Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 02-Φεβ-2021 00:01

  Επανάσταση των πληβείων ή σφαγή των νηπίων;...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα

  Επανάσταση των πληβείων ή σφαγή των νηπίων;...

  Το καλοκαίρι του 1999 το ελληνικό χρηματιστήριο μετά από μια "τρελή" ανοδική κούρσα είχε κάνει τους μισούς Έλληνες πλούσιους. Οι άλλοι μισοί μόλις το είχαν καταλάβει και έτρεχαν να πουλήσουν σπίτια, άδειες ταξί, να δανειστούν για να προλάβουν το τραίνο...

  Στην εφημερίδα που εργαζόμουν τότε από τη μια πλευρά πανηγυρίζαμε γιατί η κυκλοφορία από 1.000 φύλλα δυο χρόνια νωρίτερα είχε ξεπεράσει τις 50.000 φύλλα την ημέρα, αλλά από την άλλη υπήρχε προβληματισμός για το πού και πώς θα καταλήξει όλη αυτή η κατάσταση...

  Έπρεπε και να προειδοποιήσουμε αλλά και να μην "στείλουμε" τους αναγνώστες στον ανταγωνισμό.

  Όταν  σε κάποιους μας δόθηκε η ευκαιρία μοιραστήκαμε τους προβληματισμούς με στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τα οποία παραδέχθηκαν πως και εκεί υπήρχαν παρόμοιοι προβληματισμοί αλλά δεν τολμούσαν να προβούν σε κάποια προειδοποίηση γιατί μπορεί να δημιουργούσε συστημικό πανικό και να είχε πολιτικό και οικονομικό κόστος...

  Η  σύσκεψη στην εφημερίδα για το πώς θα χειριστούμε το ζήτημα της "φούσκας" έγινε παρουσία των νομικών συμβούλων οι οποίοι επεσήμαναν πως αν αναφέραμε παραδείγματα υπερτιμημένων εταιρειών, οι μηνύσεις θα μπορούσαν να είναι χιλιάδες και στα δικαστήρια η απόδειξη του τι είναι "φούσκα" και τι όχι, αμφίβολη...

  Καταλήξαμε για λόγους νομικής προστασίας να επικεντρωθούμε στην περίπτωση μιας εταιρείας η οποία δεν είχε καμιά δραστηριότητα, ούτε καν γραφεία και η οποία αποτελούνταν από μια τσάντα με ένα  καταστατικό και μια σφραγίδα.  Η μετοχή της βρισκόταν επί εβδομάδες κλειδωμένη στο limit-up...

  Κάπου μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου του ’99 κυκλοφορήσαμε με έναν τίτλο "Υπάρχουν και μετοχές 'φούσκες' στο χρηματιστήριο…" και στο άρθρο αναλύαμε το παράδειγμα της συγκεκριμένης εταιρείας που αν δεν κάνω λάθος ήταν η "Θεσσαλική".

  Την επομένη η Κεφαλαιαγορά ανέστειλε τη διαπραγμάτευση της μετοχής και ακολούθησε πανικός και καταιγισμός τηλεφωνικών ύβρεων και απειλών σε βαθμό που ζητήθηκε η προστασία των γραφείων από τις αστυνομικές αρχές.

  Καθώς αφορούσε μια μετοχή ο πανικός κράτησε λίγες ώρες και το φρενήρες κλίμα στην αγορά αποκαταστάθηκε. 

  Δυο-τρεις μήνες αργότερα η "φούσκα" έσκασε και το επόμενο καλοκαίρι οι κερδισμένοι από το χρηματιστήριο ήταν λιγότεροι από το ένα τοις χιλίοις και οι περισσότεροι εξ αυτών είχαν αποχωρήσει από την αγορά πολύ νωρίτερα από το καλοκαίρι του ’99.

  Οι Εταιρείες Λήψης και Διαβίβασης Εντολών (ΕΛΔΕ) αποτέλεσαν τότε τον ιμάντα εξάπλωσης της πανδημίας της "κερδοσκοπίας".

  Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει τους τελευταίους μήνες στις διεθνείς αγορές με τις εταιρείες εκτέλεσης εντολών χωρίς προμήθειες και τις πλατφόρμες στα κοινωνικά δίκτυα όπου εκατομμύρια νεόκοποι κερδοσκόποι νομίζουν πως ανταλλάσσουν απόψεις ενώ επί της ουσίας κάποιοι "ψημένοι" χρησιμοποιούν τους άλλους ως κοπάδι για σφάξιμο...

  Καθώς στον κόσμο ετούτο δεν υπάρχει τίποτα δωρεάν, όταν ακούτε χρηματιστηριακή χωρίς προμήθειες θα πρέπει να πονηρεύεστε...

  Όταν δεν πληρώνεις για κάτι αυτό που είναι βέβαιο είναι πως το εμπόρευμα μπορεί να είσαι ο ίδιος.

  Οι χρηματιστηριακές χωρίς προμήθειες λοιπόν  που έφεραν τα τελευταία χρόνια δεκάδες εκατομμύρια νεόκοπους κερδοσκόπους σε επαφή με τις αγορές φέρονται να συνεργάζονταν με Hedge Funds στα οποία είχαν δώσει πρόσβαση στις εντολές των πελατών με τη δυνατότητα να προηγούνται αυτών και να τους εκμεταλλεύονται.

  Τι έγινε την  περασμένη εβδομάδα...

  Μια σειρά από Hedge Funds, συμπεριλαμβανομένων των Melvin Capital και Maplelane Capital, είχαν πάρει "ανοιχτές" θέσεις έναντι της μετοχής της GameStop η οποία λόγω πανδημίας δεν πήγαινε καθόλου καλά και παρά το γεγονός πως η μετοχή είχε πέσει αυτοί εκτιμούσαν πως θα πέσει και άλλο και θα κερδίσουν.

  "Ανοιχτή" θέση ονομάζουμε την κατάσταση όπου κάποιος δανείζεται μια μετοχή έναντι τόκου, την πουλάει και περιμένει να την αγοράσει χαμηλότερα για να κερδίσει και να την επιστρέψει στον δανειστή. Η διαδικασία αυτή είναι νόμιμη και θεσμοθετημένη και αποσκοπεί στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. (Δεν είναι της παρούσης να αναλύσουμε πώς και γιατί...).

  Στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Reddit σε μια ομάδα με εκατομμύρια μέλη κάποιοι προέτρεψαν το κοινό να αγοράσει και να ανεβάσει τη μετοχή της GameStop και πολλοί ακολούθησαν με αποτέλεσμα η μετοχή να αρχίσει να ανεβαίνει και τα Hedge Funds που είχαν "ανοιχτές" θέσεις να γράφουν ζημιές.

  Τα Hedge Funds αναγκάστηκαν να αγοράζουν τις μετοχές που πούλησαν όλο και ψηλότερα, εκτοξεύοντας την τιμή. Η εκτόξευση παρέσυρε και εκατομμύρια άλλους κερδοσκόπους να κάνουν αγοραπωλησίες σε επίπεδα αστρονομικά.

  Η μετοχή της Gamestop ανέβηκε από τα 19 δολ. στα 325. Σύμφωνα με τον Eric Balchunas του Bloomberg η μετοχή έκανε συναλλαγές αξίας 100 δισ. δολαρίων σε μια εβδομάδα, περισσότερες από αυτές της Apple και της Amazon.

  pin

   

  Την επομένη της εκτόξευσης  ο οργανισμός που κάνει την εκκαθάριση των συναλλαγών φοβούμενος πως επειδή  πολλές από τις συναλλαγές γίνονταν με κεφάλαια που δανείζονταν οι πελάτες από τις χρηματιστηριακές, υπήρχε ο κίνδυνος κάποια από αυτές να χρεοκοπήσει, ζήτησε επιπλέον εγγυήσεις.

  Αν η μετοχή ξαφνικά υποχωρούσε χωρίς να υπάρχουν αγοραστές όσοι είχαν αγοράσει ψηλά θα καταστρέφονταν και μαζί θα καταστρέφονταν και οι χρηματιστηριακές που τους είχαν δανείσει και μαζί με αυτές και οι τράπεζες κλπ.

  Ζήτησαν λοιπόν από τις χρηματιστηριακές να αυξήσουν τις εγγυήσεις και να περιορίσουν την έκθεση των πελατών τους. Μόλις το έκαναν η μετοχή κατέρρευσε αλλά την επομένη χαλάρωσαν τους περιορισμούς και η μετοχή αναπήδησε πάλι...

  Κάτι ανάλογο έγινε και με τη μετοχή της AMC Entertainment που εκμεταλλεύεται αίθουσες κινηματογράφου,  τη μετοχή της Bed Bath & Beyond, της BlackBerry και της Tootsie Roll Industries...

  Οι καταστάσεις αυτές θυμίζουν τα τελευταία στάδια μιας "φούσκας" και αυτός είναι και ο λόγος που ανέφερα την ιστορία της Θεσσαλικής από την ελληνική  "φούσκα" του ’99 λίγους μήνες πριν την "φούσκα" των dot.coms.

  Σύμφωνα με τον Επικεφαλής Σύμβουλο της Allianz,  El-Erian, υπάρχουν τρεις πιθανές εξηγήσεις για τα άγρια γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στη Wall Street:

  Να έχει προκύψει μια θεμελιώδης αλλαγή ισχύος που δίνει στους ιδιώτες επενδυτές πολύ μεγαλύτερη επιρροή στις αγορές, λόγω της άφθονης ρευστότητας που συνδέεται με πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Reddit και πλατφόρμες χαμηλού κόστους συναλλαγών όπως η Robinhood.

  Τούτο όμως θα ήταν ένα φαινόμενο σαν η ουρά να κουνάει το σκύλο και αυτό να έχει μια διάρκεια στην αγορά, καταλήγει ο El-Erian.

  Άλλοι το απορρίπτουν ως "βραχυπρόθεσμο φαινόμενο που έχει αιφνιδιάσει  τους θεσμικούς επενδυτές".

  Τελικά, η μεγαλύτερη κεφαλαιακή βάση των θεσμικών επενδυτών θα επαναφέρει στην αγορά την προηγούμενη ισορροπία λέει ο Jason Katz  της UBS ο οποίος τελικά καταλήγει: "Ο στρατός Reddit δεν έχει τα χρήματα για να αντέξει μεγάλες απώλειες."

  Η τρίτη πιθανότητα είναι ότι ο παράλογος πόλεμος τιμών για την Gamestop αποτελεί ένδειξη μιας επικίνδυνης "φούσκας" στο χρηματιστήριο, διογκωμένη από την πρωτοφανή υπερπροσφορά ρευστότητας των κεντρικών τραπεζών.

  Η τρίτη ερμηνεία ανησυχεί περισσότερο τον El-Erian...

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ