Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Ιαν-2021 00:00

  Τα κεφάλια μέσα…

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα

  1)Τα κεφάλια μέσα…

  Η σπουδή της κυβέρνησης να επαναφέρει τα σκληρά μέτρα "κλειδώματος" από την επομένη της Πρωτοχρονιάς, καταδεικνύει και την ανησυχία που τη διέπει με βάση τις εκτιμήσεις των ειδικών που τη συμβουλεύουν.

  Η λήψη καθολικών μέτρων καταδεικνύει πως υπάρχουν ενδείξεις έξαρσης της επιδημίας, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία για τον βαθμό έξαρσης και τις περιοχές που αυτή λαμβάνει χώρα.

  Οπότε λαμβάνονται "τυφλά" καθολικά μέτρα με την ελπίδα να υπάρξει φρένο στον περαιτέρω πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων, αμέσως μετά την χαλάρωση της εορταστικής περιόδου.

  Παρά την αισιοδοξία που διαχέει η κυκλοφορία των εμβολίων και η βαθμιαία ανοσοποίηση του πληθυσμού που θα φτάσει σε ικανοποιητικό βαθμό το επόμενο φθινόπωρο, το πρόβλημα δεν βρίσκεται πίσω μας. Κατά συνέπεια, οι επόμενοι μήνες μέχρι το μέσον την άνοιξης που αλλάζουν οι καιρικές συνθήκες, παραμένουν κρίσιμοι…

  Μετά την ανάσα της περιόδου των εορτών, τα "κεφάλια" ξανά  "…μέσα λοιπόν!".

  Με δεδομένο πως η περίοδος Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου παραδοσιακά είναι η περίοδος του χρόνου κατά την οποία στο βόρειο ημισφαίριο παρατηρείται έξαρση των ιώσεων, δεν θα πρέπει να αποκλείουμε το ενδεχόμενο να βρεθούμε προ ακόμη πιο δυσάρεστων εκπλήξεων.

  Μπροστά μας έχουμε ένα δύσκολο δίμηνο-τρίμηνο… Δύσκολο, τόσο για την κοινωνική μας ζωή όσο και την οικονομία.

  Εν τω μεταξύ, τα σημάδια της ψυχολογικής κόπωσης στο σύνολο του πληθυσμού έχουν αρχίσει να γίνονται όλο και περισσότερα. Το ίδιο και τα σημάδια οικονομικής …κόπωσης των κατηγοριών που πλήττονται βάναυσα από το "κλείδωμα" της οικονομίας.

  Επιπλέον στις τελευταίες δημοσκοπήσεις έχουν αρχίσει μετά την περίοδο "χάριτος" που απολαμβάνει κάθε νέα κυβέρνηση, τα πρώτα σημάδια φθοράς.

  Τις απώλειες δεν φαίνεται ακόμη να τις κερδίζει η αντιπολίτευση και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό που αισθάνεται κάποιος εκτός δημοσκοπήσεων είναι η ένταση της "γκρίνιας" από την λαϊκή δεξιά, η οποία φαίνεται πως  αναμειγνύεται  όλο και περισσότερο με ρεύματα του λαϊκίστικου αντισυστημισμού, των "συνομωσιολόγων" και αντιεμβολιαστών…

  Τα συμπτώματα ψυχολογικής κόπωσης που παρουσιάζει η κοινωνία είναι πιθανό να ενταθούν, αν στους επόμενους 2-3 μήνες επαληθευτούν οι εκτιμήσεις που μιλάνε πως έπεται η σκληρότερη περίοδος του δεύτερου κύματος της επιδημίας.

  Καθώς το καλοκαίρι απέχει ακόμη, η περίοδος αυτή μπορεί να αποδειχτεί καταλύτης εξελίξεων.

  Οικονομία και αγορές…

  Αν κάποιος μας έλεγε πριν από 12 μήνες πως το 2020 θα δούμε τις αγορές να γράφουν μέσα σε ένα μήνα απώλειες 30-50% και μετά σε 2-3 μήνες να καταγράφουν αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά, θα τον περνούσαμε για "τρελό".

  Για ακόμη μεγαλύτερο "τρελό" θα περνούσαμε κάποιον που θα μας έλεγε πως η παγκόσμια οικονομία θα κλείσει το 2020 με ύφεση περί το 4%-5%, η οποία  είναι η μεγαλύτερη μετά τον πόλεμο και πως οι χρηματιστηριακές αγορές δεν θα κλείσουν τον χρόνο με απώλειες πάνω από 50%.

  στουπας

  "Παλαβό" θα χαρακτηρίζαμε σε άλλες εποχές όποιον θα υποστήριζε πως το 2021 θα είναι μια καλή χρηματιστηριακή χρονιά, παρά το γεγονός πως ένα μεγάλο ποσοστό της κίνησης των διεθνών δεικτών προς τα αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά, επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό από τη "μαρίδα" και όχι από τα μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια τα οποία εν προκειμένω  ακολουθούν λαχανιασμένα…

  Το 2020 απέδειξε πως οι προβλέψεις ειδικά στην οικονομία και στις αγορές, είναι συνήθως εκτός τόπου και χρόνου και ως εκ τούτου  επικίνδυνες.

  Αν σε κάτι είναι χρήσιμες οι προβλέψεις, είναι για να γνωρίζουμε όσο το δυνατόν περισσότερα πιθανά και απίθανα σενάρια, έτσι ώστε να έχουμε λάβει τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης ή εκμετάλλευσης των ευκαιριών σε κάθε πιθανό ενδεχόμενο…

  Καταστρέφεται όποιος αιφνιδιάζεται, όχι όποιος έχει πάρει τα μέτρα του..

  2) Τα μηνύματα των αγορών 

  Παρά τις μεγάλες διακυμάνσεις και τα συνεχή νέα ιστορικά υψηλά, αυτά που διακρίθηκαν το 2020 -εκτός του NASDAQ που καθοδηγείται από τα μεγάλα τεχνολογικά μονοπώλια- ήταν το Bitcoin και τα εμπορεύματα με το ασήμι, τη σόγια και τον χρυσό να υπερισχύουν των υπόλοιπων χρηματιστηριακών δεικτών.

  Ο S&P 500  έκλεισε με κέρδη περί το 16% και ο γερμανικός DAX με οριακά κέρδη περί το 4%. Το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με απώλειες περί 12% που είναι μικρότερες από αυτές του Λονδίνου, που έχασε 15% τη χρονιά που ξεκίνησε το Brexit.

  Προσοχή θα πρέπει να δοθεί για τη νέα χρονιά στην διάσταση που παρουσιάζει η τιμή του πετρελαίου με τις τιμές των βασικών τροφίμων. Υπάρχουν πολλές χώρες-παραγωγοί πετρελαίου που παράγουν πετρέλαιο σε υψηλότερες τιμές από την τρέχουσα και αυτό σημαίνει ζημιές. Οι  περισσότερες από αυτές τις χώρες επιδοτούν τα είδη διατροφής με τα κέρδη από το πετρέλαιο. Η αύξηση των τιμών στα βασικά είδη διατροφής με τη χαμηλή τιμή του πετρελαίου, συνήθως αποτελεί παράγοντα κοινωνικών και πολιτικών εντάσεων για χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

  3) Τι δείχνουν οι μετοχές του ΓΔ…

  Αν κάτι ξεχωρίζει στις αποδόσεις των μετοχών του Γενικού Δείκτη ως κατηγορία, είναι η καλή πορεία των μετοχών που έχουν σχέση με την ηλεκτρική ενέργεια. ΔΕΗ, ΤΕΝΕΡΓ, ΜΥΤΙΛ, ΑΔΜΗΕ είναι άπασες στην ομάδα των μετοχών που παρουσιάζουν πολύ καλύτερη πορεία από τη μέση απόδοση της αγοράς.

  Η άλλη κατηγορία που παρουσιάζει ερμηνευτικό ενδιαφέρον, είναι πως οι τραπεζικές μετοχές για άλλη μια χρονιά είναι μεταξύ των αρνητικών πρωταγωνιστών.

  στουπας

  Τα συμπεράσματα που μπορεί κάποιος να βγάλει από την πορεία αυτών των δυο κατηγοριών, είναι πως ο κλάδος της ενέργειας φαίνεται να έχει θετικές προσδοκίες, καθώς έχουμε να κάνουμε με ένα προϊόν πρώτης ανάγκης και ως εκ τούτου με ανελαστική ζήτηση. Η αγορά φαίνεται πως βλέπει ικανότητα των εταιρειών να βελτιώσουν τα περιθώρια κέρδους. Η μεγάλη επιστροφή στο κλάδο και στην ελληνική αγορά συνολικότερα, είναι αυτή της ΔΕΗ, που μειώνει τη λιγνιτική παραγωγή και επικεντρώνεται στις άλλες, λιγότερο δαπανηρές μονάδες.

  Ένα χαρακτηριστικό της χρονιάς που πέρασε είναι η αύξηση των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες στο 11μηνο έφτασαν το 19% της συνολικής κατανάλωσης.

  Η αρνητική απόδοση των τραπεζών καταδεικνύει την πεποίθηση της αγοράς, πως απέχουν από το να έχουν θέσει υπό έλεγχο το πρόβλημα των "κόκκινων" δανείων.

  Οι περιπτώσεις της ΜΟΗ και των ΕΛΠΕ, συνδυάζονται με την κυκλικότητα που παρουσιάζει ο κλάδος. Τη χρονιά που πέρασε, είχαμε πτώση της τιμής του πετρελαίου, άρα υποαξίες από αποθέματα αγορασμένα σε υψηλότερες τιμές. Είχαμε επίσης πτώση των περιθωρίων διύλισης διεθνώς κάτι που επιδείνωσε την εικόνα.

  Όπως είπαμε όμως, ο κλάδος είναι κυκλικός και ως εκ τούτου είναι από τις λίγες περιπτώσεις που προσφέρονται με μακροπρόθεσμες προσεγγίσεις…

  Το πρόβλημα της ΑΡΑΙΓ θα εξαρτηθεί από την πορεία της επιδημίας το 2021 και την περίπτωση να χρειαστεί επιπλέον βοήθεια, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται…

  Μεταξύ των μετοχών που διακρίθηκαν, είναι οι μικρές ΕΝΤΕΡ, ΠΛΑΘ, ΠΑΠ, ΚΟΥΕΣΤ που έχουν ενδιαφέροντα επιχειρηματικά αφηγήματα και φαίνεται πως εκμεταλλεύτηκαν σωστά τις συνθήκες της επιδημίας.

  Αν το 2021 αρχίσουμε να επιστρέφουμε στην κανονικότητα και παρατηρηθεί και στην Ελλάδα αυτό που εκτιμούν αρκετοί πως θα υπάρξει διεθνώς, δηλαδή, έξαρση της κατανάλωσης, τότε περιπτώσεις όπως η ΜΠΕΛΑ και ΦΡΛΚ, μπορεί να βγουν κερδισμένες…

  Καλή χρονιά να έχουμε!

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ