Συνεχης ενημερωση
1) Ταγίπ μια χαρά τα κατάφερες...
H Ελλάδα με 2,3 δισ. ευρώ σε μερικά χρόνια, όσο ανέρχεται περίπου η μηνιαία δαπάνη για τις συντάξεις, απέκτησε ένα στρατηγικό πλεονέκτημα στον αέρα έναντι της Τουρκίας.
Κατά το ρεπορτάζ οι συμβάσεις που υπέγραψαν Αθήνα και Παρίσι, ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ περιλαμβάνουν την αγορά 18 αεροσκαφών.
Από αυτά, τα έξι θα είναι καινούρια και τα δώδεκα ελαφρώς μεταχειρισμένα. Παράλληλα, στη συμφωνία περιλαμβάνεται η προμήθεια ανταλλακτικών και η τεχνική υποστήριξη για ένα διάστημα πέντε ετών, καθώς και ο οπλισμός των "Rafale".
Τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα αεροσκάφη θα έρθουν στη χώρα μας έξι μήνες μετά την υπογραφή της Σύμβασης (περί τον Ιούλιο του 2021) με ρυθμό ένα ανά μήνα και θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα..."
Βλέπε: Η Αθήνα "θωρακίζει" Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο - Η νέα εποχή των Rafale
Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα ευρωπαϊκό οπλικό σύστημα δίνει πλεονέκτημα στην ελληνική πλευρά. Το ίδιο είχε συμβεί και με τα Mirage, τους Exocet που αποτελούν το φόβο και τρόμο σε ο,τιδήποτε πλέει στην επιφάνεια αλλά και τους στρατηγικούς πυραύλους Scalp άπαντα της γαλλικής πολεμικής βιομηχανίας. Πρόκειται για οπλικά συστήματα τα οποία δεν διαθέτει η Τουρκία και μάλλον ούτε μπορεί να αποκτήσει.
Σαφές πλεονέκτημα στο βυθό έχουν προσφέρει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και τα 4 Υποβρύχια 214 τύπου "Παπανικολής" που είναι γερμανικής τεχνολογίας, τα οποία όμως έχει παραγγείλει και η Τουρκία.
Οι ΗΠΑ έχουν επιτρέψει στην Ελλάδα να διαθέτει το αντιπυραυλικό σύστημα Patriot, κάτι που δεν έχουν κάνει με την Τουρκία, γεγονός που η γειτονική χώρα χρησιμοποιεί σαν δικαιολογία για την προμήθεια των S-400 από τη Ρωσία.
Η απόκτηση των S-400 από την Τουρκία τα τελευταία χρόνια έχει καταστεί η αιτία (ή απλά η αφορμή) οι ΗΠΑ να επιβάλλουν κυρώσεις όπως η αποβολή της χώρας από το πρόγραμμα των F-35.
Η απόκτηση από την Ελλάδα παλαιότερα, έστω και από σπόντα μέσω Κύπρου, των S-300 οι οποίοι τοποθετήθηκαν στην Κρήτη δεν προκάλεσε ανάλογες αντιδράσεις στους συμμάχους.
Ο αποκλεισμός της Τουρκίας από οπλικά συστήματα στρατηγικής σημασίας όπως οι Patriot παλαιότερα και η αποβολή της από το πρόγραμμα των F-35 καταδεικνύουν τη δυσπιστία των δυτικών συμμάχων για το μέλλον της Τουρκίας σε σχέση με τη Δύση, λόγω ίσως της μετατόπισης της τουρκικής κοινωνίας προς το ριζοσπαστικό Ισλάμ.
Ακόμη και να υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεων των ΗΠΑ με την Τουρκία, μετά την "κωλοτούμπα" Ερντογάν τις τελευταίες εβδομάδες, οι ΗΠΑ δύσκολα θα εμπιστευτούν στρατηγικής σημασίας οπλικά συστήματα στη γείτονα πριν περάσουν αρκετά χρόνια και επιβεβαιωθεί η προσήλωση της κοινωνίας και της πολιτικής ηγεσίας στο δυτικό στρατόπεδο.
Οι ΗΠΑ επίσης είναι η μοναδική δύναμη που μπορεί να επηρεάσει χώρες όπως η Γερμανία, το Η.Β., η Ισπανία κλπ που αποτελούν σημαντικούς προμηθευτές των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
Η Τουρκία του Ερντογάν έχει αναπτύξει πλέον φιλοδοξίες περιφερειακής δύναμης αλλά ο αποκλεισμός λόγω δυσπιστίας από αποτελεσματικά οπλικά συστήματα, επί της ουσίας ενταφιάζει αυτά τα σχέδια.
Μοιραία, η υποχώρηση στις δυτικές πιέσεις για απόρριψη της Ρωσίας ως προμηθευτή αμυντικού εξοπλισμού δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Αν η Τουρκία επιλέξει να εγκαταλείψει το δυτικό στρατόπεδο ο ήδη υπάρχων αμυντικός εξοπλισμός αξίας εκατοντάδων δισ. δολ. θα είναι άχρηστος χωρίς τη ροή των απαραίτητων ανταλλακτικών και αναλώσιμων.
Ο Ερντογάν έχει καταφέρει να θέσει την Τουρκία σε ένα καταστροφικό αδιέξοδο το οποίο ενδέχεται να της στοιχήσει περισσότερα από την απώλεια ενός ρόλου περιφερειακού παίκτη.
Με την αγορά των Rafale και την αναβάθμιση των F-16 η Ελλάδα αποκτά υπεροχή στον αέρα η έστω κλείνει το χάσμα της αριθμητικής υπεροπλίας. Στο βυθό έχει ήδη υπεροχή μέχρι η Τουρκία αρχίσει να παραλαμβάνει τα αντίστοιχα γερμανικά υποβρύχια.
Απομένει η δύσκολη επιλογή των πλοίων επιφανείας...
Η επιλογή που φαίνεται να πλεονεκτεί είναι αυτή των γαλλικών Belharra οι οποίες με τα βλήματα Scalp Naval με ακτίνα δράσης περί τα 1.000 χιλ. προσφέρουν ουσιαστική κυριαρχία τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Α. Μεσόγειο.
Το ζητούμενο είναι αν αρκούν τα F-35 προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα σε σχέση με τις εγγυήσεις που προσφέρουν οι ΗΠΑ στην ασφάλεια της Ελλάδας όσο και για την ολοκλήρωση των διαφαινόμενων εχθρικών προς την Τουρκία προθέσεων όπως έχουν διατυπωθεί;
Επιλογές σαν αυτές δεν είναι εύκολες καθώς πρέπει να ζυγιστούν προσεκτικά τα κόστη, η αποτρεπτική ισχύς και οι διπλωματικές κινήσεις για υποστήριξη όπου και όταν χρειαστεί.
Οι ΗΠΑ αποτελούν ακόμη τη δύναμη που μπορεί να "τσαλακώσει" Τουρκία και Ρωσία χωρίς να πέσει ούτε ένας πυροβολισμός. Μόνο με οικονομικές κυρώσεις.
Η δεκαετία που πέρασε για την Τουρκία ήταν από τις καλύτερες στην ιστορίας της. Για την Ελλάδα η δεκαετία που πέρασε ήταν η πιο δύσκολη μετά τον πόλεμο και τον εμφύλιο.
Οι δυνατότητες επιβολής των τουρκικών επιδιώξεων σε βάρος της Ελλάδας θα μπορούσε να είναι τεράστιες. Η στροφή της κοινωνίας στο ριζοσπαστικό ισλάμ και τα λάθη του Ερντογάν έχουν φέρει την Τουρκία σε θέση απομόνωσης και προστριβών με όλους τους γείτονες και συμμάχους της.
Αν δεν υπήρχε ο Ταγιπ θα 'πρεπε να επινοήσουμε έναν...
2) Η "ατμομηχανή" αγκομαχά...
Η κατάσταση δεν φαίνεται να εξελίσσεται καλά για τη Γερμανία και αν δεν εξελίσσεται καλά για τη Γερμανία δεν εξελίσσεται καλά για την Ευρώπη και ενδεχομένως για ολόκληρο τον κόσμο.
Ο δείκτης αισιοδοξίας των καταναλωτών είναι ένας δείκτης που αποκαλύπτει την πορεία της οικονομίας τους προσεχείς μήνες αφού η ζήτηση που θα προκύψει εξαρτάται ευθέως από αυτόν.
Το ηθικό των Γερμανών καταναλωτών σημείωσε πτώση για τέταρτο συνεχόμενο μήνα μετά μια πρόσκαιρη δυναμική ανάταξη τους μήνες που ακολούθησαν το "κλείδωμα" της περασμένης Άνοιξης.
Το σχήμα που δείκτη θυμίζει πλέον περισσότερο W παρά V και αυτό είναι πιθανό να έχει τον αντίστοιχο αντίκτυπο.
-
15:55 Λίβανος: Στους 15 αυξήθηκαν οι νεκροί από κατάρρευση κτιρίων στην Τρίπολη
-
15:50 "Ο Στάρμερ οφείλει να παραιτηθεί" λέει η ηγέτις των Συντητηρικών
-
15:46 Η εξορυκτική Transocean συμφώνησε να εξαγοράσει τη Valaris έναντι 5,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων
-
15:42 Δ. Μιχαηλίδου: Παράταση της Πρώιμης Παιδικής Παρέμβασης έως τον Ιούνιο και σύνδεση με το ΕΣΠΑ
-
15:40 Η τοποθέτηση της Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης και Ελέγχου της Ευλογιάς των Αιγοπροβάτων για τον εμβολιασμό
-
15:30 Η Ινδία δηλώνει ότι θα εισάγει πετρέλαιο από "πολλαπλές πηγές"
-
15:19 Δράμα: Διακοπή κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο Παρανεστίου - Διποτάμων - Πρασινάδας
-
15:18 Βιλερουά: Ο επικεφαλής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας παραιτείται πριν από τη λήξη της θητείας του
-
15:17 Βρυξέλλες: Πάνω από 600 μέρες ακυβερνησίας - "Προσπαθήστε να εξηγήσετε σε έναν ξένο και θα σας κοιτάζει σαν να είστε τρελός"
-
15:07 Eli Lilly: Εξαγοράζει την Orna Therapeutics έναντι $2,4 δισ.
-
Μήπως είναι ώρα να τελειώνουμε με τους φόρους των μνημονίων;
-
Ο Μασκ "τράβηξε την πρίζα" και έφερε χάος στον ρωσικό στρατό
-
Entitlement Mentality
-
Ανεκτέλεστα και ενέργεια με φόντο ΒΟΑΚ
-
Oπτική ίνα: Η επέκταση της ΔΕΗ, τα σενάρια για εξαγορά της Nova και η κούρσα των παρόχων
-
Πώς μπορούμε να χάσουμε λίπος, αλλά όχι μυϊκή μάζα - Τι να προσέξουμε όσο μεγαλώνουμε σύμφωνα με τους ειδικούς
-
Αγορά Κατοικίας: Μικρότερα, αλλά και περισσότερα μετά από χρόνια τα διαμερίσματα που προσφέρονται προς πώληση
-
Διευρύνει τις απώλειες το Χρηματιστήριο με βαρίδι τις τράπεζες
-
Brain Gain: Το δέντρο που δεν σώζει το δάσος του δημογραφικού
-
Σούπερ μάρκετ: Συμφωνία διάσωσης για τη ροδίτικη αλυσίδα Σπανός με επενδυτή τον Κρητικό – Οι όροι
-
Μήπως είναι ώρα να τελειώνουμε με τους φόρους των μνημονίων; (67)
-
Entitlement Mentality (13)
-
Σύγκρουση Μακρόν με το μπλοκ Μερτς - Μελόνι και σειρά χωρών της ΕΕ για το όραμα του "Made in Europe" (8)
-
Επίθεση Τραμπ για το σόου του Bad Bunny στο Super Bowl: Φρικτό, από τα χειρότερα που έγιναν ποτέ (8)
-
Brain Gain: Το δέντρο που δεν σώζει το δάσος του δημογραφικού (8)
-
Αυτή την εικόνα πως θα την ανατρέψουμε; (5)
-
Προσπάθεια Ανδρουλάκη και ΠΑΣΟΚ για "διάσωση" μέσω διεύρυνσης- Ανακοινώσεις και ονόματα (4)
-
Σ. Ζαχαράκη για επεισόδια στο ΑΠΘ: "Θέλουμε να ξέρουμε ακριβώς τι έγινε – Όπου αναλογούν ευθύνες θα αποδοθούν" (3)
-
EU-Inc: Από την ενιαία αγορά στην ενιαία εταιρική υπόσταση (3)
-
ΔΙΜΕΑ: Πρόστιμα 1,05 εκατ. ευρώ σε πέντε μεγάλες εταιρείες για υπέρβαση πλαφόν στο περιθώριο κέρδους (2)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

