Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Μαρ-2021 00:01

  Γυμνοί με τους καρχαρίες...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα

  1) Γυμνοί με τους καρχαρίες...

  Αναμφίβολα τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για την ύφεση της τάξης του 8,2% το 2020 αποτελούν και θετική έκπληξη αφού οι περισσότερες προβλέψεις έκαναν λόγο για διψήφια μείωση.

  Το γεγονός όμως πως θεωρούμε μια υποχώρηση της οικονομίας της τάξης του 8% σαν θετική έκπληξη αντικατοπτρίζει και τη σοβαρότητα της κατάστασης ενώπιον της οποίας βρισκόμαστε.

  Η ελληνική καθίζηση του 2020 ακολουθεί μια δεκαετή καθίζηση μεγαλύτερη του 20% τη δεκαετία που πέρασε. Από τα 240 δισ. ευρώ που ήταν το ελληνικό ΑΕΠ το 2009, το 2019 ήταν περί τα 180 και μετά τη μείωση κατά 8% θα διαμορφωθεί περί τα 165 δισ. ευρώ.

  Την ίδια ώρα το χρέος έχει αυξηθεί, οι δαπάνες για συντάξεις έχουν αυξηθεί και οι αμυντικές δαπάνες πρέπει να αυξηθούν καθώς η χώρα αντιμετωπίζει υπαρξιακές απειλές και η γεωπολιτική ένταση βαίνει συνεχώς αυξανόμενη.

  H Τουρκία π.χ. μεταξύ 2009 και 2013 αύξησε το ΑΕΠ από τα 649 δισ. δολ. στα 957 και το 2019 μειώθηκε στα 761 δισ. δολ. Η Βουλγαρία που είναι μια χώρα κοντά στα ελληνικά μεγέθη μεταξύ 2009 και 2019 το ΑΕΠ από τα 50 δισ. ανέβηκε στα 68 δισ. δολάρια, ενώ της Ρουμανίας από τα 174 στα 250 δισ. δολ.

  Η χρεοκοπία του 2010 μας απέδειξε πόσο επικίνδυνο είναι να στηρίζει μια χώρα την οικονομική ανάπτυξη στην υπέρμετρη αύξηση των κρατικών δαπανών με ταυτόχρονη αύξηση του χρέους.

  Η δεκαετία  2010-20 μας απέδειξε πόσο καταστροφικός ήταν ο νόμος Κατσέλη, αφού δεν επέτρεψε στις τράπεζες να εξυγιανθούν γρήγορα και να συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη.

  Η ύφεση που προκάλεσε η επιδημία του "Covid-19" το 2020  μας έδειξε πόσο επικίνδυνο είναι μια οικονομία να  εξαρτάται  μόνο  από ένα-δυο τομείς και ειδικά  τον τουρισμό και την ψυχαγωγία.

  Το 2020 η Ελλάδα έχασε περίπου τα τρία τέταρτα των τουριστικών εσόδων κάτι που δύσκολα μπορεί να αναπληρωθεί φέτος καθώς ο εμβολιασμός ενός κρίσιμου μεγέθους του πληθυσμού απαιτεί χρόνο.

  Η ύφεση στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερη από τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες εξαιτίας της δομής της οικονομίας.

  Η εξάρτηση από τον εισερχόμενο τουρισμό και η πληθώρα μικρών επιχειρήσεων εστίασης και ψυχαγωγίας (κοινωνικού συγχρωτισμού) ευθύνονται για τη μεγαλύτερη καθίζηση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω των έκτακτων μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης μεταξύ των ατόμων.

  Τα πράγματα θα ήταν όμως ακόμη χειρότερα αν η ΕΚΤ και η Ε.Ε. δεν ακολουθούσαν μια ευέλικτη και επεκτατική νομισματική πολιτική, εξαπολύοντας ένα κύμα ρευστότητας που προστάτευσε και τις ασθενέστερες οικονομίες.

  Το ερώτημα είναι τι θα ακολουθήσει όταν η ΕΚΤ αναγκαστεί να αλλάξει πολιτική και να περιορίσει τη ρευστότητα και όταν η Ε.Ε. ζητήσει δημοσιονομική πειθαρχία;

  Όταν η πλημμυρίδα κατακλύζει το ξεχασμένο λιμανάκι όλες οι βάρκες που είναι στο ντόκο πλέουν ψηλότερα, ακόμη και οι τρύπιες. Όταν έρχεται η ώρα της άμπωτης και τα νερά τραβιούνται αποκαλύπτεται στην παραλία ποιοι κολυμπούσαν γυμνοί.

  Η Ελλάδα με 340 δισ. χρέος  δεν κολυμπάει απλά γυμνή αλλά  χάνει αίμα σε έναν κόλπο όπου τις νύχτες τα δελφίνια μετατρέπονται σε καρχαρίες. Οι αγορές που σήμερα δανείζουν με μηδενικά επιτόκια εύκολα μπορεί να την πετάξουν ξανά  έξω...

  2) Επιστρεπτέα προκαταβολή...

  Κύριε Στούπα καλημέρα. Περί επιστρεπτέας προκαταβολής ο λόγος.

  Είμαστε Ιδιωτικός Βρεφικός Παιδικός σταθμός και Νηπιαγωγείο.

  Δεν έχουμε ΦΠΑ. Είμαστε απαλλασσόμενοι ΦΠΑ.

  Δεν έχουμε πρόγραμμα voucher ΕΣΠΑ για τον παιδικό και βρεφικό σταθμό. Απασχολούμε 43 μισθωτούς.

  Το 2020 (σύνολο) σε σχέση με το 2019, έχουμε 31% πτώση τζίρου.

  Τον Ιανουάριο του 2021 σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020 έχουμε 33% πτώση τζίρου.

  Επιστρεπτέα 5 & 6 Δεν πήραμε.

  Στο ΦΕΚ με τον τρόπο υπολογισμού των ποσών και προϋποθέσεων για τη λήψη βοήθειας μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής, υπάρχει ένα εξόφθαλμο λάθος.

  Ποιο είναι αυτό; (με την απλή άλγεβρα).

  - Για όλες τις επιχειρήσεις με ΦΠΑ γίνεται σύγκριση ομοειδών περιόδων αναφοράς για τα έσοδα αναφοράς. Σωστό.

  - Για εμάς γίνεται κάτι εντελώς παράδοξο.

  Για το 4μηνο Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου 2020, από το ΦΕΚ, υπολογίστηκε ο Μέσος Όρος του 4μήνου.

  Και ως περίοδος αναφοράς λήφθηκε ο Μέσος Όρος 12μηνου του 2019!

  Είμαστε εποχιακή επιχείρηση αναφορικά με την πραγματοποίηση του τζίρου.

  Σεπτέμβριο και Οκτώβριο με την προεξόφληση του τζίρου του έτους από πολλούς γονείς, πραγματοποιούμε το 40% του τζίρου σε αυτούς τους 2 μήνες.

  Ο δωδεκάμηνος μέσος όρος περιλαμβάνει και μήνες όπως ο Ιούλιος και Αύγουστος που είμαστε κλειστά ή με ελάχιστα έσοδα. Ενώ τα έσοδα του 2020, όπως τα έχουμε δηλώσει στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, είναι στο 10μηνο ή και στο 12μηνο 31% κάτω σε σχέση με το 2019, η σύγκριση του καλύτερου 4μήνου με τον μέσο όρο του 2019 βγάζει μια μείωση 19% και μας κόβει.

  Αν θέλετε να συγκρίνετε τον μέσο όρο του 2019, τότε θα πρέπει να δείτε από την πλατφόρμα "έσοδα" της ΑΑΔΕ τον μέσο όρο του τρέχοντος έτους του 2020

  ή να μας υποδείξετε να δηλώσουμε αναλυτικά τα έσοδα μήνα μήνα και για το 2019 για να συγκρίνει η φόρμουλα τα ίδια μεγέθη!!

  Το ίδιο και στην Επιστρεπτέα 6. Όλες οι επιχειρήσεις συγκρίνονται με βάση τον Ιανουάριο του 2020,

  εμείς, παρόλο που τον έχουμε δηλώσει τον τζίρο του 2020 αναλυτικά, και πάλι συγκρινόμαστε με τον Μέσο όρο του 2019!

  Σας ευχαριστώ

  Α.

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ