Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 18-Ιαν-2021 00:01

  Η επόμενη ημέρα ίσως καθυστερήσει...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  1) Η επόμενη  ημέρα ίσως καθυστερήσει...

  Η Ελλάδα είναι μια χώρα την οποία έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στα θετικά να είναι ουραγός και στα αρνητικά να καταλαμβάνει τις περίοπτες θέσεις κοντά στην κορυφή στους πίνακες διεθνούς κατάταξης που αφορούν διάφορα ζητήματα.

  Όμως ο  μέχρι τώρα χειρισμός της πανδημίας του "κορονοϊού" αποτελεί μια θετική έκπληξη. Μπορεί να υστερεί με βάση κάποιο ιδεατό μέτρο σύγκρισης αλλά δεν φαίνεται να υστερεί ιδιαίτερα σε σύγκριση με τους χειρισμούς άλλων ευρωπαϊκών χωρών των οποίων τα κράτη και οι κοινωνίες φημίζονται για την αποτελεσματικότητά τους...

  Τόσο στο πρώτο την περασμένη Άνοιξη όσο και στο δεύτερο κύμα που βρίσκεται σε εξέλιξη η Ελλάδα κατάφερε να παραμείνει πολύ κάτω από τον μέσο όρο των νοσήσεων και των θανάτων ως ποσοστό του γενικού πληθυσμού σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

  Η απόφαση για το πρώτο "κλείδωμα" ελήφθη πολύ νωρίς και τα μέτρα αποδείχτηκαν ιδιαίτερα αποτελεσματικά. Ακόμη και η σχετική  καθυστέρηση  για το δεύτερο "κλείδωμα" δεν οδήγησε σε καταστάσεις εκτός ελέγχου. Ούτε τα σημάδια κόπωσης και η χαλάρωση κατά τη διάρκεια του δεύτερου "κλειδώματος" έκαναν την κατάσταση να ξεφύγει του ελέγχου.

  Όλα αυτά αποτελούν μια θετική έκπληξη καθώς έλαβαν χώρα σε μια περίοδο που η κοινωνία και κυρίως η κρατική μηχανή είχαν παράλληλα να αντιμετωπίσουν την υβριδική εισβολή που επιχείρησε η Τουρκία στον Έβρο και την κλιμάκωση των αμφισβητήσεων στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο.

  Το οικονομικό πλήγμα...

  Η κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας ήταν αναμενόμενη. Η ύφεση το 2020 που υπολογίζεται περί το 10% θα έχει και συνέχεια απ’ ό,τι φαίνεται τουλάχιστον στο α' τρίμηνο.

  Το άνοιγμα των καταστημάτων υπό προϋποθέσεις αποτελεί μεν ρίσκο από επιδημιολογικής πλευράς για τους επόμενους μήνες αλλά και η συνέχιση του "κλειδώματος" αποτελεί οικονομικό ρίσκο με κοινωνικές και πολιτικές παρενέργειες.

  Στην κυβέρνηση υπολογίζουν πως η επάνοδος στην κανονικότητα θα είναι ταχύτατη κατά το δεύτερο εξάμηνο όταν το ποσοστό του πληθυσμού που θα έχει εμβολιαστεί θα έχει ξεπεράσει το 50% και θα προσεγγίζει το 70% που οι ειδήμονες θεωρούν ως απαραίτητο.

  Στην κυβέρνηση φαίνεται πως υπολογίζουν πως στην ταχεία επάνοδο στην κανονικότητα θα συμβάλλουν τα περίπου 15 δισ. ευρώ της αύξησης των καταθέσεων από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι σήμερα.

  Βλέπε:Καταλύτης ανάκαμψης τα 15 δισ. καταθέσεων της πανδημίας

  Υπάρχουν περί τις 700 χιλ. που έχουν χάσει εισόδημα κατά την περίοδο των "κλειδωμάτων" αλλά υπάρχουν και άλλα 2 εκατ. περίπου του ιδιωτικού τομέα και 1 εκατ. του δημοσίου τομέα που συνεχίζουν να αμείβονται κανονικά.

  Κάποιοι, για λόγους αισθημάτων ανασφάλειας που δημιούργησε η πανδημία, έχουν μειώσει τις δαπάνες και αποταμιεύουν. Οι περισσότεροι όμως έχουν μειώσει τις δαπάνες γατί το "κλείδωμα" της οικονομίας έχει περιορίσει τις δραστηριότητες...

  Δεν είναι μόνο η ελληνική κυβέρνηση που ποντάρει στις αποταμιεύσεις που έχει δημιουργήσει η πανδημία. Στις ΗΠΑ υπολογίζουν πως την επόμενη της πανδημίας υπάρχει περί το 1 τρισ.  δολ. που έχει συσσωρευτεί στις τράπεζες και θα αρχίσει να πλημμυρίζει την οικονομία από το επόμενο Φθινόπωρο. Πολλοί ανησυχούν μάλιστα πως η απότομη αύξηση της ζήτησης μπορεί να προκαλέσει πληθωριστικές πιέσεις.

  Τούτο όμως είναι λογικό να συμβεί αν η πανδημία δεν αφήσει κανένα αποτύπωμα στις οικονομικές και κοινωνικές συμπεριφορές.

  Τα ψυχολογικά τραύματα...

  Πριν μερικούς μήνες ο Dr Eugene Rubin δημοσίευσε ένα άρθρο στο περιοδικό  Psychology Today όπου συνόψιζε ζητήματα ψυχικής υγείας που σχετίζονται με τον COVID-19 και μεταξύ άλλων ζητούσε από τους νευρολόγους να ερευνήσουν πιθανές γνωστικές δυσλειτουργίες που προκύπτουν από την πανδημία. Ο Ρούμπιν έγραφε: "Ο COVID-19 μπορεί να επηρεάσει το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ) εκτός από την πρόκληση του αναπνευστικού και άλλων συμπτωμάτων που περιγράφονται ευρέως στα μέσα ενημέρωσης...".

  Στη συνέχεια ανέφερε: "Επιπλέον, υπάρχουν ψυχιατρικά συμπτώματα που δεν σχετίζονται άμεσα με τον ιό, αλλά με τις συνέπειες της ίδιας της πανδημίας.

  Τούτα αφορούν συμπτώματα της διαταραχής μετατραυματικού στρες  μεταξύ των επαγγελματιών του τομέα της υγείας που βρίσκονται αυτήν την περίοδο στην πρώτη γραμμή.

  Παρατηρείται επίσης αύξηση των διαταραχών άγχους, κατάθλιψης και χρήσης ουσιών ως συνέπεια του ψυχοκοινωνικού στρες λόγω:  του συνεχιζόμενου φόβου, της  κοινωνικής απομόνωσης, του πένθους, της απώλειας θέσεων εργασίας, της οικονομικής ανασφάλειας και της απώλειας σκοπού".

  Το Recovery Village, ένα δίκτυο θεραπείας και αποκατάστασης εθισμού, ανέφερε στις 29 Μαΐου 2020 αποτελέσματα έρευνας, που έδειξαν αύξηση κατά 55% στην κατανάλωση αλκοόλ και αύξηση κατά 36% στην παράνομη χρήση ναρκωτικών τον προηγούμενο μήνα.

  Η έρευνα έδειξε επίσης ότι η κατανάλωση αλκοόλ αυξήθηκε κατά 67% την ίδια χρονική περίοδο σε πολιτείες που επλήγησαν  σοβαρότερα από την πανδημία (Νέα Υόρκη, Νιου Τζέρσεϋ, Μασαχουσέτη, Ρόουντ Άιλαντ και Κονέκτικατ).

  Η έρευνα έδειξε ότι το 53% αυτών που χρησιμοποιούν ναρκωτικά ή αλκοόλ "προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν το στρες" και το 32% "προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν συμπτώματα ψυχικής υγείας, όπως άγχος ή κατάθλιψη".

  Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα, "αναμένεται αύξηση της κατάχρησης ουσιών σε όλη την πανδημία και αύξηση των ποσοστών εθισμού μετά από το άγχος της απομόνωσης, της πλήξης, της μειωμένης πρόσβασης σε πόρους ανάκαμψης και της ανεργίας".

  Το περιοδικό Brain, Behavior, & Immunity — Health δημοσίευσε ένα άρθρο που προειδοποίησε πως ο  COVID-19 μαζί με τις στρατηγικές ελέγχου της εξάπλωσης ιού αποτελούν σημαντικές απειλές για την ατομική και συλλογική ψυχική μας υγεία.

  "Οι αιτίες των επιπτώσεων στην ψυχική υγεία στο πλαίσιο του COVID-19 είναι πολυπαραγοντικές και πιθανότατα περιλαμβάνουν βιολογικούς, συμπεριφορικούς και περιβαλλοντικούς καθοριστικούς παράγοντες.

  Υποστηρίζουμε ότι η κρίση COVID-19 απειλεί σημαντικά τη βασική μας ανθρώπινη ανάγκη για ανθρώπινη επαφή, η οποία μπορεί να χρησιμεύσει ως κρίσιμος περιβαλλοντικός παράγοντας που θα μπορούσε να αποτελέσει την συνολική προσβολή της ψυχικής μας υγείας...".

  Το άρθρο περιγράφει τα αποτελέσματα μακροχρόνιων ερευνών που καταδεικνύει την ανθρώπινη ανάγκη για κοινωνικές επαφές και συμμετοχή σε κοινότητες.

  Ο πρόσφατος συνδυασμός καραντίνας, δηλ. της αυτοαπομόνωσης, των οικονομικών αποκλεισμών και του  απλού φόβου έχει διαβρώσει και σε ορισμένες περιπτώσεις καταστρέψει την ανθρώπινη ανάγκη για  αίσθησης της συμμετοχής στην  κοινότητα.

  Το άρθρο επισημαίνει ότι "αυτό το πρωτοφανές επίπεδο φυσικής απομόνωσης είναι ασυμβίβαστο με τα βασικά ανθρώπινα ένστικτα και τα κίνητρά μας".

  Μία επιζήμια πτυχή αυτού είναι ότι "μια εσωτερική αίσθηση ελέγχου μπορεί να είναι δύσκολη" και τα θύματα είναι "πιο πιθανό να βιώσουν κοινωνικές τριβές".

  Εν κατακλείδι...

  Η ένταση με την οποία πλήττει η επιδημία τον τελευταίο χρόνο τις δυτικές κοινωνίες δεν έχει αφήσει πολλά περιθώρια ενασχόλησης με τις πιθανές δευτερεύουσες συνέπειες αυτής της δοκιμασίας που αφορούν αλλαγές στις συμπεριφορές, οι οποίες ίσως  χρειαστεί να περάσουν χρόνια για να αρχίσουν να υποχωρούν. Οι παλαιότεροι θυμούνται πως οι γενιές της Κατοχής δεν ξεπέρασαν ποτέ αυτό που ονομαζόταν το "Σύνδρομο της Κατοχής" και αφορούσε την αγχωτική εξοικονόμηση πόρων.

  Κάποιοι δεν διστάζουν να συνδυάσουν την ένταση και την έκταση των επεισοδίων που ακολούθησαν την δολοφονία του Τζωρτζ Φλόιντ ή την εισβολή στο Καπιτώλιο από το ευερέθιστο κλίμα που έχει δημιουργήσει το άγχος της επιδημίας στο κοινωνικό σώμα.

  Ενδεχομένως λοιπόν η επιστροφή στην κανονικότητα να χρειαστεί περισσότερο χρόνο απ’ όσο προβλέπουν σχεδιασμοί για τον εμβολιασμό του πληθυσμού. Τούτο συνεπάγεται κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες τις οποίες καλό είναι να λαμβάνουμε υπόψη στα όποια σχέδιά μας για το μέλλον…

  2) Nikola Corp (NKLA)

  Κατά πολλούς θεωρείται η Tesla των φορτηγατζήδων και κατά άλλους μια προσπάθεια αντιγραφής και εξαπάτησης.

  Η Nikola δημιουργήθηκε μετά την Tesla αλλά προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τη φήμη της πρώτης. Έτσι αν η Tesla πήρε το όνομά της από το επίθετο του διάσημου βαλκάνιου εφευρέτη Nikola Tesla η δεύτερη πήρε το μικρό του όνομα...

  pin

  Μια ουσιαστική διαφορά μεταξύ των δυο εταιρειών είναι πως η Tesla σχεδιάζει ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα που θα αποθηκεύουν ενέργεια σε μπαταρίες ενώ η Nikola σχεδιάζει φορτηγά με κυψέλες καυσίμου οι οποίες χρησιμοποιούν υδρογόνο.

  Ενώ η Tesla ποντάρει στη δημιουργία δικτύου ταχυφόρτισης μπαταριών η Nikola  σχεδιάζει να δημιουργήσει δίκτυο πρατηρίων υδρογόνου.

  Εν αντιθέσει με την Tesla που έχει προχωρήσει στη μαζική παραγωγή, παρασέρνοντας μαζί της και τις παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες η Nikola δημοσιοποιεί κυρίως φιλόδοξα σχέδια.

  Αυτό δεν εμπόδισε τη μετοχή της Nikola από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο του 2020 να εκτοξευθεί από 10 στα 80 δολάρια για να καταρρεύσει όμως στη συνέχεια κάτω από τα 20 δολ. όπου βρίσκεται σήμερα.

  Τον τελευταίο καιρό, υπήρξαν σημαντικές αμφιβολίες σχετικά με το πόσο πραγματικές και ρεαλιστικές είναι οι τολμηρές ανακοινώσεις της  εταιρείας.

  Η Nikola βρίσκεται εδώ και καιρό αντιμέτωπη με καταγγελίες για εξαπάτηση, γεγονός που οδήγησε σε παραίτηση του επικεφαλής Trevor Milton πέρυσι.

  Στα τέλη Νοεμβρίου, όταν η General Motors (GM) έκανε πίσω από την εξαγορά του 11% της εταιρείας, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, η τιμή της μετοχής κατέρρευσε απότομα για άλλη μια φορά.

   Η GM υπέγραψε μόνο ένα μη δεσμευτικό μνημόνιο κατανόησης για την προμήθεια κυψελών καυσίμου από τη Nikola.

  Προηγουμένως, η shortseller, Hindenburg Research είχε ήδη αμαυρώσει τη φήμη της εταιρείας όταν κατηγόρησε τον Milton για παραπλάνηση επενδυτών και των  επιχειρηματικών εταίρων του. 

  Βλέπε: Nikola: How to Parlay An Ocean of Lies Into a Partnership With the Largest Auto OEM in America..

  Η Cathie Wood  της ARK Investment  σε συνέντευξή της τον Οκτώβριο στο Barron’s είχε αναφέρει:

  "Ξεκινήσαμε μια  έρευνα για τις κυψέλες υδρογόνου το 2015 και καταλήξαμε πως είναι κατά 33% ακριβότερο  για έναν φορτηγατζή να χρησιμοποιεί  ένα φορτηγό με καύσιμο υδρογόνου για μια περίοδο επτά ετών.

  Και η υποδομή για ένα σύστημα χρήσης υδρογόνου-καυσίμου κοστίζει πέντε με 10 φορές περισσότερο από τις υποδομές για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

  Η σημαντικότερη διαφορά έχει να κάνει όμως με το πώς μπορώ να φορτίσω το Tesla στο σπίτι μου κάτι που δεν μπορείς να κάνεις με ένα αυτοκίνητο που χρησιμοποιεί κυψέλες υδρογόνου.

  Ειλικρινά πρόκειται για μια μη οικονομική ιδέα. Η Toyota δεν είχε επιτυχία με το αυτοκίνητο υδρογόνου. Δεν ξέρω γιατί πρέπει να πιστέψουμε ότι θα  έχει επιτυχία στα φορτηγά…"

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ