοσία των υπαρχόντων εμβολίων όσων έχουν νοσήσει ή έχουν υπάρξει θετικοί στο παρελθόν.

  Το σενάριο αυτό προς το παρόν δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες και γι’ αυτό δεν χρειάζεται να σχεδιάζουμε τις επόμενες κινήσεις με αυτή την εκδοχή.

  Τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση οφείλουν να μην υποτιμούν και να μην προκαλούν την οργή που υφέρπει.

  Αν η οργή ξεσπάσει και ξεφύγει από κάποια όρια  κανένας δεν θα βγει κερδισμένος, όπως συνέβη την περίοδο μετά τις πλατείες των "αγανακτισμένων".

  Στις εκλογές του Μαΐου του 2012 που ακολούθησαν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα με ζόρι άθροισαν 35%. Οι δε "αγανακτισμένοι" αφού έστειλαν διάφορα "νούμερα" στο κοινοβούλιο και την κυβέρνηση στο τέλος πλήρωσαν μαζί με όλους τους άλλους το κόστος της καθυστέρησης της εξόδου από τη κρίση.

  2) Έφυγα και δεν το μετάνιωσα...

  Καλημέρα σας, κύριε Κώστα!!

  Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι πού αναρωτιούνται: "εμένα τον φτωχό πού θα με ωφελήσουν;;" Μετά από τόσα άρθρα, μετά από τόση "σπουδή" επάνω στην οικονομία της αγοράς υπάρχουν άνθρωποι πού αδυνατούν να καταλάβουν το αυτονόητο, ότι ανάπτυξη έρχεται από τον ιδιώτη πού θα ρισκάρει τα χρήματά του και μαζί με αυτόν θα κερδίσουμε κι εμείς ως εργαζόμενοι!!!

  Ήταν τέτοια εποχή του 2012 όταν, διαβάζοντας τα άρθρα σας, προβληματιζόμουν σοβαρά να κλείσω την μικρή ατομική μου επιχείρηση και να ξενιτευτώ! Θυμάμαι πού γράφατε:

  Όταν θα βλέπετε τον Έλληνα να ακούει δημόσιο και να αλλάζει πεζοδρόμιο, πάει να πει ότι ήμαστε σε καλό δρόμο!!

  Σήμερα εξακολουθώ να σας διαβάζω κάθε μέρα, απ ‘την Στουτγάρδη της Γερμανίας! Βλέποντας τα πράγματα από απόσταση, λέω ότι καλώς έπραξα!!

  Όταν έφυγα ήμουν 49 χρονών! Μετά από έναν χρόνο έφερα και την οικογένεια (γυναίκα και 2 παιδιά).

  Σήμερα όλοι εργαζόμαστε και είμαστε ευχαριστημένοι! Στην Ελλάδα όμως παρόλο πού για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια υπάρχει μία κυβέρνηση που κάνει πράγματα προς τη σωστή κατεύθυνση (ψηφιακή διακυβέρνηση, εξωτερική πολιτική, παιδεία, προσέλκυση επενδυτών, μεταρρυθμίσεις), ο κόσμος αυτό δεν το βλέπει, δεν τον ακουμπάει αυτό!! Ήμαστε ένας λαός πού μιζεριάζουμε, κύριε Κώστα, έχουμε παντελή άγνοια οικονομικών θεμάτων και αγοράς! Δεν βλέπουμε πέρα από τη μύτη μας και αδυνατούμε να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα. Φοβάμαι ότι όταν θα γίνει η λεγόμενη εκτίναξη του ελατηρίου της οικονομίας, θα μας βρει απροετοίμαστους! Θα σας φέρω ένα παράδειγμα: Ας υποθέσουμε ότι έρχεται μία μεγάλη πολυεθνική και κάνει μία τεράστια αποθήκη logistics και ζητάει να προσλάβει σε διάστημα π.χ. 4 μηνών, οδηγούς Κλαρκ και χειριστές γερανοφόρου! Αναφέρω δύο ειδικότητες που για να μάθει κάποιος το επάγγελμα, δεν θα βρει σχολή!! Και για να πάρει δίπλωμα πρέπει να έχει κολλημένα ένσημα από 2 μέχρι 4 χρόνια για γερανό. Τι πιστεύετε ότι θα κάνει η εν λόγω εταιρεία; Θα ψάξει στο εξωτερικό για να στελεχωθεί!! Αυτό το φέρνω ως παράδειγμα, υπάρχουν βέβαια πολλά τέτοια επιμέρους θέματα πού θέλουν προσοχή! Δύο πράγματα κατά τη γνώμη μου πρέπει να έχει ο σύγχρονος άνθρωπος για να ανταπεξέλθει στον εργασιακό του βίο.

  Αντίληψη για την νέα πραγματικότητα και προσαρμογή σε αυτήν!!

  Με τιμή και σεβασμό στο πρόσωπο σας

  Δ.Τ.

  Ένας φανατικός αναγνώστης σας!

  3) Κανονισμός Εσωτερικής Λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

  Αξιότιμοι

  Κύριε Σταϊκούρα Χρήστο - Υπουργός Οικονομικών (εποπτεύων την ΕΚ) και

  Κυρία Λαζαράκου Βασιλική - Πρόεδρος ΕΚ,

  Με βάση το άρθρο 80 του Ν 4706/2020 ορίστηκε ότι: "Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς καταρτίζεται Κανονισμός Εσωτερικής Λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, εντός τριών (3) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, ο οποίος εγκρίνεται από τον Υπουργό Οικονομικών."

  Αναζητώ ανεπιτυχώς τον Κανονισμό στην ιστοσελίδα της ΕΚ και το διαδίκτυο.  Όπως με ενημέρωσε η Γραμματεία της κυρίας Προέδρου της ΕΚ, πριν λίγα λεπτά τηλεφωνικώς, δεν έχει ακόμα εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση και για αυτό δεν έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΚ.

  Σας παρακαλώ για άμεσες ενέργειες σας χωρίς καθυστέρηση στη σύνταξη του Κανονισμού εάν κατά παράβαση του νόμου αυτό δεν έχει γίνει και την άμεση έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης καθώς έχει ήδη παραβιαστεί ο νόμος ο οποίο έχει ισχύ από 7-2020 και έχουν περάσει οι 3 μήνες με ευθύνη του κυρίου Υπουργού, κατανοώ εάν πράγματι ο κανονισμός έχει συνταχθεί αλλά ο κύριος Υπουργός δεν εκδίδει τη σχετική απόφαση του.

  Με εκτίμηση / Best Regards,

  Ντάβος Παναγιώτης / Davos Panayiotis

  Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής / Certified Public Accountant

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ