Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Δεκ-2020 00:01

  Τα εύσημα του Τούρκου...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  1) Τα εύσημα του Τούρκου...

  Το μήνυμα του υπουργού των Εξωτερικών της Τουρκίας προς τον Έλληνα ομόλογό του είναι αποκαλυπτικό του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται η γειτονική χώρα, αλλά και της αποτελεσματικότητας με την οποία μια μικρή χώρα αντιμετωπίζει μια άλλη με οκταπλάσιο πληθυσμό και  υπερτριπλάσιους σχεδόν οικονομικούς πόρους.

  Ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου με ανάρτηση στα Κοινωνικά Δίκτυα έστειλε στον κ. Δένδια το εξής μήνυμα.

  "Αγαπητέ Νίκο, μερικές φιλικές συμβουλές για το νέο έτος.

  Σταματήστε να ζητάτε βοήθεια από άλλους και να βλάπτετε την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού.

  Ας είναι το 2021 η χρονιά που θα διευθετήσουμε τις διαφορές μας με δίκαιο τρόπο, μιλώντας ευθέως, ειλικρινά και σοβαρά".

  Ο κ. Τσαβούσογλου προφανώς εκτιμά πως η κυριαρχία της Τουρκίας στο μισό Αιγαίο, πολύ πίσω από τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και η παρουσία της νοτίως της Κρήτης δεν είναι κάτι που βλάπτει την αξιοπρέπεια και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.

  Είναι προφανές, κατά τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, πως η ναυμαχία του Ναβαρίνου όπου οι ενωμένοι στόλοι των ευρωπαϊκών χωρών κατέστρεψαν τον οθωμανικό, ήταν μια πράξη που έβλαψε την αξιοπρέπεια των Ελλήνων και ειδικά των Μοραϊτών που βρίσκονταν κάτω από τη λεπίδα της σπάθας των τουρκοαιγυπτίων του Ιμπραήμ.  

  Πολύ περισσότερο δε θεωρεί πως έβλαψε την περηφάνεια μας η Εκστρατεία του Μοριά (γαλλικά: Expédition de Morée) όπως ονομάσθηκε η αποστολή Γαλλικού εκστρατευτικού σώματος στην Πελοπόννησο, υπό τον στρατηγό Νικόλαο Ιωσήφ Μέζον, μεταξύ των ετών 1828 και 1833, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, με σκοπό να απελευθερωθεί η περιοχή από τις τουρκικές-αιγυπτιακές κατοχικές δυνάμεις.

  Είναι προφανές, κατά τον Τούρκο πολιτευτή της Αττάλειας, πως η περηφάνεια του Βρετανικού λαού επλήγη όταν ο Ουίνστον Τσόρτσιλ αντί να δεχτεί μια "δίκαιη" συμφωνία με τον Αδόλφο Χίτλερ που είχε καταλάβει ολόκληρη την Ευρώπη, προσέτρεξε στις ΗΠΑ προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επεκτατικές του προθέσεις.

  Η Ελλάδα ούσα μια μικρή χώρα δίπλα σε μια μεγάλη με επεκτατικές βλέψεις, εφαρμόζει τη στρατηγική που αρμόζει σε παρόμοιες περιστάσεις.

  Αυξάνει (έστω και με καθυστέρηση) την αποτρεπτική ισχύ και δημιουργεί όσες συμπληρωματικές και παραπληρωματικές συμμαχίες δύναται με όσους αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με την Τουρκία και κυρίως επικαλείται το διεθνές δίκαιο για τα δικαιώματα των νησιών της στις θαλάσσιες ζώνες πέριξ αυτών.

  Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει παίξει ιδιαίτερα αποδοτικά τα "χαρτιά" της σε σχέση με τις βλέψεις της Τουρκίας να μεταβληθεί σε περιφερειακή δύναμη με ζώνες επιρροής στην ευρύτερη περιοχή της πάλαι ποτέ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

  Επιπλέον, έχει κλείσει τις διαφορές με τη Βόρεια Μακεδονία, εξυπηρετώντας την επιθυμία των Ευρωπαίων και Αμερικάνων να ανακόψουν τη ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια και εισπράττει την υποστήριξη των δυτικών σε σχέση με τις βλέψεις της Τουρκίας.

  Η Ελλάδα δεν συζητά τις διαφορές που έχουν κλείσει με παλαιότερες συμφωνίες όπως της Λοζάνης, παρά μόνο δέχεται προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο για ζώνες που δεν υπάρχουν συμφωνίες.

  Οι Τούρκοι γνωρίζουν καλύτερα από εμάς πως ότι κερδίζεται με τα όπλα μπορεί  να χαθεί πάλι μόνο με τα όπλα.  Τα όπλα όμως έχουν ρίσκο ιδίως αν κάποιος έχει πολλά μέτωπα ανοιχτά.

  Φυσικά η προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο κρύβει και ρίσκα αλλά εμπεριέχει προφανώς και κέρδη και κυρίως το τέλος των γκρίζων ζωνών.

  Κάποιοι στο εσωτερικό θα εξελάμβαναν σαν υποστήριξη των συμμάχων τίποτα λιγότερο από την εξαφάνιση της Τουρκίας από τον χάρτη. Τούτο είναι αδύνατο για πολλούς λόγους.

  Το σχέδιο της Δύσης είναι η διατήρηση της Τουρκίας ως συμμάχου της στην περιοχή με την Ελλάδα και με το τόξο Αιγύπτου, Ισραήλ, Σ. Αραβίας, ΗΑΕ κλπ. σαν ασφαλιστική δικλείδα...

  Για να συμβεί αυτό όμως πρώτα θα πρέπει να "τσαλακωθούν" οι "νεοθωμανικές" βλέψεις και οι εκφραστές τους. Δεν είναι κάτι εύκολο.

  Τα εύσημα Τσαβούσογλου στη διπλωματική και αμυντική στρατηγική της Ελλάδας πάντως είναι καλός οιωνός.

  2) Ανεμογεννήτριες...

  Αγαπητέ κ. Στούπα,

  Καλησπέρα και καλή εβδομάδα.

  Διαβάζοντας σήμερα την επιστολή που σας απέστειλε ο κος. Σοφιαλίδης αναφορικά με το θέμα των ανεμογεννητριών, είναι άλλο ένα απτό δείγμα πως στη χώρα αυτή δεν υπάρχει προοπτική.

  Το ότι οι "βολεμένοι" έχουν καθίσει πάνω σε αυτό που έμαθαν, βρήκαν πριν από 30 χρόνια και αρνούνται να δουν τα προφανή, είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της κοινωνίας μας, αλλά να τα αναφέρει ένας πανεπιστημιακός, που υποτίθεται μορφώνει, εκπαιδεύει, προετοιμάζει τις επόμενες γενιές, είναι θλιβερό.

  Καλά Χριστούγεννα με Υγεία σε εσάς και τους αγαπημένους σας!!

  Με εκτίμηση,

  Δημήτρης Ασκιτής

  3) Οι ανεμόμυλοι στα νησιά δεν ενοχλούν;

  Αγαπητέ κ. Στούπα,

  Διάβασα την επιστολή του Επίκουρου καθηγητή Νομικής του ΑΠΘ κ. Σοφιαλίδη σχετικά με τις ανεμογεννήτριες στην Τήνο (και τα άλλα νησιά).

  Υπάρχουν εκατοντάδες ανεμόμυλοι στα νησιά μας και ειδικά στις Κυκλάδες.

  Οι περισσότεροι έχουν ανακατασκευασθεί - χωρίς καμία πρακτική χρησιμότητα - αποτελούν ατραξιόν ΑΛΛΑ και ένδειξη πόσο προοδευτικές ήταν κάποτε οι κοινωνίες σε αυτά τα νησιά.

  Σήμερα "ενοχλεί" η μοντέρνα έκδοση των ανεμόμυλων που είναι και χρηστικοί.

  Πόσο αναχρονισμός και στείρα άρνηση επικρατεί !

  Αντί να γεμίσουμε την Ελλάδα με ΑΠΕ να πουλάμε την ενέργεια στην Ευρώπη και να καθόμαστε (όπως κάνουν σε Μπαχρέιν - ΗΑΕ- κλπ. πετρελαιοπαραγωγά Εμιράτα με δωρεάν Νοσοκομεία - επικοινωνίες - ενέργεια) θέλουμε να πείσουμε τους οπισθοδρομικούς εαυτούς μας ότι η πρόοδος ενοχλεί - μάλλον μας ενοχλεί η κατσίκα του γείτονα- μας ενοχλεί το γεγονός πως κάποιος τολμηρός θα εισπράττει ενώ εμείς όχι- αυτό μας θολώνει την κρίση και δεν βλέπουμε το γενικό καλό ακόμη και για μας που δεν εισπράττουμε άμεσα αλλά χτίζουμε τον πλούτο μας για τους αιώνες που έρχονται - για όλη την Ελληνική κοινωνία όπως ακριβώς έχτισαν για τους πολίτες τους η Αραβική χερσόνησος οι ΗΠΑ η Νορβηγία κλπ. για λίγες δεκαετίες , και μολύνοντας τον πλανήτη.

  Μάνος Ιωαννίδης

  Οικονομολόγος

  4) (ΟΠΑΠ : ΧΑ) Μερισματική απόδοση...

  Σε δύσκολες εποχές σαν αυτές που διανύουμε ένα από τα κριτήρια με τα οποία πρέπει να προσεγγίζουμε τις μετοχές είναι η υψηλή μερισματική απόδοση.

  Η μετοχή του ΟΠΑΠ μετά την ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος θα έχει μια περίοδο να καταβάλει στους μετόχους το μεγαλύτερο μέρος των κερδών.

  Τούτο θα μπορούσε να ανατραπεί μόνο από μια πιθανή πίεση εκ μέρους του κράτους το 2021 λόγων ελλειμμάτων για ανανέωση και επέκταση της συμφωνίας που λήγει το 2030 για άλλη μια δεκαετία.

  Ορίστε η διατύπωση της Eurobank Equities για τον φόβο αυτό σε πρόσφατη έκθεση: "Μετά την πρόσφατη επικοινωνία της χρηματιστηριακής με επενδυτές, το βασικό εμπόδιο στην "υλοποίηση" αυτής της αξίας σχετίζεται με τον κίνδυνο αύξησης των φόρων / νέων εισφορών ή μια πιθανή απόπειρα του κράτους για επαναδιαπραγμάτευση..."

  Η χρηματιστηριακή λαμβάνει υπόψη το νέο καθεστώς φορολογίας τυχερών παιχνιδιών στις προβλέψεις της, αυξάνοντας τις εκτιμήσεις για το EBITDA 2021-22 κατά περισσότερο 60%.

  Κατά την ίδια, με τις ελεύθερες ταμειακές ροές  να αναμένεται να ξεπεράσουν τα 400 εκατ. ευρώ το 2021-22, ο ΟΠΑΠ θα δώσει σημαντικές αποδόσεις στους μετόχους του στο μέλλον, με τη μερισματική απόδοση το 2021 να αναμένεται στο 13,2% και το 2022 στο 15,1%.

  Στο διάγραμμα μπορείτε να δείτε την πορεία της μετοχής τα τελευταία χρόνια. Κάτω από τα 9-10 σηματοδοτεί αφύπνιση ενδιαφέροντος, ενώ κάτω από τα  8 ευκαιρία όπως έδειξε και η πρόσφατη ιστορία...

  pin

  Ακόμη παρακάτω ακόμη καλύτερα...

  Βέβαια, πολλά θα εξαρτηθούν από τον χρόνο και το εύρος της επόμενης διόρθωσης στις διεθνείς αγορές.

  Η άποψη της στήλης είναι πως όταν δεν ξέρεις τι ακριβώς να κάνεις στις αγορές δεν πρέπει να κάνεις τίποτα. Τα άλογα δεν τα κυνηγούν από πίσω γιατί κλωτσάνε. Τα περιμένουν να πέσουν κάτω από την κούραση…

  kostas.stoupas@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ