Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 15-Φεβ-2021 00:01

  Τα εμβόλια δεν είναι πανάκεια...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  1) Τα εμβόλια δεν είναι πανάκεια...

  Το τρίτο "κλείδωμα" που βρίσκεται σε εξέλιξη ήταν αναμενόμενο όπως άλλωστε ήταν και το δεύτερο τον περασμένο Νοέμβριο.

  Μέχρι σήμερα όλα τα "κλειδώματα" λόγω της  πανδημίας του  "Covid-19" ξεκινούσαν για 2-3 εβδομάδες και διαρκούσαν 2-3 μήνες.

  Υπό αυτό το πρίσμα αν για το δεύτερο "κλείδωμα" ο ορίζοντας χαλάρωσης ήταν η περίοδος των Χριστουγέννων τώρα θα πρέπει να είναι η περίοδος των εορτών του Πάσχα. Το γεγονός πως το Πάσχα των ορθοδόξων φέτος πέφτει στις 2 Μαΐου ενισχύει το σενάριο της χαλάρωσης καθώς εκτός της αύξησης του αριθμού των εμβολιασμένων, θα έχουμε και βελτίωση των καιρικών συνθηκών...

  Οι τελευταίες εκτιμήσεις όμως τείνουν να είναι συγκρατημένες σε σχέση με την αισιοδοξία για εξάλειψη της πανδημίας και επιστροφή στην κανονικότητα στα τέλη του έτους ή ακόμη και του επόμενου έτους...

  Κατά τον τελευταίο Economist της περασμένης Παρασκευής (που είναι προφανές πως έχει πρόσβαση σε ισχυρά think tanks) οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αρχίσουν να σχεδιάζουν την αντιμετώπιση του "Covid-19" σαν ενδημική ασθένεια, αντί ως έκτακτη ανάγκη η οποία θα περάσει  όπως την αντιμετωπίζουν μέχρι σήμερα.

  Βλέπε: How well will vaccines work?

  Οι εμβολιασμοί προχωρούν ικανοποιητικά και μέχρι το καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού. Υπάρχει όμως ένα μέρος του πληθυσμού σε όλες τις χώρες που αρνείται να εμβολιαστεί πέραν των παιδιών για τα οποία δεν συνίσταται ακόμη κανένα εμβόλιο. Κατά τις έρευνες στους εμβολιασθέντες ο κίνδυνος νόσησης περιορίζεται δραστικά ενώ αυτός του θανάτου εκμηδενίζεται.

  Κάποιοι από τους πρώτους θα είναι ευάλωτοι ενώ τα παιδιά αλλά και οι εμβολιασθέντες θα μπορούν να μεταδίδουν τον ιό.

  Τούτο σημαίνει πως αν σήμερα περίπου το 30% του πληθυσμού που αρνείται να εμβολιασθεί επιμείνει μέχρι τέλους, ένα σημαντικό μέγεθος θα παραμείνει ευάλωτο.

  Ένας γενικός εξαναγκασμός εμβολιασμού από το κράτος δεν ενδείκνυται για δημοκρατικές κοινωνίες και ενδεχομένως να είχε σαν συνέπεια τα αντίθετα αποτελέσματα.

  Τούτο σημαίνει πως αντί των οριζόντιων γενικών ή τοπικών κλειδωμάτων η ευθύνη της πρόληψης θα βαρύνει περισσότερο τα άτομα, τις οικογένειες και τους χώρους εργασίας.

  Συνήθειες όπως η μάσκα σε εσωτερικούς χώρους φαίνεται πως θα αργήσουμε να τις αποχωριστούμε.  Τα "διαβατήρια" των εμβολιασμένων σε αεροπορικές εταιρείες, εμπορικά κέντρα, εστιατόρια μάλλον θα είναι κάτι που θα μας συνοδεύει για αρκετά χρόνια.

  Σε κάποιες χώρες τα εθνικά συστήματα υγείας ίσως θέσουν περιορισμούς στις υποχρεώσεις που έχουν έναντι των ασφαλισμένων που αρνούνται να εμβολιαστούν. Το ίδιο μάλλον θα κάνουν και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

  Για χώρες όπως η Ελλάδα που η "ατμομηχανή" της οικονομίας είναι ο τουρισμός και η ψυχαγωγία, το καλοκαίρι του 2021 θα είναι καλύτερο από αυτό του 2020, αλλά η επιστροφή στην κανονικότητα του 2019 θα αργήσει να προκύψει. Και για την παγκόσμια οικονομία όμως το σενάριο που αρχίζει να διαφαίνεται είναι η πιο αργή και αδύναμη επάνοδος της οικονομίας σε σχέση με το V που έχουν προεξοφλήσει οι αγορές.

  Τούτο από μόνο του σημαίνει πολλά για την επόμενη μέρα στην οικονομία συνολικότερα και τα δημόσια οικονομικά ειδικότερα.

  Τα εμβόλια λοιπόν αποτελούν "θείο" δώρο (για την ακρίβεια  δώρο της επιστήμης, της επιχειρηματικότητας και της κρατικής συμβολής με κίνητρα) αλλά δεν  αποτελούν πανάκεια...

  Χωρίς τα εμβόλια οι θάνατοι από τον "Covid-19" θα ήταν πολύ περισσότεροι, ο Economist κάνει λόγο για 150 εκατ.

  2) Γιατί εξαφανίστηκαν τα κοντέινερ...

  Η αυξανόμενη ζήτηση για εμπορεύματα και η έλλειψη κενών "κοντέινερς" στα λιμάνια της Ασίας  έχουν εκτοξεύσει το κόστος μεταφοράς.

  Πού βρίσκονται τα "κοντέινερς";  Το ρεπορτάζ της Αλεξάνδρας Γκίτση στο Capital.gr στις 13 Δεκεμβρίου είναι αποκαλυπτικό: "Στη θάλασσα βρίσκονται 6.000 κοντέινερ με εμπορεύματα της Jumbo, τα οποία δεν μπορούν να εκτελωνιστούν καθώς η αλυσίδα δεν έχει χώρους να τα αποθηκεύσει, αναφέρουν πηγές με γνώση...".

  Βλέπε: Στη θάλασσα 6.000 κοντέινερ της Jumbo

  Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως στις θάλασσες και τα λιμάνια της Ευρώπης πρέπει να βρίσκονται εκατομμύρια "κοντέινερ" αξίας τρισ. ευρώ και δολαρίων...

  Από το Νοέμβριο, το κόστος αποστολής ενός εμπορευματοκιβωτίου 40 ποδιών από την Ασία στην Ευρώπη έχει αυξηθεί περισσότερο από το τριπλάσιο, από περίπου 2.200 δολάρια σε περισσότερο  από 7.900 δολάρια.

  πιν

   

  Η τιμή του μεταφορικού κόστους από τη Βόρεια Αμερική στην Ασία έχει διπλασιαστεί. Ο δείκτης Freightos Baltic, ένας δείκτης των τιμών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων σε 12 σημαντικές θαλάσσιες λωρίδες, έχει αυξηθεί από 2.200 δολ.  σε 4.000 δολ. ανά εμπορευματοκιβώτιο...

  Η αύξηση του κόστους λογικά θα μετακυληθεί στον τελικό καταναλωτή. Από την άλλη πλευρά οι γεμάτες αποθήκες και τα γεμάτα "κοντέινερς" με προϊόντα που απευθύνονται στη χειμερινή σαιζόν σημαίνει πως κάποιοι θα επωμιστούν ζημιές...

  3) Ωραίο άρθρο...

  To επερχόμενο ενεργειακό Βατερλό...

  Έχω καιρό που δεν διαβάζω άρθρα σου λόγω της εμμονικής αντιΣΥΡΙΖΑ γραφής και υπερΝΔ.

  Μόνο τυχαία διαβάζω το capital.

  Επειδή ασχολούμαι πολύ με ενεργειακα και  ΑΠΕ, βρήκα αυτό το άρθρο πολύ σωστό και ρεαλιστικό.

  Έχω αρθρογραφήσει στο energypress αρκετες φορες.

  Μπράβο που το ανέβασες γιατί λες την ωμή επιστημονική αλήθεια.

  Φιλικά

  Σ.Μ.

  Μέλος της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ. Στην Επιστ. Επιτρ. Μεταλλειολόγων..

  ΥΓ. Θα αρχίσω να ρίχνω πάλι ματιές στο capital

  Απάντηση: Μόνο όποιος έχει περάσει από την ελληνική αριστερά γνωρίζει πόσο γελοίοι και επικίνδυνοι είναι... Για την ακρίβεια πόσο επικίνδυνοι ήταν μέχρι το 2015 όταν προσπάθησαν να ρίξουν τη χώρα στα βράχια. Μετά την απομάκρυνση από την εξουσία η στήλη σπανίως ασχολείται με τον ΣΥΡΙΖΑ και συχνά είναι επικριτική προς τη Ν.Δ. για την ατολμία της για ριζικές μεταρρυθμίσεις...

  Όπως θα έχετε διαπιστώσει στον ελληνικό και διεθνή τύπο υπάρχει σιγή για την αδυναμία των ΑΠΕ να παράσχουν συνολική λύση στο ενεργειακό πρόβλημα.

  Όπως και σε πολλά άλλα ζητήματα παρατηρείται ένας διχασμός μεταξύ ακραίων φωνών. Από τη μια πλευρά οι περιβαλλοντιστές και από την άλλοι οι αρνητές της κλιματικής αλλαγής. Η πεποίθησή μου τείνει προς την άποψη πως η κλιματική αλλαγή οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα αλλά τα μέτρα που λαμβάνονται θα προκαλέσουν μεγαλύτερες οικονομικές, πολιτικές  και κοινωνικές καταστροφές από την ίδια την κλιματική αλλαγή.

  4) Σχετικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και το 2050. Γιατί η Βιοενέργεια είναι απαραίτητη

  Καλησπέρα σας, κ. Στούπα,

  Λέγομαι Ηλίας Παπαγεωργιάδης και είμαι Πρόεδρος του Ρουμανικού Συνδέσμου Βιομάζας και Βιοαερίου, επί 4 χρόνια ήμουν εκλεγμένο μέλος του μεγαλύτερου συνδέσμου ΑΠΕ στην Ευρώπη, του Bioenergy Europe.

  Σχετικά με το άρθρο σας για το κατά πόσο μπορούμε να φτάσουμε σε 100% πράσινη ενέργεια ως το 2050, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα εξής:

  Επειδή τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά έργα ήταν "εύκολα υλοποιήσιμα" από τους μεγάλους επενδυτές και τα μικρά φωτοβολταϊκά ήταν "εύκολα" για τους μικρούς επενδυτές, στην Ελλάδα είμαστε μία από τις λίγες χώρες όπου οι περισσότεροι έχουν συνδέσει τις ΑΠΕ μόνο με αυτές τις 2 κατηγορίες ενέργειας, με την αρωγή και των ΜΜΕ.

  Στην Ευρώπη η κατάσταση είναι διαφορετική. Αν υπολογίσουμε το σύνολο της κατανάλωσης ρεύματος και θέρμανσης, η Βιομάζα και το Βιοαέριο καλύπτουν το 9,5% του συνόλου, μακράν το μεγαλύτερο % για ΑΠΕ.

  Σε ρεύμα και θέρμανση, η Βιομάζα και το Βιοαέριο καλύπτουν το 63% της Ευρωπαϊκής παραγωγής ΑΠΕ.

  Ενώ μόνο σε θέρμανση, καλύπτουν το 24% περίπου της ευρωπαϊκής κατανάλωσης.

  Δεν είναι κουτόφραγκοι οι Ευρωπαίοι και προτάσσουν τη Βιομάζα και το Βιοαέριο. Το κάνουν γιατί έχουν σειρά πλεονεκτημάτων από τη χρήση τους:

  Φτιάχνονται μονάδες σε τοπικό επίπεδο και το ρεύμα / θέρμανση καταναλώνεται τοπικά. Ενεργειακή αυτονομία στην πράξη.

  Δημιουργούν δεκάδες χιλιάδες μόνιμες θέσεις εργασίας, άμεσες και έμμεσες.

  Είναι η πιο φθηνή ΑΠΕ, ακόμη και σε σχέση με την πυρηνική ενέργεια, αν ληφθεί υπόψη το κόστος επένδυσης.

  Το Βιοαέριο χρησιμοποιεί το βιοδιασπώμενο τμήμα από τα σκουπίδια μας, η Βιομάζα συνήθως τα υπολείμματα από τα δάση μας.

  Σε όλη την Ευρώπη η συμπαραγωγή ενέργειας από Βιομάζα / Βιοαέριο δημιουργεί δίπλα στις μονάδες και επενδύσεις όπως θερμοκήπια κλπ, που εκμεταλλεύονται το χαμηλό κόστος θέρμανσης.

  (Προσωπικά είμαι εναντίον των μονάδων που χρησιμοποιούν ως καύσιμο καμένα λάδια από το εξωτερικό. Δεν κερδίζει τίποτε η Ελλάδα από το να πληρώνει κάποιον για να φέρνει λύματα από την Ασία. Αξία έχει αυτή η τεχνολογία μόνο αν καίμε τα δικά μας, για να μη μολύνουμε τον υδροφόρο μας ορίζοντα).

  Θα μπορούσα να σας παραθέσω δεκάδες άλλα πλεονεκτήματα του κλάδου αυτού, ο οποίος δυστυχώς σε μία χώρα τουριστική όπως η Ελλάδα δεν έχει προωθηθεί όπως θα έπρεπε. Πχ:

  Α. Το λογικό θα ήταν να ξεκινήσουμε από την υποστήριξη δημιουργίας μονάδων Βιοαερίου παντού στη χώρα μας, έτσι ώστε να σταματήσουμε να μολύνουμε το περιβάλλον και να μην πέφτει στη θάλασσα τίποτε.

  Β. Η γεωργία και η κτηνοτροφία μας έχει να ωφεληθεί πολύ περισσότερο από το Βιοαέριο σε σχέση με τα φωτοβολταϊκά κλπ. Όχι τυχαία, είναι πιο φθηνό για κάποιον να φέρει γάλα από τη Γερμανία παρά να το παράξει εδώ. Ο λόγος είναι ότι ο Γερμανός παραγωγός έχει μονάδα Βιοαερίου = δεν πληρώνει για ρεύμα, δεν πληρώνει για θέρμανση, δεν πληρώνει για περιβαλλοντική διαχείριση των λυμάτων, έχει και έσοδα από την πώληση του πλεονάζοντος ρεύματος, καθώς και μία τελείως διαφορετική φιλοσοφία παραγωγής.

  Γ. Το ίδιο ισχύει και για τη βιομηχανία τροφίμων και πολλούς άλλους κλάδους της οικονομίας.

  Με την απότομη διακοπή της λιγνιτοπαραγωγής, η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια θα χρειαστεί ακόμη περισσότερο τη Βιομάζα και το Βιοαέριο, έτσι ώστε μαζί με τα υδροηλεκτρικά έργα και το φυσικό αέριο (που δεν είναι ΑΠΕ) να στηρίξουν ως μονάδες βάσης το εθνικό μας δίκτυο. Διαφορετικά οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθούν και το κόστος θέρμανσης θα παραμείνει μεγάλο, αποτρέποντας πολλές ξένες επενδύσεις που χρειάζονται φθηνό κόστος για θέρμανσης.

  Με εκτίμηση

  Ηλίας Π. Παπαγεωργιάδης

  For ARBIO

  Ilias Papageorgiadis

  President

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ